ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Η καταδίκη της ΔΕΗ προκλήθηκε μετά από δημόσια καταγγελία του Ν. Στεφανή.
_.
Ιωάννα Παπαδημητρίου, 31 Οκτωβρίου 2022
Με οκτώ μήνες φυλάκιση καταδικάστηκαν επτά στελέχη της ΔΕΗ για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου
Για σοβαρή υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κοινώς επικίνδυνη βλάβη κάθισαν στο εδώλιο εννιά στελέχη της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου τον Ιούνιο του 2017.Για το πρώτο αδίκημα της σοβαρής υποβάθμισης περιβάλλοντος από αμέλεια και δια παραλείψεως ακυρώθηκε το κλητήριο θέσπισμα και έπαυσε η ποινική δίωξη, παρότι ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη των στελεχών της ΔΕΗ και για αυτό το αδίκημα και το δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα. Στο εξής δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη γιατί το αδίκημα παραγράφτηκε.
Για το δεύτερο αδίκημα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης ασκήθηκε δίωξη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας σε επτά τελικά από τα εννιά στελέχη της ΔΕΗ με ποινή φυλάκισης οχτώ μήνες με αναστολή .Η απόφαση αυτή είναι πρωτόδικη μετά από δυο πολύωρες δίκες στις 19 Οκτωβρίου (μέχρι τις 5 μ.μ.) και στις 26 Οκτωβρίου (μέχρι τις 9μ.μ.) και μετά από καταθέσεις 32 μαρτύρων. Εκτιμήθηκαν τόσο οι φθορές σε δυο αρχαιολογικούς χώρους, σε σπίτια και οικόπεδα, αλλά και ο κίνδυνος ζωής και υγείας. Ασκήθηκαν εφέσεις, οι οποίες θα εκδικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Κοζάνης.
«Μου κάνει εντύπωση μετά από μια πολύωρη διαδικασία δεν ακούστηκε ούτε ένα συγνώμη. Κοινή γραμμή των κατηγορουμένων και της υπεράσπισής τους ότι η κατολίσθηση ήταν ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο» ανέφερε στο prlogos ο δικηγόρος των κατοίκων των Αναργύρων Σπύρος Χριστοφορίδης. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφέρει τα όσα προκλητικά κατέθεσαν στην αίθουσα στελέχη της ΔΕΗ: «Χρωστάμε χάρη στα στελέχη της ΔΕΗ γιατί δεν θρηνήσαμε εκατόμβη νεκρών, θα είχαμε 100 νεκρούς» και «Φταίνε κατά 85% οι αγρότες και κατά 15% η ΔΕΗ, γιατί υπάρχουν 500 γεωτρήσεις στη λεκάνη του Αμυνταίου».
«Οι κατηγορούμενοι, από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν κατά τις περιστάσεις, δεν τήρησαν τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους και δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογική εκτέλεση των εργασιών εξόρυξης λιγνίτη που πραγματοποιούνταν στο ορυχείο, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, ενώ εξακολουθούσαν να προβαίνουν σε εξόρυξη λιγνίτη, με αποτέλεσμα να συντελέσουν σε σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος» ανέφερε το κλητήριο θέσπισμα.
Εκ της κατολίσθησης προκλήθηκε: α) διακοπή των εργασιών του ΑΗΣ Αμυνταίου και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύος 650 MW), β) αχρήστευση 28.000.000 κυβικών μέτρων περίπου καύσιμου λιγνίτη, λόγω της ανάμιξής του με αδρανή υλικά, γ) καταστροφή των εκσκαφέων Ε4,Ε5 και Ε6 της ΔΕΗ Α.Ε. που υπήρχαν σε λειτουργία εντός του ορυχείου, δ) καταστροφή αρχαιοτήτων στο υπολειπόμενο τμήμα ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου «Ανάργυροι Xlla» και εξ ολοκλήρου καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου «ΑνάργυροιΧΙΝ/», στον οποίο δεν είχε γίνει μέχρι τότε καμία επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ε) εκτεταμένες φθορές σε στέγαστρα, φυλάκιο, αποθήκη και γραφείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, συνολικού ποσού περί τις 60.000 ευρώ, στ) φθορές σε στις οικίες κατοίκων της τ.κ. Αναργύρων.
Την έλλειψη ελέγχων της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και της προόδου των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που οδήγησε σε αδυναμία πρόβλεψης των επιπτώσεων του έργου είχε επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη. «Διαπιστώθηκε ότι χρόνια πριν την κατολίσθηση είχαν εµφανιστεί φαινόµενα εδαφικών διαρρήξεων στην περιοχή, που ουδέποτε αξιολογήθηκαν, ενώ ουδεµία έγκαιρη κινητοποίηση υπήρξε από τις υπηρεσίες και την επιχείρηση ακόµα και όταν εντάθηκαν τα φαινόµενα στις αρχές του 2017. Ουσιαστική κινητοποίησή τους προέκυψε µόνο µετά τον πολλαπλασιασµό των ρωγµατώσεων λίγες µέρες πριν την κατολίσθηση καθώς και µετά από αυτήν».
Καταδικάστηκε ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο τότε διευθυντής του ΛΚΔΜ, ο τομεάρχης, υποτομεάρχης και διευθυντής του ορυχείου στο Αμύνταιο και ο Τομεάρχης Γεωμηχανικών Ερευνών και Σχεδιασμού και Μελετών Ορυχείων από την Αθήνα.
Πηγή: prlogos.gr
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list