ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο G-M-R: Ένα από τα 42 αιτήματα ΤΗΣ ΜΠΡΟΣΟΥΡΑΣ και ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ των κίτρινων γιλέκων στο Παρίσι, είναι και η αντικατάσταση αυτής της φορολογίας με μια φορολογία αναδιανεμητική του πλούτου. Εμείς έχουμε (εδώ, όπου περιέχεται η “πρόταση για πολλοστή φορά…“) αντίστοιχη ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ για το απείρως ΑΔΙΚΟΤΕΡΟ που υφιστάμεθα. Θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε μπροσούρα που θα οδηγεί σε αγώνα, δίκαιο, πολιτική όπως οι Γάλλοι, η “ο καθένας χώρια”;
G-M-R, 12 Δεκ. 2018
Τα στοιχεία για τον φόρο εισοδήματος, για τον ΕΝΦΙΑ και τις επιχειρήσεις
Οι λίγοι σηκώνουν τα περισσότερα φορολογικά βάρη και φέρνουν τα υπερπλεονάσματα που έχει εμφανίσει η κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι οι φόροι έχουν χτυπήσει κόκκινο για το 19% των φορολογουμένων που πληρώνουν περίπου το 90% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων στο οποίο βεβαιώνεται το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 33% των ιδιοκτητών ακινήτων που φορτώνεται το 66% του ΕΝΦΙΑ.
Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει τα νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα και μεσαία ακίνητη περιουσία και έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα χιλιάδες εταιρείες να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες που προσφέρουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι τα φορολογικά βάρη έχουν πέσει στις πλάτες:
– Περίπου 1,6 εκατ., φορολογούμενων σε σύνολο 8,5 εκατ. ΑΦΜ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν φόρο εισοδήματος 7,6 δισ. ευρώ από τα περίπου 8,5 δισ. ευρώ που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία. Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από τρεις παράγοντες: σχεδόν 3 εκατ. φορολογούμενοι είναι πλήρως αφορολόγητοι καθώς τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τη φοροδιαφυγή που εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων εμφανίσουν λιγότερα εισοδήματα από τα πραγματικά. – Περίπου 11.250 επιχειρήσεων εκ των 250.000 νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Το 4,5% των επιχειρήσεων πληρώνει 2,9 δισ. ευρώ από τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικοί φόροι που βεβαιώνονται στις επιχειρήσεις.
– Περίπου 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιστοιχούν στο 33% του συνολικού αριθμού των ιδιοκτητών πληρώνουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που βεβαιώνονται συνολικά.
Από τους τρεις βασικούς φόρους (φόρος εισοδήματος, φόρος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) το κράτος εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 15 δισ. ευρώ. Η είσπραξη του ποσού αυτού εξαρτάται επί της ουσίας από περίπου 2 εκατ. φορολογουμένους και από 11.250 επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώσουν κοντά στα 12,5 δισ. ευρώ.
Οι κερδισμένοι του προϋπολογισμού του 2019 θα είναι κυρίως οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ καθώς θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά 30% έως όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αφού για αυτούς δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται το 2019 στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών προσώπων με την κυβέρνηση ωστόσο να βάζει στο προεκλογικό παιχνίδι και την κατάργηση του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Πηγή: newsbeast.gr
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list