ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ο ονειρευτής Χρήστος Παπουτσάκης, 10 χρονιά μετά…
Sunday
20/03/2022
21:51 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Χρ. Παπουτσάκης
0

Σχόλιο GMR: Ακολουθούμε την παρακαταθήκη[*] ( email 3 Ιανουαρίου 2007 από Χρήστο Παπουτσάκη/ Πολιτικό-Πολιτιστικό Περιοδικό “Αντί”), τιμώντας το διαρκές ΠΑΡΩΝ του, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στην πολιτική:

(*) — “…πολλές ευχές από όλους μας. Να συνεχίζεις να ενοχλείς, σε παρακαλώ. Είναι ό, τι πιο υγιές μπορεί να κάνει κάποιος σήμερα.
Καλή χρονιά.
Χρήστος Γ. Παπουτσάκης

_.

 

 

 

Λευτ. Ξανθόπουλος, 16 Μαρ. 2022

 

 

 

Ο στρατιωτικός γιατρός και μείζων σύγχρονος διηγηματογράφος μας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος παίρνει μετάθεση τον Αύγουστο 1981 για την Νάουσα Ημαθίας, προκειμένου να συμπληρώσει χρόνο Διοικήσεως, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς. Ως γενικός αρχίατρος (συνταγματάρχης) αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Φρούραρχου της πόλης. Από το στράτευμα τού παραχωρείται διαμέρισμα, που προορίζεται για κατοικία τού εκάστοτε ανώτερου αξιωματικού, πάνω από την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ναούσης. Ο Ηλίας εγκαθίσταται με την επίσης ιατρό σύζυγό του Νιόβη.

Από την πρώτη στιγμή τού κάνει εντύπωση ένα υψηλής αισθητικής χρωματισμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο που βρίσκεται καδραρισμένο και αναρτημένο σε κεντρικό σημείο στον τοίχο τού υπνοδωματίου. Η κρεβατοκάμαρα βλέπει στον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Μεραρχίας. Στην κάτω δεξιά μεριά του σχεδίου διαβάζει ιδιόχειρη γραφή, «Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ναούσης, Στρατιώτης αρχιτέκτων Χρήστος Παπουτσάκης.»

Έκπληκτος με το αναπάντεχο εύρημα ο Ηλίας, τηλεφωνεί στον Χρήστο του Αντί στην Αθήνα, που τον γνωρίζει πολύ καλά από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, τον πληροφορεί για την τυχαία συνάντηση που είχε με το αρχιτεκτονικό του σχέδιο και τον ρωτάει όλος απορία, «γιατί βρε Χρήστο έβαλες το υπνοδωμάτιο πάνω στον κεντρικό δρόμο, που έχει τόση φασαρία και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ και δεν το τοποθέτησες όπως θα έπρεπε, στην πίσω μεριά της οικοδομής, που βλέπει σε ένα υπέροχο άλσος;»

Ο Χρήστος Παπουτσάκης, που υπηρέτησε μέρος της στρατιωτικής του θητείας σε εκείνη την περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του ’50, του απαντάει στο τηλέφωνο, «διότι έτσι το ήθελε ο αξιωματικός για τον οποίο προορίζονταν το διαμέρισμα. Ήθελε να βλέπει από το παράθυρο τού υπνοδωματίου του την έπαρση και υποστολή της σημαίας καθώς και όλες τις στρατιωτικές παρελάσεις, ήθελε να τα παρακολουθεί όλα από ψηλά!»

(more…)