ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ και δικασtina…(εδώ)
Απόστολος Κοκόλιας, 18 Απριλίου 2020
Πώς ολόκληρο τον Ιούνιο του 1941 τρεις ευφυείς και θαρραλέοι πρωτοδίκες, στους οποίους είχαν ανατεθεί οι ανακρίσεις για την υποστολή του ναζιστικού συμβόλου από την Ακρόπολη, παραπλάνησαν τους Γερμανούς με στόχο να μην αποκαλυφθούν οι δράστες, αλλά και να μην πληρώσει με βάναυσα αντίποινα ο αθηναϊκός λαός.
Τη νύχτα που ο Λάκης και ο Μανώλης γκρέμισαν το φασισμό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, τρεις γενναίοι και ευφυέστατοι δικαστές υπηρετούσαν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας: ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθήνας Ηλίας Μικρουλέας, ο πρωτοδίκης-ανακριτής του 11ου τμήματος Β. Δαβίλας και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αναστάσιος Καραμούτζος.
Επιλέχτηκαν γιατί και οι τρεις ήταν γερμανομαθείς. Γι’ αυτό και ο διοικητής της Γκεστάπο, Τόιμπελ, τους διέταξε να βρουν αμέσως τους δράστες «αυτού του ασύλληπτου ανοσιουργήματος» όπως το χαρακτήρισαν. Και τους κατατρομοκράτησε λέγοντάς τους ξεκάθαρα: «Αν δεν βρεθούν οι ένοχοι, θα πληρώσει ο Αθηναϊκός λαός!»
Σχόλιο GMR: Τι κάναμε τις θυσίες των προγόνων μας;
Τις κάναμε Διδαχές, προς Άλλους;
._
Λαοκρ. Βάσσης, 17 Απριλίου 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Στο τέλος μιας απ’τις τιμητικές γι’αυτόν εκδηλώσεις, στην Παλαιά Βουλή, πολύ συγκινημένος ο Μανώλης Γλέζος εξομολογήθηκε πως όλο και συχνότερα έρχεται στον ύπνο του ο αδερφός του ο Νίκος, εκτελεσμένος στις 10 Μαΐου του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, και του ζητάει πίσω τη ζωή του:
– Μανώλη, μου λέει, δώσ’μου πίσω τη ζήση μου!
– Πείτε μου όλοι σας, σας παρακαλώ, τί να του απαντήσω;
Κάποιες μέρες αργότερα, σκεπτόμενος το άδικα “αυτο-ενοχικό” ερώτημά του, πήρα μολύβι και χαρτί και τού ΄γραψα τη γνώμη μου. Που συμπεριελήφθη στο Επίμετρο του βιβλίου για τον Νίκο: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. ΓΛΕΖΟΣ (1925-1944), εκδ. Ίδρυμα Νικ. Νικολάου Γλέζου, Αθήνα 2008 .
Την αναδημοσιεύω, με τις μικρο-συμπληρώσεις της, δίκην μνημοσύνου, ως ελαχίστη τιμή στην οδηγητική μνήμη αυτού του δια βίου παρτιζάνου του ΕΑΜικού πατριωτισμού (συναίρεση πολιτιστικής ιθαγένειας, δημοκρατίας, ουμανισμού και διεθνισμού!), που τόσο έξοχα υμνήθηκε απ΄τη γενιά του (Ν.Καρβούνης) :
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list