ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Βασ. Καραποστόλης, 30 Αυγ. 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Οι κερκίδες των αρχαίων θεάτρων γέμισαν –με τις δέουσες αποστάσεις λόγω κορονοϊού– κι αυτό το καλοκαίρι που σιγά-σιγά αφήνουμε πίσω. Οι θεατές προσέρχονταν, τακτοποιούνταν στις θέσεις τους, παρακολουθούσαν την παράσταση και επισφράγιζαν το τέλος της με ένα χειροκρότημα που πιο πολύ και από το να ανταμείβει τους ηθοποιούς, σκεπάζει τις πολλές απορίες που γεννήθηκαν στο κοινό.
Είναι, πράγματι, αδύνατον να μην απορήσει ο σύγχρονος θεατής για τον τρόπο, με τον οποίο οι ήρωες στην αττική τραγωδία βιώνουν τα πάθη τους. Τα βιώνουν φωναχτά! Τους βλέπουμε να ανακοινώνουν αυτά που εμείς θα θεωρούσαμε μύχιες υποθέσεις μας, σε μια περίεργη ομάδα συμπολιτών τους που τους περιτριγυρίζει, τους ακούει, τους θέτει ερωτήματα και τους δίνει τη γνώμη της.
Είναι ο χορός, αυτό που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο δυσκολεύεται να καταλάβει σήμερα ο θεατής. Γιατί να παρουσιάζονται οπωσδήποτε αυτοί οι μεσολαβητές; Γιατί να ανακόπτουν κάθε τόσο την δράση; Αν ήταν ειλικρινείς, οι περισσότεροι από τους θεατές θα ομολογούσαν ότι το νόημα που έχουν οι παρεμβολές του χορού τους ξεφεύγει. Το πολύ-πολύ να δεχθούν τον παρηγορητικό του ρόλο. Κατανοητό να δέχεται ο ήρωας εκδηλώσεις συμπαθείας ή οίκτου από κάποιους που δεν βρίσκονται στην ίδια μ’ εκείνον οδυνηρή κατάσταση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Βεβαίως, μάλιστα ο κύριος Μπουτάρης και οι ΠΟΛΛΟΙ όμοιοί του(*), ενδιαφέρονται τόσο πολύ να γίνει ο Ελληνικός Πολιτισμός κτήμα όλης της ανθρωπότητας, που χαρίζουν ολόκληρη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες στα Παγκόσμια Αφεντικά, ακόμα και στον Τουρκικό, τον Αλβανικό, τον Σκοπιανό, κλπ, επεκτατισμό.
(*) τι μικρή, ούτε καν ορατή, η όποια αντευαισθησία…
Γιάν. Μπουτάρης, 13 Σεπτεμβρίου 2019
«Ο πολιτισμός για τη Θεσσαλονίκη είναι νούμερο ένα περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορώ να δεχθώ να τον πετάξουν στα σκουπίδια», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και σημείωσε πως αν και δεν έχει θεσμικό ρόλο αυτός είναι ο λόγος που δραστηριοποιείται με την Κίνηση Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατά της υλοποίησης της απόφασης της κυβέρνησης για απομάκρυνση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό.
«Το θέμα δεν είναι πολιτικό, το είπα και στον κ. Τσίπρα, πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε ώστε να διατηρηθούν τα αρχαία. Αυτά τα αρχαία είναι αντίστοιχα με της Πομπηίας και εάν θέλουν να το συνειδητοποιήσουν οι συμπολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι παραμένοντας τα αρχαία στη θέση τους, τέλος του 2020 το μετρό θα λειτουργήσει, και έναν χρόνο αργότερα ο Σταθμός Βενιζέλου. Εναν χρόνο έκανε για να σταματάει το μετρό της Αθήνα στη στάση Μοναστηράκι και κανείς δεν είπε τίποτε», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν μέλη της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Όλη η ιστορία ξεκίνησε από μία πολιτική εκμετάλλευση από διάφορους πολιτικούς μικροπαράγοντες της Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο πρώην δήμαρχος.
Πηγή: slpress.gr
G-M-R, 16 Δεκ. 2018
Δελφικά Παραγγέλματα: Οι «εντολές» του Ελληνικού Πολιτισμού: Το Μαντείο των Δελφών ήταν γνωστό όχι μόνο για τους χρησμούς του, αλλά και για το μεγάλο αριθμό παραγγελμάτων που ήταν λιτά αποφθέγματα 2 έως 5 λέξεων, μεστά σοφίας.
Τα περισσότερα ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας και ήταν χαραγμένα είτε στον πρόσθιο τοίχο του Πρόναου είτε επί των παραστάδων της πύλης του μεγάλου ναού είτε επί του υπέρθυρου είτε επί των στηλών του ναού περιμετρικά.
Κατά τον Σωσιάδη («Των Επτά Σοφών Υποθήκαι»), τα επιγράμματα περιλαμβάνουν 147 παραγγέλματα, αλλά υπήρχαν και πίνακες που περιείχαν χωριστά τα παραγγέλματα ενός εκάστου των Επτά.