ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Χρυσή Αυγή: Η ώρα της κρίσης για τους 68 κατηγορούμενους που φέρονται να είναι μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης
Wednesday
07/10/2020
02:33 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Χ.Α.
0

Σχόλιο GMR: Ο συντεταγμένος ή όχι χαρακτήρας των διαπραχθέντων από μέλη της Χρυσής Αυγής δολοφονιών δεν κρίνεται μόνο από τα sms.

Κρίνεται από τις εγγενείς/Στα ΠΛΑΙΣΙΑ της οργάνωσης (ΟΔΗΓΙΩΝ, εκπαίδευσης κλπ) και των σκοπών (οι επιθέσεις-δολοφονίες-“ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΕΣ”), οι οποίες αυτενέργειες συνοδεύτηκαν  από ενίσχυση του Κόμματος (και από  δημόσια επιβράβευση), όπου και όταν χρειάστηκαν.

Συγκρίνετε τον εγγενή εγκληματικό χαρακτήρα, την εγγενή της κομματικής οικοδόμησης, ομού μετά των “πολιτικών εξαγγελιών”/απειλών, ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ της Χρυσής Αυγής, με την ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ , μεθόδευση εγγενώς συμβαδίζουσα και με τους μνημονιακούς στόχους και με τις πράξεις για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Αν δεν χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, θα έχετε καταλάβει το γιατί.

Αν το δικαστήριο “ξεφύγει” και χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση συνδεόμενη με τις εκδικαζόμενες πράξεις την Χρυσή Αυγή, τότε αναζητείστε (επί τέλους) τις ΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ (ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ κλπ).

._

 

 

 

newsbeast_δικαστικό, 6 Οκτωβρίου 2020

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

 

 

 

Η ώρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής έφτασε. Μετά από ακροαματική διαδικασία περίπου 5,5 ετών οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα ανακοινώσουν, αύριο Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., την ετυμηγορία τους για τους συνολικά 68 κατηγορούμενους η πλειονότητα των οποίων φέρονται ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που λειτουργούσε υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Το διακύβευμα μεγάλο με τεράστιο πολιτικό και ποινικό βάρος καθώς ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και η ηγετική ομάδα του κόμματος που κατάφερε να μπει τρεις φορές στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με την κατηγορία, ηγήθηκαν μιας εγκληματικής ομάδας που ευθύνεται ακόμη και για δολοφονίες. Άλλωστε, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013, αποτέλεσε την απαρχή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης οδηγώντας τους πρωταγωνιστές, με κινηματογραφικό τρόπο, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας κηρύχθηκε στις 20 Απριλίου του 2015 στην ασφυκτικά γεμάτη, ειδικά διαμορφωμένη, αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Χρειάστηκαν  453 ολόκληρες συνεδριάσεις, οι οποίες έβαλαν στο «μικροσκόπιό» τους την ογκωδέστατη δικογραφία, για να αποσυρθεί το δικαστήριο σε διάσκεψη, πριν από περίπου ένα μήνα, προκειμένου να αποφανθεί για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων. Μεσολάβησε η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων το 2016, αλλά και η επιδημία του το Covid -19 που έβαλαν για μήνες τη δίκη στον «πάγο» η οποία ολοκληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Είναι ενδεικτικό πως τον Μάρτιο του 2016 αποφυλακίστηκε, με όρους, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου κράτησης, ο Γιώργος Ρουπακιάς ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έδωσε το μοιραίο χτύπημα στον Παύλο Φύσσα.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, μετά την επιστροφή στο σπίτι του επέλεξε να επιστρέψει και να καθίσει στο εδώλιο ελάχιστες φορές, σε αντίθεση με τη μητέρα του άτυχου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν απουσίασε σχεδόν καμία ημέρα από τη δικαστική αίθουσα και το πρόσωπό της έγινε το σύμβολο της πολύκροτης δίκης.

Μιας δίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν συνολικά 216 μάρτυρες, εκ των οποίων οι 131 ήταν κατηγορίας, 16 προτάθηκαν από την πολιτική αγωγή και άλλοι 69 από την υπεράσπιση. Στη δίκη συμμετείχαν 10 δικηγόροι πολιτικής αγωγής και 50 συνήγοροι υπεράσπισης. Αναγνώστηκαν 438 έγγραφα, μεταξύ των οποίων στοιχεία που αφορούν στην σαραντάχρονη πορεία της Χρυσής Αυγής, από το 1980 έως τον παρόντα χρόνο, πλήθος  δικαστικών αποφάσεων με ενέργειες που αποδίδονται σε μέλη της αλλά και ψηφιοποιημένο υλικό (βίντεο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, φωτογραφίες και άλλα) που ξεπερνά τα δύο terrabyte.

Βαρύ κατηγορητήριο

Μόνο τρεις από τους κατηγορούμενους είναι αντιμέτωποι με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Στους 65 αποδίδεται η εγκληματική οργάνωση ενώ τη διεύθυνσή της, σύμφωνα με την κατηγορία, έχουν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, οι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ αυτών ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παπάς και ο ευρωβουλευτής, σήμερα, Γιάννης Λαγός αλλά και οι δύο φερόμενοι ως πυρηνάρχες. Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμφανίζονται συνολικά 47 κατηγορούμενοι εκ των οποίων, οι 39 δικάζονται μόνο για το συγκεκριμένο αδίκημα ενώ οι υπόλοιποι και για άλλες κακουργηματικές πράξεις, όπως ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κ.ά.

Εμβληματικές υποθέσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας ήταν αυτές, της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 17 ως συνεργοί, η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων, τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα, για την οποία κάθονται στο εδώλιο  5 κατηγορούμενοι, ενώ 4 είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα. Μεταξύ των κακουργημάτων που φέρονται να διέπραξαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, υποθέσεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 2013.

Ο «απόλυτος ηγέτης»

Στις απολογίες τους οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές επιχείρησαν να αποδυναμώσουν την κατηγορία της εγκληματική οργάνωσης. Μάλιστα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος που, κατά την κατηγορία, υπήρξε ο «απόλυτος ηγέτης» της Χρυσής Αυγής, προσπάθησε να αποσυνδέσει το όνομά του από τη δολοφονία Φύσσα ενώ μίλησε και με απαξία για πρώην στενούς του συνεργάτες και συγκατηγορούμενούς του βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό πως αναφερόμενος στον Δημήτριο Κουκούτση τον χαρακτήρισε «παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο», για  τον Στάθη Μπούκουρα είπε πως ήταν «πρώην ΠΑΣΟΚος που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί», ενώ μιλώντας για τον Κώστα Μπαρμπαρούση τον περιέγραψε ως «βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία».

Είχε προηγηθεί η σοκαριστική απολογία του Γιώργου Ρουπακιά ο οποίος έκανε λόγο για «μία απλή ανθρωποκτονία»

Τον Δεκέμβριο του 2019, τη σκυτάλη της διαδικασίας πήρε η εισαγγελέας της έδρας η οποία με την πρότασή της προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Σε μία εισήγηση οκτώ ωρών ζήτησε την αθώωση της πλειοψηφίας των κατηγορουμένων, καταλήγοντας ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να αθωωθούν, κατά περίσταση, από τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπήρξε σχεδιασμός για την δράση κάποιας εγκληματικής οργάνωσης, ούτε ουδέποτε φαίνεται να δόθηκε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για την τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Μάλιστα, αναφερόμενη στις «πύρινες» ομιλίες των βουλευτών εξέφρασε την θέση ότι ήταν «οξείες πολιτικές εκφράσεις, που δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν την τέλεση εγκλημάτων».

«Η ιδεολογία είναι ποινικά αδιάφορη. Το μόνο που ενδιαφέρει ένα δικαστήριο είναι η ποινική δράση των κατηγορούμενων» ανέφερε, χαρακτηριστικά, η εισαγγελική λειτουργός. Για τη δολοφονία Φύσσα δε, ζήτησε ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά, ζητώντας απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του για συνέργεια στην πράξη. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοί του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του, χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

 

Η απόφαση

Η βαρυσήμαντη απόφαση θα ανακοινωθεί την Τετάρτη με τους δικαστές να αποφασίζουν αν τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία έχουν τελεστεί ή όχι. Η τελική απόφαση θα καθορίσει και την χρονική διάρκεια της εκφώνησής της καθώς στην περίπτωση που το δικαστήριο καταλήξει σε ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί, σε αυτή την περίπτωση, θα πάρουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης για να ζητήσουν ελαφρυντικά, θα ακολουθήσει σχετική εισαγγελική πρόταση ενώ το δικαστήριο θα προχωρήσει σε νέα διάσκεψη καθώς η αναγνώριση ελαφρυντικού σε έναν κατηγορούμενο μπορεί να αλλάξει το πλαίσιο της ποινής που αντιμετωπίζει.  Για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται ποινή από 5 έως 15 χρόνια (με ελαφρυντικό: από 2 έως 8) ενώ για την ένταξη από 5 έως 10 (με ελαφρυντικό από 1 έως 5).

Μετά την ανακοίνωση των ποινών θα κριθεί αν θα δοθεί ή όχι αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

Αν όμως οι δικαστές αποφασίσουν απαλλαγές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σαφώς συντομότερος. Πάντ ως, με ενδιαφέρον αναμένεται αν και ποιοί από τους κατηγορούμενους θα επιλέξουν να καθίσουν στο εδώλιο καθώς έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτησή τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα, ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

 

δείτε ΦΩΤΟ της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.