ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ενιαία Εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα – Τραπεζίτες και πολιτικό σύστημα
Wednesday
05/02/2020
00:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Μάκης Ανδρονόπουλος
0

Σχόλιο GMR:   Όταν η G-M-R λέει και ξαναλέει “και μέσα στο θεματικό τους γήπεδο”(*), ΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΔΥΝΑΜΗ λόγου και πράξης που προτείνει και τις δυνατότητες, αυτή η ΔΥΝΑΜΗ να προκαλέσει ρήγματα έως ΠΤΩΣΗ, στο συνεχώς διευρυνόμενο (κανονικότητα) μνημονιακό στρατόπεδο. Ήδη, ο κος Καρατζάς λίγο πιο πολύ ο κος Μ. Ανδρονόπουλος, κριτικάρουν την κανονικότητα. Εμείς γιατί είμαστε καλοί στα λόγια και αρνούμαστε τον “λόγο της συνεργειακής πράξης“, τον μόνο αξιόπιστο λόγο;

(*) Αντιστασιακή-Απελευθερωτική ΣΥΝ-ΕΡΓΕΙΑ τριπλοσυνδυασμένη αγωνιστικά-δικαιϊκά/επιστημονικά-πολιτικά (επί πολιτικών αρχών όχι κομματικά), Ενώπιος Ενωπίω κατά των Υπαιτίων-Συνενόχων (Δικαστικών/ΜΜΕ/συμβολαιογράφων/δυνάμεων καταστολής), κάτω από την χωροταξική τους μύτη και ΜΕΣΑ στο ΘΕΜΑΤΙΚΟ τους ΓΗΠΕΔΟ.

 

 

Μάκης Ανδρονόπουλος, 3 Φεβρουαρίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Μια θεμελιακή μεταρρύθμιση τεράστιας σημασίας, την συγκρότηση μιας Ενιαίας Εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα –η οποία, εάν είχε υλοποιηθεί, θα είχε αποτρέψει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας– εισηγείται ο παλαίμαχος τραπεζίτης Κωνσταντίνος Καρατζάς με το δεύτερο βιβλίο του που εκδόθηκε πρόσφατα από την “Οικονομική Βιβλιοθήκη” με τίτλο “Για μια αποτελεσματικότερη εποπτεία του χρηματοοικονομικού τομέα”.

Ο Κωνσταντίνος Καρατζάς, είχε προειδοποιήσει από το 2008 για την επικείμενη τότε κρίση. Ισχυρίζεται πως εάν υπήρχε μια ενιαία εποπτεία-έλεγχος του χρηματοοικονομικού τομέα (τράπεζες, χρηματιστηριακές, ασφαλιστικές, κεφαλαιαγορά κλπ), αντί της τότε πολυδιασπασμένης, θα μπορούσε να αποτρέψει την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον θα μπορούσε να είχε εμποδίσει τα λάθη και τις παραλείψεις των τραπεζών που συνέβαλαν στην εκτροπή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και οδήγησαν στην κρίση του χρέους. Εμείς θα προσθέταμε πως μια τέτοιου τύπου εποπτεία, κατά πάσα πιθανότητα, θα είχε αποτρέψει και το χρηματιστηριακό κραχ του 1999-2000, το οποίο ο αείμνηστος αδελφός του Θόδωρος, ως πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, είχε αποκαλύψει.

Η αποστολή των τραπεζών

Ο Καρατζάς υπονοεί ευθέως ότι το πολιτικό και τραπεζικό σύστημα γνώριζε τις πιθανότητες της χρεοκοπίας, …

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Εμείς εδώ στο τέλος σημειώνουμε για δική μας υπενθύμιση κάποια σημαντικά αποσπάσματα

 

Όλα αυτά όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά οι τράπεζες ενεπλάκησαν στο κυνήγι των μεριδίων της αγοράς και στο εύκολο κέρδος. Όλα αυτά οδήγησαν σε μια επικίνδυνη χαλάρωση των κριτηρίων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η βάση για τα σημερινά “προβληματικά” δάνεια των ιδιωτών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Από το 2010 είχε ετοιμάσει μία επεξεργασμένη σε αρκετό βαθμό πρόταση για την δημιουργία Ενιαίας Εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα και κατά περιόδους βολιδοσκοπούσε μέχρι και το 2014 κυβερνητικούς και τραπεζικούς παράγοντες, προκειμένου να εκτιμήσει αν είναι πρόσφορο το έδαφος για ένα τέτοιο εγχείρημα. Δυστυχώς, εισέπραττε ενδοιασμούς και δυσφορία.

Έτσι, την επομένη 21 Φεβρουαρίου 2015, απέστειλε σχετική επιστολή σε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, με αποτέλεσμα η πρόταση για την Ενιαία Εποπτεία να περιληφθεί στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς. Ένα γεγονός όμως που προκάλεσε εύλογες αντιδράσεις στο σύστημα που αντέδρασε, μέσω του τύπου και ακύρωσε τελικά την πρόταση. Μία πρόταση, που σε περίπτωση υλοποίησής της, θα αποκάλυπτε όλη την παρανομία…

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.