ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πρόταση “έκπληξη” Αναστασιάδη σε Ακιντζί για το φυσικό αέριο της Κύπρου
Wednesday
04/09/2019
20:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ Νίκ. Αναστασιάδης
0

Σχόλιο GMR : Καθαρή αναγνώριση-παραδοχή της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Αναμένουμε την συνέχεια από την “Ελληνική” Κατοχική Κυβέρνηση και την “Δείτε τι καλά που τα λέω” αντιμνημονιακή αρθρογραφία. Η εδώ πρόταση της G-M-R συνοδευόμενη από την εδώ κρίσιμη επισήμανση αναζητούν (ματαίως;) ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ.

 

 

Νίκ. Αναστασιάδης , 4 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

Στην πρόταση που μετέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημoκρατίας κάνει λόγο για λογαριασμό ειδικού σκοπού που θα μεταφέρει μερίδιο των εσόδων στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πρόταση στον Μουσταφά Ακιντζί, για άνοιγμα ενός “escrow account”, ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα μεταφέρεται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από την πώληση του φυσικού αερίου υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί. Η πρόταση υποβλήθηκε προφορικώς στην κοινή συνάντηση της 9ης Αυγούστου και σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε και γραπτώς στη συνέχεια.

Όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή της Κύπρου”, η πρώτη αντίδραση του Τ/κ ηγέτη ήταν θετική, ωστόσο η τύχη της πρότασης του Προέδρου θα κριθεί στην Άγκυρα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πρόταση Αναστασιάδη περιλαμβάνει προϋποθέσεις προκειμένου η Τ/κ πλευρά να είναι σε θέση να αντλήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τη μελλοντική πώληση ΦΑ, από κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρόταση στην ουσία εξουδετερώνει τα όσα είχε ζητήσει ο Τ/κ ηγέτης για σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διαχειρίζεται τα των υδρογονανθράκων. Ο “escrow account”, είναι ένας λογαριασμός ειδικού σκοπού ο οποίος ανοίγεται μετά από συμφωνία δυο μερών. Τον λογαριασμό, τον ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει με την Τ/κ πλευρά, για τον διαχειριστή.

“Μερική εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, έχει παρουσιαστεί “μικρή εμπλοκή” στη διαδικασία, εξου και οι συνεχείς παρατάσεις που λαμβάνει η παραμονή της ειδικής συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ, στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός, σε σχέση με το ταξίδι της Αμερικανίδας διπλωμάτη στην Κύπρο, έκανε λόγο για μια συνάντηση την Κυριακή (1/9) με τους δυο ηγέτες. Εξάλλου, αποτελούσε ζητούμενο εάν η κυρία Λουτ θα προλάβαινε να πραγματοποιήσει τη Δεύτερα (2/9) έναν δεύτερο γύρο επαφών, δεδομένου ότι την ίδια ημέρα, θα αποχωρούσε από την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν την Δευτέρα (2/9) ανακοινώθηκε από τα κατεχόμενα ότι η κυρία Λουτ, θα είχε και τρίτη συνάντηση με τους δυο ηγέτες την Τρίτη (8/4), συνεργάτες του Προέδρου, δεν έκρυψαν την έκπληξη τους απ’ αυτή την εξέλιξη.

Οι τρεις συναντήσεις, έγιναν την Τετάρτη (4/9) τέσσερις, ενώ την Πέμπτη (5/9), όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί και πέμπτος γύρος επαφών.

Η «εμπλοκή», σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στην προσπάθεια του Μουσταφά Ακιντζί, μετά από υποδείξεις της Άγκυρας, να παρεισφρήσουν στους «Όρους Αναφοράς», στοιχεία που να προδεσμεύουν την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα θεσμικά όργανα της επανενωμένης Κύπρου αλλά κυρίως στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της υφιστάμενης διαδικασίας, να υπάρχει πλάνο για προώθηση ενός plan B.

 

Πηγή: news247.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.