ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Θεόδ. Καρυώτης, 09 Οκτ. 2021
Η Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 ήταν μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να υπογραφεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής στην μεταπολίτευση.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων «Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα.» Έκανε λάθος, διότι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Φιλιππίνων προβλέπει παρέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων.
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε την εξής δήλωση:
«Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι μια ένοπλη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, πολεμικά σκάφη ή αεροσκάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιήσει τις αμοιβαίες δεσμεύσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο IV της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων».
Ακόμα και αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία θα ήταν σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελέσει τον πρώτο ηγέτη που θα ζητούσε από ένα άλλο κράτος να εγγυηθούν την προστασία των ΑΟΖ τους. Βέβαια, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ένα «μικρό» πρόβλημα, διότι η Γαλλία κατέχει την μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη μας και η Ελλάδα θεωρητικά θα ήταν υποχρεωμένη να προστατέψει ένα γαλλικό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται χιλιάδες ναυτικά μίλια από τις ακτές μας.
Στην ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός ανέφερε λανθασμένα:
Κρίμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγνόησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο που την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ανέφερε ότι ο όρος επικράτεια δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.
Για πολλά χρόνια, ένας από τους πρώτους και φανατικούς οπαδούς της ΑΟΖ ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και προκάλεσε εντύπωση όταν είπε:
«Ποια ΑΟΖ; Έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ προς την Τουρκία και δεν το ήξερα; Την ΑΟΖ που έχουμε με την Αίγυπτο την συμπεριλαμβάνει. Είναι κομμάτι της επικράτειας μας πια. Το κομμάτι που είναι να ανακηρύξουμε, θα το δούμε με τους Γάλλους μας όταν το ανακηρύξουμε».
Έκανε το κλασσικό λάθος πολλών στο θέμα. Μπέρδεψε τον όρο «ανακήρυξη» με τον όρο «οριοθέτηση».
Από την πλευρά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στις ενστάσεις του τις οποίες συνόψισε λέγοντας ότι ουσιαστικά η Γαλλία δεν δεσμεύεται να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων που είναι τα χωρικά της ύδατα.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας υπό τη μορφή ερωτήματος έθεσε το ζήτημα αν η συμφωνία δεσμεύει τη Γαλλία να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα σε περιπτώσεις παραβιάσεων της ΑΟΖ της όπως πέρσι με το Oruc Reis συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων έξω από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο ή φέτος με την παρενόχληση του Nautical Geo στα ανατολικά της Κρήτης εντός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Η περίπτωση του Nautical Geo πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην Ελλάδα, ενώ αποτελούσε ξεκάθαρα την πρώτη παραβίαση της ΑΟΖ μας από τουρκικά πολεμικά πλοία, τη σημαντικότερη παραβίαση των θαλασσών μας τα τελευταία 40 χρόνια. Οι Τούρκοι παραβίασαν την ελληνική ΑΟΖ με τον ίδιο τρόπο που κάνουν, χρόνια τώρα, παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.
Ήταν πολύ λυπηρό ότι στην συζήτηση στην Βουλή ο μόνος αρχηγός κόμματος που αναφέρθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν ο Κυριάκος Βελόπουλος που ζήτησε να γίνει οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά οι πάντες τον αγνόησαν.
Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ
Πηγή: Θεόδωρος Καρυώτης, Η ΑΟΖ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2014
Διαβάζω ότι οι ΥΠΕΞ κκ. Δένδιας και Χριστοδουλίδης συναντώνται συχνά και έχω μια μεγάλη απορία για το τι συζητούν Η Ελλάδα έχει περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες να βοηθήσει αποτελεσματικά το μαρτυρικό νησί, αλλά τώρα μετά την ελληνογαλλική συμμαχία ήρθε η ώρα να ζητήσει ο κύριος Μητσοτάκης από τον κύριο Μακρόν η διμερής αμυντική συμμαχία τους να γινει τριμερής.
Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να κάνει η Ελλάδα το επόμενο βήμα οριοθετώντας την ΑΟΖ της με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά οι Έλληνες και οι Γάλλοι να προσθέσουν τους Κύπριους στην αμυντική τους συμφωνία!
Όπως, πολύ σωστά, ανέφερε ο Αθανάσιος Έλλις σε ένα άρθρο του στην Καθημερινή:
«Η ώριμη και νηφάλια αποτίμηση της συμφωνίας καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είναι χρήσιμη και συμφέρουσα σε πολλά επίπεδα, στρατιωτικά σε σχέση με την Τουρκία και γεωπολιτικά σε ό,τι αφορά την προβολή ισχύος στην ευρύτερη Αν. Μεσόγειο.»
Δυστυχώς ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, ο κορυφαίος νομικός στα θέματα Δίκαιου Θάλασσας, σε μια τηλεοπτική του τοποθέτηση εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, διότι μεσολαβεί η Τουρκία και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου δεν διαθέτει πλήρη επήρεια λόγω της τεράστιας τουρκικής ακτής απέναντι από το νησί. Πιστεύει δε ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.
Είναι σαφές ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία έχει εκνευρίσει αφάνταστα τους Τούρκους, που έχουν στήσει ένα πολεμικό σκηνικό στην κυπριακή ΑΟΖ με στόχο αφενός, να τορπιλίσουν τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλουν – με το έτσι θέλω -τους δικούς τους χάρτες του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Και αυτό είναι η αρχή. Τελείωσε το καλοκαίρι και οι Τούρκοι ετοιμάζονται σαν προβούν σε ενέργειες που δεν έχουν τολμήσει να επιχειρήσουν τα τελευταία χρόνια, διότι θέλουν να δοκιμάσουν, σύντομα, την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας. Στην Ανατολική Μεσόγειο θα παιχτεί η μοίρα του ελληνισμού και οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν στην πράξη την ελληνογαλλική συμφωνία με προκλήσεις όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και στην ΑΟΖ της Ελλάδας.
Πηγή: hellasjournal.com