ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ελλάδα: Ξεχάστε τα θετικά νέα, τίποτα δεν άλλαξε
Friday
24/08/2018
02:18 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κείμενα Γνώμης Γιώργ. Καισάριος
0

 

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R:    Κάθε βοήθεια για μη αυτόματη μετάφραση, ευπρόσδεκτη.

Πολύς λόγος για τις περίφημες αγορές στα διαγγέλματα επιτυχίας του κυβερνώντων. Η εδώ ανάρτηση άρθρου του κ. Γ. Καισάριου γίνεται αποκλειστικά προκειμένου να καταδείξει ότι και υπό το πρίσμα αυτό καθ’ εαυτό τα κυβερνητικά διαγγέλματα διαψεύδονται, παρ’ ότι η ιστοσελίδα προβάλει και αγωνίζεται για άλλη, καθοριστικά διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση, από οικονομική, δικαιϊκή, ανεξαρτησιακή άποψη.

 

Γιώργος Καισάριος(*), 23 Αυγ. 2018

 

 

Περίληψη

Τα κύρια νέα αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει τερματίσει το 10ετές πρόγραμμα διάσωσης.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι παρά πολιτικός καπνός και καθρεφτάκια.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην Ελλάδα και δεν περιμένω τίποτα θετικό για το προβλέψιμο μέλλον.

Τα κύρια νέα αναφέρουν ότι μετά από πολλά χρόνια εξωτερικής χρηματοδότησης, τα ελληνικά (GREK) προγράμματα διάσωσης έχουν λήξει. Μια ιστορική ημέρα, λένε πολλοί. Λοιπόν, θα μπορούσατε να αγνοήσετε οτιδήποτε έχετε διαβάσει, επειδή η κατάσταση δεν έχει αλλάξει κατ’ ελάχιστο, και ο σημερινός “τερματισμός της εξωτερικής χρηματοδότησης” δεν είναι παρά πολιτικός καπνός και καθρεφτάκια.

Ο λεγόμενος “τερματισμός της εξωτερικής χρηματοδότησης” είναι προσωρινός στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει λόγο χρέους προς ΑΕΠ περίπου 180%.

Κατά τη γνώμη μου, για να μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με δικές της εντελώς δυνάμεις, θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει το σύνολο του χρέους της σε κάποια στιγμή στο μέλλον. Σημαίνει ότι τα διμερή δάνεια που έχει η Ελλάδα πρέπει να αναληφθούν από την αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, γιατί δεν νομίζω ότι κάποιος θα δανείσει σε χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ.

Πολιτική ως συνήθως

Η δημοτικότητα της τρέχουσας κυβέρνησης έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Το 2019, η Ελλάδα θα έχει εθνικές εκλογές και υπάρχουν πολλοί που λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει κάτι για να προσπαθήσει να μείνει στο παιχνίδι. Έτσι, δηλώνοντας την ανεξαρτησία από τους δανειστές της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ημέρες της λιτότητας έχουν τελειώσει και ότι τώρα μπορεί να επιδιώξει μια πιο «κοινωνική ατζέντα».

(more…)