ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Γιώρ. Αδαλής, 16 Ιανουαρίου 2025
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε θέσει και αφήσει αναπάντητο το ερώτημα: τι σηματοδοτεί η νέα αύξηση της τιμής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου και που οφείλεται; Γενικώς υπάρχουν 11 βασικές μεταβλητές που επηρεάζουν την τιμή του, η οποία αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες της Αγοράς, ενώ σαφώς παίζει ρόλο και ο γεωπολιτικός παράγοντας. Το ζήτημα είναι όμως, ποιοι λόγοι συνετέλεσαν στην αποτυχία του “ευρωπαϊκού σχεδίου μείωσης των τιμών του αερίου”.
Ο βασικότερος όλων είναι ότι επί της ουσίας ουδέποτε υπήρξε τέτοιο σχέδιο, όπως και σχέδιο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Οι Βρυξέλλες απλά επιθυμούν να καταστρέψουν τους υφιστάμενους αγωγούς και να φέρουν αέριο από το Κατάρ με ένα παλιό σχέδιο που ακυρώθηκε ως ανεδαφικό πριν 15 χρόνια. Οι προεστοί της ΕΕ θέλουν να φέρνουν αέριο από τον Κόλπο και την Αφρική με αγωγούς που θα κατασκευαστούν στην πορεία. Αρχικά η μεταφορά θα γίνεται με πλοία LNG. Και σταδιακά θα χρηματοδοτήσει τόσο τον αγωγό Κατάρ-Τουρκία-ΕΕ όσο και τον αγωγό Transaharan, με όδευση Αφρική-Λιβύη-Τουρκία-ΕΕ. Εξ ου και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Τουρκία θέλει να ακυρώσει τα υφιστάμενα σχέδια Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος και να τα αντικαταστήσει με δικά της, στα οποία θα είναι επικυρίαρχη. Η ΕΕ, προσποιούμενη τον “πράσινο λόρδο”, προσπαθεί να μειώσει τους πράσινους φόρους και να προσποιηθεί ότι είναι “καθαρή” και υπέρμαχος της πράσινης ενέργειας, ενώ θα εκμεταλλεύεται για όσο διάστημα το επιθυμεί τους πόρους άλλων κρατών. Με την διαφορά ότι οι προμήθειες θα κοστίζουν πανάκριβα στους Ευρωπαίους. Γι’ αυτό στο φυσικό αέριο πολεμά την Ρωσία μόνο σε ό,τι αφορά στους αγωγούς. Στο ρωσικό LNG δεν θέτει εμπόδια. Πρόσθετος λόγος που το ρωσικό LNG εξαιρείται των κυρώσεων είναι η συνεργασία Ιαπωνίας-Ρωσίας με την κοινή επένδυση στο Σαχαλίν.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: “Το ευρωπαϊκό δηλαδή ήταν κατά 265% ακριβότερο από το αμερικανικό! Η τιμή του TTF είναι κατά μέσο όρο τριπλάσια από αυτή του NATGAS. Το παραπάνω σχεδιάγραμμα, αποτελεί την διαγραμματική παρουσίαση της απόλυτης αποτυχίας της Ευρώπης να σχεδιάσει αυτόνομη ενεργειακή πολιτική και είναι να απορεί κανείς, γιατί ουδέποτε οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν κληθεί να το σχολιάσουν!”
_.
Γιώρ. Αδαλής, 16 Ιανουαρίου 2025
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Η ΕΕ, αλλά και κυβερνήσεις όπως η δική μας, έχουν εκτεθεί από σειρά εγκληματικών παραλείψεων στον τομέα της ενέργειας συνολικά. Τις τελευταίες ημέρες το κέντρο βάρους της συζήτησης, έχει μετατοπιστεί στο φυσικό αέριο, εξαιτίας μιας νέας εκρηκτικής ανόδου της τιμής του. Ταυτόχρονα είχαμε αύξηση και στο αργό πετρέλαιο, το οποίο πραγματοποίησε άλμα περίπου 10 δολαρίων. Σήμερα θα σταθούμε μόνο στο φυσικό αέριο, διότι αποτελεί κρίσιμο προϊόν για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Ενώ η ΕΕ είχε διαπιστώσει από το 2014 το πρόβλημα, δεν έκανε τίποτα για να το αντιμετωπίσει. Όποτε επιχειρήθηκε κάτι από εκάστοτε κυβερνήσεις, αυτό στηρίχθηκε σε ένα εντελώς λανθασμένο μείγμα πολιτικής. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν αποτελεσματικότερα τις κρίσεις, ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια. Πριν την πανδημία ο ευρωπαϊκός δείκτης φυσικού αερίου (TTF) κυμαίνονταν 7-14 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης το 2021 και με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, έφτασε ακόμη και στα 346 ευρώ/MWh (29/8/2022)! Έκτοτε η τιμή του άρχισε να πέφτει για να φτάσει στις 22/2/2024 στα 22 ευρώ/MWh.
Τόσο η Κομισιόν όσο και η Αθήνα πανηγύριζαν, παρότι η τιμή του TTF ήταν 250% πιο πάνω από την τιμή που είχε πριν το 2019. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν τότε στους πολίτες ήταν ότι σύντομα θα πέσει ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά τι συνέβη. Πράγματι πριν τον Μάρτιο 2024, η τιμή του TTF είχε μπει σε πτωτικό κανάλι. Από τον Μάρτιο και μετά όμως, η τιμή του ξεκινά νέα άνοδο. Στο παρακάτω τεχνικό σχεδιάγραμμα φαίνεται ότι την τελευταία ημέρα του Ιουλίου, ο μικρός κινούμενος μέσος όρος των 50 ημερών (Moving Average MA50 – κίτρινη γραμμή) της τιμής του αερίου στην Ευρώπη (δείκτης TTF) διασταυρώνεται με τον μεγάλο κινούμενο μέσο όρο των 200 ημερών (Moving Average MA200 – κόκκινη γραμμή).
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr