ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
του Κωνσταντίνου Βέργου, 8-1-2018
Όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή. Και αν ήταν να αποτιμήσουμε την απόφαση του PSI, αυτή δυστυχώς δεν είναι θετική, όπως πολλοί εκ του πονηρού προσπαθούν να παρουσιάσουν, αλλά αρνητική. Η τότε πολιτική ηγεσία, όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει, αλλά θα έπρεπε να κοιτάξει στα μάτια τον Ελληνικό λαό και να ζητήσει συγνώμη διότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι τις προθέσεις! Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν έγινε μείωση χρέους 50%, όπως την παρουσιάζουν, αλλά έγινε κάτι χειρότερο. Η χώρα έχασε 270 δις ΕΥΡΩ! Ένα χρέος πραγματικής, τότε, χρηματιστηριακής αξίας, 64 δις, το έχουμε ήδη πληρώσει με 270 δις χασούρα. Είναι δυνατόν; Και όμως είναι!
Η Ελλάδα έχασε με δύο τρόπους
Για την ακρίβεια, η Ελλάς έχασε με δύο τρόπους με το PSΙ. Πρώτον , έχασε άμεσα, μετατρέποντας ομόλογα που ήταν ουσιαστικά μηδενικής αξίας, μερικά από τα οποία σε δραχμές, σε διακρατικά δάνεια με υποθήκη την περιουσία του Ελληνικού κράτους. Δεύτερον, έχασε σε βάθος χρόνου, με τις καταστροφικές επιπτώσεις της λιτότητας και φοροκαρπαζιάς που ακολουθήθηκε για να πληρωθεί η νέα ’υποχρέωση’ αυτή στους δανειστές. Θα αποδείξουμε ότι έχασε συνολικά 270 δις ΕΥΡΩ, το 1/4 περίπου άμεσα, και τα άλλα 3/4 σε 5 χρόνια έκτοτε , ως κόστος στο ΑΕΠ της!
Του Κωνσταντίνου Βέργου (*), 16-12-2016
Οι δύο σημαντικότερες αιτίες κατάρρευσης των οικονομιών παγκοσμίως είναι η κρίση στο νόμισμα και η αύξηση επιτοκίων. Θωρακίζεται η Ελλάδα από τις δύο αυτές κρίσεις με την παραμονή στο ευρώ; Η Ελλάδα ενταγμένη στο ευρώ απέκτησε τη δυνατότητα να συναλλάσσεται με
χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα ισχυρό νόμισμα. Όμως εκείνο το οποίο έχασε, σε βάθος χρόνου, είναι όχι μόνο την ανταγωνιστικότητά της αλλά και τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας γρήγορα και τη δυνατότητα να προσαρμόζει τα επιτόκια στις ανάγκες της οικονομίας.
Όταν υπάρχει κρίση, οι χώρες υποτιμούν το νόμισμά τους ή το αφήνουν να διολισθήσει. Έτσι, με φυσικό τρόπο προσαρμόζεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας γρήγορα, και η χώρα αναπτύσσεται ξανά.Το 2008, οι ΗΠΑ και η Αγγλία άφησαν τα νομίσματά τους να διολισθήσουν και ανέκαμψαν ταχύτατα.
Αν η Ελλάδα είχε δραχμή με το ξεκίνημα της κρίσης, θα μπορούσε, όπως κάθε άλλη χώρα να υποτιμήσει πχ το νόμισμα της 30% ή 40%, όπως έκανε στην εποχή που είχε το δικό της νόμισμα, και στη συνέχεια η οικονομία θα επέστρεφε σε ανάπτυξη. Αυτό τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, διότι το νόμισμα ανήκει αλλού, στον κύριο Σόιμπλε και τον διορισμένο από αυτόν κύριο Ντράγκι.
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list