ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ιωβηλαίο : Επέτειος Διαγραφής Χρεών και Διακήρυξη της Ελευθερίας
Saturday
25/04/2020
11:44 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Ιωβηλαίο Ετος Σπ. Λαβδιώτης
1

 

 

Σπ. Λαβδιώτης, 23 Απριλίου 2020

 

 

Η ιστορία κινείται αργά, και εν συνεχεία αιφνιδίως. Η σημερινή απρόσμενη κρίση του κορωνοϊού μας έχει ωθήσει σε έναν έντονο ρυθμό και μέσα σε λίγους μήνες η πανδημία έχει μεταβάλει ολότελα τους πολιτικούς ορίζοντες παγκοσμίως. Ο ρυθμός των γεγονότων έχει επιταχυνθεί ραγδαίως, με τα πρόσφατα περιστατικά να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς η πορεία τους είναι σχεδόν αδύνατον να προβλεφθεί.

 

Ο κορωνοϊός έχει θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε οδυνηρή κατάσταση και η κυβέρνηση επιβαρύνεται με τρις δολάρια χρέη για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της οικονομίας, ενώ οι απολύσεις του εργατικού δυναμικού έχουν υπερβεί τα 26 εκατ. άτομα. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με όλες τις αδυναμίες της, παρακμή, εγωπάθεια και δειλία, με υποκρισία και κούφια σλόγκαν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα με πολιτικές που δεσμεύουν τα κράτη- μέλη σε νέα δάνεια.

 

Το πρόβλημα των χρεών που αυξάνονται γρηγορότερα από την οικονομία λόγω του τόκου έχει αναγνωριστεί από κάθε κοινωνία. Η δυναμική των μαθηματικών του ανατοκισμού του τόκου ωθεί σε εκθετική αύξηση των χρεών και η υπερβολική αυτή αύξηση έχει ιστορικώς οδηγήσει σε κοινωνικές εξεγέρσεις και ανισότητες του πλούτου, ολίγων πλουσίων και πολλών φτωχών και καταχρεωμένων. Και συνιστά τη ρίζα της σημερινής οικονομικής κρίσης, ιδίως της Ελλάδος, που εδώ και μια δεκαετία είναι de facto χρεοκοπημένη από την ημέρα της υπογραφής του Α’ Μνημονίου.

(more…)

Μέρος 9ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Friday
13/03/2020
16:58 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

Σπ. Λαβδιώτης, 11 Μαρτίου 2020

 

 

Μέρος 9ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

 

Συνεχίζουμε τη δημιουργία του χρήματος από τις τράπεζες με οδηγό το motto, «η μελέτη του χρήματος πιο πολύ από κάθε τομέα της οικονομίας, είναι αυτός που χρησιμοποιείται η περιπλοκότητα για να αποκρύψει την αλήθεια ή να την αποφύγει και όχι να την αποκαλύψει». (1) Κι όπως είδαμε στο 8ο άρθρο, η απόκρυψη της αλήθειας συνεχίζεται ακάθεκτος με την παραπλανητική πρακτική των τραπεζών να ονομάζουν ‘καταθέσεις’ τη συνύπαρξη των πραγματικών μετρητών των πελατών με τις πιστώσεις των ιδίων επενδύσεων και δανείων των τραπεζών, οι οποίες δημιουργούνται ex nihilo.

 

Εν ολίγοις, όταν οι πελάτες μιας τράπεζας καταθέτουν τις αποταμιεύσεις ή τις εισπράξεις τους, η τράπεζα παραλαμβάνει τα χρήματα και έναντι αυτών πιστώνει τα αντίστοιχα ποσά στο λογαριασμό τους με λογιστικές εγγραφές ηλεκτρονικού χρήματος. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε στα χρόνια της παιδικής ηλικίας μια piggy bank, το γουρουνάκι, τον κουμπάρα μας, όπου τοποθετούσαμε μικρά ποσά χρήματος, τα δίφραγκα και τάλιρα, για ασφάλεια μέχρι να τα χρειαστούμε για αγορές στο μέλλον. Η συνήθεια αυτή να κρατούμε τα χρήματα σε ασφαλές μέρος, ένα είδος κουτιού, να είναι έτοιμα για μια ‘βροχερή μέρα’ διατηρείται και στην ώριμη ηλικία. Όταν, λοιπόν ερωτήθηκε ο κόσμος στην Αγγλία, τι κάνουν οι τράπεζες με τις καταθέσεις τους, το 33% είχε την εντύπωση ότι λειτουργούν ως ‘αποθετήρια’ φύλαξης χρημάτων όπως την εποχή του 16ου – 17ου αιώνα, ότι δεν χρησιμοποιούν τα χρήματα των λογαριασμών των πελατών. Η απάντηση, όταν ειπώθηκε οι τράπεζες τα χρησιμοποιούν γι’ άλλους σκοπούς, ήταν, «Αυτό είναι λάθος, δεν τους έχω δώσει την άδεια μου να ενεργούν μ’ αυτό τον τρόπο». (2)

(more…)

Μέρος 8ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Friday
06/03/2020
08:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

Σπ. Λαβδιώτης, 5 Μαρτίου 2020

 

 

Μέρος 8ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

Όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, Μέρος 7ο , η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεματικού του Σικάγου, με παρρησία αναγνώρισε – μάλιστα από το 1961 – ότι οι ‘καταθέσεις’ αυξάνονται με το ποσό των δανείων που χορηγούνται από τις τράπεζες, αλλά οι ακαδημαϊκοί του κυρίαρχου οικονομικού ρεύματος συνεχίζουν να το αγνοούν. Το γεγονός ότι ο λογαριασμός με την επωνυμία ‘καταθέσεις’ στεγάζει κάτω από την ίδια οροφή τις πραγματικές καταθέσεις, τα μετρητά (cash) των πελατών, τις επενδύσεις των τραπεζών και τα δάνεια δημιουργεί φοβερή σύγχυση και παραπλάνηση του κοινού. Κι αυτό, διότι οι επενδύσεις των ιδίων τραπεζών και τα δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν από τις τράπεζες, αποτελούν δημιούργημα πιστωτικού χρήματος από λεπτό αέρα. Το φαινόμενο της ανάμιξης ετερόκλητων στοιχείων στο λογαριασμό ‘καταθέσεις’ είναι πηγή μεγάλης παρανόησης, διότι σχεδόν όλος ο κόσμος πιστεύει ότι είναι μετρητά.

 

Είναι λοιπόν αναμενόμενο ο αναγνώστης ψυχολογικά να αποσταθεροποιηθεί και να βρίσκεται σε κατάσταση αμηχανίας όταν αυτό που πίστευε επί δεκαετίες και είχε την πεποίθηση ότι οι ‘καταθέσεις’ είναι πραγματικές καταθέσεις, μετρητά των πελατών, δεν είναι αληθές. Αλλά ένα πλέγμα πραγματικών και εικονικών καταθέσεων. Ως εκ τούτου, είναι φυσιολογικό ο προσεκτικός αναγνώστης να υποστεί το σύνδρομο της γνωστικής δυσαρμονίας (Cognitive Dissonance), να βλέπει τις λέξεις και τους αριθμούς και να μην πιστεύει ότι τα βλέπει σωστά, ότι κάποιο λάθος έχει γίνει. Πιο αναλυτικά, να διαισθάνεται ότι μια πνευματική σύγκρουση λαμβάνει χώρα καθώς τα βαθιά ριζωμένα πιστεύω του αντικρούονται από την νέα πληροφόρηση. Το άγχος ή η ένταση που η σύγκρουση προκαλεί ανακουφίζεται συνήθως με αμυντικές τακτικές και ελιγμούς, την απορρίπτουν, την υποτιμούν, ή αποφεύγουν τη νέα πληροφόρηση.

(more…)

Μέρος 7ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Wednesday
26/02/2020
23:56 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

 

Σπ. Λαβδιώτης, 26 Φεβρουαρίου 2020

 

 

Μέρος 7ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

Η «άωρος» ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ σε ηλεκτρονική μορφή το 2001, άλλαξε άρδην τη φυσιογνωμία, τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας και τη ζωή του λαού μας, καθώς αποδεσμεύτηκαν οι δυνάμεις του αχαλίνωτου καπιταλισμού. Το τραπεζικό σύστημα με επευφημίες και πανηγυρισμούς, όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, άνοιξε τα πτερά στους τέσσερις ορίζοντες μέσω της ενιαίας πλατφόρμας του ευρώ. Ωστόσο, αντί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας απελευθέρωσε τις δυνάμεις των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ξεφάντωσαν σε χορηγήσεις δανείων στον ιδιωτικό τομέα μέσω πιστωτικού χρήματος από λεπτό αέρα. Έτσι, δημιουργήθηκε η μεγαλοπρεπής φούσκα χρέους των € 480 δις, υπό μορφή αντεστραμμένης πυραμίδας.

 

Είναι πράγματι δύσκολο να το συλλάβει ο κοινός νους ότι τα βασικά κεφάλαια επάνω στα οποία στηρίζονταν η γιγαντιαία πυραμίδα χρέους για το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, ήταν περίπου € 8 δις(1) και πρέπει ο αναλυτής να κοιτάξει επανειλημμένα τους αριθμούς για να διαπιστώσει ότι δεν έχει υποστεί το σύνδρομο γνωστικής δυσαρμονίας. Κι ακόμη πιο δύσκολο είναι να πιστέψει ότι το ταμείο (cash) του συνόλου των ελληνικών τραπεζών, ήταν €2.6 δις τέλη 2008.(2) Ναι, σωστά βλέπετε, € 2.6 δις σε μετρητά! Γιατί το cash δεν αποδίδει εισόδημα και… κατέστρεψαν την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες.

(more…)

Μέρος 6ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Saturday
22/02/2020
15:27 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

 

Σπ. Λαβδιώτης, 21 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

 

Μέρος 6ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

Το θέμα της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας έχει απασχολήσει σοβαρά την κοινή γνώμη μετά την κρίση του 2008, όπου η δύνη του κυκλώνα συμπαρέσυρε και τις ελληνικές τράπεζες(1) οι οποίες είχαν δημιουργήσει μια μεγαλοπρεπή φούσκα χρέους. Η φούσκα, όπως είδαμε στο 5ο μέρος, είχε έναν περίεργο σχηματισμό αντεστραμμένης πυραμίδας. Αυτή απαρτίζετο από περιουσιακά στοιχεία αξίας € 490 περίπου τα οποία στηρίζονταν σε ίδια κεφάλαια γύρω στα € 8 δις, ενώ το υπόλοιπο παθητικό συνίστατο από διάφορα στρώματα χρέους συνολικού ποσού € 480 δις περίπου. Τουτέστιν, η πυραμίδα ανήρχετο στο 200% του ΑΕΠ2008 (€ 243 δις) της ελληνικής οικονομίας!

 

Το απρόσμενο, σύμφωνα με την επικρατούσα νεοφιλελεύθερη οικονομική σκέψη, όμως συνέβη και η επιβλητική φούσκα της πρόσκαιρης ευημερίας κτισμένη επάνω σε ένα πελώριο χρέος έσκασε. Και ανάμεσα στα συντρίμμια της θάφτηκαν τεράστιες περιουσίες, είτε αυτές αφορούσαν χρηματιστηριακές αξίες, είτε κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας, είτε το φιάσκο των παραγώγων, ή πακέτα διάσωσης μιας πανικόβλητης ελληνικής κυβέρνησης.

 

Ωστόσο, πίσω απ’ αυτή τη φοβερή πανωλεθρία όπου τις καταστροφικές της συνέπειες τις βιώνουμε για μια ολόκληρη δεκαετία χωρίς φως στο τέλος του τούνελ, ενεδρεύει η λέξη «κερδοσκοπία» και η μεγαλειώδης δημιουργία της, η «φούσκα». Όμως, η δημιουργία της μεγαλοπρεπούς τραπεζικής φούσκας προϋποθέτει την ύπαρξη μιας κερδοσκοπικής άνθισης σε χρηματοπιστωτικές επενδύσεις η οποία οδηγήθηκε από παράλογη συμπεριφορά που περιγράφεται ως «μανία». Όπου η λέξη μανία δίνει έμφαση στον παραλογισμό και η λέξη φούσκα προοιωνίζει το σκάσιμο. Επομένως, η δημιουργία της φούσκας και η διάτρησή της αποτελούν την τελική φάση ενός κερδοσκοπικού οργίου όπου η κερδοσκοπία αποσπάται από τη λογική και μετατρέπεται σε ψευδαίσθηση και τρέλα κτίζοντας προσδοκίες στον αέρα.

(more…)

Μέρος 5ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Sunday
16/02/2020
16:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

Σπ. Λαβδιώτης, 15 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

Μέρος 5ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

Στο προηγούμενο άρθρο, Μέρος 4ο , είδαμε ότι οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν μια ριψοκίνδυνη εκστρατεία για την κατάκτηση μεγαλυτέρου μεριδίου της αγοράς με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Υπό την αιγίδα των ευρωπαϊκών αρχών οι οποίες ασπάζονται με ευλάβεια τις αρχές της laissez – faire και είναι υπέρμαχες του αχαλίνωτου καπιταλισμού, επέκτειναν χωρίς σύνεση και περισυλλογή τις δραστηριότητες τους εκτός της ελληνικής επικράτειας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε 16 χώρες!

Το αποτέλεσμα, να κτίσουν μια μεγαλοπρεπή αντεστραμμένη πυραμίδα χρέους που η ευμεγέθη βάση ατενίζοντας τον ουρανό άγγιζε τα € 490 δις περιουσιακών στοιχείων (200 % του ΑΕΠ 2008 της Ελλάδος), στηριζόμενη σε βασικά κεφάλαια € 8 δις περίπου. (1) Μια σχέση υπερβολική και επικίνδυνη συγκρινόμενη με κριτήριο τις ηνωμένες πολιτείες, όπου ο δανεισμός των τραπεζών σε σχέση με το αεπ 2008 ήταν μικρότερος του 100%. (2) Επικίνδυνη, διότι τα € 480 δις περίπου αποτελούνταν από διάφορα στρώματα χρέους. Κι όταν η πεταλούδα του στροβιλισμού έκανε την εμφάνιση της στον ουρανό της Αθήνας στα τέλη 2008, η πυραμίδα άρχισε να κλυδωνίζεται και τα πρώτα στρώματα χρέους άρχισαν να καταρρέουν. Εξ ου και η ενίσχυση των € 28 δις με το νόμο 3723/2008.(3)

(more…)

Μέρος 4ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Wednesday
12/02/2020
23:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

Σπ. Λαβδιώτης, 9 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

Μέρος 4ο : Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

   Είναι θεμελιώδες να κατανοήσουμε ότι οι εμπορικές τράπεζες δεν παίρνουν τις υπάρχουσες καταθέσεις των αποταμιευτών και τις δανείζουν στους δανειολήπτεςόπως πολλά οικονομικά εγχειρίδια διαιωνίζουν αυτόν τον μύθο ακόμη και σήμερα – αλλά δημιουργούν πιστώσεις και νέο χρήμα ex nihilo. Κι όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, αυτή ήταν η ετυμηγορία του πρώην επικεφαλής της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Αγγλίας (FSA) και μέλους του Βρετανικού Κοινοβουλίου, Λόρδου Adair Turner.

 

   Ως προεδρεύων επί μια πενταετία (2008- 2013) της FSA , ο Turner, απέκτησε άμεση εμπειρία στην περίοδο κατάρρευσης και χρεοκοπίας σημαντικών τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου και είδε με τα ίδια του τα μάτια πως οι τράπεζες δημιουργούν χρήμα. Στην πραγματικότητα την περίοδο της κρίσης, οι Αγγλικές τράπεζες κρατούσαν μόνο £ 1.25 σε αποθεματικά για κάθε £ 100 που εξέδιδαν ως πίστωση, (1) δηλαδή, μια εξωφρενική μόχλευση χρηματοδότησης 80 φορές υπεράνω των διαθέσιμων κεφαλαίων.

(more…)

Μέρος 2ο: Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Sunday
26/01/2020
03:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

Σπ. Λαβδιώτης, 25 Ιανουαρίου 2020

 

 

 

Μέρος 2ο: Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε

 

Εξ αιτίας των δραματικών γεγονότων και συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όπου το τραπεζικό σύστημα κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Αμερικής και Ευρώπης, κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, αναζωογονήθηκε το δημόσιο ενδιαφέρον γύρω από τις λειτουργίες και τις μεθόδους των τραπεζών.

 

Ακόμη και τώρα μετά από μια δεκαετία από την κορυφή της κλιμάκωσης της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που ο κόσμος έχει δει ποτέ, (1) καμία χώρα δεν το βρίσκει εύκολο να αποδράσει από την καταστροφή που προκάλεσε η απροσδόκητη – σύμφωνα με την επικρατούσα οικονομική άποψη – συντριβή των τραπεζών το 2008. Πόσο μάλλον η Ελλάδα, όπου οι ευρωπαϊκές αρχές με τη συναίνεση των ελλήνων πολιτικών, χωρίς αιδώ, βάφτισαν τις τεράστιες ζημιές των ‘ελληνικών’ τραπεζών και μέρος ζημιών των τραπεζών χωρών του Ευρωσυστήματος, Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. (2)

(more…)

Η Αλήθεια είναι Επίσημα Έξω: Οι Τράπεζες δημιουργούν Χρήμα από το Τίποτε
Wednesday
22/01/2020
01:15 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
1

Σπ. Λαβδιώτης, 15 Ιανουαρίου 2020

 

   Ας το επαναλάβουμε ακόμη μια φορά, πρέπει να το κάνουμε, γιατί αυτό είναι σωστό: οι εμπορικές τράπεζες δεν δανείζουν τις καταθέσεις των πελατών τους, δεν είναι διαμεσολαβητές μεταξύ αποταμιευτών και δανειοληπτών. Οι καταθέσεις των πελατών δεν δημιουργούν τα δάνεια· τα δάνεια δημιουργούν τις καταθέσεις.

   Οι τράπεζες έχουν το μοναδικό προνόμιο της δημιουργίας του χρήματος, του αίματος ζωής της οικονομίας, και το δημιουργούν από το τίποτε, ex nihilo. Δεν είναι χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές που συλλέγουν υπάρχουσες αποταμιεύσεις και τις κατανέμουν στην οικονομία όπως οι άλλοι μη – τραπεζικοί πιστωτικοί οργανισμοί.

   Η εξέχουσα λειτουργία των τραπεζών είναι η παροχή χρηματοδότησης, ήτοι η δημιουργία νέας νομισματικής αγοραστικής δύναμης μέσω της χορήγησης δανείων, για έναν οικονομικό παράγοντα που είναι ταυτόχρονα το ίδιο άτομο, ο δανειολήπτης και ο καταθέτης. Αυτή είναι η αλχημεία του τραπεζικού μυστηρίου, η μαγεία της μεταμόρφωσης του δανείου σε περιουσιακό στοιχείο μέσω λογιστικών εγγραφών.

   Συγκεκριμένα, οποτεδήποτε μια τράπεζα συνάπτει ένα νέο δάνειο με έναν πελάτη δημιουργεί μια λογιστική εγγραφή του δανείου στο όνομα του πελάτη και την καταχωρεί στην πλευρά του ενεργητικού του ισολογισμού της. Ταυτόχρονα, η τράπεζα δημιουργεί μια νέα και ισόποση λογιστική εγγραφή στο όνομα του ίδιου πελάτη που την ονομάζει κατάθεση και την καταχωρεί στην πλευρά του παθητικού του ισολογισμού της. Δηλαδή, η τράπεζα δημιουργεί την δική της χρηματοδότηση, κατάθεση, με την πίστωση του ποσού του δανείου στο λογαριασμό του δανειολήπτη.

(more…)

Μήπως είναι σε Εξέλιξη μια Νέα Δ’ Σταυροφορία;
Saturday
30/03/2019
21:23 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Σπ. Λαβδιώτης
0

 

 

Σπ. Λαβδιώτης, 23 Μαρ. 2019

 

Ας αναλογιστούμε ως απλοί πολίτες, πριν την υπαγωγή της Ελλάδος στα επαχθή Μνημόνια των οποίων αφετηρία αποτελεί η 10η Μαΐου 2010, τι συμφορά έχει προκληθεί στην ελληνική κοινωνία με τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και τις υπέρμετρες αυξήσεις φόρων. Η δημιουργία της περίοπτης τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) για τη διαχείριση των κεφαλαίων διάσωσης (bail-out funds) και την υλοποίηση των αποκληθέντων προγραμμάτων προσαρμογής για να «διασώσουν» τη χώρα και να τη θέσουν σε «τροχιά ανάπτυξης», υπήρξε – όπως πλέον έχει αποδειχθεί – μια κολοσσιαία εξαπάτηση η οποία διαπράχτηκε κατά του Ελληνικού λαού.

Η μεγαλύτερη Ελληνική Κρίση μετά τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι Κρίση Δημοσίου Χρέους, όπως θεωρεί διάχυτα η ελληνική και γερμανική κοινή γνώμη παρά το πέρασμα οκτώ ετών σκληρής και επώδυνης δοκιμασίας.

(more…)

123..