ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Αλλάζουν τους χάρτες οι Αιγύπτιοι: Νέες συντεταγμένες, μικρότερο «οικόπεδο», καμμία ΑΟΖ με την Τουρκία [video]
Thursday
11/03/2021
01:11 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ
0

Σχόλιο GMR: Το κακό που η κυβέρνηση και ο “Τι κι αν είναι κατοχή” αντιπροσωπευτικός κοινοβουλευτισμός προκάλεσαν στην Ελλάδα, με την συμφωνία-δώρο προς την Αίγυπτο εθελοεκχώρησης μειωμένης επήρειας της Κρήτης, θα το βρούμε μπροστά μας έτσι κι αλλιώς.

Θα το επικαλούνται σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι και αυτό ήταν ανέκαθεν γνωστό τοις πάσι.

_.

 

 

 

 

HellasJournal.com, 8 Μαρτίου 2021

 

 

 

Νέα προκήρυξη για το επίμαχο θαλάσσιο «οικόπεδο» 18  θα εκδώσει το Κάιρο, όπως μετέδωσε το Open Tv και η Αλεξία Τασούλη.

H απόφαση ελήφθη μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες εμπειρογνώμονες, νομικοί και εκπρόσωποι της Υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού που συνόδεψαν τον κ. Δένδια στην επίσκεψή του στο Κάιρο, συνεργάστηκαν με Αιγυπτίους συναδέλφους τους ώστε να καθοριστούν νέες συντεταγμένες και ένα μικρότερο «οικόπεδο».

Η ανάρτηση του νέου χάρτη από το Υπουργείο Πετρελαίου του Κάιρου θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά καθώς δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ήθελαν την Αίγυπτο να οριοθετεί ΑΟΖ με την Τουρκία, με τρόπο που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.

Ωστόσο το Κάϊρο διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο και υπενθύμισε τη δέσμευση της Αιγύπτου έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Κατά την συνάντηση του κ. Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι επιβεβαιώθηκαν  άλλη μία φορά οι  άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου δια του εκπροσώπου, είχε σημειώσει ότι τη συνάντηση της Δευτέρας απασχόλησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και προσέθετε:

«Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών».

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αιγύπτου για τη διευκόλυνση της ροής των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, συμβάλλοντας παράλληλα στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δύο χωρών. Επίσης, συζήτησαν για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας.

«Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το συντονισμό των ενεργειών τους σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή», καταλήγει ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η συντονισμένη προσπάθεια της Αθήνας φαίνεται ότι είχε τελικά ως αποτέλεσμα το Κάιρο να αποδεχθεί μία αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του επίμαχου οικοπέδου που εφάπτετο με τη «γραμμή Έρτζιγες» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Η αιγυπτιακή πλευρά κατανόησε τις ελληνικές αιτιάσεις και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Μαρτίου στο Κάιρο, οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών βρήκαν, όπως προκύπτει, τη λύση ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή των γεωγραφικών συντεταγμένων.

Της επίσκεψης Δένδια είχε προηγηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ – Σίσι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο όχι μόνο από τον Γενικό Γραμματέα, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, αλλά επίσης από στελέχη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού – παράγοντες που είχαν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο πέρυσι το καλοκαίρι – ώστε οι σχετικές συζητήσεις να διεξαχθούν επί χάρτου.

Δένδιας: Καθαρά τεχνικό θέμα τα οικόπεδα – Θεωρούμε ότι έχει επιλυθεί

Στη συνέχει ο κ. Δένδιας μετέβη στην Κύπρο όπου συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε «Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί.

Είχα, επίσης, τη δυνατότητα να συναντήσω τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, τον Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ (Ahmed Abul Gheit) ,με τον οποίο συζητήσαμε για την τελευταία Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα όσα συζητήθηκαν εκεί, αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.