ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: “Με το απόσπασμα αυτό του Ρήγα Φεραίου το SLpress.gr εγκαινιάζει τη δημοσίευση μίας σειράς αποσπασμάτων από κείμενα σημαντικών διανοητών. Έτσι για να προσθέσουμε μία διαφορετική νότα στα καθημερινά του ιστότοπου.“
Ευχαριστούμε το SL-press και τον Λουκά Αξελό γι αυτή την “διαφορετική νότα”.
Την καταγράφουμε και την ενσωματώνουμε στις ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ-ΒΑΣΕΙΣ(*) του επίσης διαδραστικού ΣΚΟΠΟΥ της ιστοσελίδας μας.
Με αυτή την ενσωμάτωση, η τύχη του ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ και της ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ της διαδραστικής διαχείρισης (με την έννοια της δημοκρατικής/πρωτοβουλιακής/συναγωνιστικής, και οπωσδήποτε αλληλέγγυας διαχείρισης) του ΣΚΟΠΟΥ, δεν κινδυνεύει να κατακερματιστεί σε αντικρουόμενες δράσεις, αγαπητέ κύριε Λουκά Αξελέ και σας ευχαριστούμε για την συνεισφορά σας.
(*) Δράσεις και υποσχέσεις χωρίς “scripta manent αρχές” όπως η “δ.ά.δ.α.” δημοκρατία-αλληλεγγύη-δικαιοσύνη-ανιδιοτέλεια, του ΣΚΟΠΟΥ της G-M-R, οδηγούν σε συμβιβασμούς ή σε εκμετάλλευση.
Λουκάς Αξελός, 21 Μαίου 2009
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Με το απόσπασμα αυτό του Ρήγα Φεραίου το SLpress.gr εγκαινιάζει τη δημοσίευση μίας σειράς αποσπασμάτων από κείμενα σημαντικών διανοητών. Έτσι για να προσθέσουμε μία διαφορετική νότα στα καθημερινά του ιστότοπου. Στο τέλος θα παρατίθεται ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα. Την ανθολόγηση την οφείλουμε στον Λουκά Αξελό.
Άρθρον 21. Αι δημόσιαι συνδρομαί και ανταμοιβαί είναι ένα ιερόν χρέος της πατρίδος. Το κοινόν χρεωστεί μίαν βοήθειαν εις τους δυστυχείς εγκατοίκους, τόσον εις το να τους προμηθεύση να έχουν τι να εργάζωνται, όσον και να δώση τρόπον ζωής εις εκείνους, όπου δεν ημπορούν πλέον να δουλεύσουν· ήγουν, ένας γεωργός μην έχοντας βόδια κάθεται αργός· η Πατρίς έχει χρέος να τον δώση και να τον προσμένη ώστε να τα πληρώση· ένας εσακατεύθη εις τον υπέρ Πατρίδος πόλεμον, αυτή πρέπει να τον ανταμείψη και να τον τρέφη εν όσω ζη.
Άρθρον 33. Το να αντιστέκεται ο κάθε πολίτης, όταν τον καταθλίβουν και τον αδικούν, είναι αποτέλεσμα των άνω ρηθέντων δικαίων του· διότι κανένας δεν αντιστέκεται, όταν ηξεύρη πως θε να λάβη το δίκαιόν του με την συνδρομήν του Νόμου.
Άρθρον 35. Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του. Αν ευρίσκωνται όμως εις τόπον, οπού είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώται και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, εν όσω ν’ ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνη ο αριθμός των, και τότε να αρχίσουν την επιδρομήν κατά των τυράννων, κάμνοντες εις κάθε δέκα ανθρώπους ένα δέκαρχον, εις τους 50 πεντηκόνταρχον, εις τους εκατόν εκατόνταρχον· ο χιλίαρχος έχει δέκα εκατοντάρχους και ο στρατηγός τρεις χιλιάρχους, ο δε αρχιστράτηγος πολλούς στρατηγούς.
Τα χρέη των πόλεων, πολιτειών, χωριών και των κατά μέρος πολιτών, όπου εχρεωστούντο παρθέντα προ πέντε χρόνων και εις αυτό το διάστημα επληρώνετο διάφορον εις τους δανειστάς, η παρούσα Διοίκησις τα αναιρεί και οι δανεισταί δεν έχουν να ζητούν εις το εξής μήτε κεφάλαιον, μήτε διάφορον από τους χρεώστας, ωσάν οπού επήραν τα δάνειά των, διότι διπλώνουν τα κεφάλαια εις πέντε χρόνους.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list