ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Γιώρ. Μαργαρίτης, 2 Μαρ. 2022
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Ο πόλεμος επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη. Η Ευρώπη –για να μιλήσουμε με όρους σεισμολογίας– έχει στο παρελθόν δώσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Στο δε απώτερο παρελθόν της ιστορίας της έχει διακριθεί ως η πλέον πολεμόχαρη ήπειρος στην παγκόσμια ιστορία. Άρα, τίποτε το αναντίστοιχο με την ιστορία ως εδώ. Οι καιροί, όμως, έχουν αλλάξει και στο νέο σκηνικό προβάλουν ερωτήματα. Γιατί ένας μεγάλος ευρωπαϊκός πόλεμος και ένας ακόμα μεγαλύτερος οικονομικός πόλεμος ξέσπασε στα 2022;
Το παιχνίδι των σκληρών ανταγωνισμών, εκείνων που καθορίζουν ποια δύναμη θα είναι κυρίαρχη στον καπιταλιστικό κόσμο, έχει μεταφερθεί στην Ασία, στις ακτές του Ειρηνικού. Η αιφνίδια και κατακλυσμιαία άνοδος της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό, γεωπολιτικό και στρατιωτικό προσκήνιο είναι το γεγονός που ανέτρεψε τις ισορροπίες. Στα 1914 ο Μεγάλος Πόλεμος αφορούσε την διανομή του κόσμου ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Με εφαλτήριο το απίστευτα δυναμικό –στην πρώτη σταδιοδρομία του– καπιταλιστικό σύστημα, οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις έθεσαν κάτω από την πολύμορφη κυριαρχία τους (στον ύστερο αποικισμό) ολόκληρο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο. Για την ανακατανομή αυτής της κυριαρχίας σκοτώθηκαν οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίοι ως το 1918.
Στα 1939 το διακύβευμα ήταν η θεραπεία των δεινών του προηγούμενου πολέμου. Η υπόσχεση του ναζισμού στις ελίτ της Ευρώπης ήταν η επάνοδος της ηπείρου στην κυρίαρχη θέση που είχε στον κόσμο ως τα 1913. Από αυτή την υπόσχεση ο ναζισμός άντλησε την διάχυτη γοητεία του – πολύ πέρα από την Γερμανία. Η “Νέα Ευρώπη” που γεννήθηκε στα 1940 είχε ως στόχο την θεραπεία της ασθένειας του μπολσεβικισμού και τον αγώνα ενάντια στην εξωευρωπαϊκή αγγλοσαξωνική πλουτοκρατία, τις ΗΠΑ υπονοούσε.
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Ερώτημα της G-M-R: Ποια ήταν η μεθοδική προσπάθεια της (ομολογουμενως μεθοδικής σε θέματα όμως, που δεν αγγίζουν Χρεοκρατια-Εξωθεν εξαρτηση) κυβέρνησης προς την Κίνα για κάποια έστω συμφωνία στο πλαίσιο ανάπτυξης οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, σχεσεων; Ποια ήταν η απάντηση της Κίνας;
Την απάντηση την δίνει ο Αλέξανδρος Τάρκας ευκρινέστατα (παρακάτω 1,2,3), και βλέποντας και παλαιότερο άρθρο του(*) εκτιμούμε πως μπορεί και να μήν “του ξεφυγε”, αλλά πως πρόκειται για μια εμμέσως, αρκετά κριτική στάση, στάση που ο κύκλος (αν υπάρχει συναίσθηση τέτοιου κυκλου) των αντιμνημονιακών-πατριωτών διανοουμένων, θα μπορούσε αν ήθελε να αξιοποιήσει, μαζι με πληθώρα άλλων τέτοιων στασεων-ρηγματων “μεσα σε-εξω από-γυρω από”(**), το μνημονιακο στρατόπεδο…
1) “Η κυβέρνηση θα έπρεπε να διακινδυνεύσει ή την υιοθέτηση των κινεζικών απαιτήσεων, δυσαρεστώντας τους Ευρωπαίους συνεταίρους της Πρωτοβουλίας,…“
2) “Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, που και δημοσίως είχαν επισημάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πίσω από τις ελκυστικές κινεζικές προτάσεις κρύβονται στρατηγικά ως και στρατιωτικά σχέδια, ενημέρωσαν την κυβέρνηση για τις απόψεις τους μετά την ανάληψη καθηκόντων της διοίκησης Μπάιντεν.“
3) “Κεντρικό σημείο των αμερικανικών θέσεων είναι η συγκρότηση κοινού ευρωατλαντικού μετώπου, ώστε να απαιτηθούν από την Κίνα σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμοιβαιότητα στη λειτουργία των δυτικών εταιρειών (χωρίς πρακτικές “ντάμπινγκ” και παράνομων κρατικών ενισχύσεων), καθώς και διαφάνεια σε ό,τι σχετίζεται με την πανδημία.“
————
(*) https://slpress.gr/ethnika/se-olisthiro-dromo-i-ellada-sto-nato-to-luns-ruling-zei-kai-vasileyei/
(**) “Τζαζ είναι, μέσα σε-έξω από-γύρω από “(Χρήστος Μιχαηλίδης/Τρίτο Πρόγραμμα πρωϊνη μουσική εκπομπή κυρίως κλασσικής, αλλά και τζάζ και κάθε καλής μουσικής, η “ατάκα” δική του, από την εκεί προ ετών ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ παρουσία του), αλλά, που να καταλάβουν την ψυχοσωματική μουσική κινητικότητα, ΟΙ ΔΕ-ΔΟ(Σ)ΜΕΝΟΙ κυβερνώντες.
_.
Αλέξ. Τάρκας, 12 Μαρτίου 2021
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Ο πρωθυπουργός και τα (πολλά) μέλη της κυβέρνησης, που πλειοδοτούσαν επί της σχεδόν ανεξέλεγκτης αποδοχής ποικίλων προτάσεων της Κίνας, αλλάζουν τακτική, διαπιστώνοντας αφενός την ασυνέπεια του Πεκίνου, αφετέρου τις παρενέργειες έναντι συμμάχων και εταίρων. Κορυφαίο σημείο της -προσεκτικής- μεταβολής της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η απόρριψη κινεζικής πρότασης για τη διοργάνωση στην Αθήνα, στα μέσα του 2022, της Συνόδου Κορυφής της “Πρωτοβουλίας 17+1”.
Η πρωτοβουλία, στην οποία η Ελλάδα εντάχθηκε τον Απρίλιο 2019, συγκροτείται από την Κίνα και 17 χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης υπό το δέλεαρ της –όντως χρήσιμης– συνεργασίας σε θέματα υποδομών, εμπορίου και επενδύσεων. Το μείζον πρόβλημα ωστόσο είναι ότι, ταυτόχρονα, η Πρωτοβουλία εξυπηρετεί και το σχέδιο “One Belt One Road” (“Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού”). Πρόκειται για το επίσημο στρατηγικό σχέδιο της Κίνας για μια παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης με προφανή πολιτικά και οικονομικά κέρδη για την ίδια, χωρίς αξιόλογα ανταλλάγματα στις συμμετέχουσες χώρες.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, τερματίζοντας την πρακτική άκριτης συναίνεσης σε όλες τις κινεζικές προτάσεις (μαζί με σχετικές πανηγυρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού), εκτίμησαν ότι η διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής του 2022 δεν θα εξυπηρετούσε τα ελληνικά συμφέροντα. Αν και ο πειρασμός της επικοινωνιακής προβολής ήταν μεγάλος, η κινεζική πρόταση απορρίφθηκε, κυρίως επειδή διαπιστώθηκε ότι η ελληνική πλευρά θα είχε ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης στην ατζέντα και στην τελική διακήρυξη της συνόδου του 2022.
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Παράδειγμα άμεσης αντίδρασης!
_.
newsbeast.gr, 9 ιανουαρίου 2021
Οι κινεζικές αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς σε επαρχιακή πρωτεύουσα κοντά στο Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν μια νέα συστάδα μολύνσεων από τον κορονοϊό.
Η Σιτζιαζουάνγκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι που περιβάλλει το Πεκίνο, ανέστειλε τη λειτουργία του μετρό της πόλης και στη συνέχεια επεξέτεινε την απαγόρευση σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένων των ταξί. Αυτή την εβδομάδα η επαρχία τέθηκε σε «λειτουργία καιρού πολέμου» για την καταπολέμηση των μολύνσεων.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε 33 νέα κρούσματα της Covid-19 στην ηπειρωτική Κίνα στις 8 Ιανουαρίου, λιγότερα από τα 53 που είχαν ανακοινωθεί μία ημέρα νωρίτερα. Η υπηρεσία διευκρίνισε στη δήλωσή της πως 14 από τις συνολικά 17 μολύνσεις τοπικής μετάδοσης διαγνώσθηκαν στη Χεμπέι.
Την Πέμπτη οι αρχές απαγόρευσαν τις αναχωρήσεις από την Σιτζιαζουάνγκ. Η πόλη έχει αρχίσει να υποβάλλει σε μαζικά διαγνωστικά τεστ τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της.
Οι δημοτικές αρχές είπαν χθες, Παρασκευή, στους κατοίκους πως πρέπει να μένουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον επτά ημέρες, ακόμη και αφού κάνουν το τεστ.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε επίσης 38 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα, λιγότερα από τα 57 που είχε ανακοινώσει την προηγουμένη. Η Κίνα δεν κατατάσσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα της Covid-19.
Πηγή: newsbeast.gr