ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο G-M-R : Ομολογία Ενοχής.
Αλ. Τσίπρας , 4/3/2019
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση, με τίτλο «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ).
Απευθυνόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε πως όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει στρατηγική νίκη της Δεξιάς, τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Κι εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Χαρακτήρισε «μοιραίο λάθος», για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, «να παραδοθούν τα κλειδιά της διαχείρισης στο ΔΝΤ. Και έτσι η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ».
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στα τέσσερα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης και είπε πως κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Η χώρα μας αν και εκπροσωπεί περίπου το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ξεκίνησε να οικοδομεί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τις ασφυκτικές πιέσεις, ένα εναλλακτικό υπόδειγμα», είπε και πρόσθεσε: «Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ήταν σαφώς ηπιότερο δημοσιονομικά και εστίασε σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Και έτσι αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, εκτός αυτού της ρήξης ή αυτού της υποταγής».
Η σημερινή εκδήλωση γίνεται την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη χώρα, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως εξήγησε, είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί γίνεται σε μια ιστορικά κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο συγκυρία, και συνεισφέρει στον συλλογικό προβληματισμό για όσα μας έφεραν ως εδώ. Και πιο συγκεκριμένα:
«Μέσα σε μια νύχτα, η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετατράπηκε από κέντρο προσέλκυσης τζογαδόρικων χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, σε αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Και ο ελληνικός λαός στοχοποιήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από τις ίδιες ομιλούσες κεφαλές του νεοφιλελευθερισμού, που λίγα μόλις χρόνια πριν μιλούσαν για το “ελληνικό θαύμα”».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε για το πώς αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015, πώς επιτρέψαμε τη κρίση να διαλύσει το κοινωνικό συμβόλαιο, πώς επιτρέψαμε στους τεχνοκράτες να πάρουν τα κλειδιά από τους αιρετούς, πώς επιτρέψαμε τις λάθος συνταγές που όξυναν το πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πώς τους αφήσαμε να επιμένουν στις λάθος συνταγές. Και εν τέλει εκθρέψουν την απελπισία, την οργή και το φόβο που με τη σειρά τους έδωσαν έδαφος στις πιο σκοτεινές αντιλήψεις και θεωρίες να επιστρέψουν ξανά, με εκκωφαντικό τρόπο, στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης. Και για να μιλήσουμε καθαρά : Πώς επιτρέψαμε στον νεοφιλελευθερισμό να γίνει η επίσημη Ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία. Το επίσημο δόγμα», συμπλήρωσε.
Σε τρεις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που γνώρισαν τη σκληρότερη πλευρά του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) εμφανίστηκε ένα αντιπαράδειγμα πολιτικής και οι ίδιοι οι λαοί και μάλιστα τα πιο ευάλωτα τμήματά τους άνοιξαν τον δρόμο, αναδεικνύοντας προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν –αν όχι να τα αλλάξουν όλα, τουλάχιστον να το παλέψουν, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Εκτός από όσα έγιναν στην Ελλάδα από το 2015 το φθινόπωρο του 2015, οι δυνάμεις του κατεστημένου στην Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν από μια αλλόκοτη συμφωνία των Πορτογάλων Σοσιαλιστών με την Αριστερά, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους, πάνω σε ένα πρόγραμμα αντιλιτότητας, προσεκτικού, και εντός των Συνθηκών της Ευρωζώνης, αλλά πάντως ενάντια στη λογική των συνεχών περικοπών και των απορρυθμίσεων, σημείωσε.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σε συμφωνία με την Αριστερά, προχώρησε πρόσφατα στην εμβληματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%.
Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε αυτή η συνεννόηση να συνεχιστεί μετά από ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς στις προσεχείς πρόωρες εκλογές στην Ισπανία και υπογράμμισε: «Αυτά τα τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη. Κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού».
Πηγή: newsbeast.gr