ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

«Νικηταρά, Νικηταρά που ‘χεις στα πόδια σου φτερά και στην καρδιά ατσάλι»
Wednesday
25/09/2019
23:26 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Νικηταράς
0

Σχόλιο GMR: Επισημαίνουμε, αυτό που ΠΡΟΕΧΕΙ.

 

 

εις μνήμη Νικηταρά, 25 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

Υπήρξε μέλος της Φιλικής εταιρείας και σημαντικός οπλαρχηγός του 1821. Ήταν μαθητής και στενός συνεργάτης του Κολοκοτρώνη. Ο λόγος για τον Νικηταρά που έμεινε γνωστός και με το παρατσούκλι «Τουρκοφάγος». Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικήτας Σταματελόπουλος.

Πέθανε σαν σήμερα στον Πειραιά το 1849, τυφλός και πάμπτωχος, και κηδεύτηκε στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία της δημόσιας ιστορικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, ο Νικηταράς γεννήθηκε στη Μεγάλη Αναστασίτσα (Νέδουσα) το 1787. Γιος του Σταματέλου Τουρκολέκα και της Σοφίας το γένος Καρούτσου, αδελφής της γυναίκας του Κολοκοτρώνη, μαθήτευσε κοντά στον Ζαχαριά και τον Κολοκοτρώνη. Το 1805, μετά το φόνο του αρματολού πατέρα του και αδελφού του από τους Τούρκους, ακολούθησε το θείο του Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και επιδόθηκε στη μύηση νέων φιλικών. Το Φεβρουάριο του 1821 βρισκόταν στην Πελοπόννησο, έτοιμος για την κήρυξη της Επανάστασης. Συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στις μάχες του Βαλτετσίου και των Δολιανών (αρχηγός και νικητής), στην άλωση της Τριπολιτσάς, στην πολιορκία του Αναπλιού, σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Ρούμελη, στις επιχειρήσεις εναντίον του Δράμαλη και του Ιμπραΐμ, όπως αναφέρει το news.gr.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου τάχθηκε με το μέρος του Κολοκοτρώνη. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Καποδίστρια και διορίστηκε Διοικητής Συντάγματος Πελοποννησίων και Αρχηγός της Πολιτικής Φρουράς Πελοποννήσου. Στην Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους (1829) ήταν πληρεξούσιος του Λεονταρίου.

(more…)