ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας
Sunday
20/03/2022
19:12 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημ. Καλτσώνης ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
0

Σχόλιο GMR: Λάβαμε απο τον φίλο Δημήτρη Καλτσώνη ενημέρωσή μας για το νέο βιβλίο. Το βασικό ζητούμενο είναι, τινί τρόπω θα δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαλόγου ταυτόχρονα και δράσεων (ακούμε προτάσεις, αλλά και, γιατί όχι αγαπητέ Δημήτρη Καλτσώνη, https://greek-market-research.com/clink/o-mpertol-mprecht-simera/ ;), ούτως ώστε, να μπορούμε βασίμως να προσδοκούμε, έστω κάποτε, σε μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση γιά ένα Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας.

_.

 

 

 

 

 

Περίπτερο ιδεών.., 16 Μαρ. 2022

 

 


Το Σύνταγμα της Ελεύθερης Ελλάδας είναι ένα σχέδιο ριζοσπαστικής αναθεώρησης. Αποτελεί το ελάχιστο αναγκαίο για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλου τύπου δημοκρατία και μια άλλου τύπου κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Η συνολική κατεύθυνσή του μπορεί να διευκολύνει τη μετάβαση σε μια δημοκρατία γνήσια λαϊκή σε αντίθεση με τη σημερινή φθίνουσα δημοκρατία των αρχόντων, της οικονομικής ολιγαρχίας. Μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική εθνική ανεξαρτησία της χώρας και στην άνθιση των παραγωγικών της δυνατοτήτων σε όφελος των εργαζομένων. Μπορεί δηλαδή να ανοίξει το δρόμο για έναν ελεύθερο λαό σε μια ελεύθερη Ελλάδα.
Εμπνέεται από συνταγματικά κείμενα όπως της Πορτογαλίας του 1976, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, το προοίμιο του Γαλλικού Συντάγματος του 1946, το Ιταλικό Σύνταγμα του 1948, το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος της κυβέρνησης Αλλιέντε στη Χιλή, το σχέδιο Συντάγματος του Ρήγα Φεραίου, τις νομοθετικές εμπειρίες της εθνικής μας Αντίστασης, τις προτάσεις της αντιπολίτευσης κατά την αναθεωρητική διαδικασία του 1975. Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και όχι μόνο σε νομικούς ή πολιτικούς επιστήμονες.

Οι συντελεστές του τόμου

Ο Γρηγόρης Αυδίκος είναι δικηγόρος, Δρ. Συνταγματικού δικαίου Νομικής Αθήνας
• Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι καθηγητής Θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Ο Γιάννης Κουζής είναι καθηγητής Εργασιακών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
• Ο Δημήτρης Μασούρας είναι δικηγόρος
• Ο Βρασίδας Πολυμενάκος είναι δικηγόρος, Δρ. Νομικής Αθήνας
• Η Δήμητρα Σταυρομήτρου είναι δικηγόρος, υπ. Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου

 

Πηγή: peripteron.eu

 

Συνέντευξη τύπου
Monday
29/03/2021
18:43 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημ. Καλτσώνης Δημοκρατία
0

Σχόλιο GMR: Κριτική ΑΠΟΔΟΧΗ της “μετά”μνημονιακής ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ…, αλλά και μετά βδελυγμίας ΑΠΟΡΡΙΨΗ σχεδόν από το σύνολο των υπογραφόντων της  https://greek-market-research.com/clink/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/ .

Παρά την αντι-συνεργειακή στάση σε ταξικά και αντι-μνημονιακά ζητήματα των περισσότερων που υπογράφουν (με πολλούς από τους οποίους μέρος της G-M-R συνυπήρξε στην ίδια πλευρά αλλά με διαφορετική ουσιαστική πολιτική αντίληψη), η G-M-R απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον σεβαστό για το δημιούργημα του debtocracy, Άρη Χατζηστεφάννου: ακολουθεί το e-mail που αποστείλαμε…

—————————————–

Κε Χατζηστεφάνου καλησπέρα σας, 

Το εν λόγω email μας αφορά παράκληση “για την υποστήριξη από εσάς της αντι- Debtocracy   ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ πρότασης-προσπάθειας της G-M-R. Αναμένουμε την θετική απάντηση σας προκειμένου να προχωρήσει  η προτεινόμενη δημόσια αντι-debtocracy πραγματογνωμοσύνη-αντίσταση-απελευθέρωση. https://greek-market-research.com/article/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/

—————————————–

Συμπληρώνουμε ως προς το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών:  https://info-war.gr/diktyo-yperaspisis-dimokratikon-ele/ .

Αναμένουμε την απάντηση του Άρη Χατζηστεφάνου, εξέχοντος (λόγω Debtocracy οπωσδήποτε) μέλους του Δικτύου, ως επιβεβαίωση των ανωτάτου επιπέδου ταξικών και δικαιϊκών αντανακλαστικών του Α.Χ.  και των λοιπών υποστηρικτών του ΔΥΔΕ (προηγούμενο σχετικό σχήμα η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Καλτσώνη) .

 

_.

 

 

 

 

 

Δημ. Καλτσώνης, 29 Μαρτίου 2021

 

 

 


Δελτίο τύπου

 

 

Θέμα: Συνέντευξη τύπου

Οι υπογράφοντες, που ιδρύουμε το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών (βλ. δεύτερο συνημμένο), σας καλούμε στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουμε την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 ώρα 12:00 στον σύνδεσμο:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3add52278c0d8d49c7bd87d1a8edea5800%40thread.tacv2/1616939615006?context=%7b%22Tid%22%3a%2203eb17fa-57e4-4135-a655-c46a52a5e21f%22%2c%22Oid%22%3a%22bb0b5b8c-9072-4e30-b3ca-042645480656%22%7d

(θα μεταδοθεί αργότερα από το youtube στο κανάλι του Δικτύου Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών)

Στη συνέντευξη έχουν κληθεί να παρέμβουν η Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για τις δημοκρατικά δικαιώματα, η Πρωτοβουλία καλλιτεχνών για τα δημοκρατικά δικαιώματα ενάντια στον αυταρχισμό και η Πρωτοβουλία εργαζομένων και συνδικαλιστών ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή και το αστυνομικό κράτος.

 

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών

Το τελευταίο διάστημα τα πλήγματα στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα, στην ίδια τη δημοκρατία συσσωρεύονται με ρυθμό ραγδαίο. Ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση δεν συσσωρεύτηκαν τόσα άμεσα πλήγματα και αντιδημοκρατικές θεσμικές παρεμβάσεις που ενισχύουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η τάση αυτή δεν είναι προϊόν αποκλειστικά του τελευταίου έτους, ούτε χαρακτηρίζουν μόνο τη χώρα μας αλλά σχεδόν όλον τον πλανήτη, την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ κ.α. Η πανδημία αξιοποιείται συστηματικά ως πρόσχημα για την παραβίαση του Συντάγματος και τη δραστική συρρίκνωση των ελευθεριών. Η κοινωνία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας ιστορικής οπισθοδρόμησης.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώθηκαν διάφορα πλήγματα στις ελευθερίες (“αντιτρομοκρατική” νομοθεσία, Συνθήκη Σένγκεν, προσωπικά δεδομένα, ιδιώνυμο στους πλειστηριασμούς, περιστολή του δικαιώματος στην απεργία κά.). Κορυφαίοι νομικοί όπως ο Γ.- Α. Μαγκάκης, ο Ι. Μανωλεδάκης και πολλοί άλλοι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τη δεκαετία του 1990. Ιδίως η διόγκωση και η παγίωση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, από το 2001 ως και σήμερα, δημιουργεί ένα νομοθετικό υπερόπλο όχι κυρίως για την αντιμετώπιση μορφών τρομοκρατίας αλλά για τον εκφοβισμό και καταστολή των δικαιωμάτων του λαού.

(more…)

Διαλέξεις σεμιναρίου “Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα”
Tuesday
13/03/2018
13:15 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημ. Καλτσώνης Θεόδ. Μαριόλης Λεων. Βατικιώτης
0

 

Καλημέρα!

Οι διαλέξεις του σεμιναρίου “Κράτος και δίκαιο στον 21ο αιώνα” συνεχίζονται με την επόμενη θεματική ενότητα:

Αίθουσα, Γ5, 7μμ, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

Δημοκρατία και έξοδος από την κρίση
Δημήτρης Καλτσώνης, αν. καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο


Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Κρατικές Οικονομικές Πολιτικές Ανάπτυξης και Δομικής Μεταβολής για την μετά-2010 Ελληνική Οικονομία

Θεόδωρος Μαριόλης, καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Τμήμας Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Κρίση και κράτος στον 21ο αιώνα

Λεωνίδας Βατικιώτης, δρ. Οικονομικών επιστημών, ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Έξοδος από το ευρώ ή και απελευθέρωση από την ΕΕ;
Monday
26/02/2018
13:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημ. Καλτσώνης
0

 

 

του Δημήτρη Καλτσώνη, 25-1-2018

 

Έχει νόημα να επιδιώκεται η έξοδος από το ευρώ χωρίς αποδέσμευση από τη φυλακή της ΕΕ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που συχνά ανακύπτει σε όσους προβληματίζονται για την ανάγκη φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι η έξοδος από το ευρώ σπάει ένα κρίκο της αλυσίδας των δεσμών της ΕΕ αλλά δεν απελευθερώνει την εθνική οικονομία και τους εργαζόμενους από τα δεσμά. Γιατί η έξοδος από το ευρώ δίνει μεν κάποια εργαλεία για την άσκηση εθνικής οικονομικής πολιτικής που όμως δεν αρκούν. Το εθνικό νόμισμα δίνει κάποια στοιχειώδη εργαλεία για την άσκηση οικονομικής πολιτικής, δεν καταργεί όμως τις θανατηφόρες δεσμεύσεις και την υποταγή της οικονομίας μας στις πολυεθνικές της ΕΕ. Για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής σε όφελος των εργαζομένων είναι ανάγκη να σπάσουν οι περιορισμοί, δεσμεύεις και απαγορεύσεις της ΕΕ.

Η έξοδος από το ευρώ θα είναι μια ανάσα αλλά όχι η επαναφορά της ζωής. Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα που πρέπει να συνοδευτεί από το δεύτερο γιατί διαφορετικά θα μείνει μετέωρο και κανείς δεν μπορεί να μείνει αιωρούμενος. Ας το δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα.

10 θέσεις για την αποδέσμευση

1.   Δεν μπορεί να υπάρξει βιομηχανική ανάπτυξη, όσο βρισκόμαστε μέσα στην ΕΕ. Η ΕΕ διαθέτει καταμερισμό εργασίας σύμφωνα με τον οποίο η χώρα μας δεν έχει βιομηχανική βάση. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η συρρίκνωση των ναυπηγείων μας, ενός κλάδου που παραδοσιακά υπήρξε σημαντικός για την Ελλάδα.

(more…)