ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Γιατί ο τουρισμός (η δήθεν «βαριά (sic!) βιομηχανία της χώρας) είναι ένα σοβαρότατο διαρθρωτικό πρόβλημα (και όχι πλεονέκτημα) της ελληνικής οικονομίας
Sunday
12/04/2020
23:14 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

 

Στάυρος Μαυρουδέας, 31 Μαρτίου 2020

 

 

 

Γιατί ο τουρισμός (η δήθεν «βαριά (sic!) βιομηχανία της χώρας) είναι ένα σοβαρότατο διαρθρωτικό πρόβλημα (και όχι πλεονέκτημα) της ελληνικής οικονομίας

Μέσα στην διπλή (υγειονομική και οικονομική) κρίση, όλες οι επίσημες εκτιμήσεις εστιάζουν στις επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό.

Η έμφαση αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη γιατί ο τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά ιδιαίτερα στο ΑΕΠ του 2ου και του 3ου τριμήνου της ετήσιας δραστηριότητας της οικονομίας. Αν και η συμβολή αυτή είναι συνήθως εξωφρενικά υπερεκτιμημένη, με εκτιμήσεις που στη βάση παραμυθένιων υποθέσεων ανεβάζουν την συμβολή του τουριστικού τομέα ακόμη και πάνω από 20% του ΑΕΠ. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο τουρισμός δεν μετράται σαν αυτοτελής κλάδος στο στατιστικό σύστημα που χρησιμοποιείται. Αντιθέτως, μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση υπολογίζει την συμβολή του τουρισμού περίπου στο 11% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου αμελητέα. Και επειδή ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που ήδη πλήττονται, πράγματι η επίπτωση του στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι σημαντική.

(more…)

Η διπλή κρίση και η Αριστερά
Sunday
12/04/2020
20:45 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Σταύρ. Μαυρουδέας
0

Σχόλιο GMR: Όλα καλά τα γράφετε Κύριε Μαυρουδέα. Εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε τις οικονομικοδικαιικοσυνταγματικές μας επισημάνσεις που κινούνται στο δικό σας πλαίσιο.

Το παρακάτω όμως (εντός του κειμένου, τελευταία παράγραφος με Mangenta γράμματα) ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ και εδώ η εξήγηση για τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την πανδημία, με αναμονή όποιας αντίρρησης σας. Αν εκχωρούσατε στους “απλούς θνητούς” που εκτιμούν τις σκέψεις σας, το προνόμιο να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ μαζί σας, τότε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως οι καλές σας σκέψεις προορίζονται για καθεστώς Δημοκρατίας και όχι Επιβολής.

 

 

 

Στάυρος Μαυρουδέας, 4 Απριλίου 2020

 

 

 

Η πανδημία δεν είναι το αίτιο αλλά η αφορμή της οικονομικής κρίσης

Η πανδημία του κοροναϊου συμβαδίζει με την ύφεση της οικονομίας. Τα χρηματιστήρια αλλά και η πραγματική οικονομία υποχωρούν δραματικά. Τα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτείνουν την ύφεση. Όλες οι προβλέψεις συντείνουν σε μία κρίση αντίστοιχη αυτής του 2007-8. Πρόκειται επομένως για μία διπλή κρίση: υγειονομική και οικονομική.

Η οικονομική Ορθοδοξία διατείνεται ότι η οικονομική κρίση προκαλείται από το εξωγενές τυχαίο συμβάν της υγειονομικής κρίσης. Δηλαδή, υποστηρίζουν ότι ο υγιής βηματισμός της παγκόσμια οικονομία (π.χ. το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης από 2.9% το 2019 σε 3.3%) διακόπτεται αναπάντεχα από την υγειονομική κρίση. Σημειωτέον, δεν είναι ο Νεοφιλελευθερισμός η σημερινή οικονομική Ορθοδοξία αλλά η Νέα Μακροοικονομική Συναίνεση, δηλαδή το μίγμα του δεξιού Νέου Κεϋνσιανισμού (πιθανότητα βραχυχρόνιων ανισορροπιών λόγω ανελαστικών παραγωγικών συντελεστών) και μετριοπαθούς Νεοφιλελευθερισμού (ορθολογικές προσδοκίες, μακροχρόνια τάση εξισορρόπησης των αγορών). Η Νέα Μακροοικονομική Συναίνεση δέχεται ότι οι βραχυχρόνιες ανισορροπίες απαιτούν ένα επιτελικό οικονομικό κράτος (σε αντίθεση με το παραδοσιακό Κεϋνσιανό παρεμβατικό κράτος αλλά και τη Νεοφιλελεύθερη απόσυρση του κράτους από την οικονομία). Στα πλαίσια αυτά αρχικά θεωρούσε αποτελεσματικότερη τη νομισματική πολιτική ενώ η δημοσιονομική πολιτική είχε απλά υποστηρικτικό ρόλο. Όμως σταδιακά, μετά την κρίση του 2007-8 και πλέον εμπρός στην επερχόμενη ύφεση, η τελευταία αναλαμβάνει τα ηνία. Επιπλέον, αντίθετα με τα Νεοφιλελεύθερα αναθέματα, αναγνωρίζει την ανάγκη ενεργούς και διακριτικής βιομηχανικής πολιτικής.

(more…)

«Είκοσι χρόνια ευρώ: Η ΟΝΕ αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ»
Saturday
06/04/2019
15:39 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

 

Σταύρος Μαυρουδέας (*), 30 Μαρ. 2018

 

(*) — καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Βασικά σημεία

  • Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα ιμπεριαλιστικό εγχείρημα, δηλ. οικον. εκμετάλλευσης μεταξύ οικονομιών. Το εγχείρημα αυτό δεν επιδέχεται μεταρρύθμιση.
  • Βασικός οικον. μηχανισμός: η εκμετάλλευση των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών από τις περισσότερο αναπτυγμένες μέσω μεταφορών αξίας από τις πρώτες στις δεύτερες
  • Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και μεταξύ της ΕΕ και άλλων λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών
  • Συνεπώς, η ΕΕ διαιρείται στο κυρίαρχο ευρω-κέντρο και στην κυριαρχούμενη ευρω-περιφέρεια
  • Το εγχείρημα της ΕΕ είναι σήμερα σε βαθύτατη κρίση
  • Η Αριστερά και το εργατικό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για την διάλυση της ΕΕ. Αυτό για την χώρα μας συνίσταται στην πάλη για την συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ (και όχι απλά την από μόνη της ατελέσφορη έξοδο από την ΟΝΕ).

ΥΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Μία περιοδολόγηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης
  • Επισκόπηση των Κυρίαρχων και των Ετερόδοξων (Ριζοσπαστικών) αναλύσεων για την ευρωπαϊκή ενοποίηση
  • Κεντρικά στοιχεία της Μαρξιστικής ανάλυση και ενός Αριστερού προγράμματος αποδέσμευσης από την ΕΕ

 

Ι. Περιοδολόγηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης

  • Η διαδικασία της ευρ. ενοποίησης ξεκινά μετά τον 2οΠ.Π. σαν προσπάθεια ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης του καπιταλισμού στην Ευρώπη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ και απέναντι στην εξωτ. απειλή από το Ανατολικό Μπλοκ και την εσωτ. από το εργατικό κίνημα (1950s – 1974):

Το Marshall Plan και το σύστημα του Bretton Woods αποτέλεσαν το πλαίσιο της.

Οι πολυεθνικές των ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο.

Το αρχικό εγχείρημα διαμορφώθηκε με Κεϋνσιανές αντιλήψεις και κορπορατιστικές δομές (ορθοδοξία της εποχής εκείνης)

 

για να συνεχίσετε την ανάγνωση πατήστε εδώ.

 

Πηγή: stavrosmavroudeas.wordpress

 

 

Είκοσι χρόνια ευρώ… ΗΜΕΡΙΔΑ, Πολυχώρος «Μολύβι»
Thursday
28/03/2019
19:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Είκοσι χρόνια ευρώ. Η ΟΝΕ αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ – Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 Πολυχώρος «Μολύβι»

Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Πολιτική-θεωρητική ΗΜΕΡΙΔΑ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Πολυχώρος «Μολύβι» (Ιερά οδός 154, στάση μετρό Ελαιώνας)

 

 

Ενημέρωση για επικείμενο συνέδριο
Sunday
10/03/2019
20:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΕΑΣ , 9 Μαρ. 2019

 

 

«Χρηματιστικοποίηση: ένας αδιέξοδος δρόμος για την Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία» – ΑΠΘ 16/3/2019 12:30-13:30

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψ. Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Όψεις της κρίσης: Πολιτική, Ιδεολογία, Κοινωνία» στις 15-17/3/2019.

Το συνέδριο θα γίνειστο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη) http://kedea.rc.auth.gr/

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα μιλήσω το Σάββατο (12:30-13:30) με θέμα «Η Υπόθεση της Χρηματιστικοποίησης: ένας αδιέξοδος δρόμος για την Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία»

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ακολουθεί.

 

Πηγή: stavrosmavroudeas.wordpress

 

“Ελληνικό Μνημόνιο – Ένα Αποτυχημένο Πρόγραμμα – Foreign Affairs Hellenic Edition”
Saturday
23/02/2019
02:10 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Σταύρος Δ. Μαυρουδέας

Τμήμα Οικονομικών

Παν. Μακεδονίας

 

 

https://www.academia.edu/30660665/Ελληνικό_Μνημόνιο_-_Ένα_Αποτυχημένο_Πρόγραμμα_-_Foreign_Affairs_Hellenic_Edition?email_work_card=title
4η βιομηχανική επανάσταση: Μύθος ή Πραγματικότητα;
Tuesday
19/02/2019
01:49 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Σταύρος Μαυρουδέας, 17 Φεβ. 2019

 

 

Αναρτούμε (σε αρχείο pdf) σχετική δημοσίευση του καθ. Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Σταύρου Μαυρουδέα την οποία μας έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

4η_βιομηχ_επανάσταση-ΕΟΕΔΕ 2019

 

 

Ένα σχόλιο στο PRESS TV News σχετικά με την υποτιθέμενη ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας
Sunday
02/09/2018
17:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Σταύρ. Μαυρουδέας, 22 Αυγ. 2018

 

 

Χθες (21/8/2018) έκανα ένα σύντομο σχόλιο στην PRESS TV News σχετικά με την υποτιθέμενη ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ).

Τα βασικά σημεία του σχολίου είναι τα εξής.

Η υποτιθέμενη έξοδος από το πρόγραμμα της τρόικας είναι μια απάτη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται ουσιαστικά καθώς υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια, η αποπληρωμή των δανείων της τρόικας θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες (και δεν είναι εξασφαλισμένη, συνεπώς μία ενδεχόμενη μελλοντική ελληνική χρεωκοπία είναι πάντα στην ατζέντα) και η εποπτεία τουλάχιστον από την ΕΕ (αν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το πρόγραμμα όπως αναμένεται) θα συνεχιστεί και για πολλά χρόνια.

(more…)

«Καθαρή έξοδος» και άλλα παραμύθια
Friday
29/06/2018
20:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

του Σταύρ. Μαυρουδέα,  296-2018

Από το success story της ΝΔ σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ

Η τυπική ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο 2018 δίνει την ευκαιρία (;) στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προβάλλει και αυτή, όπως η προηγούμενη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το δικό της success story, δηλαδή ότι βγάζει την χώρα από την κρίση και ότι η εποχή της αντιλαϊκής λιτότητας περνά. Ο κουτοπόνηρος αυτός ισχυρισμός –όπως και ο ανάλογος των προκατόχων της- βασίζεται σε υποκρισίες και συνειδητά αβάσιμα επιχειρήματα. Φυσικά ενορχηστρωτής και αυτού του success story είναι οι ξένοι πάτρωνες της ελληνικής ολιγαρχίας (βασικά η Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ τα εγχώρια (αυτή την φορά ψευδο-αριστερά) φερέφωνα είναι απλοί οργανοπαίκτες. Βέβαια και οι τελευταίοι, όπως και οι προηγούμενοι, προσπαθούν να πουλήσουν την «μελωδία» τους στον λαό για να εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση τους. Είναι κυριολεκτικά φαιδρός ο σκυλοκαβγάς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το νέο success story, όπου οι δύο εμπλεκόμενοι έχουν ουσιαστικά απλά αλλάξει τις θέσεις τους. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, αποδομούσε το success story των προκατόχων του έρχεται τώρα η ΝΔ – με όχι ουσιαστικά διαφορετικά επιχειρήματα – να κάνει το ίδιο. Αν όμως τα μαλλιοτραβήγματα των εγχώριων οργανοπαικτών μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν, τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά μεταξύ των μαέστρων αυτής της φαρσοκωμωδίας. Για πρώτη φορά η αντιπαράθεση όσον αφορά το ελληνικό success story μεταξύ του ΔΝΤ (βλέπε ΗΠΑ) και της ΕΕ παίρνει τόσο μεγάλη διάσταση με το πρώτο να το αμφισβητεί ευθέως και την δεύτερη να το υπερασπίζεται μανιωδώς (προς λύπη της ΝΔ).

(more…)

Ο καραγκιοζ μπερντες της δεύτερης αξιολόγησης
Thursday
06/04/2017
19:08 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Mavroudeas-Stavros

 Σταύρος Μαυρουδέας–  06/04/2017

Ο Σταύρος Δ. Μαυρουδέας είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Εδώ και μήνες η χώρα «χορεύει» στο ρυθμό της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου στη σειρά των αποτυχημένων μνημονιακών προγραμμάτων που την έχουν καταστρέψει. Αντικείμενο της είναι η επιβολή ενός νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας (περικοπές συντάξεων, διάλυση και ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ακόμη μεγαλύτερος εργασιακός μεσαίωνας με απορρύθμιση των απολύσεων κλπ.) που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία. Το πακέτο αυτό είναι αναγκαίο γιατί το μνημονιακό πρόγραμμα προσαρμογής επτά συναπτά χρόνια αποτυγχάνει συστηματικά και γι’ αυτό απαιτούνται διαρκείς παρεμβάσεις για την διάσωση του. Η συνταγή της δημοσιονομικής λιτότητας που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη – δηλαδή ότι ο ιδιωτικός τομέας θα υπερκαλύψει την συρρίκνωση του δημοσίου – αποδείχθηκε εντελώς αβάσιμη. Η ελληνική οικονομική ολιγαρχία έχει μάθει να αποκομίζει κέρδη με δημόσια λεφτά και ακίνδυνα. Γι’ αυτό δεν ρισκάρει να επενδύσει στο μνημονιακό υφεσιακό περιβάλλον αλλά μόνο αρπάζει κοψοχρονιά δημόσια φιλέτα.

Σύσσωμη η καθεστηκυία τάξη (φιλο-ΣΥΡΙΖΑ και αντι-ΣΥΡΙΖΑ) χοροπηδά, φωνασκεί και αλληλοκαθυβρίζεται για το γιατί δεν κλείνει η διαπραγμάτευση. Άλλωστε το κόστος της το πληρώνει ο εργαζόμενος λαός.

Σε αυτό το γελοίο θέατρο σκιών οι αντιμαχόμενοι καραγκιοζοπαίκτες κρύβουν συστηματικά τα πραγματικά επίδικα.

(more…)

12