ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Λαοκράτης Βάσσης: Δέκα Παρατηρήσεις για τις Πρέσπες
Sunday
13/12/2020
12:18 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης Συμφωνία Πρεσπών ΣΥΡΙΖΑ
0

Σχόλιο GMR:  Δάσκαλε, Διδασκόμαστε:  ” ,…ανακτώντας την ιστορική αυτοσυνείδηση και την ιστορική αυτεπίγνωσή μας, πρέπει να σημάνουμε εθνικό συναγερμό, σ’ αυτό το πολύ κακό για μας σταυροδρόμι των καιρών: για να νικήσουμε την εθνική μας…ήττα. Νικώντας πρωτίστως τον καλλιεργούμενο «νεο-ραγιαδισμό» της ευρωδυτικής επικυριαρχίας!

_.

 

 

 

Λαοκράτης Βάσσης, 19 Φεβρουαρίου 2019

 

 

 

 

 

Τοξίνες και παρενέργειες της Συμφωνίας των Πρεσπών

 

Με δεδομένο πως δεν μπορούν να εκτιμηθούν σε όλες τους τις διαστάσεις τα μείζονα παρεπόμενα, ιδίως τα «δυνητικά», της «Συμφωνίας των Πρεσπών», θα καταθέσω κάποιες (σκεπτικιστικές) παρατηρήσεις επί των «σημαινομένων» της.

Πρώτη: Ό,τι κι αν λέγεται, το «Μακεδονικό» δεν λύθηκε. Αν λύση είναι το να βγει το κεντρί του «μακεδονισμού» απ’ τη ράχη μας. Απλώς πέρασε σε άλλη (και άδηλη) φάση του, όπως μάλιστα το επιβαρύναμε με τη συγκεκριμένη «Συμφωνία». Γιατί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί, με πειστική σοβαρότητα, πως η αφύσικη αναγνώριση Βόρειας Μακεδονίας των…Μακεδόνων ( με μακεδονική γλώσσα, μακεδονική ιθαγένεια και μακεδονικό λαό), που είναι η απόλυτη νομιμοποίηση του «μακεδονισμού», συνιστά και λύση του «προβλήματος».

Δεύτερη: Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι «Πρέσπες» αναγιγνώσκονται ως επεισόδιο της οδυνηρά βιούμενης εθνικής μας «ήττας» ( Χρεοκοπία-ΓΑΠ, Καστελόριζο , 2010) . Κι όσο ήταν «ιδιοκτησία» μας τα Μνημόνια, για κάποιους…ήταν, άλλο τόσο είναι «ιδιοκτησίας» μας και η «Συμφωνία των Πρεσπών», που κι αυτή για κάποιους…είναι. Που σημαίνει πως σε συνθήκες «ήττας», οριζόμενης απ’ την Ευρω/δυτική επικυριαρχία (όπως φρόντισε να μας το θυμίσει με την «επιθεώρησή» της η κυρία Μέρκελ στο παραπέντε της επικύρωσης της «Συμφωνίας» απ’ τη Βουλή μας, κάτι που είχε κάνει νωρίτερα και με το Σκοπιανό προτεκτοράτο!), δεν μπορούσε παρά να τη διαπερνά λογική ήττας. Αλλιώς, δεν θα … υπογραφόταν.

(more…)

Οι μεγάλες αλήθειες για το 1821: Τρίτομη Ιστορία του Σαράντου Καργάκου
Sunday
25/10/2020
22:27 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος 1821 200η ΕΠΕΤΕΙΟΣ Λαοκράτης Βάσσης Σαράντος Καργάκος
0

 

 

 

Λαοκράτης Βάσσης, 22 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Α. Χαρακτήρας και ταυτότητα του ΄21

Ένα μνημειώδες έργο, πλούτος για την ιστοριογραφία μας, όπως η τρίτομη ιστορία του Σαράντου Καργάκου, για την Επανάσταση του ’21, πάνω από 2.000 σελίδες, εκδ. ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ, δεν χωράει σε σύντομες κριτικές θεωρήσεις. Γιατί, τι να πρωτοαναφέρεις απ’ τη συναρπαστική ιστόρηση των στρατιωτικών της γεγονότων ή απ’ τη στοχαστική ανάλυση της σύνθετης πολιτικής της διάστασης, απ’ τα πολύπλοκα δηλαδή πολιτικά της γεγονότα; Προέκρινα, γι’ αυτό, να επικεντρώσω την προσέγγισή μου στις πολύ κρίσιμες και καίριες αλήθειες του Καργάκου για τον χαρακτήρα και την ταυτότητα του ’21. Όπου, φωτίζοντας, με έξοχη ερμηνευτική πειστικότητα, την εθνο-αναγεννητική και όχι εθνο/γενετική ιστορική αλήθεια του Μεγάλου μας Ξεσηκωμού, κάνει, με την ευθύνη του επιστήμονα ιστορικού, «φύλλο-φτερό» τον ύπουλο και ύποπτο επιστημονικοφανή λόγο του επελαύνοντος, τα τελευταία χρόνια, νεο-ιστορικού αναθεωρητισμού και εθνο-αποδομητισμού. Που βάλθηκε να ξεθεμελιώσει παν τι το εθνικό και ελληνικό.

α. Στο εισαγωγικό πρώτο μου μέρος θέλω να τονίσω:

Πρώτον, ότι ο Σαράντος Καργάκος ανήκει στους αληθινά μεγάλους της πνευματικής μας ζωής, όπως δείχνει και το τεράστιο συγγραφικό του έργο. Υπερβαίνουν τα εκατό τα βιβλία που έχει γράψει, τα περισσότερα πολύτομα. Ιδίως τα ιστορικά, χάρη στα οποία και ανήκει στους κορυφαίους Νεοέλληνες ιστορικούς, δίπλα στον Παπαρρηγόπουλο, τον Βακαλόπουλο και τον Σβορώνο. Καθώς, σημαντικά συγγράμματά του, όπως η τρίτομη Ιστορία των Αθηνών, η δίτομη Ιστορία της Σπάρτης, η δίτομη ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου, η δίτομη Μικρασιατική Εκστρατεία, η τετράτομη Ιστορία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η τρίτομη Επανάσταση του ’21, για να αρκεστούμε σ’ αυτά, δικαίως τον ανυψώνουν στην πρώτη αυτή κατηγορία ιστορικών μας.

(more…)

Το βασανιστικό όνειρο του Μανώλη Γλέζου
Friday
17/04/2020
23:49 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης Μαν. Γλέζος
0

Σχόλιο GMR: Τι κάναμε τις θυσίες των προγόνων μας;

Τις κάναμε Διδαχές, προς Άλλους;

._

Λαοκρ. Βάσσης, 17 Απριλίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Στο τέλος μιας απ’τις τιμητικές γι’αυτόν εκδηλώσεις, στην Παλαιά Βουλή, πολύ συγκινημένος ο Μανώλης Γλέζος εξομολογήθηκε πως όλο και συχνότερα έρχεται στον ύπνο του ο αδερφός του ο Νίκος, εκτελεσμένος στις 10 Μαΐου του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, και του ζητάει πίσω τη ζωή του:

– Μανώλη, μου λέει, δώσ’μου πίσω τη ζήση μου!

– Πείτε μου όλοι σας, σας παρακαλώ, τί να του απαντήσω;

Κάποιες μέρες αργότερα, σκεπτόμενος το άδικα “αυτο-ενοχικό” ερώτημά του, πήρα μολύβι και χαρτί και τού ΄γραψα τη γνώμη μου. Που συμπεριελήφθη στο Επίμετρο του βιβλίου για τον Νίκο: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. ΓΛΕΖΟΣ (1925-1944), εκδ. Ίδρυμα Νικ. Νικολάου Γλέζου, Αθήνα 2008 .

Την αναδημοσιεύω, με τις μικρο-συμπληρώσεις της, δίκην μνημοσύνου, ως ελαχίστη τιμή στην οδηγητική μνήμη αυτού του δια βίου παρτιζάνου του ΕΑΜικού πατριωτισμού (συναίρεση πολιτιστικής ιθαγένειας, δημοκρατίας, ουμανισμού και διεθνισμού!), που τόσο έξοχα υμνήθηκε απ΄τη γενιά του (Ν.Καρβούνης) :

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

Τα μεγάλα «επίδικα» του εορτασμού της διακοσιοστής επετείου του ΄21
Tuesday
17/03/2020
18:54 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης
0

 

Σκέψεις GMR: Ένα ακόμα σπουδαίο κείμενο που όμως, αναμένει την μετουσίωσή του σε πράξη (εδώ σπουδαία κείμενα, αλλά και μετουσιωμένα σε συνεργειακή πράξη).

Είμαστε στην διάθεση του σεβαστού κυρίου Λαοκράτη Βάσση, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις (την δ.ά.δ.α. της δημοκρατίας/αλληλεγγύης/δικαιοσύνης/ανιδιοτέλειας), για το αναγκαίο αντιστασιακό-απελευθερωτικό-αναγεννητικό Μέτωπο.

Και κάτι που πρέπει να προσεχτεί:

Κυκλοφορούν πατριωτικές, κατά δήλωση τους, κινήσεις/σχήματα/δημοσιογραφικές ομάδες/δημοσιολογούντες, οι οποίες εξαντλούν ΜΕ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟ ΤΡΟΠΟ τον πατριωτισμό τους, στην “Συμφωνία των Πρεσπών” στο “μεταναστευτικό”, στα “Ελληνοτουρκικά”, στην ΑΟΖ.

Η ιδιομορφία, από την οποία προκύπτει σύγκρουση μεταξύ “πατριωτισμού” – “δεοντολογικής απόδειξής του”, έγκειται στην έμμεση, αλλά ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ, ενίσχυση της ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ (και των εκπροσώπων της). Και τούτο, διότι εμφανίζεται “πατριωτική κριτική”, με δύο+μία, εξαιρετικά προβληματικές διαστάσεις:

1) Κατά την γνώμη μας, αυτή η αρθρογραφία δεν διερευνά τα βαθιά νερά (τις έμμεσες ή και βασικές αιτίες αλλά μαζί και τις υπαιτιότητες, (όπως ο ΟΗΕ ΕΔΩ εκθέτει-συνιστά) της ως “κανονικότητα” πλέον συνεχιζομένης Μνημονιακής Κατοχής, δεν τίθεται δηλαδή, θέμα δημοσιογραφικής διερεύνησης περί συμβατότητας ή μή συμβατότητας, αυτής της “κανονικότητας”, με το Σύνταγμα, με τον κατακτημένο νομικό πολιτισμό ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑΣ-ΛΑΟΥ-ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Σε επιμέρους ζητήματα, γίνεται αναφορά-επισήμανση ζητημάτων Δικαίου, συνήθως Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τότε, απουσιάζουν (για την ακρίβεια “κόβονται”) οι βαθιές και ολιστικές (με διασύνδεση αιτιών-υπαιτιοτήτων) διερευνήσεις/συνεντεύξεις/δημοσιεύσεις.

2)  Εκσυγρονισμένος, ή συγχρονισμένος με τα τεκταινόμενα “πατριωτισμός” (εδώ Ο πατριωτισμός):

Συνδυασμός “ρηχής” ή λαϊκίστικης δημοσιογραφικής/δημοσιολογικής ρητορικής (συνδυασμός ρηχότητας με μεγαλόστομες καταγγελτικές ή “πολλά υποσχόμενες” διατυπώσεις), μέσω ανοιχτού/ΔΗΜΟΣΙΟΥ διαλόγου, όπως, ερωτήσεων, υποθέσεων, προτάσεων, κοινών συνεντεύξεων, και όσων επιλογών που πιθανόν δεν έχουμε καταγράψει(…), με ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ (επιβολής με βίαια μέσα όποτε χρειάστηκε από 2010 ως σήμερα και όποτε ξανά-χρειαστεί) ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.

3) Κατά την γνώμη μας, για όλους τους δημοσιολογούντες πλην δημοσιογράφων (αυτοί “πρέπει” να είναι ουδέτεροι!) ισχύει, πώς η όποια θέση τους κινείται μακράν, ενίοτε ΕΝΑΝΤΙΟΝ, αντιστασιακών-απελευθερωτικών-αναγεννητικών δημοκρατικά οργανωμένων συνεργειών, αποτελεί σύμμαχο του “τι κι αν είναι κατοχή” αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού.

Από τα παραπάνω συνάγουμε:

Φυσική συνέπεια αυτών των “πατριωτικών” πολιτικών/δημοσιογραφικών/δημοσιολογικών, εκδηλώσεων, είναι η ένταξή με πιο δυναμικό τρόπο (ίσως και κοινοβουλευτικό), στο επόμενο εναλλακτικό σχήμα ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ.

._

 

Λαοκράτης Βάσσης, 9 Μαρτίου 2020

 

 

 

Με κυρτωμένη τη ράχη του πολιτικού συστήματος εξουσίας, απ’τη χρεοκοπία του 2010 και εντεύθεν, με επικυριαρχούμενη τη χώρα μας απ’την υπερεξουσία του ευρω/δυτικού τοκογλυφικού κεφαλαίου, αλλά και με προωθούμενη, δίκην υποκατάστατης «εθνικής ιδεολογίας», την ηγεμονία του εθνο/αποδομητισμού (κλίμα Σόρος!), μόνο ανυποψίαστοι δεν μπορούμε να είμαστε για το “πνεύμα’’ του εορτασμού της διακοσιοστής επετείου του ΄21. Ιδίως, μάλιστα, όταν βλέπουμε ποιοι δίνουν τον τόνο, με πρώτη τη… δαφνοστεφή απ’ την Ολυμπιάδα της Αθήνας Γιάννα Αγγελοπούλου, στις προγραμματιζόμενες επίσημες (και ημιεπίσημες) εορταστικές εκδηλώσεις.

 

Που σημαίνει πως, κατά τα προοιωνιζόμενα, θα γίνει προσπάθεια, με περισσεύουσα «γκλαμουριά» και νεοϊστορική ακαδημαϊκή χρυσόσκονη , το φλογερό ανεξαρτησιακό μήνυμα του ΄21, με όλο του το αξιακό ρίζωμα στους αιώνες ιστορίας και πολιτισμού του Ελληνισμού, να καταστεί συμβατό: με τη μετα-νεωτερική επικυριαρχία, με την κίβδηλη κανονικότητά της και με την επιδιωκόμενη εθνο/αποδομητική «ανακατασκευή»του συλλογικού μας «προσώπου» (αλλαγή ταυτοτικής «εθνο-εικόνας!»). Προφανώς με … απαλλαγή μας από θεωρούμενους κακούς ταυτοτικούς «μύθους» και «βαρίδια», όπως η ιστορική μας συνέχεια και η πολιτιστική μας διαχρονία.

  

Κι αυτό γιατί, παρ’ότι οι έκυροι και εθνικής εμβέλειας ιστορικοί μας, όπως ο Απόστολος Βακαλόπουλος και ο Νίκος Σβορώνος, έχουν «ξεφορτώσει» την ιστόρηση του ΄21 τόσο από τις μεταφυσικές υμνολογίες και τις εξιδανικευτικές απλοϊκότητες παλαιότερων ιστορικών, της καλούμενης εθνικής γραμμής, όσο και από την υπεραπλουστευτική και μηχανιστική μονομέρεια των πρώτων, κυρίως, μαρξιστών ιστορικών, της καλούμενης κοινωνικής γραμμής, με την επέλαση της αναθεωρητικής και εθνο/αποδομητικής ιστοριογραφίας, από τα μέσα της Μεταπολίτευσης και μετά, επανέρχεται και επανατοποθετείται, σε εθνογενετική τώρα βάση, το πολύ ταλαιπωρημένο από παλαιότερα ζήτημα του εθνικού ή όχι χαρακτήρα του Μεγάλου μας Ξεσηκωμού (τί επανάσταση ήταν το ΄21!).

(more…)

Συνέντευξη Λαοκράτη Βάσση στο Tvxs.gr: Δεν υπάρχει οραματική πνοή για το μέλλον
Saturday
07/03/2020
19:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης
0

Σχόλιο GMR: “…Που σημαίνει πως πρέπει, αποκτώντας ιστορική αυτοσυνείδηση και ιστορική αυτεπίγνωση, να συνειδητοποιήσουμε την υπαρξιακή αναγκαιότητα της στρατηγικής ανασύνταξης της Ελλάδας και του Ελληνισμού.”

Συμφωνούμε απολύτως Κύριε Λαοκράτη Βάσση!

Απόδειξη;

Η εδώ πρόταση-στάση (της ΠΑΝΤΑ συνεργειακής) ζωής μας.

Αυτή η πρόταση-στάση μιας ζωής, είναι κύριε Λαοκράτη Βάσση και το βιογραφικό που ζητήσατε από κοινό φίλο/συναγωνιστή, προκειμένου να πραγματοποιηθει τελικά η συνάντησή μας που είχαμε αρχικά συμφωνήσει, ένας “μακρύς καφές” αν θυμάσθε, για ενα αντιστασιακό-απελευθερωτικό-αναγεννητικό επιχειρησιακό σχέδιο για την Ελλάδα μας (το παραπάνω εδώ από πλευράς μας).

Παραμένουμε πάντα στην διάθεσή σας Κύριε Λαοκράτη Βάσση.

._

 

Λαοκράτης Βάσσης, 2 Απριλίου 2019

 

 

 

«Δεν υπάρχει οραματική πνοή για το μέλλον. Καθώς περίπου μοιάζουμε να μη ξέρουμε γιατί υπάρχουμε, παρά τους αιώνες και τις χιλιετίες πολιτισμού που έχουμε πίσω μας». Ο διανοούμενος νεοελληνιστής φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη και το Tvxs.gr για Το επικυριαρχούμενο μέλλον μας, όπως τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής.

Ποιο το κύριο θέμα του νέου σας βιβλίου;

Λ.Β.: Μοιάζει … πολυθεματικό, αφού περιλαμβάνει μικρές τομές σε οχτώ μεγάλα θέματα της ζωής του Τόπου μας, όπως, για παράδειγμα: ο μεταπολιτευτικός κι ο νέος «δοπολισμός», το ευρωπαϊκό μέλλον, η εθνική συνεννόηση, η παιδεία, η αριστεία αλλά και το «Μακεδονικό». Στα οποία προστίθενται και τέσσερις οιονεί προσωπογραφίες: του Λυκούργου Καλλέργη, του Μανώλη Γλέζου, του Σάκη Καράγιωργα και του πρότυπου ήρωα της Εθνεγερσίας Μάρκου Μπότσαρη. Κατά βάθος όμως το θέμα του είναι ένα: το πού πάει ο δύσμοιρος ο Τόπος μας, που είναι και η ενοποιός αγωνία και των δώδεκα κειμένων του.

(more…)

Η “διαχειριστική υποτέλεια” – Μετα-Δεξιά και μετα-Αριστερά
Saturday
15/02/2020
17:26 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης
0

 

 

Λαοκράτης Βάσσης, 14 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η ανάγνωση του πολιτιστικού μας προβλήματος μόνο εύκολη δεν είναι, ιδίως αν σκεφτόμαστε πως η βαθύτερη ρίζα του για το Νεότερο Ελληνισμό βρίσκεται στον οξύτατο αντιθετικό επαμφοτερισμό ανάμεσα σε “Ανατολή” και “Δύση”, ο οποίος, υπό τις μεταμορφώσεις του, εξακολουθεί να μας ταλανίζει. Μπορούμε, όμως, να την επιχειρήσουμε αν έχουμε οδηγό, μαζί με το αναχωνεμένο στη ζώσα παράδοσή μας αξιακό διατακτικό τής μεγάλης ακολουθίας των αιώνων του ελληνικού πολιτισμού, τους πνευματικούς νομοθέτες της νεοελληνικής ταυτοτικής μας υπόστασης: απ’ τον Ρήγα, τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Σικελιανό, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο, με ενδιάμεσους τον Μακρυγιάννη, τον Βαλαωρίτη, τον Παλαμά, τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη και τον Καζαντζάκη.

Έναν οδηγό που δεν θελήσαμε να έχουμε στην αρχή και κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Τότε μετεωριστήκαμε αμήχανα ανάμεσα στις άτολμες απόπειρες διορθώσεων –υπό την ανατέλλουσα (ως οιονεί νέα εθνική ιδέα) ευρωπαϊκή προοπτική– της έτσι κι αλλιώς ελλειμματικής εθνικής ιδεολογίας μας και στον προοδευτικοφανή εθνοαποδομητισμό. Βυθιζόμενοι όλο και περισσότερο στη δίνη της πολιτιστικής κρίσης, όπου και οι βαθύτερες ρίζες της χρεοκοπίας μας.

Η μεταπολιτευτική Δεξιά, δέσμια του πολιτικού συντηρητισμού της και των συνδρόμων ενοχής της, δεν μπορούσε να ανοίξει τον πολιτιστικό της ορίζοντα και να ορίσει συντεταγμένες πολιτιστικής στρατηγικής. Συντεταγμένες που να αντιστοιχούν στο πνεύμα της φωτισμένης αστικής διανόησης, του επιπέδου, πολύ ενδεικτικά, ενός Σεφέρη, ενός Ελύτη ή ενός Θεοτοκά.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η “διαχειριστική υποτέλεια” – Από την παρακμή και τη χρεοκοπία στο νεο-ραγιαδισμό
Thursday
13/02/2020
10:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης
0

 

 

Λαοκράτης Βάσσης, 13 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ως αυτοευνουχιστική ιδεολογία της επικυριαρχούμενης Ελλάδας, ο νεο-ραγιαδισμός είναι ένα ακόμα μεγάλο μας πρόβλημα μετά την παρακμή και τη χρεοκοπία. Που γίνεται πολύ επικίνδυνος, καθώς μεταλλάσσεται, φιλόδοξα σε νέο αφήγημα του Τόπου μας, τάχατες στον αντίποδα των στερεοτυπικών ακροτήτων, αλλά και των “φαιών νεοπλασιών”, όπως η Χρυσή Αυγή, της πάλαι ποτέ “εθνικής ιδεολογίας” μας. Πάντοτε προβληματικής αλλά και βάναυσα ευτελισμένης κατά τη χουντική περίοδο (1967-74).

Μια μετάλλαξη ultra εκσυγχρονιστική, προοδευτικοφανής και ενίοτε αριστεροφανής, με περισσεύουσα ευρωπάθεια και νεωτερικολαγνεία, αλλά και με συμφυρόμενο το νεοταξικό κοσμοπολιτισμό, απ’ τα δεξιά και τον μεταφυσικό διεθνισμό απ’ τα αριστερά. Οπότε και με δραστικά παραπειστική και παραπλανητική αληθοφάνεια, που μεγιστοποιείται απ’ την προνομιακή πρόσβαση στον δημόσιο χώρο του ρεύματος της διανόησής μας, που διακινεί μεταπρατικά την ευρω-προσαρτηματική πραμάτεια του.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η αγιοσύνη των βουνών…
Thursday
30/01/2020
03:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης
0

Σχόλιο GMR: Και η δική μας προσπάθεια (τουλάχιστον) προς την αγιοσύνη;

 

Λαοκράτης Βάσσης, 27 Ιανουαρίου 2020

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ένας παλιός μάστορας απ’ τα Κουκούλια Τζουμέρκων, ο μπάρμπα Κώστας Τσιάρας, μου έλεγε με φυσική απλότητα και υπαινικτική σοφία: «Τον τόπο μας, παιδί μου, τον έσωσε η αγιοσύνη των βουνών». Η κουβέντα του με παρέπεμψε συνειρμικά στους ομοιότροπους στίχους του Ελύτη: «Τα θεμέλιά μου στα βουνά/ και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο της/ και πάνω τους η μνήμη καίει/ άκαυτη βάτος», Ήταν στίχοι γραμμένοι τον ίδιο περίπου καιρό.

Σκέφτομαι, λοιπόν, πως ίσως είναι τώρα η σειρά μας να σώσουμε την… «αγιοσύνη» των βουνών. Αν το γενικεύσουμε, να σώσουμε την «αγιοσύνη» του ελληνικού μας τόπου σε τούτους τους ομιχλώδεις καιρούς της παγκοσμιοποίησης. Και επειδή αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο, σπεύδω να εστιάσω στον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών, που είναι απ’ τους θεμελιακούς όρους για να μη χαθεί η ταυτοτική πολιτιστική μας ιδιαιτερότητα. Προτάσσω δύο αναγκαίες διευκρινιστικές παρατηρήσεις:

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

«Αναγνώσεις» και «Παραναγνώσεις» (Μεταπολίτευση-Χρεοκοπία-Επικυριαρχία)
Wednesday
18/12/2019
19:59 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Λαοκράτης Βάσσης
0

 

 

Λαοκράτης Βάσσης, 13 Οκτωβρίου 2019

 

Α.    Χωρίς τη σωστή «ανάγνωση» της Μεταπολίτευσης, της Χρεοκοπίας και της Επικυριαρχίας, προπαντός της αιτιώδους σχέσης τους, καθώς η Μεταπολίτευση «έτεκε» Χρεοκοπία κι η Χρεοκοπία «έτεκε» Επικυριαρχία, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε την αρχή του «μίτου», που θα μας βγάλει απ’ τον λαβύρινθο της νεο-αποικιακής «υποτέλειάς» μας.
Μια σωστή «ανάγνωση», που, πέραν του ότι είναι από μόνη της δύσκολη, έχει να αναμετρηθεί με όλο το φάσμα των παραπλανητικών «θεωρήσεων». Που, δημιουργώντας μια επικαλύπτουσα «κρούστα», υποβαλλόμενη ως πραγματικότητα, παγιδεύουν την κοινή γνώμη στη λογική κυνικών πολιτικών «παιγνίων». Όπως συμβαίνει με τις τρέχουσες «παρα-θεωρήσεις»: της Επικυριαρχίας σαν μεταμνημονιακή κανονικότητα, της Χρεοκοπίας σαν κακή παρένθεση και της Μεταπολίτευσης, με τις επιλεκτικές «αγιοποιήσεις» και το πολιτικό παρεμπόριο με «μεταχειρισμένα ιμάτια» και «ληγμένα προϊόντα» της, σαν να είναι…αθώα για τη Χρεοκοπία και την ευρω/δυτική επικυριαρχία στον Τόπο μας.
΄Ομως, ούτε η Μεταπολίτευση είναι αθώα, ούτε η Χρεοκοπία παρένθεση που έκλεισε, ούτε, πολύ περισσότερο, η Επικυριαρχία…κανονικότητα.

(more…)

Οι αδιέξοδες «αναδιπλώσεις» της πολιτικής και της εθνικής μας ζωής
Thursday
28/11/2019
01:27 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Λαοκράτης Βάσσης
0

Σχόλιο GMR:   Το άρθρο του κ. Λαοκράτη Βάσση τελειώνει με ένα ξεκάθαρο επίλογο. Για τον οποίο επίλογο προτείνουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο όπως το εδώ ολοκληρωμένο σχόλιο-πρόταση προς “Στάθη”, αλλά και το εδώ επικουρικό σχόλιο σε δημοσίευμα για την κα Λαγκάρντ.

Ο δεύτερος επίλογος (παλαιότερου άρθρου) του κ. Λαοκράτη Βάσση που δεν επιδέχεται ούτε παρερμηνεία ούτε αδράνεια είναι εδώ. (Ο Ρήγας Βελεστινλής του Λουκά Αξελού )

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ Λ. ΒΑΣΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΟΥΣ, η G-M-R, συν-ερμηνεύει, συν-προτείνει, συν-καταγγέλλει, συν-επιτίθεται, με ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ απαιτούμενης ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ. Εδώ (Κωνσταντοπούλου: Ο Γαβράς είχε…) η τελευταία και κρίσιμη πρόταση/αντιστασιακό-απελευθερωτικό-αναγεννητικό επιχειρησιακό σχέδιο (ως σχόλιο) μας και εδώ (Λαγκάρντ) επικουρικά μια από τις πολλές “ενοχλήσεις” μας προς φίλους και αντιπάλους.

Αναμένουμε συνέργειες (διαθέτουμε ΑΠΟΛΥΤΩΣ ανιδιοτελώς, σημαντικό, συνεργειακά αξιοποιήσιμο “οπλοστάσιο” προτάσεων-δράσεων-τεκμηριώσεων ημών και συν-αγωνιστών) δεδομένου πως μόνο από slpress και “δρόμος της αριστεράς“, τουλάχιστον είκοσι επώνυμοι συμφωνούν με Λαοκράτη Βάσση-Ρούντι Ρινάλντι. Αυτό που μένει είναι, να προχωρήσουν ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ. Αυτό που μένει και άμεσα χρειάζεται είναι  σύμπτυξη δύναμης Αντίστασης-Απελευθέρωσης-Αναγέννησης.

 

 

Λαοκράτης Βάσσης, 23 Νοεμβρίου 2019

 

 

α.   Μετά και τη «διαχειριστική εναλλαγή» στη διακυβέρνηση της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης αντί Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό τιμόνι, μόνο πια…εθελοτυφλούντες δεν βλέπουν πως όλο και περισσότερο παγιώνεται και «νομιμοποιείται», σαν να πρόκειται για κανονικότητα, το νεο-αποικιακό καθεστώς της μετανεωτερικής «διαχειριστικής υποτέλειας» στον Τόπο μας.

Όπως αυτό προέκυψε απ’ την «απάντηση», με τα τρία «Μνημόνια», του «πολιτικού συστήματός» μας στο ανελαστικό δίλημμα της Χρεοκοπίας (2010): «εθνική ανεξαρτησία ή διαχειριστική υποτέλεια». Κι όπως διεκπεραιώνεται, η λειτουργία του, με συγκαλυπτική νομιμοφάνεια και με…άμιλλα στρατηγικής νομιμοφροσύνης, απ’ τον εν εξελίξει «διαχειριστικό νεο-διπολισμό» (ΝΔ – ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Προφανώς διαμεσολαβητικό μεταξύ της επικυρίαρχης ευρωδυτικής υπερεξουσίας του τοκογλυφικού κεφαλαίου και της επικυριαρχούμενης χώρας μας.

β.   Που σημαίνει πως, μετά την «αναδιπλωτική προσαρμογή» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, επισφραγισμένη με το τρίτο «Μνημόνιο» και τη διαχειριστική του ευπείθεια, που επέφερε, όπως δείχνει και η συντελεσθείσα εναλλαγή, μια συνολικότερη «αναδίπλωση» της πολιτικής και της εθνικής μας ζωής (καθώς εξέλιπε, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, και η όποια σοβαρή πρόταση εναλλακτικής προοπτικής!), τα καταφέραμε να ξαναέχουμε, μια ανάσα μάλιστα απ’ τη διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας (2021), πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας (ως χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας απ’ τη Χρεοκοπία μας και εντεύθεν). Όπως, συνακόλουθα, έχουμε και πρόβλημα χάραξης εθνικής στρατηγικής, που θα αποσκοπεί στο να βγάλουμε τη θηλειά τής «ευρω/δυτικής επικυριαρχίας» απ’ τον λαιμό μας και να ανακτήσουμε τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Που, με δεδομένη την οραματική «άπνοια» (σαν να έχει λιγοστέψει το λάδι στο καντήλι της ιστορίας μας!), πρέπει να έχει χαρακτήρα εθνικής επανεκκίνησης, με όρους αναγεννητικής αναθεμελίωσης και ανόρθωσης του Τόπου μας. Γιατί δεν μπορούμε να ξαναβρούμε αλλιώς τον αυτεξούσιο εθνικό μας βηματισμό προς το μέλλον.

(more…)

12