ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο του πολέμου, δύο κουρελόχαρτα στη Μέση Ανατολή-Δ.Παντελάτος
Monday
16/10/2023
11:51 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημ. Παντελάτος Δίκαιο Πολέμου Ισραήλ Παλαιστίνη ΠΟΛΕΜΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Στην αρχή του ηχητικού:”Δυστυχώς ο πόλεμος ειναι μια υπόθεση που βγάζει στην επιφάνεια τις πιο μαύρες και  και αρχέγονες αντιμετωπίσεις του ανθρώπου, τα πιο αρχέγονα και κτηνώδη ουσιαστικά, ένστικτά του, αλλά ταυτόχρονα και έναν απεριόριστο ηρωισμό, δηλαδή ουσιαστικά κινείται στα όρια της ανθρώπινης φύσης“.

_.

 

 

 

 

Δημ. Παντελάτος, 14 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

 

Δίπλα, δίπλα τα κουρελόχαρτα… Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του πολέμου. Θα θεωρηθεί ίσως παράδοξο να συζητάμε αυτές τις ώρες ,με όσα γίνονται στην Μέση Ανατολή για δίκαιο πολέμου. Νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο να το κάνουμε. Καλεσμένος στο militaire channel ο Υποπτέραρχος ε.α Δημήτρης Παντελάτος, που έχει εμπειρία όχι μόνο από εναέριες μάχες αλλά και από εμπόλεμες ζώνες. Στην καριέρα του ήταν και διοικητής του αεροδρομίου στην Καμπούλ.

 

 

Δικαιολογούν οι «ασύμμετρες απειλές» την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου στον πόλεμο; Ποιες είναι οι αρχές που ήδη έχουν καταπατηθεί στη Μέση Ανατολή, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από την κατ ΄ επιλογή ευαίσθητη διεθνή κοινή γνώμη;

Ο κ.Παντελάτος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως «καθαρή τρομοκρατία» την επίθεση της Χαμάς σε αμάχους, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία και ελαφρυντικό για όσα κάνει το Ισραήλ.

Υπενθυμίζει ότι για να εξηγήσουμε τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Μέση Ανατολή δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία. Πολλοί τις τελευταίες ημέρες κάνουν αυτό το λάθος συστηματικά και μάλλον όχι τυχαία.

 

Πηγή: militaire.gr

 

Ευρώπη, ο καταποντισμός μιας ηπείρου
Friday
06/05/2022
03:38 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ευρώπη Ηλίας Φιλιππίδης ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ
0

_.

 

 

 

 

 

Ηλ. Φιλιππίδης, 1 Μαίου 2022

 

 

 

 

Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει περιορισθεί κατά μία ήπειρο και ποια μάλιστα, αυτή που υπήρξε το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού.

του Ηλία Φιλιππίδη

 

1.  Οι γεωπολιτικές αλλαγές στον πλανήτη μας.

 Πριν από 335 εκ. χρόνια όλη η ξηρά της Γης είχε ενωθεί σε μία μόνο ήπειρο, την Παγγαία, η οποία από τα 175 εκ. χρόνια και μετά άρχισε να διασπάται, για να δημιουργηθούν τελικά οι σημερινές ήπειροι.

Αυτός είναι ο γεωλογικός κόσμος της Γης. Όμως πάνω σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο πλανήτη μας έχουν δημιουργηθεί δύο επιπλέον κόσμοι: ο φυσικός κόσμος της ζωής και ένας ακόμη πιο ιδιαίτερος κόσμος, ο ανθρώπινος πολιτισμός.  Το περίεργο είναι, ότι οι ιδιαιτερότητες, που παρατηρούνται σε κάθε ένα από αυτά τα τρία επίπεδα, δεν ακολουθούν μία κλιμακωτή διάταξη. Έτσι το φυσικό περιβάλλον και παρόλες τις καταστροφές, που έχει υποστεί από τον άνθρωπο, είναι πιο συνεκτικό από ότι τα άλλα δύο επίπεδα και αυτό οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος κατασκευάζει τον πολιτισμό του όχι με βάση την συνεκτικότητα της Φύσεως αλλά με βάση τον γεωλογικό κατακερματισμό των ηπείρων.

Αν δεχθούμε, ότι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν ηπειρωτικοί ευρωπαϊκοί εμφύλιοι πόλεμοι, η περίοδος του Ψυχρού πολέμου αλλάζει το παγκόσμιο γεωπολιτικό πρότυπο και το προσομοιάζει με το σύστημα διαχωρισμού της γήινης λιθόσφαιρας σε τεκτονικές πλάκες.

Τότε ήταν τρείς: Ο Δυτικός κόσμος με κέντρο τις ΗΠΑ, ο Ανατολικός με κέντρο την Σοβιετική Ένωση και ο Τρίτος κόσμος, όπου  το παγκόσμιο ενδιαφέρον ελκυόταν από τον αντιαποικιακό απελευθερωτικό αγώνα των αποικιών και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, με επικεφαλής την Γιουγκοσλαβία, την Ινδία και την Αίγυπτο.

(more…)

Τεράστια ανησυχία από την ανάλυση του Foreign Policy: Η «τακτική» Μπάιντεν στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Tuesday
03/05/2022
20:56 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ουκρανικό ΠΟΛΕΜΟΣ Τζο Μπάιντεν
0

_.

 

 

 

NewsPost-Διεθνή, 30 Απρ. 2022

 

 

 

 

Ορισμένοι παρατηρητές, αφήνουν στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ελάχιστες επιλογές παρά να παραδοθεί ή να διπλασιάσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, αυξάνοντας την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου πέρα από την Ουκρανία.

 

Παγκόσμια ανησυχία από την ανάλυση του Foreign Policy για την στρατηγική Μπάιντεν στην Ουκρανία που μπορεί να φέρει ακόμα και τον  Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή την εβδομάδα, σε μια δραματική σειρά εξελίξεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ κλιμάκωσαν την πολιτική τους να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα, με μια πολιτική υπονόμευσης της δύναμης και της επιρροής της ίδιας της Ρωσίας.

Με τον τρόπο αυτό, φοβούνται ορισμένοι παρατηρητές, αφήνουν στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ελάχιστες επιλογές παρά να παραδοθεί ή να διπλασιάσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, αυξάνοντας την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, επισημαίνεται στην ανάλυση του Foreign Policy.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 33 δισ. δολαρίων σε πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία – πάνω από το διπλάσιο του προηγούμενου ποσού – και δήλωσε ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν: «Δεν θα καταφέρετε ποτέ να κυριαρχήσετε στην Ουκρανία». Πέραν αυτού, είπε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο, η νέα πολιτική είχε ως στόχο «να τιμωρήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών συγκρούσεων».

(more…)

Ποια είναι η αληθινή πραγματικότητα
Sunday
10/04/2022
23:48 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΙΡΗΝΗ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ Μίκης Θεοδωράκης Ουκρανικό ΠΟΛΕΜΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Μίκης-Φάρος Φωτεινός 15-6-2015: “Ελλάδα χώρα Εθνικής Ανεξαρτησίας-Ουδετερότητας-Πόλος Παγκόσμιας Ειρήνης & Πολιτισμού.

Σχετική πρόταση της G-M-R (από https://greek-market-research.com/article/diafonei-katheta-to-kke-me-tin-emfanisi-zelenski-sti-voyli/):

Ένα κάλεσμα, για την σύσταση και λειτουργία, με την μέθοδο “δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο”, μιας διαδικτυακής “Δεξαμενής Σκέψης & Δράσης για ΕΙΡΗΝΗ-ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, για “δ.ά.δ.α.” Δικαιοσύνης-Ανιδιοτέλειας-Δημοκρατίας-Αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και λαών. Συντόμως: “δ.ά.δ.α.” Ειρήνης-Προκοπής”.

Βέβαια, αυτή η “δ.ά.δ.α.” Ειρήνης-Προκοπής, θά έχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, και για το ΤΩΡΑ και για το ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, με ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ-ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙΣ-ΑΠΟΔΟΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ “ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΗ” ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟΥ, αλλά οπωσδήποτε και την προοπτική του “ΜΕΤΑ” (Συντακτική Εθνοσυνέλευση με ορθάνοιχτο παράθυρο για “Δημοκρατία σε Εφαρμογή”).

Και επειδή η G-M-R διαθέτει συνεπή αγωνιστική και θεωρητική προϋπηρεσία για την συγκεκριμένη στόχευση και δεν περιμένει την εκ Θεού “Δημοκρατία σε Εφαρμογή”, θα συνεχίσει “να πολεμάει το άδικο ακόμα και με αδύναμα μέσα”, με Υπομονή και Αγάπη για τον Άνθρωπο (ναι αυτόν που σήμερα δεν καταλαβαίνει την “Δημοκρατία σε Εφαρμογή”  https://greek-market-research.com/clink/sosialismos-dimokratia-se-efarmogi/ , αύριο θα έχει καταλάβει, βλέποντας πως είμαστε δίπλα του με την “δ.ά.δ.α.”), σύμφωνα με τον ακόλουθο σύνδεσμο,  https://greek-market-research.com/clink/o-mpertol-mprecht-simera/ .

Επισημειώνουμε (διαθέτοντας και άλλες ακόμα καταγγελίες-τεκμηριώσεις, τα κάτωθι: https://greek-market-research.com/article/epistoli-mikis-theodorakis-giorgos-kasimatis-se-karolo-papoylia-to-2011-parakampsi-ton-organon-toy-politeymatos/ και “Φτάνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα της χώρας μας στους ξένους και στην εσχάτη προδοσία,…” είπε ο Μίκης, εδώ: https://www.news247.gr/koinonia/se-eiriniki-epanastasi-kalese-o-mikis-theodorakis.6103951.html .

_.

 

 

 

 

Μίκης Θεοδωράκης, 11 Ιουν. 2015

 

 

 

 

Αν και μου είναι πολύ δύσκολο, αναγκάζομαι να παρέμβω, γιατί διαπιστώνω ότι δεν ακούστηκε από καμιά πλευρά κάτι πολύ σοβαρό (σε σχέση με την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα και της ανταπάντησης των Ευρωπαίων με ένα κείμενο με νέα μέτρα, προσβλητικό και γι’ αυτό απαράδεκτο): Εννοώ το ιδεολογικό στοιχείο που κατά τη γνώμη μου είναι κυρίαρχο στη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη σημερινή Κυβέρνηση, που διαλαλεί με υπερηφάνεια ότι είναι Αριστερή.

Κι αυτό γιατί σήμερα ζούμε μια νέα περίοδο αντικομμουνιστικής υστερίας με επί κεφαλής το ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του για την μεταβολή της Ουκρανίας σε μια βάση στρατηγικής σημασίας με σκοπό να την χρησιμοποιήσει σαν εφαλτήριο σε μια προσεχή επίθεση κατά της Ρωσίας του Πούτιν, δηλαδή του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού της. Θα μου πείτε ίσως, «τι σχέση έχει η σημερινή Ρωσία με τον κομμουνισμό». Η απάντηση είναι, ότι ανεξάρτητα από το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα της σημερινής Ρωσίας, οι Δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι στο βάθος ο ρωσικός λαός κρύβει μέσα του τα κυρίαρχα στοιχεία της κομμουνιστικής εποχής. Κι ανάμεσα σ’ αυτά, τον φόβο για τον επιθετικό αμερικανικό ιμπεριαλισμό, που τον υποχρεώνει να δαπανά ένα μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού για την άμυνά του με αιχμή το πυρηνικό οπλοστάσιο που δημιουργήθηκε στη σοβιετική περίοδο και που οι σημερινοί κυβερνήτες όχι μόνο το διατηρούν άθικτο αλλά το βελτιώνουν, ώστε να παραμένει ισάξιο εν όχι ισχυρότερο από την πυρηνική δύναμη των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Πριν λίγο καιρό ο αιώνιος Κίσινγκερ είπε σε μια ομιλία του ότι «μόνο με έναν πόλεμο στο Ιράν θα αναγκάσουμε τους Ρώσους να βγουν από το καβούκι τους για να το προστατέψουν στρατιωτικά, γεγονός που θα μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε το νέο πυρηνικό μας όπλο και να τους εξοντώσουμε».

Σ’ αυτό το επίπεδο, δηλαδή μιας μεγάλης πολεμικής σύρραξης, λειτουργούν σήμερα τα υψηλά στρατιωτικά και πολιτικά επιτελεία των δυτικών και όλα τα υπόλοιπα θέματα όπως αυτό της οικονομίας που μας ταλανίζει (και ειδικά μιας μικρής οικονομίας όπως η δική μας), είναι γι’ αυτούς δευτερευούσης σημασίας.

(more…)

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ, ΕΙΡΗΝΗ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ
Saturday
19/03/2022
03:45 GMT+2
Κείμενα Γνώμης G-M-R ΕΙΡΗΝΗ Ουκρανικό ΠΟΛΕΜΟΣ
0

_.

 

 

 

G-M-R, 19 Μαρ. 2022

 

 

 

Βλέπετε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

1) Το «Ουκρανικό» και η Νέα Τάξη Πραγμάτων Νο2: Τελικά ο Πούτιν … ,

2)Ουκρανία ή Finis Europae; Στην Ουκρανία ένας ημιτελικός πόλεμος,

3) — Ρωσική παρουσίαση του σκηνοθέτη Νικήτα Σεργκέγεβιτς Μιχαλκόφ, της από το 1991 ως σήμερα κατάστασης στην Ουκρανία, για την οποία παρουσίαση το Υoutube την επισημαίνει ως “ακατάλληλο ή προσβλητικό για κάποια είδη κοινού” , η δε G-M-R παρακαλεί, για την όποια αναξιοπιστία διαπιστώσετε να μας απαντήσετε επωνύμως και αιτιολογημένα και οπωσδήποτε θα δημοσιεύσουμε κάτω από αυτό το youtube όλες τις απαντήσεις σας, αιτιολογημένες και μη https://www.youtube.com/watch?v=X_aUYWjmw4o (Έκτακτη Εκπομπή “Δαιμονοδιώκτης TV” του Νικήτα Σεργκέγεβιτς Μιχαλκόφ με ελληνικούς υπότιτλους)),

4)σχετική ομιλία του Αμερικανού Γερουσιαστή Μπέρναρντ «Μπέρνι» Σάντερς που μας έστειλε ο καλός οικονομολόγος κος Σπύρος Στάλιας (ομιλία Μπέρνι Σώντερς στη Γερουσία για Ουκρανία )

5) — σχετική τεκμηρίωση του Λ. Βατικώτη Ας μιλήσουμε για την ειρήνη στην Ουκρανία!

6) —  “Το τάγμα του Αζόφ μας τάϊσε“, “Οι Αζόφ ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης“.

Τόσο, μα, ΤΟΣΟ απλά.

Σαν να λέγαμε, εδώ στην Ελλάδα, “Το Τάγμα της Χρυσής Αυγής (ΣΗΜ. GMR, το ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑ όπως το Αζόφ Τάγμα Αζόφ  ) μας τάϊσε” και Οι Χρυσαυγήτες ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης”.

Τόσο, μα, ΤΟΣΟ απλά.

Από  Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη: Χτυπήθηκε άμαχος πληθυσμός – Το τάγμα του Αζόφ μάς τάισε .

7) — Κ. Γρίβας: Η Ευρώπη στο κατώφλι νέου μεγάλου πολέμου

 

 

Κατά τα λοιπά,   Ζελένσκι και ουκρανικός λαός προτείνονται για το Νόμπελ Ειρήνης .

Με αφορμή την παραπάνω πρόταση για την βράβευση του Ζελένσκι, ξεκαθαρίζουμε την θέση της G-M-R για τον πόλεμο στην Ουκρανία:

Κάποιοι θεωρούν Νομικό Δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (και μάλιστα ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, παρ’ ότι γνωρίζουν όλα όσα αυτό συνεπάγεται, δηλαδή, ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ, και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα κατά της Ρωσίας, από την ίδια μέρα αυτής της ένταξης), αποκρύβοντας πως αυτό το “Νομικό Δικαίωμα” αποτελεί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε κορυφαίο ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Οπότε, κατά την άποψή μας, υπερ-ισχύει η συμμετοχή σε εγκληματική κατά της ανθρωπότητας οργάνωση έναντι του “δικαιώματος” στην επιλογή ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Κάποιοι άλλοι, θεωρούν, πως η Ρωσία έχει το “δικαίωμα”, εφ’ όσον το ΝΑΤΟ πρόκειται άμεσα να εγκατασταθεί σύριζα στα σύνορά της, να αποτρέψει μια τέτοια περίπτωση με μια προληπτική “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, υποτίθεται δίχως βλάβη αμάχων, πράγμα όμως μη επαληθευόμενο, εν τέλει με κανονικό πόλεμο, με ξεπάτωμα αμάχων Ουκρανών, εκτεταμένες καταστροφές, δηλαδή με έγκλημα κατά, Ουκρανών πολιτών και Ανθρωπότητας.

Απέναντι στα δύο παραπάνω εγκλήματα, “ΗΜΕΙΣ ΑΔΟΜΕΝ” (Των οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδωμεν), και ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ (φιλονατοϊκά) και ΑΠΡΑΓΩΣ (ως προς το συνολικό, “ΑΝΗΚΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ” Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ (Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ 12/6/1976) .

Η G-M-R, συνεχίζει, ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ, να ενοχλεί και να συνεισφέρει, για  την σύσταση και λειτουργία, με την μέθοδο “δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο”, μιας διαδικτυακής “Δεξαμενής Σκέψης & Δράσης για ΕΙΡΗΝΗ-ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, για “δ.ά.δ.α.” Δικαιοσύνης-Ανιδιοτέλειας-Δημοκρατίας-Αλληλεγγύης μεταξύ πολιτών και λαών”. Συντόμως: “δ.ά.δ.α.” Ειρήνης-Προκοπής”.

 

 

Μόνο τα έθνη που αποδέχονται το ρίσκο του πολέμου μπορούν να τον αποτρέψουν
Saturday
12/09/2020
01:35 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κώσ. Μελάς ΠΟΛΕΜΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Ας διαβάσουμε λοιπόν το ξεσηκωτικό άρθρο του καθηγητή κυρίου Κώστα Μελά και ας ξεσηκωθούμε για να πολεμήσουμε.

Ας μεταφράσουμε την περί του ρίσκου του πολέμου πραγματεία του κου καθηγητή, στην δική μας αντίληψη περί ρίσκου, διότι οι αρθρογραφούντες “όσο η Ευρωεπιτροπεία επιτρέπει” (σχετικό σχόλιο εδώ) και Πολέμους κάνουν και την οικονομία Ανασταίνουν και την Δημοκρατία προστατεύουν, στα γραπτά τους.

Η δική μας λοιπόν αντίληψη περί πολεμικού ρίσκου, έχει να κάνει με Ρίσκο προσωπικό, όχι Ρίσκο του πλησίον.

Πολεμάμε λοιπόν με Ρίσκο προσωπικό (πόλεμος “ενώπιος-ενωπίω, μέσα στο θεματικό τους γήπεδο και κάτω από τη χωροταξική τους μύτη”) εναντίον των Φορέων της “πολιτικής του κατευνασμού”(*), πολεμάμε “με στρατηγική και τακτικούς ελιγμούς”(εδώ η επιστολή προς Γ. Μαργαρίτη), όπως ακριβώς μας υπενθυμίζει ο Γιώργος Σαχίνης στον πιο κάτω επίλογο του καταγγελτικού του άρθρου και όλα αυτά, για να είμαστε ικανοί και στην Ειρήνη και στον Πόλεμο:

https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1589324/stratigiki-diapragmateutikis-diaugeias-kai-apofasistikis-apotropis/

Ο κορυφαίος θεωρητικός της στρατηγικής στην αρχαία Κίνα, ο Σουν Τζου, έχει περιγράψει με σαφήνεια τις συνέπειες της κοντόφθαλμης επιλογής στα κεφαλαιώδη ζητήματα του σκληρού πυρήνα ύπαρξης μιας κρατικής οντότητας: «Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν την ήττα».

Κάποια σχετική πρόταση, σχέδιο, στρατηγική, για το πως και ποιοί θα κάνουμε πόλεμο, Κύριε Μελά;

(*) διότι, πολλοί άνθρωποι/κυνηγοί ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ, άνθρωποι του πνεύματος και σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι θα νομίσουν πως είμαστε από άλλον πλανήτη αν ακούσουν πως πολεμάμε ΚΑΙ εναντίον των Φορέων, της ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ της Κύπρου (της κατεχόμενης και της υπόλοιπης διαρκώς προδιδόμενης), της εκχώρησης των Ιμίων στην Τουρκική δικαιοδοσία, της εισόδου στο Ευρώ (προηγούμενα και στην ΕΕ), της συγκάλυψης και της απόπειρας δολοφονίας Καραμανλή (του Ελληνα Πρωθυπουργού για όσους δεν κατάλαβαν) και της υπόθεσης Vodafone /δολοφονίας Κώστα Τσαλικίδη, των μνημονιακών εφαρμογών, της Συμφωνίας των Πρεσπών, των συμφωνιών με Ιταλία-Αίγυπτο.

._

 

 

 

Κώσ. Μελάς, 11 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το διαχρονικό ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής και ειδικότερα το ρίσκο του πολέμου. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχουν σχηματιστεί στον ελληνικό χώρο δύο βασικές αντιλήψεις: η λεγόμενη πολιτική του κατευνασμού και η λεγόμενη πολιτική της ενεργούς αποτροπής.

Η πολιτική του κατευνασμού θεωρεί (ακόμη;) ότι διαμέσου των συνεχών διαπραγματεύσεων με βάση τους υπάρχοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπάρχουν οι δυνατότητες να μετατραπεί η Τουρκία σε δημοκρατικό κράτος ευρωπαϊκού τύπου, ή τουλάχιστον να αμβλύνει την επιθετικότητά της. Και συνεπώς να αρχίσει να επικοινωνεί με αντίστοιχο τρόπο, προκειμένου να επιλύσει τις υπάρχουσες διαφορές της, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τα υπόλοιπα όμορα ή μη κράτη.

Στα μύχια αυτής της αντίληψης κυριαρχεί, όχι μόνο ο φόβος του πολέμου και του βίαιου θανάτου, αλλά η ολοκληρωτική άρνηση του πολέμου ως ύστατου μέσου επίλυσης των διανθρώπινων και διακρατικών διαφορών. Ο πόλεμος στην αντίληψη αυτή θεωρείται όχι μόνο κακό, αλλά αφύσικο γεγονός! Αντιδιαστέλλεται μάλιστα με την “καλή” πολιτική. Χρειάζεται, πάση θυσία, λοιπόν, να χαλιναγωγηθεί το “κακό” από το “καλό”. Έχοντας πεισθεί ότι ο πόλεμος είναι αφύσικο γεγονός, αρχίζουν να συμπεριφέρονται ως εάν ο πόλεμος όντως αντιπροσωπεύει μια αφύσικη κατάσταση, μέχρις ότου η δύναμη των πραγμάτων τους διαψεύσει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr