ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Οι ένθεν και ένθεν εθελοεκχωρητικές (ένθεν και ένθεν ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ) της εθνικής κυριαρχίας, kolotoumpes!
._
Efsyn_gr, 27 Αυγ. 2020
Με πατριδοκάπηλη ρητορική η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί το 2018 στις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ενώ χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, προέβη περιχαρής στις σχετικές ανακοινώσεις ● Τι δήλωναν πριν από δύο χρόνια κορυφαία «γαλάζια» στελέχη…
Με πανηγυρικό τρόπο και καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς στα 12 μίλια, προαναγγέλλοντας παράλληλα την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου. Η στάση του αυτή ωστόσο αποτελεί μια θεαματική κυβίστηση που φέρνει τόσο τον ίδιο όσο και τη Ν.Δ. αντιμέτωπους με τους εαυτούς τους, αφού πριν από δύο χρόνια ως αντιπολίτευση αντιδρούσαν έντονα στις σχετικές πρωτοβουλίες τής τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς, αποχωρώντας τον Οκτώβριο του 2018 από το υπουργείο Εξωτερικών είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα.
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει ότι είμαστε ένα παράκτιο κράτος που ασκεί όλα τα δικαιώματά του» είχε δηλώσει με έμφαση, με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναλάμβανε και την ηγεσία του ΥΠΕΞ, να σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Ακολούθησε μάλιστα διευρυμένη σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Τσίπρα, στην οποία αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σταδιακή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία με προεδρικό διάταγμα αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ θα υπήρχε και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Εντονότατη για τις εν λόγω ενέργειες ήταν δε η αντίδραση της Αγκυρας, η οποία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα ανεχτεί μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και θα δώσει «τις κατάλληλες απαντήσεις που θα βάζουν στη θέση τους τους Ελληνες».
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» είχε απαντήσει η Αθήνα σε άλλο ένα κεφάλαιο έντασης με τους γείτονες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, αποδεικνύοντας τη θεαματική υπαναχώρηση και τη συμπεριφορά εθνολαϊκισμού και πατριδοκαπηλίας της Ν.Δ. επί ημερών της στην αντιπολίτευση, εστιάζεται στην απόλυτα απορριπτική στάση που είχε τηρήσει τότε.
Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της εκείνη την περίοδο είναι άκρως αποκαλυπτικές και ενδεικτικές της υποκριτικής της συμπεριφοράς αλλά και της ισοπεδωτικής της τακτικής ακόμα και για τα μείζονα αυτά εθνικά ζητήματα.
Ο Γ. Κουμουτσάκος
Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., δήλωνε στις 22 Οκτωβρίου 2018: «Με πρωτοφανή επιπολαιότητα ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Τσίπρας χωρίζουν τη χώρα στη μέση. Προαναγγέλλουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα. Εδωσαν τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή της θέση ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι δήθεν πρόκειται για ειδική περίπτωση. Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση με φτηνούς εντυπωσιασμούς υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής».
Σφόδρα επικριτική ήταν και η -συνήθως μετριοπαθής στα εθνικά- πρώην ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας (www.euro2day.gr, 28 Οκτωβρίου 2018): «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανιζόταν με τη σειρά του λάβρος, τονίζοντας ότι η επέκταση μόνο στο Ιόνιο συνιστά «μεγάλη ζημιά» και «μεγάλο λάθος», διότι, όπως υποστήριζε, «αναγνωρίζει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο, αυτό δηλαδή που ζητάει η Τουρκία από την πρώτη μέρα», ενώ συμπλήρωνε πως «ή λες έχω τα μίλια 12 και αυτό ισχύει σε όλη τη χώρα ή δεν το λες. Αν το πεις στο μισό, έχεις αυτόματα αποδεχτεί πως το άλλο μισό είναι σε ειδικό καθεστώς» (Ρ/Σ ΣΚΑΪ).
Κικίλιας και Πλεύρης
Για μη σοβαρή άσκηση εξωτερικής πολιτικής είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο νυν υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέροντας (www.fortunegreece.com, 21/10): «Στην παραλαβή-παράδοση του ΥΠΕΞ ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».
«Αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση» εκτιμούσε στο ίδιο πνεύμα ο νυν βουλευτής της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ), ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και βουλευτής σήμερα με το κυβερνών κόμμα, Αγγελος Συρίγος, σημείωνε ότι «η επέκταση των υδάτων μόνο στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση» (One Channel) και παρομοίως επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις των Τούρκων» (slpress.gr) Με άλλα λόγια, τότε ήταν εθνικά επιζήμια και ανεύθυνη επιλογή και σήμερα εθνικά επωφελής και «μεγαλώνει» την Ελλάδα…
Πηγή: efsyn.gr