ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Στη μνήμη Γιώργου Δελαστίκ και μιας μελλοντικής διάθεσης συνεργασίας
Saturday
17/10/2020
11:00 GMT+2
Κείμενα Γνώμης G-M-R Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

G-M-R-, 17 Οκτωβρίου 2020

 

Μεταφέρουμε εδώ σχόλια (“που δεν χώρεσαν”) επί αναρτήσεων του κ. Σταύρου Μαυρουδέα στην ιστοσελίδα του. Οι σχολιαζόμενες αναρτήσεις αφορούν τα θέματα, “Πρωτοβουλία στήριξης της κοινής έκκλησης για την ειρήνη σε Ελλάδα και Τουρκία” και “Η Δίκη της Χρυσής Αυγής & η πάλη κατά του φασισμού” – Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, 6μμ, Ανοιχτό Θέατρο Σάρας Μαρκόπουλου”

 

——————————————————

 

———- Forwarded message ———
Από:
Γεώργιος Γρυμπογιάννης <g.g—–is@——-.com>
Date: Σάβ, 3 Οκτ 2020, 10:51
Subject: Πρόβλημα σε ανάρτηση σχολιων
To: Stravros Mavroudeas <
s——@.gr>

 

Stavros Mavroudeas σε 02/10/2020 στις 9:19 πμ

Δεν το συλλαμβάνω το σχόλιο σου Νίκο.

Μου αρέσει!

• Απάντηση

g.g—–is@——-.com σε 03/10/2020 στις 9:35 πμ

Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση

Αγαπητέ Σταύρο Μαυρουδέα, στην ανάρτηση για την δίκη της Χρυσής Αυγής έβαλα δύο φορές σχόλιο με το ερώτημα, συνοπτικά το περιγράφω εδώ, τι θα κάνουμε μόλις το δικαστήριο καταλογίσει ευθύνες «σε κάνα δυο» αρνούμενοι να δεχθεί την ύπαρξη συμμορίας (διότι «κοινοβουλευτικές συμμορίες δεν υπάρχουν, ούτε μνημονιακές ούτε άλλες»). Το σχόλιο δεν αναρτήθηκε. Επίσης δεν αναρτήθηκε το παρακάτω σχόλιο επί του ανωτέρω αρθρου:

g.g—–is@——-.com σε 02/10/2020 στις 10:15 πμ

• Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση

• ΕΙΡΗΝΗ!ΕΙΡΗΝΗ!

Με 329 υποστηρικτές πολλά θα μπορούσαν να γίνουν(*) για να βάλουμε στην πάντα τα κυβερνοεμπόδια (+μμε-πολιτικοδικαστική διαπλοκή-κεδε-γσεε, τον «Τι κι αν είναι κατοχή» αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτισμό δηλαδή).

Επιλέγετε, και συ αγαπητέ Σταύρο, 329 Ή, 329+;;;

• (*)https://greek-market-research.com/article/ypotagi-i-antistasi-to-stratigiko-diakyveyma-sta-ellinotoyrkika-3-26/

Για τον Γιώργο Δελαστίκ
Saturday
17/10/2020
09:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιώρ. Δελαστίκ Σταύρ. Μαυρουδέας
0

Σχόλιο GMR: Το κλείσιμο της παρέμβασης του Γιώργου Δελαστίκ στην εδώ εκπομπή στον Ενικό 8/6/2015, “εγώ θέλω την ρήξη …(και πιο κάτω)…δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθούμε σε ρήξη διότι δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Ελληνικός λαός“, δείχνει το πως ένας πολύ μορφωμένος αριστερός και κυρίως ΤΙΜΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, εμποδίζεται από το κομματικό σχήμα στο οποίο παραμένει πιστός, να προσεγγίσει τις πραγματικές και όχι δημοσκοπικές ΘΕΛΗΣΕΙΣ του λαού. Αυτές οι θελήσεις αποδείχτηκαν περίτρανα από το – λίγες ημέρες μετά την εκπομπή – δημοψήφισμα της 5/7/2015 και οπωσδήποτε υποδεικνύουν στον σεχταρισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των υποσχημάτων της, πως αυτός (ο σεχταρισμός του τύπου δέχομαι βοήθεια-αλλά δεν σου δίνω) εμποδίζει το φανέρωμα των πραγματικών ΛΑΪΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ και φυσικά ΔΕΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ, ακόμα και στα πιο απλά πράγματα, όπως πχ ένα απλό σχόλιο (εδώ που ακόμα από 2/10/2020 περιμένει έγκριση) “που κόβεται από την λογοκρισία” στην ιστοσελίδα του καλού οικονομολόγου Σταύρου Μαυρουδέα. Εμείς πάντως κρατάμε και την προσωπικότητα του Γιώργου Δελαστίκ και τις κάποιες μικρές, αλλά κρίσιμης για εμάς σημασίας, τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του, στην καρδιά μας.

._

 

 

 

Στ. Μαυρουδέας, 16 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Για τον Γιώργο Δελαστίκ

16/10/2020

Έφυγε χθες για το ταξίδι χωρίς επιστροφή ο Γιώργος Δελαστίκ. Η βιογραφία του είναι γνωστή, ιδιαίτερα στους ανθρώπους του κομμουνιστικού κινήματος αλλά και ευρύτερα, οπότε τα πολλά λόγια είναι περιττά σε τέτοιες στιγμές. Δυο – τρεις κουβέντες μόνο. Γέννημα της γενιάς της αντιδικτατορικής πάλης, αταλάντευτος κομμουνιστής, εξαιρετικό μυαλό και αφοπλιστικά ευγενής άνθρωπος. Ο Γιώργος δεν εξαργύρωσε τα πιστεύω του, την διαδρομή του και τις ικανότητες (όταν πολλοί σαφώς υποδεέστεροι του το έκαναν αδίστακτα). Έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη νιότη του και στη «νιότη του κόσμου» που πρέπει να παλέψεις και να πληρώσεις για να έρθει. Άνθρωπος εξαιρετικά ικανός και αποτελεσματικός στις δουλειές που συμμετείχε και οργάνωνε. Με μία ιδιαίτερη και χαρακτηριστική ευγένεια ακόμη και στις πιο «θερμές» στιγμές συζητήσεων και διαφορετικών απόψεων.

Ορισμένες στιγμές μένουν ανεξίτηλα εντυπωμένες στη μνήμη. Τον θυμάμαι μέσα στο πλήθος στην κηδεία ενός άλλου μεγάλου εκλιπόντος (από αυτές που γίνονται ολοένα και πιο πυκνές και πικρές στη δίσεκτη σημερινή εποχή), με τις σκέψεις να τρέχουν γρήγορα, να κοιτάζει κι αυτός ένα συννεφάκι που πέρναγε φευγαλέα στον καταγάλανο ουρανό. Μετά έγραψε ένα υπέροχο κείμενο για τον Κώστα ξεκινώντας από αυτό το συννεφάκι που σαν να εκπροσωπούσε τις σκέψεις, τις πράξεις, τις χαρές και τις πίκρες όλων όσων ακολουθούν την φλογάτη παντιέρα.

Για όσους από εμάς είχαμε την χαρά και την τιμή να δουλέψουμε μαζί του στην κοινή υπόθεση η μνήμη του θα παραμένει ανεξίτηλη. Το ίδιο έντονη και δυσαναπλήρωτη θα είναι και η απουσία του στη δύσκολη και απαιτητική περίοδο που διανύει το κίνημα της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου της εργασίας και της δικαιοσύνης.

Σταύρος Μαυρουδέας

 

Πηγή: stavrosmavroudeas.wordpress.com

 

Γιατί ο τουρισμός (η δήθεν «βαριά (sic!) βιομηχανία της χώρας) είναι ένα σοβαρότατο διαρθρωτικό πρόβλημα (και όχι πλεονέκτημα) της ελληνικής οικονομίας
Sunday
12/04/2020
23:14 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

 

Στάυρος Μαυρουδέας, 31 Μαρτίου 2020

 

 

 

Γιατί ο τουρισμός (η δήθεν «βαριά (sic!) βιομηχανία της χώρας) είναι ένα σοβαρότατο διαρθρωτικό πρόβλημα (και όχι πλεονέκτημα) της ελληνικής οικονομίας

Μέσα στην διπλή (υγειονομική και οικονομική) κρίση, όλες οι επίσημες εκτιμήσεις εστιάζουν στις επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό.

Η έμφαση αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη γιατί ο τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά ιδιαίτερα στο ΑΕΠ του 2ου και του 3ου τριμήνου της ετήσιας δραστηριότητας της οικονομίας. Αν και η συμβολή αυτή είναι συνήθως εξωφρενικά υπερεκτιμημένη, με εκτιμήσεις που στη βάση παραμυθένιων υποθέσεων ανεβάζουν την συμβολή του τουριστικού τομέα ακόμη και πάνω από 20% του ΑΕΠ. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι ο τουρισμός δεν μετράται σαν αυτοτελής κλάδος στο στατιστικό σύστημα που χρησιμοποιείται. Αντιθέτως, μία πιο ρεαλιστική εκτίμηση υπολογίζει την συμβολή του τουρισμού περίπου στο 11% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου αμελητέα. Και επειδή ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που ήδη πλήττονται, πράγματι η επίπτωση του στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να είναι σημαντική.

(more…)

Η διπλή κρίση και η Αριστερά
Sunday
12/04/2020
20:45 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Σταύρ. Μαυρουδέας
0

Σχόλιο GMR: Όλα καλά τα γράφετε Κύριε Μαυρουδέα. Εδώ και εδώ μπορείτε να δείτε τις οικονομικοδικαιικοσυνταγματικές μας επισημάνσεις που κινούνται στο δικό σας πλαίσιο.

Το παρακάτω όμως (εντός του κειμένου, τελευταία παράγραφος με Mangenta γράμματα) ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ και εδώ η εξήγηση για τα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την πανδημία, με αναμονή όποιας αντίρρησης σας. Αν εκχωρούσατε στους “απλούς θνητούς” που εκτιμούν τις σκέψεις σας, το προνόμιο να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ μαζί σας, τότε θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε πως οι καλές σας σκέψεις προορίζονται για καθεστώς Δημοκρατίας και όχι Επιβολής.

 

 

 

Στάυρος Μαυρουδέας, 4 Απριλίου 2020

 

 

 

Η πανδημία δεν είναι το αίτιο αλλά η αφορμή της οικονομικής κρίσης

Η πανδημία του κοροναϊου συμβαδίζει με την ύφεση της οικονομίας. Τα χρηματιστήρια αλλά και η πραγματική οικονομία υποχωρούν δραματικά. Τα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιτείνουν την ύφεση. Όλες οι προβλέψεις συντείνουν σε μία κρίση αντίστοιχη αυτής του 2007-8. Πρόκειται επομένως για μία διπλή κρίση: υγειονομική και οικονομική.

Η οικονομική Ορθοδοξία διατείνεται ότι η οικονομική κρίση προκαλείται από το εξωγενές τυχαίο συμβάν της υγειονομικής κρίσης. Δηλαδή, υποστηρίζουν ότι ο υγιής βηματισμός της παγκόσμια οικονομία (π.χ. το ΔΝΤ προέβλεπε αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης από 2.9% το 2019 σε 3.3%) διακόπτεται αναπάντεχα από την υγειονομική κρίση. Σημειωτέον, δεν είναι ο Νεοφιλελευθερισμός η σημερινή οικονομική Ορθοδοξία αλλά η Νέα Μακροοικονομική Συναίνεση, δηλαδή το μίγμα του δεξιού Νέου Κεϋνσιανισμού (πιθανότητα βραχυχρόνιων ανισορροπιών λόγω ανελαστικών παραγωγικών συντελεστών) και μετριοπαθούς Νεοφιλελευθερισμού (ορθολογικές προσδοκίες, μακροχρόνια τάση εξισορρόπησης των αγορών). Η Νέα Μακροοικονομική Συναίνεση δέχεται ότι οι βραχυχρόνιες ανισορροπίες απαιτούν ένα επιτελικό οικονομικό κράτος (σε αντίθεση με το παραδοσιακό Κεϋνσιανό παρεμβατικό κράτος αλλά και τη Νεοφιλελεύθερη απόσυρση του κράτους από την οικονομία). Στα πλαίσια αυτά αρχικά θεωρούσε αποτελεσματικότερη τη νομισματική πολιτική ενώ η δημοσιονομική πολιτική είχε απλά υποστηρικτικό ρόλο. Όμως σταδιακά, μετά την κρίση του 2007-8 και πλέον εμπρός στην επερχόμενη ύφεση, η τελευταία αναλαμβάνει τα ηνία. Επιπλέον, αντίθετα με τα Νεοφιλελεύθερα αναθέματα, αναγνωρίζει την ανάγκη ενεργούς και διακριτικής βιομηχανικής πολιτικής.

(more…)

«Είκοσι χρόνια ευρώ: Η ΟΝΕ αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ»
Saturday
06/04/2019
15:39 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

 

Σταύρος Μαυρουδέας (*), 30 Μαρ. 2018

 

(*) — καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Βασικά σημεία

  • Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα ιμπεριαλιστικό εγχείρημα, δηλ. οικον. εκμετάλλευσης μεταξύ οικονομιών. Το εγχείρημα αυτό δεν επιδέχεται μεταρρύθμιση.
  • Βασικός οικον. μηχανισμός: η εκμετάλλευση των λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών από τις περισσότερο αναπτυγμένες μέσω μεταφορών αξίας από τις πρώτες στις δεύτερες
  • Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και μεταξύ της ΕΕ και άλλων λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών
  • Συνεπώς, η ΕΕ διαιρείται στο κυρίαρχο ευρω-κέντρο και στην κυριαρχούμενη ευρω-περιφέρεια
  • Το εγχείρημα της ΕΕ είναι σήμερα σε βαθύτατη κρίση
  • Η Αριστερά και το εργατικό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για την διάλυση της ΕΕ. Αυτό για την χώρα μας συνίσταται στην πάλη για την συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ (και όχι απλά την από μόνη της ατελέσφορη έξοδο από την ΟΝΕ).

ΥΠΟ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  • Μία περιοδολόγηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης
  • Επισκόπηση των Κυρίαρχων και των Ετερόδοξων (Ριζοσπαστικών) αναλύσεων για την ευρωπαϊκή ενοποίηση
  • Κεντρικά στοιχεία της Μαρξιστικής ανάλυση και ενός Αριστερού προγράμματος αποδέσμευσης από την ΕΕ

 

Ι. Περιοδολόγηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης

  • Η διαδικασία της ευρ. ενοποίησης ξεκινά μετά τον 2οΠ.Π. σαν προσπάθεια ανοικοδόμησης και σταθεροποίησης του καπιταλισμού στην Ευρώπη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ και απέναντι στην εξωτ. απειλή από το Ανατολικό Μπλοκ και την εσωτ. από το εργατικό κίνημα (1950s – 1974):

Το Marshall Plan και το σύστημα του Bretton Woods αποτέλεσαν το πλαίσιο της.

Οι πολυεθνικές των ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο.

Το αρχικό εγχείρημα διαμορφώθηκε με Κεϋνσιανές αντιλήψεις και κορπορατιστικές δομές (ορθοδοξία της εποχής εκείνης)

 

για να συνεχίσετε την ανάγνωση πατήστε εδώ.

 

Πηγή: stavrosmavroudeas.wordpress

 

 

Είκοσι χρόνια ευρώ… ΗΜΕΡΙΔΑ, Πολυχώρος «Μολύβι»
Thursday
28/03/2019
19:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Είκοσι χρόνια ευρώ. Η ΟΝΕ αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ – Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 Πολυχώρος «Μολύβι»

Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Πολιτική-θεωρητική ΗΜΕΡΙΔΑ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Πολυχώρος «Μολύβι» (Ιερά οδός 154, στάση μετρό Ελαιώνας)

 

 

Ενημέρωση για επικείμενο συνέδριο
Sunday
10/03/2019
20:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΕΑΣ , 9 Μαρ. 2019

 

 

«Χρηματιστικοποίηση: ένας αδιέξοδος δρόμος για την Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία» – ΑΠΘ 16/3/2019 12:30-13:30

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψ. Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Όψεις της κρίσης: Πολιτική, Ιδεολογία, Κοινωνία» στις 15-17/3/2019.

Το συνέδριο θα γίνειστο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη) http://kedea.rc.auth.gr/

Στα πλαίσια του συνεδρίου θα μιλήσω το Σάββατο (12:30-13:30) με θέμα «Η Υπόθεση της Χρηματιστικοποίησης: ένας αδιέξοδος δρόμος για την Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία»

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου ακολουθεί.

 

Πηγή: stavrosmavroudeas.wordpress

 

“Ελληνικό Μνημόνιο – Ένα Αποτυχημένο Πρόγραμμα – Foreign Affairs Hellenic Edition”
Saturday
23/02/2019
02:10 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Σταύρος Δ. Μαυρουδέας

Τμήμα Οικονομικών

Παν. Μακεδονίας

 

 

https://www.academia.edu/30660665/Ελληνικό_Μνημόνιο_-_Ένα_Αποτυχημένο_Πρόγραμμα_-_Foreign_Affairs_Hellenic_Edition?email_work_card=title
4η βιομηχανική επανάσταση: Μύθος ή Πραγματικότητα;
Tuesday
19/02/2019
01:49 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Σταύρος Μαυρουδέας, 17 Φεβ. 2019

 

 

Αναρτούμε (σε αρχείο pdf) σχετική δημοσίευση του καθ. Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Σταύρου Μαυρουδέα την οποία μας έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

4η_βιομηχ_επανάσταση-ΕΟΕΔΕ 2019

 

 

Ένα σχόλιο στο PRESS TV News σχετικά με την υποτιθέμενη ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας
Sunday
02/09/2018
17:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Σταύρ. Μαυρουδέας
0

 

Σταύρ. Μαυρουδέας, 22 Αυγ. 2018

 

 

Χθες (21/8/2018) έκανα ένα σύντομο σχόλιο στην PRESS TV News σχετικά με την υποτιθέμενη ελληνική έξοδο από το πρόγραμμα της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ).

Τα βασικά σημεία του σχολίου είναι τα εξής.

Η υποτιθέμενη έξοδος από το πρόγραμμα της τρόικας είναι μια απάτη. Το πρόγραμμα συνεχίζεται ουσιαστικά καθώς υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια, η αποπληρωμή των δανείων της τρόικας θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες (και δεν είναι εξασφαλισμένη, συνεπώς μία ενδεχόμενη μελλοντική ελληνική χρεωκοπία είναι πάντα στην ατζέντα) και η εποπτεία τουλάχιστον από την ΕΕ (αν το ΔΝΤ εγκαταλείψει το πρόγραμμα όπως αναμένεται) θα συνεχιστεί και για πολλά χρόνια.

(more…)

12