ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
G-M-R, 2 Απριλίου 2020
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΜΕΤΡΩΝ;
Ξεκινώντας την σχετική θέματος εργασία μας, κρίνουμε σκόπιμο να προτείνουμε την ανάγνωση σχετικού άρθρου του Ομ. Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Δημητρόπουλου το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Συνεχίζοντας, υπενθυμίζουμε στους «μα δεν μπορώ να πάρω το αυτοκίνητο να πάω να ξεσκάσω;» αντιστασιακούς (μακάρι να ‘ταν και απέναντι στην δεκαετή ΚΑΤΟΧΗ) τον Α.Ν 2520/1940(1), σε συνδυασμό με τις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 5 του Συντάγματος, του οποίου η παράγραφος 1 κάνει σχετική έμμεση ΑΛΛΑ ΣΑΦΗ επισήμανση(2) και του άρθρου 25(3) και της ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ “ΕΚΤIΜΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ”. Οι αρχικές απόψεις περί υπερβολικότητας των περιοριστικών μέτρων (που τις ανασκεύασε αλλά πάλι με αμφιλεγόμενο τρόπο, στην πορεία) του κορυφαίου επιστήμονα Ιωάννη Ιωαννίδη, χαρακτηρίζονται λίαν επιεικώς, αψυχολόγητες.
Αξίζει να επισημάνουμε πως σε μικροοικονομικό επίπεδο, στην επιχείρηση, η Επιτροπή (εργαζομένων) Υγείας & Ασφάλειας Εργασίας (υ.α.ε) εισηγείται μέτρα για αντίστοιχα ζητήματα με απαίτηση αυτά τα μέτρα να ενταχθούν στον “κανονισμό υ.α.ε.” ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ. Αν είχαμε τέτοιο πρόβλημα ως εργαζόμενοι επιχείρησης, τέτοια δραστικά μέτρα θα ζητούσαμε, ασφαλώς και άλλα.
Το ότι ο Πρωθυπουργός πρόλαβε τους ανοργάνωτους και επιμένοντες “Ο καθένας χώρια” αντιμνημονιακούς στα περιοριστικά μέτρα (για τα διαθέσιμα βεβαίως μέσα ευθύνονται όλες οι μνημονιακές και προηγούμενες κυβερνήσεις), δεν σημαίνει πως πρέπει να τον βγάλουμε λάθος. Η οργάνωση του, έστω και με τους μνημονιακούς περιορισμούς κόστους, είναι πρωτοφανής για ελληνικό κράτος και θα είχαμε δικαίωμα να ζητάμε τα συνακόλουθα (προϋπολογισμός δημόσιας, ιδιωτικής, εργασιακής Υγείας), αν είχαμε τόσα χρόνια συσπειρωθεί επιστημονικά, αγωνιστικά, ταξικά, πατριωτικά, για αυτά.
Τέλος, επειδή το πρόβλημα αυτό η άλλο μπορεί να πάρει χρόνο και περαιτέρω επικινδυνότητα, το ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ θα είναι προσωρινό μέτρο που σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει είτε μελλοντική λιτότητα των υποψηφίων είτε πληθωρισμό. Λύση η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ (περιλαμβανομένης της κατάργησης της πλεονάζουσας με την «κοινή» και Πλατωνική λογική κληρονομιάς), ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ διαμοιρασμός μέσων, επιστημονικών-τεχνολογικών γνώσεων, παραγωγής (ατομικά- συναιτεριστικά- κρατικά-ενόπλων δυνάμεων πχ στρατιωτικοβιομηχανικό, ιατρικό υλικό κλπ), με την οικονομοτεχνική κρατική και πανεπιστημιακή βοήθεια, η συνεχής απαίτηση και εφαρμογή Δημοκρατίας και φυσικά ο αγώνας για Ειρήνη. Όλα αυτά σε εθνικό επίπεδο πρώτα-πρώτα και μετά ΑΝ, είμαστε ικανοί, τα “εξάγουμε” (ΟΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗ/ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ…).
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
(1)
Α. Ν. 2520 της 27 Αυγ./4 Σεπτ. 1940 (ΦΕΚ Α’ /273). Περί υγειονομικών διατάξεων. Αντικείμενον Αρθρο 1.
1. Προς προστασίαν της δημοσίας υγείας εν γένει επιτρέπεται η έκδοσις υγειονομικών διατάξεων, ων η εκτέλεσις δύναται ν` ανατίθεται εις αστυνομικά, υγειονομικά ή άλλα δημόσια όργανα.
2. Τα δι` υγειονομικών διατάξεων επιβαλλόμενα μέτρα θέλουσιν αποβλέπει ιδίως εις την ύδρευσιν και αποχέτευσιν, την αποκομιδήν απορριμμάτων, την εξυγίανσιν χώρων δυναμένων ν` αποβώσιν εστίαι αναπτύξεως μολυσματικών νόσων, την υγιεινήν εν γένει και καθαριότητα οικιών, ξενοδοχείων, εργοστασίων, καταστημάτων, των δημοσίων ή κοινοχρήσεων τόπων ! και καταστημάτων, την υγιεινήν κατάστασιν και καθαριότητα των εν τοις καταστήμασιν υπηρετούντων υπαλλήλων, τον σταυλισμόν των ζώων και την κατεργασίαν των προϊόντων αυτών, την από υγιεινής απόψεως καταλληλότητα των προς βρώσιν τροφίμων, την λήψιν μέτρων υγιεινής και καθαριότητος των μεταφορικών μέσων και των μέσων συγκοινωνίας και την εν γένει λήψιν πάντων των μέτρων προς πρόληψιν και καταπολέμησιν επιδημικών και νόσων και προστασίαν της δημοσίας υγείας.
(2)
1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
**Eρμηνευτική δήλωση: Στην απαγόρευση της παραγράφου 4 δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδου με πράξη του εισαγγελέα, εξαιτίας ποινικής δίωξης, ούτε η λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμος ορίζει.
1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.
2. H αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
3. H καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται.
4. Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΩΘΗΣΗΣ ΣΕ «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΝΥΠΑΚΟΗ» ΜΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΤΟΧΗ
Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ 25 Μαρ 2020, 7:37 μ.μ. (πριν από 11 ημέρες)
Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στην BIC, δείτε εδώ
Ανακοίνωση ΑΤΕ – ΕΚΑ:
Αγώνας για ζωή και δικαιώματα. Καμία απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης
Η επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα μας -παρά τους άδειους δρόμους- που προετοίμαζε η κυβέρνηση της ΝΔ από καιρό, δεν είναι μέτρο κατά της πανδημίας, αλλά μέτρο απαγόρευσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Δεν είναι ένα επιστημονικά απαραίτητο μέτρο όπως αυτά που πρότεινε η ΟΕΝΓΕ (προσλήψεις γιατρών, άνοιγμα ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, εκτεταμένοι έλεγχοι κ.ά.), τα οποία η κυβέρνηση αγνόησε και εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά και τώρα προσπαθεί να ενοχοποιήσει την κοινωνία.
Είναι ένα βαθιά αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό μέτρο που θέτει σε κυριολεκτική καραντίνα τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες και εξυπηρετεί το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.
Ήδη, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει αλλεπάλληλα δώρα προς το κεφάλαιο, όπως η μετάθεση του δώρου του Πάσχα, η δυνατότητα των εργοδοτών για μονομερή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, ενώ ανέστειλε με ΠΝΠ την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη των απεργών. Την ίδια στιγμή υπάρχει καταιγισμός απολύσεων, πληθώρα μονομερών εργοδοτικών ενεργειών, εξαντλητική και ανθυγιεινή εργασία στα σούπερ μάρκετ και σε πολλούς χώρους εργασίας. Η υγεία της εργατικής τάξης κινδυνεύει σε κλειστούς χώρους εργασίας με συνωστισμό και χωρίς μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων τους. Απαιτούν όμως από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγεία για όλους.
Όμως ο στόχος δεν είναι η υγεία του λαού. Είναι ο αφοπλισμός των εργαζομένων και των συνδικάτων την ώρα που γίνεται σφαγή στους χώρους εργασίας και που όλα τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται έρχονται για να μείνουν και μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε χθες απαγορεύει κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Θέλει να απαγορεύσει στα μέλη των σωματείων να παρέμβουν στους χώρους εργασίας ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων κλπ. Απαγορεύει την μετακίνηση συνδικαλιστών και εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας για να γίνει μια καταγγελία ενάντια σε μια εργοδοτική αυθαιρεσία. Η μόνη δράση που επιτρέπεται στο εξής είναι αυτή του κράτους, του στρατού και της αστυνομίας, μαζί φυσικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων των εργοδοτών. Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει οικειοθελώς μπει στον πάγο, στοιχίζεται πίσω από την κυβέρνηση και αφήνει τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί στο έλεος κράτους και εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις δεν πρέπει να αναστείλουν τη δράση τους την ώρα που συνθλίβονται εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Η ΑΤΕ –ΕΚΑ καλεί σε κοινή δράση και αγώνα για ζωή και δικαιώματα. Να παλέψουμε στον Ταξικό Πόλεμο που μας έχουν κηρύξει!
ü Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Να μην μπουν στον γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική δράση. Να παρθεί πίσω το χουντικό μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
ü Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση ανάκληση των 40.000 απολύσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Καμία χαμένη άδεια – μισθός- ένσημο. Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη τους!
ü Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την Υγεία. Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους. Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των υγειονομικών και των νοσοκομειακών γιατρών. Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δουλεύουν κανονικά και μετακινούνται μαζικά.
|
Παρ, 27 Μαρ, 9:22 π.μ. (πριν από 9 ημέρες) |
|
|||
Αγαπητοί συνάδελφοι, σχετικά με το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, σας παραπέμπω στα άρθρα 5 & 25 του Συντάγματος τα οποία, μαζί με τα περισσότερα άλλα(*), αποτελούν κατάκτηση πραγματοποιημενη με το αίμα των προγονων-συναδέλφων μας.
Αν δεν είναι κατανοητή, (επί του συγκεκριμένου) η ανάγκη λήψης τέτοιων μέτρων και ασφαλώς όπως καταγγελλετε όχι μόνο αυτων, τότε δεν θα ειναι ποτέ κατανοητή η ανάγκη λήψης ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ μέτρων για ΥΑΕ, αλλά θα είναι κατανοητή μόνο η ανάγκη ρητορικής καταγγελίας των εργοδοτών χωρίς τις αντιστοίχως απαιτούμενες συνδυαστικές από πλευράς ποσοτητας-σύνθεσης αντιστεκόμενων και συνδυαστικης διεπιστημονικής προσέγγισης.
Ενδεικτικά σας αναφερω, πώς παρά σχετικές συστάσεις του ΣτΠ για αυτοτελή εφαρμογή του ΑΒΕΚ στις επιχειρήσεις, ούτε οι συστάσεις ούτε ο νόμος εφαρμόζονται (είδατε πουθενά αβεκ;) και τούτο γιατί λείπουν οι εργατικες συνεργειες στο όνομα μιας μη ωφελιμης στην ζωή, στην πορεια της ταξικης αντιστασης, ιδεολογικής καθαρότητας.
Χαιρετισμούς στον Ντίνο.
(*) μια συντακτική εθνοσυνέλευση σε ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ δεν υποστηρίζεται με σεχταριστικη αντίληψη-πρακτική.
Αναρωτηθήκατε μήπως, το ότι δεν εισακουονται οι προτάσεις που αναφέρετε, έχουν σχέση με την περιορισμένη αριθμητικά και ως προς την θέλησή διεπιστημονικής και αντιστασιακών συνεργειών, αντιστασιακή, μάζα σας;
Απαγόρευση Κυκλοφορίας και Σύνταγμα
Από
–
26/03/2020
Όταν ο κανόνας γίνεται εξαίρεση
Η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε σήμερα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στερείται συνταγματικού ερείσματος. Το εν λόγω μέτρο φαίνεται ότι θα εμφανιστεί νομικά ως υλοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου όμως αποτελούν ουσιαστικούς νόμους, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να παραβιάσουν το Σύνταγμα ανατρέποντας την ιεραρχία των κανόνων δικαίου. Η ελευθερία κίνησης και εγκατάστασης στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή η λεγόμενη stricto sensu προσωπική ελευθερία, κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος. Ως τέτοια, πρόκειται για μια ελευθερία που δεν είναι δυνατό να ανασταλεί ούτε κατά την κήρυξη πολιορκίας σύμφωνα με το άρθρο 48 του Συντάγματος, η οποία βέβαια προβλέπεται ούτως ή άλλως με την κήρυξή της από τη Βουλή μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή εκδήλωσης ένοπλου κινήματος για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εάν είχε κηρυχθεί κατάσταση πολιορκίας θα αιρόταν απλώς η απαγόρευση λήψης ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της εν λόγω ελευθερίας με βάση το άρθρο 5 παρ. 4. Στο διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε το μέτρο με βάση την ανάγκη κρατικής παρέμβασης «όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία». Η άποψη αυτή δεν ανταποκρίνεται στις συνταγματικές προβλέψεις, καθώς η συγκεκριμένη ελευθερία δεν έχει ορισμένο συνταγματικό σκοπό όπως άλλα συνταγματικά δικαιώματα, πχ το δικαίωμα της απεργίας. Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης παραπέμπει στην καταχρηστική άσκηση δικαιώματος, η οποία όμως δεν μπορεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να επιβάλλεται μέσω μιας προληπτικής συνολικής απαγόρευσης οποιουδήποτε δικαιώματος.
Σημαίνουν όλα αυτά ότι η ελευθερία κίνησης είναι απεριόριστη; Όχι βέβαια, όπως και κανένα από τα συνταγματικά αναγνωρισμένα δικαιώματα. Οι περιορισμοί τους όμως οφείλουν να μην πλήττουν τον πυρήνα τους. Και τούτο ακριβώς είναι που συμβαίνει στην περίπτωσή μας: ενώ η ελευθερία ήταν ο κανόνας και ο περιορισμός η εξαίρεση, πλέον η ελευθερία γίνεται η εξαίρεση και ο περιορισμός ο κανόνας. Επιπλέον, μέσω της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας θίγονται βεβαίως και άλλα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η συνδικαλιστική ελευθερία, η ελευθερία της συνάθροισης (που μπορεί να περιοριστεί με συνταγματικά θεμιτό με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 11 παρ. 2) και πολλά άλλα των οποίων η άσκηση προϋποθέτει την κυκλοφορία των ανθρώπων. Σημειωτέον μάλιστα ότι το άρθρο 5 παρ. 3 του Συντάγματος ανήκει στον σκληρό πυρήνα των μη αναθεωρήσιμων διατάξεων με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος.
Όλα αυτά ίσως φαίνονται υπερβολικά τυπολατρικά και τετριμμένα απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση φονικής πανδημίας. Ίσως αυτό ήθελε να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας σχεδόν αυτολεξεί τη διατύπωση του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία («το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών», αρ. 21 παρ. 3 του Συντάγματος). Όμως η επίκληση ενός συνταγματικού δικαιώματος δεν αρκεί για να θίξει τον πυρήνα ενός άλλου. Από την άλλη πλευρά, η επίκληση καθ’ εαυτή είναι σημαντική στο επίπεδο της ουσιαστικής νομιμοποίησης αυτού του τόσο δραστικού μέτρου. Σ’ αυτό το σημείο, η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη όχι απλώς δεν καλύπτεται αλλά φαίνεται ακόμα πιο έωλη, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές ως τώρα δεν δικαιολογούν ένα μέτρο τόσο «ριζοσπαστικό». Εάν είναι πρόσφορο, κατάλληλο και αναγκαίο μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, τότε πώς την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, στη διαμόρφωση επιπλέον κλινών ΜΕΘ και σε άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, σε μέτρα δηλαδή που αφορούν άμεσα τη μάχη κατά του κορωνοϊού; Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι υποχρεωτικά, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την αναστολή των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος και νερού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι οικονομικά ασθενέστεροι. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για χώρους όπου δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι στοιβάζονται χωρίς κανένα μέτρο, όπως τα camps των προσφύγων ή οι φυλακές.
Με αυτά τα δεδομένα, η επιβολή συνολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός από συνταγματικής νομιμότητας στερείται και ουσιαστικής νομιμοποίησης. Όλα τα παραπάνω δεν αναιρούν προφανώς την αναγκαιότητα περιορισμού των μετακινήσεών μας ώστε να καθυστερήσουμε τη διασπορά του ιού. Όμως αυτό, όπως αναφέρθηκε και στο πρωθυπουργικό διάγγελμα, «τηρείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών». Αυτή η συντριπτική πλειοψηφία έχει κάθε δικαίωμα λοιπόν, να ζητά από τον πρωθυπουργό δραστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και να αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τον αντισυνταγματικό περιορισμό των δικαιωμάτων της.
Με αίσθημα ευθύνης,
*Χαράλαμπος Κουρουνδής Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ*
Μόνο τη στρατιωτική στολή ξέχασε να φορέσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών, παρά μόνο αν «κινούνται προς και από την εργασία τους» ή για τρόφιμα και φάρμακα ή άλλες συγκεκριμένες αυστηρά ανάγκες με την υποχρέωση δήλωσης της μετακίνησης τους στις αρχές παράλληλα με την επιβολή προστίμων σε ένα οργουελικό σενάριο ελέγχου και παρακολουθήσεων.
1. Αν ήθελε η κυβέρνηση να επιτεθεί στην πανδημία, θα έκανε άλλα πράγματα:
Θα είχε κάνει προσλήψεις γιατρών (μηδέν έως τώρα και ούτε καν πρόβλεψη για αργότερα).
Θα είχε ανοίξει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Θα έδινε έστω μάσκες στους γιατρούς.
Θα οργάνωνε συστηματικά διαγνωστικά τεστ όπως έκαναν με αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού όλες οι χώρες της Ασίας.
Θα στήριζε έκτακτα τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από τις μνημονιακές πολιτικές κυβερνήσεων και ΕΕ.
Θα προχωρούσε σε επίταξη υποδομών και δυναμικού του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Τίποτα από αυτά δεν κάνει! Επιτίθεται όμως στις λαϊκές ελευθερίες, με χουντικής έμπνευσης μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέτει εκτός του νόμου την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Στους σκοπούς μετακίνησης για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνεται η μετάβαση μελών ενός συνδικάτου σε ένα εργασιακό χώρο, την ώρα που οι απολύσεις είναι χιλιάδες.
2. Ο πρωθυπουργός, με πρωτοφανείς εκφράσεις για «άσκηση της ατομικής ελευθερίας που υπερβαίνει το συνταγματικό της σκοπό», για «ελλειμματική ευθύνη» και «μερικούς επιπόλαιους», επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στους πολίτες για την εγκληματική πολιτική της. Πρόκειται για ξεδιάντροπη προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας, για χυδαία και μακάβρια εκδοχή του δόγματος «μαζί τα φάγαμε» για να δικαιολογηθούν παλιότερα τα μνημόνια. Αντί η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την πανδημία, στην ουσία προεξοφλεί την αποτυχία και αγωνιά μόνο για την πολιτική της μακροημέρευση, καταθέτοντας τα όπλα που η οργανωμένη πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει στις κρίσιμες στιγμές που μιλάμε και δηλώνει ότι «τα μεγαλύτερα όπλα κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά». Αν είναι έτσι, αν είναι πράγματι άχρηστη η κυβερνητική και κρατική μηχανή, ας μας αδειάσουν τον τόπο, αντί να νουθετούν και να εκβιάζουν τους πολίτες.
3. Άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που καλούνται να πάνε στις δουλειές τους, όπου συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και σε στρεσογόνες καταστάσεις, πολλοί χρησιμοποιώντας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν μεταδίδουν τον ιό, ούτε κινδυνεύουν οι ίδιοι να κολλήσουν; Και ο κίνδυνος είναι στο να βρεθούν πάνω από 2 (!) μαζί σε ανοιχτούς χώρους; Αυτό και μόνο δείχνει όλη τη γύμνια των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση και η αστική εξουσία γενικότερα, εκμεταλλεύεται πρόστυχα την αγωνία για την πανδημία για να εφαρμόσει σχέδια που είχε στο συρτάρι κατά των λαϊκών ελευθεριών από πριν. Το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν πολιτικά και όχι υγιειονομικά κίνητρα φαίνεται και από την αποστροφή του πρωθυπουργού «Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι».
4. Τα ίδια τα μέσα εφαρμογής των μέτρων συντριβής των λαϊκών ελευθεριών, με την χρήση της αστυνομίας και του στρατού, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα τους. Ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπίζεται με το στρατό και με στρατιωτικές διαταγές, αλλά με δημόσιο σύστημα υγείας και με εργατικό λαϊκό αγώνα ενάντια την γενοκτονία στην οποία μας καταδικάζει η αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων και αστικών τάξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο
5. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας συγγενών, φίλων, συναδέλφων τους και ειδικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η εικόνα της «αδιαφορίας» που δίνουν τα επιστρατευμένα από την κυβερνητική προπαγάνδα ΜΜΕ, είναι ψεύτικη. Να κάνει άμεσα η κυβέρνηση αυτά που οφείλει και ας μη δείχνει με το δάχτυλο προσβλητικά τους πολίτες.
Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, καλεί σε πολιτική εγρήγορση και κοινή δράση το σύνολο των αριστερών κομμουνιστικών, αλλά και ευρύτερα αλλά και ευρύτερα των δημοκρατικών πολιτών στη χώρα μας. Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, ενίσχυσης της περίθαλψης και θωράκισης του λαού. Ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και γενικότερα ενάντια στη μεθόδευση των αστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, με πρόσχημα την πανδημία, για επιβολή μιας βαθιάς αντιδραστικής τομής μεσαιωνικού τύπου.
Στην κρίσιμη αυτή στιγμή, δεν έχει θέση στην αριστερά ούτε ο εφησυχασμός, ούτε η συναίνεση στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης.
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση