ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Τί μας δίδαξαν τα Τέμπη για την διαχείριση καταστροφών
Wednesday
19/02/2025
21:03 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Jeffrey Levett Διαχείριση Καταστροφών Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

Σχόλιο GMR: Θα προσθέταμε την ανάγκη να ενταχθεί (επιτέλους) πλήρως στο ΕΣΥ η Υγεία και Ασφάλεια Εργασίας και να διδαχθεί εξαντλητικά στην Εθνική Σχολή Δικαστών το περιεχόμενο του συνημμένου -βλέπε εικόνα αμέσως πιο κάτω-   συνδικαλιστικού περιγράμματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το «Τα δικαιώματα των ανθρώπων και τα δικαιώματα της ανθρωπότητας για την επιβίωσή της (βλέπετε, ειρήνη, περιβάλλον-βιοποικιλότητα , πυρηνικές δοκιμές/εφαρμογές, γενετικοί κώδικες κλπ), ευρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο αλληλεξάρτησης από κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας , με τους χώρους εργασίας και παραγωγής να κατέχουν αποφασιστικής σημασίας θέση στο κρίσιμο σταυροδρόμι αυτής της αλληλεξάρτησης.»


_.

 

 

 

 

Jeffrey Levett , 19 Φεβρουαρίου 2025

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

«Πιστεύω ὅτι ὁ λαός μας ἔχει τὴν ἱκανότητα τῆς προσαρμογῆς καὶ ὅτι θὰ ἀντιμετωπὶσῃ ἐπιτυχῶς τὴν ἱστορικὴ αὐτὴ πρόκληση, ποὺ θὰ μᾶς ὀδηγὴσῃ σὲ καινούργιους δρόμους καὶ θὰ μᾶς ἀνοὶξῃ καινούργιους ὁρίζοντες» (Λέξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή 1979, που έχουν ισχύ μέχρι σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη, χωρίς το “λίκνο” της, δεν θα “κοιμάται καλά” και ότι η Ελλάδα – το λίκνο της – πρέπει να εκπονήσει ένα πολυδιάστατο σχέδιο δράσης για να διασφαλίσει την ανθρώπινη ασφάλεια και να προστατεύσει την υγεία του πληθυσμού της, στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας και της διαχείρισης κρίσεων (Jeffrey Levett, 2013).

«H Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας αξίζει πολλά συγχαρητήρια για τις υποδειγματικές και αξιέπαινες προσπάθειές της, όσον αφορά τους πληγέντες πληθυσμούς, αλλά και για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ γειτονικών κρατών» (Πρόεδρος της WADEM). Μια φορά κι έναν καιρό, μια εφημερίδα του Λονδίνου “έτρεξε” έναν διαγωνισμό δοκιμίου για το τί συμβαίνει στον κόσμο. Σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, κέρδισε ο G. K. Chesterton, απαντώντας με δύο λέξεις: “I AM” (Εγώ Είμαι).

Με το παρόν κείμενο, θα μοιραστώ μαζί σας μια περίληψη της συνεργασίας (1999-2012) μεταξύ την Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας* με την Παγκόσμια Ένωση Διαχείρισης Ιατρικής Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (World Association of Disaster Emergency Medicine, Wisconsin, USA). Η συνεργασία αυτή έχει αναφερθεί αρκετές φορές, όπως, το 2009, στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καταστροφών και Επείγουσας Ιατρικής, στον Καναδά, ενώ το 2013, μαζί με την Odeda Benin-Goren, παρουσιάσαμε την “Υφέρπουσα καταστροφή -ταχεία άνοδο της λιτότητας και τον αργό θάνατο της υγείας, στην Ελλάδα”.

Άλλες εργασίες/ άρθρα που έχουν παρουσιαστεί, αφορούν τον COVID γενικώς και ειδικότερα, στα Βαλκάνια, τη λιτότητα, τις πυρκαγιές εν γένει και ειδικότερα, στο Μάτι, όπως και τις πλημμύρες στη Μάντρα, αλλά και στη Μαλαισία.

Η διαχείριση καταστροφών

Εξ αρχής και ως αποτέλεσμα στενής συνεργασίας (1999-2013) με την Παγκόσμια Ένωση Διαχείρισης Ιατρικής Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (WADEM) και με την Ένωση Σχολών Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια (ASPHER -1984-2016), εξετάστηκε πώς η διαχείριση καταστροφών και της δημόσιας υγείας συνδυάζονται και πώς η μια ενισχύει την άλλη, επιστημονικά και κοινωνικά. Ένα σημαντικό συμπέρασμα ήταν η σύλληψη της ύπαρξης μιας γέφυρας μεταξύ των δύο, που τις καθιστά ενωτικό συνασπισμό.

Από τη συνεργασία προέκυψαν πρακτικά αποτελέσματα, με σειρά επιστημονικών ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια, σε πολλές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σερβία, Ισραήλ, Τουρκία, Η.Π.Α. Ιαπωνία, χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής), που αφορούσαν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων από φυσικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές κρίσεις και καταστροφές (δασικές πυρκαγιές, οικονομική κρίση και λιτότητα, κ.α.), ενώ υποβλήθηκαν χρήσιμες και σημαντικές προτάσεις στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Σημειώνω ότι η WADEM αξιολόγησε τις ελληνικές δασικές πυρκαγιές του 2007 και επέστησε την προσοχή στον κίνδυνο πλημμυρών, εξαιτίας και του “μπαζώματος” από ανθρώπινα χέρια. Συνολικά, το έργο στηρίχθηκε από τα Υπουργεία Υγείας και Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.