ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Χριστούγεννα με Φ.Κόντογλου: «Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον»
Monday
25/12/2023
23:52 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημ. Σταθακόπουλος Φώτης Κόντογλου ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
0

_.

 

 

 

 

Δ. Σταθακόπουλος – Φώτης Κόντογλου, 25 Δεκεμβρίου 2023

 

 

 

 

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος μας έσωσε για πάντα από τη ρουτίνα των τυπικών ευχών για τα Χριστούγεννα. Το κείμενο του Φώτη Κόντογλου που μας καλεί να διαβάσουμε, είναι νομίζουμε απόλυτα ταιριαστό με το πνεύμα της ημέρας.

Γράφει:

Φώτης Κόντογλου, από το βιβλίο «Χριστού Γέννησις. Το φοβερόν Μυστήριον» (εκδ. Αρμός, σελ 14):

 

* Οτι πιό ανθρωπιστικό και προοδευτικό , γραμμένο από έναν που σήμερα “ανοήτως” θα λέγαμε συντηρητικό ελληνο-χριστιανό :

 

Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον. «Μακάριον το διδόναι μάλλον, ή λαμβάνειν».

«Αδέρφια μου. Φυλάξτε τα ελληνικά συνήθειά μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγιελιώσαστε με τα ξένα κι άνοστα πυροτεχνήματα. Οι δικές μας οι γιορτές αδελφώνουν τους ανθρώπους, τους ενώνει η αγάπη του Χριστού. Μην κάνετε επιδείξεις.

«Ευφράνθητε εορτάζοντες ……………. σαν γυρίσετε ( από την εκκλησία εννοεί) εις το αρχοντικόν σας, ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητόν σας …………. Δώστε και κανενός φτωχού όστις να υστερήται».

Ναι, αδερφοί μου χαρείτε μαζί με κείνους που χαίρουνται και κλαίτε μαζί με κείνους που κλαίνε. Αυτή είναι η παραγγελία του Χριστού, και σ’ αυτή μονάχα θα βρήτε ανακούφιση. Δίνετε στους άλλους απ’ ότι έχετε. Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον. «Μακάριον το διδόναι μάλλον, ή λαμβάνειν».

 

Πηγή: militaire.gr

Χριστούγεννα, Όταν ο Θεός φόρεσε σάρκα
Friday
24/12/2021
12:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αγγελική Χατζηιωάννου ΗΧΗΤΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
0

Εξαιρετικό αφιέρωμα για την ημέρα των Χριστουγέννων. Η παγκόσμια Εορτή που πρώτα οι Έλληνες έκαναν δική τους υπόθεση.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ – ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (23-12-2021) η διδάκτωρ Θεολογίας  Αγγελική Χατζηιωάννου κάνει μία ιστορική αναδρομή στον εορτασμό των Χριστουγέννων από την αρχαιότητα, τα πρωτοχριστιανικά χρόνια μέχρι τις ημέρες μας.

 

https://www.youtube.com/watch?v=dUkaP6pYpk0

 

 

 

 

Γίνεται Χριστούγεννα χωρίς Χριστό; Ας ζήσουμε την πραγματική διάσταση της Γέννησης του Χριστού
Sunday
27/12/2020
13:17 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Χρ. Ιακώβου ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
0

 

 

 

Χρ. Ιακώβου, 25 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

 

 

Ήδη μπήκαμε στην περίοδο των εορτών. Δυστυχώς, κατανοούμε τον ερχομό των Χριστουγέννων από τις στολισμένες βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στους δρόμους, από τα εορταστικά προγράμματα των τηλεοράσεων και γενικά από κάθε λογής κοσμικές εκδηλώσεις.

Η απολυτοποίηση του υλισμού και η απόρριψη της πνευματικής πλευράς των εορτών είναι ευδιάκριτη. Ακόμη και ο Άγιος Βασίλης, διαφορετικός από τον Άγιο Βασίλειο της Ορθοδοξίας, προσαρμόστηκε στο καταναλωτικό πνεύμα της παγκοσμιοποίησης. Με άλλα λόγια … Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!

«Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία» είναι μία από τις πιο σημαντικές θρησκευτικές ρήσεις που αναφέρονται στην Ορθοδοξία και διατυπώθηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Την ψάλλουμε τα Χριστούγεννα για να τονίζουμε το οικουμενικό και πανανθρώπινο μήνυμα της μεγάλης αυτής εορτής και πανηγύρεως.

  • Η σύγχυση που προκαλεί στην εποχή μας η ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση, η οποία επιβάλλει το πνεύμα της υλιστικής εμπορικότητας, εκπέμπει μονίμως την εικόνα ότι τα Χριστούγεννα είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό πανηγύρι το οποίο αποθεώνει τον ευδαιμονισμό και τον καταναλωτισμό.

Όπου κοιτάξεις αυτή την εποχή ευδιακρίτως θα δεις τις διαφημίσεις για δώρα, διακοπές στα χιόνια με φόντο πελώρια χριστουγεννιάτικα δέντρα, ρεβεγιόν για ακριβά ρούχα και άφθονο φαγητό που με κάθε τρόπο μας απομακρύνουν από την παραδοσιακή ελληνορθόδοξη εορτή της ενανθρωπήσεως του Κυρίου. Αυτή η εικόνα πόρρω απέχει από το πνεύμα των Χριστουγέννων γιατί είναι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Είναι τα Χριστούγεννα που αποθεώνουν τη ματαιοδοξία της ύλης.

(more…)

Οι Μάγοι με τα δώρα – Τι λένε οι ιστορικές πηγές
Friday
25/12/2020
14:17 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κωνσ. Λαγός ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
0

 

 

 

Κων. Λαγός, 24 Δεκεμβρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Μία από τις αγαπημένες ιστορίες των Χριστουγέννων είναι οι τρεις Μάγοι με τα δώρα, που επισκέφθηκαν τον Χριστό μετά τη γέννησή του. Από τους τέσσερις Ευαγγελιστές μόνο ο Ματθαίος (2, 1-12 και 16) καταγράφει το γεγονός. Όλες οι άλλες αναφορές στην ιστορία των Μάγων των Χριστουγέννων προέρχονται από πηγές που είναι εκατοντάδες χρόνια μεταγενέστερες.

Σε πολλά σημεία προσθέτουν στοιχεία που απουσιάζουν από την αφήγηση του Ματθαίου και που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ιστορικά, ή προσθέτουν λεπτομέρειες που αντιφάσκουν με αυτά που λέει ο Ευαγγελιστής. Όπως θα δούμε, κάποιες από τις λεπτομέρειες αυτές, αν και φανταστικές, έχουν εδραιωθεί ως παραδόσεις. Μάλιστα σήμερα έχουν επισκιάσει ακόμη και την ίδια τη βιβλική αναφορά και θεωρούνται από πολλούς ως η “πατροπαράδοτη” εκδοχή της ιστορίας των Μάγων.

Σύμφωνα με τον Ματθαίο, οι Μάγοι ήρθαν από την Ανατολή ακολουθώντας ένα αστέρι, το Άστρο της Βηθλεέμ, που τους καθοδηγούσε προς τον Χριστό. Η Ανατολή σε σχέση με την περιοχή της Ιουδαίας, που εκείνη την εποχή ανήκε στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία, ήταν η Περσία, γνωστή τότε ως Παρθία (υπό την εξουσία των Αρσακιδών). Ο όρος “Μάγος” που χρησιμοποιεί ο Ματθαίος δεν έχει την σύγχρονη σημασία, αλλά αναφέρεται στην περσική θρησκευτική κάστα των Magi. Ένας εκπρόσωπος της κάστας αυτής ήταν και ο Ζωροάστρης, ο ιδρυτής του Ζωροαστρισμού, της πιο σημαντικής θρησκείας των Περσών.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr