ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Χριστούγεννα με Φ.Κόντογλου: «Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον»
Monday
25/12/2023
23:52 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημ. Σταθακόπουλος Φώτης Κόντογλου ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
0

_.

 

 

 

 

Δ. Σταθακόπουλος – Φώτης Κόντογλου, 25 Δεκεμβρίου 2023

 

 

 

 

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος μας έσωσε για πάντα από τη ρουτίνα των τυπικών ευχών για τα Χριστούγεννα. Το κείμενο του Φώτη Κόντογλου που μας καλεί να διαβάσουμε, είναι νομίζουμε απόλυτα ταιριαστό με το πνεύμα της ημέρας.

Γράφει:

Φώτης Κόντογλου, από το βιβλίο «Χριστού Γέννησις. Το φοβερόν Μυστήριον» (εκδ. Αρμός, σελ 14):

 

* Οτι πιό ανθρωπιστικό και προοδευτικό , γραμμένο από έναν που σήμερα “ανοήτως” θα λέγαμε συντηρητικό ελληνο-χριστιανό :

 

Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον. «Μακάριον το διδόναι μάλλον, ή λαμβάνειν».

«Αδέρφια μου. Φυλάξτε τα ελληνικά συνήθειά μας, γιορτάστε όπως γιορτάζανε οι πατεράδες σας, και μη ξεγιελιώσαστε με τα ξένα κι άνοστα πυροτεχνήματα. Οι δικές μας οι γιορτές αδελφώνουν τους ανθρώπους, τους ενώνει η αγάπη του Χριστού. Μην κάνετε επιδείξεις.

«Ευφράνθητε εορτάζοντες ……………. σαν γυρίσετε ( από την εκκλησία εννοεί) εις το αρχοντικόν σας, ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητόν σας …………. Δώστε και κανενός φτωχού όστις να υστερήται».

Ναι, αδερφοί μου χαρείτε μαζί με κείνους που χαίρουνται και κλαίτε μαζί με κείνους που κλαίνε. Αυτή είναι η παραγγελία του Χριστού, και σ’ αυτή μονάχα θα βρήτε ανακούφιση. Δίνετε στους άλλους απ’ ότι έχετε. Το παραπάνω απ’ ότι έχει κανένας ανάγκη, το κλέβει από τον άλλον. «Μακάριον το διδόναι μάλλον, ή λαμβάνειν».

 

Πηγή: militaire.gr

«Άλλο PLO και Φατάχ και άλλο η Χαμάς»-Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος
Friday
13/10/2023
01:23 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Δημ. Σταθακόπουλος Χαμάς
0

_.

 

 

 

 

Δημ. Σταθακόπουλος, 12 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

 

 

Μην μπερδεύουμε , το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ύπαρξη, ομοίως και των Ισραηλινών , στην ίδια γεωγραφική περιοχή εδώ και χιλιάδες χρόνια .

Μην μπερδεύουμε τη νόμιμη εκπροσώπηση των Παλαιστινίων, από την αναγνωρισμένη κυβέρνησή τους στη Ραμάλα και τις ιστορικά αναγνωρισμένες οργανώσεις τους PLO, Fatah , που οδήγησαν και θα οδηγούσαν άμεσα με τις συμφωνίες του Αβραάμ , στην αναγνώριση του κράτους τους και σε πιθανή ειρήνη στην περιοχή, με τις εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές χεζμπολλάχ ( σιιτική, ετυμολογικά : το κόμμα του Θεού ) και χαμάς ( σουνιτική, ετυμολογικά: ισλαμιστική αντίσταση ) δηλ. ισλαμοφαστικές οργανώσεις που χαιρετούν ναζιστικά και οι πρόγονοί τους πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ στις μονάδες μουσουλμάνων και δεν θέλουν την επίλυση του προβλήματος .

Διαβάστε για το θέμα στο Google, στο λήμμα Haj Amin al-Husseini και Hitler.

Οι αναγνωρισμένοι Παλαιστίνιοι και φιλειρηνικοί άνθρωποι, δεν έχουν σχέση με τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, τουναντίον έχουν εχθρότητα μεταξύ τους, αφού θέλουν να εγκαταστήσουν χαλιφάτο στην περιοχή πχ βλ. αντιπαλότητα Fatah vs Hamas

* Το Fatah , στο Κοράνι, αυτολεξεί σημαίνει Νίκη, αλλά εν προκειμένω είναι ακρώνυμο του Harakat al-tahrir al-watani al-Filastini , δηλ Παλαιστινιακό πατριωτικό κίνημα. Έχει το Παλαιστίνη μέσα στο όνομά του . Η Χεζμπολλάχ και η Χαμάς δεν το έχουν. Τουναντίον δηλώνουν τζιχαντιστικό ισλάμ.

Δεν εκπροσωπούν το σύνολο των Παλαιστινίων, καταπιέζουν δικτατορικά τους Παλαιστίνιους της Γάζας που εσωτερικά κινδυνεύουν από τη Χαμάς και εκτός Γάζας από τους Ισραηλινούς που τους θεωρούν έτσι και αλλιώς τρομοκράτες. Οι εξτρεμιστικές ομάδες συνδέονται με Ιράν , Τουρκία και το Τουρκοκουρδικό κόμμα Huda parti .

** Παράκληση , προσέχετε τις έννοιες και τις πράξεις. Τι πρεσβεύουν. Δεν έχουν όλα ανθρωπιστικό χαρακτήρα, αλλά μόνο μανδύα.

Τα πρώτα θύματα των τρομοκρατών της Χαμάς ήταν Ισραηλινοί και ξένοι φιλειρηνιστές, σε μουσικό φεστιβάλ ειρήνης και εξιλέωσης ( στα Εβραϊκά , γιόμ κιπούρ ).

*** στο τρομοκρατικό χτύπημα , δεν υπάρχει ανθρωπισμός, ούτε διάκριση . Εξόντωση γίνεται , επί δικαίων και αδίκων.

Το Ισραήλ δεν κήρυξε τον πόλεμο στους Παλαιστίνιους, αλλά στην τρομοκρατική Χαμάς.

**** θύματα οι απλοί ήσυχοι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και τάξης , αμφοτέρων των πλευρών. Η δράση φέρνει αντίδραση και τα αντίμετρα θα είναι ολέθρια για όλους.

Κρίμα για την πορεία του απεχθή κόσμου μας .

Όλοι μας ζούμε από σύμπτωση/ τύχη, καθημερινά.

Περαιτέρω:

Διαβάζω και ακούω διάφορες αναφορές αναχρονισμού και σύγκρισης της Ελληνικής επανάστασης του ’21 , με τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ- Γάζα.

Τελείως λάθος οι συγκρίσεις αυτές.

Αν ίσως θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε κάτι είναι το τι πέρασαν στο διάστημα 1453 – 1922 , οι Χριστιανικοί πληθυσμοί από το λεπίδι του τζιχαντιστικού ισλάμ των γαζήδων που θεωρούσαν τους πληθυσμούς, φόρου υποτελείς ζιμμήδες, όσο ήταν ήρεμοι και χαρμπίς ( εχθρούς) όταν αντιδρούσαν.

Όποιος έλληνας ταυτίζει το ’21 με την τζιχαντιστική τρομοκρατία της Χαμάς, παίζει το παιχνίδι των Τούρκων και συνομολογεί αυτό που μας κατηγορούν οι Τούρκοι , πως ( τάχα) η επανάσταση του ’21 ήταν ” χριστιανικό τζιχάντ ” ( sic) .

Ουδέν ψευδέστερον και συκοφαντικότερον τούτου .

 

Πηγή: militaire.gr

 

Η ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά. Αλλάζουν τα δεδομένα;
Sunday
14/04/2019
01:58 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Δημ. Σταθακόπουλος
0

Σχόλιο G-M-R : Χρήσιμη ανάλυση (ειδικά και για τις παραπομπές σε κοινωνικά πειράματα/ψυχολογικές μεθοδεύσεις) και οι κριτικές παρατηρήσεις στον αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτισμο, αλλά υπάρχει απάντηση: Στροφή στα βασικά . Μπορείτε να τα δείτε εδώ (ουσία και δήθεν).

 

 

 

του Δημήτρη Σταθακόπουλου, 23 Μαί. 2014

 

 

Η ανθρώπινη ψυχολογία και συμπεριφορά – τα στερεότυπα – το Πλατωνικό Σπήλαιο – Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης – το κοινοβουλευτικό σύστημα και οι σύγχρονες εκλογές εν αντιθέσει με την άμεση δημοκρατία – ελευθερία βούλησης – η δύναμη της ψήφου. Αλλάζουν τα δεδομένα;

Τα παρακάτω αφενός είναι γνωστά σε όσους ασχολούνται, αφετέρου δεν αποτελούν θέσφατα, ούτε καλύπτουν όλες τις παραμέτρους. Σίγουρα υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, μερικώς ή ολικώς. Γράφονται περισσότερο ως ανάγκη έκφρασης και «σπόρος» γόνιμης περαιτέρω σκέψης και προβληματισμού.

Όπως όρισαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και όπως η ανθρωπολογία επιβεβαίωσε, ο άνθρωπος είναι ομαδικό, συλλογικό, μιμητικό και αγελαίο όν. Εφόσον ζούσε και ζει μαζί με άλλους ανθρώπους , δημιούργησε μορφώματα όπως η οικογένεια, το γένος ( σόι ), συναθροιζόμενος σε χωριό, πόλη , κράτος κ.λ.π. Φυσικά λόγω της έλλογης φύσης του, πέραν της ομαδικότητας ανέπτυξε και αντελήφθη και την ατομικότητά του. Η συνήθεια και το έθιμο συμπεριφοράς του ενός προς τον άλλο, θεμελίωσαν κανόνες, οι κανόνες έγιναν νόμοι , ενώ τα συναισθήματα και αισθήματα, φόβος, χαρά, λύπη, ανασφάλεια, πλεονεξία, δύναμη, εγωισμός, αγάπη, μίσος κ.λ.π διέπουν την φύση του. Ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια αναφέρει ότι η πολιτική κοινωνία προήλθε για το κοινό συμφέρον, ενώ στα Πολιτικά τονίζει πως κάθε κοινωνία έχει συγκροτηθεί με σκοπό την επίτευξη αυτού που οι άνθρωποι θεωρούν αγαθό. Έτσι κατά τον Αριστοτέλη, η συγκρότηση της πόλης, οφείλεται, στο ότι οι άνθρωποι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζώα, διαθέτουν λόγο . Ως έλλογα όντα λοιπόν, συγκρότησαν την Πόλη για το συμφέρον τους και την επίτευξη του τελικού τους σκοπού που είναι η ευζωία και η ευδαιμονία. Ως έλλογα όντα, θα μπορούσαν να επιλέξουν και μια άλλη μορφή ζωής, ή μια άλλη μορφή οργάνωσης εκτός της Πόλης, αν αυτό έκριναν πως τελικά θα συμβάλει στην ευζωία και την ευδαιμονία τους, όμως δεν το έπραξαν. Ο λόγος, ως φυσική και κύρια ιδιότητα του ανθρώπινου είδους, και όχι η φύση, οδήγησε τον άνθρωπο στο να συγκροτήσει την Πόλη. Άρα, η Πόλις είναι μια «φύσει» επιλογή του ανθρώπου και μια διαχρονικά «μεταβαλλόμενη» οντότητα, η οποία μετασχηματίζεται ανάλογα με τις συνθήκες και την ανθρώπινη βούληση στο χωροχρονικό συνεχές. Αποτελεί τον «φυσικό» χώρο διαβίωσης του ανθρώπου, επειδή αυτός τον επέλεξε για να μπορέσει μέσα σ’ αυτόν να επιτύχει τον τελικό του σκοπό. Για τον Αριστοτέλη η Πόλις δεν είναι μια γενική έννοια ενός συνόλου θεσμών και λειτουργιών όπως την αντιλαμβάνεται σήμερα η πολιτική φιλοσοφία και επιστήμη, αλλά η αρχαιοελληνική Πόλις είναι μια ορισμένη, χωρικά, οντότητα, αποτελούμενη από λίγους κατοίκους, που έχει ως βασικό της χαρακτηριστικό την ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, δηλαδή τη δυνατότητα να παρέχει τις συνθήκες ευζωίας και ευδαιμονίας στους πολίτες της, χωρίς να εξαρτάται, να ετεροκαθορίζεται ή να ανήκει και να προστρέχει σε σχήματα ή οντότητες που θα αλλοιώσουν το βασικό της αυτό χαρακτηριστικό, δηλαδή να δανείζεται και να εξαρτάται από άλλους, ή να εκχωρεί την κυριαρχία της, όπως κατά κόρον συμβαίνει σήμερα.

(more…)