ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πόσους Ινδούς σκότωσε σε 40 χρόνια η βρετανική αποικιοκρατία
Friday
16/12/2022
18:49 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αποικιοκρατία Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάν. Μπαλτζώης
0

_.

 

 

 

 

Ιωάν. Μπαλτζώης, 14 Δεκεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν διαβάζουμε έρευνες και μελέτες, ιστορικού περιεχομένου, όπου οι μελετητές αναδεικνύουν και αποκαλύπτουν  θέματα που “πληγώνουν” το ιστορικό παρελθόν της πατρίδος των, ιδιαίτερα σε μια χώρα με αυτοκρατορικό παρελθόν, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Και μάλιστα να αποδίδουν ευθύνη στο ΗΒ ότι  οι εκμεταλλευτικές πολιτικές της Βρετανίας στην αποικιοκρατία, συνδέθηκαν με περίπου 100 εκατομμύρια υπερβολικούς θανάτους κατά την περίοδο 1881-1920, στην Ινδία, δηλαδή στοίχισαν περισσότερες ζωές από όλους τους λιμούς στη Σοβιετική Ένωση, τη μαοϊκή Κίνα και τη Βόρεια Κορέα μαζί, περισσότερο και από τους νεκρούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Νούμερο εξόχως σοκαριστικό. 

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Την έρευνα την υπογράφουν οι Βρετανοί Ντίλαν Σάλιβαν, επίκουρος συνεργάτης στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Macquarie Sullivan and Hickel και Τζέισον Χίκελ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ICTA-UAB) και Μέλος της Royal Society of Arts και μέρος της  δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Al Jazeera.

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωπύρωση της νοσταλγίας για τη βρετανική αυτοκρατορία. Πριν από δύο χρόνια, μια δημοσκόπηση του YouGov διαπίστωσε ότι το 32 τοις εκατό των ανθρώπων στη Βρετανία είναι ενεργά περήφανοι για την αποικιακή ιστορία του έθνους, όπως και διάφορα βιβλία όπως το Empire του Niall Ferguson: How Britain Made the Modern World, και το The Last Imperialist του Bruce Gilley, που έχουν ισχυριστεί ότι η βρετανική αποικιοκρατία έφερε ευημερία και ανάπτυξη στην Ινδία και σε άλλες αποικίες. Όμως, αυτή η ρόδινη εικόνα της αποικιοκρατίας συγκρούεται δραματικά με το ιστορικό αρχείο.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Πως έζησα την κρίση στα Ίμια από το Προεδρικό Μέγαρο
Sunday
14/02/2021
04:46 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ιμια Ιωάν. Μπαλτζώης
0

Σχόλιο GMR:    Και όμως, με όλο τον σεβασμό στην στρατιωτική σας ιδιότητα, ούτε “συναισθηματικά τραύματα” ούτε “γεγονότα“, ήταν αυτά που συνέβησαν στα Ίμια κύριε Μπαλτζώη.

Ήταν προσβολή της Εθνικής Κυριαρχίας, η οποία έγινε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗ, ως ΑΠΩΛΕΙΑ/ΕΘΕΛΟΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, από την κυβέρνηση Σημίτη.

Τα, “καταθέτω τις προσωπικές μου αναμνήσεις, ιδιαίτερες  πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, ως ενημέρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων“, αφορούν ΚΥΡΙΩΣ, όχι την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διότι αυτή και τα γνωρίζει και στέκεται στο ύψος της, ΑΦΟΡΟΥΝ την ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Επειδή θεωρώ ότι η υπόθεση των Ιμίων ακόμη προκαλεί συναισθηματικά τραύματα στην πλειοψηφία των Ελλήνων, πολύ δε περισσότερο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα σε  αυτούς που “συμμετείχαν” από τη θέση που υπηρετούσαν τότε και όπως είπε και ο εθνικός μας ποιητής “Εθνικόν το Αληθές”, 25 χρόνια μετά καταθέτω τις προσωπικές μου αναμνήσεις, ιδιαίτερες  πληροφορίες και εκτιμήσεις για τα γεγονότα της εποχής εκείνης, ως ενημέρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ευχή και την ελπίδα ποτέ ξανά να μην συμβούν παρόμοια γεγονότα.

_.

 

 

 

Ιωάν. Μπαλτζώης, 1 Φεβρουαρίου 2021

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Τις τελευταίες μέρες “ξαναζήσαμε” μέσω επετειακών δημοσιευμάτων τις δραματικές στιγμές στην Κρίση στα Ίμια. Για πρώτη φορά, θα ήθελα σε αυτή την χρονική στιγμή να αποκαλύψω γεγονότα που βίωσα, γεγονότα που έμαθα από ανθρώπους που ήσαν παρόντες σε άγνωστα περιστατικά πριν 25 χρόνια. Τα Ίμια άφησαν πληγή στην ψυχή των Ελλήνων, στην εθνική τους υπερηφάνεια και τις “γκρίζες ζώνες”.

Η συνεισφορά στην αποκατάστασης της αλήθειας, είναι πιο σημαντική από την απόκρυψή της, μιας αλήθειας που πονάει πολύ, αλλά είναι εθνικά χρήσιμη για μελλοντικές καταστάσεις, που ίσως, πράγμα που απευχόμαστε, να επαναληφθούν. Και είναι εθνικά επιζήμιο να επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

Τα γεγονότα λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Βρισκόμαστε στην κρίσιμη ημέρα της 30ης Ιανουαρίου 1996, μετά από μια σειρά γεγονότων, διπλωματικών αντιπαραθέσεων, πολιτικών δηλώσεων και στρατιωτικών κινητοποιήσεων των δύο εμπλεκομένων χωρών, της Ελλάδος και της Τουρκίας. Τα Ίμια, η μικρή στα δυτικά και η μεγάλη στα ανατολικά, ευρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο χωρών, με πολλά πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή και την κατάσταση έκρυθμη και στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr