ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Και “ασφαλώς”, Μαντλίν Ολμπράιτ: «Υπήρξε μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο Μπιλ Κλίντον.
Κατά τα λοιπά, Η κληρονομιά της Μαντλίν Ολμπράιτ περιλαμβάνει εκατομμύρια θύματα.
_.
gazzeta_newsroom, 24 Μαρ. 2022
H Υπουργός Εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ είχε ρωτηθεί για τα παιδιά που πέθαναν στους βομβαρδισμούς του Ιράκ.
Η Μαντλίν Ολμπράιτ έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, έχοντας μία γεμάτη και πλούσια σταδιοδρομία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, καθώς εκτός από πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ήταν και η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Ωστόσο, παρά το πλούσιο βιογραφικό της στο μυαλό των κάπως μεγαλύτερων σε ηλικία δεν θα μείνει για κάποιο από τα επιτεύγματά της, αλλά για μία δήλωσή της για τον πόλεμο του Ιράκ.
Μία δήλωση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιο ανατριχιαστική, κυνική ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την, που έχει γίνει από πολιτικό παγκοσμίως, καθώς αφορούσε θανάτους παιδιών.
Στις 12 Μαΐου του 1996 λοιπόν η τότε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS και της είχε γίνει η παρακάτω ερώτηση από την Lesley Stahl: «Έχουμε ακούσει οτι έχουν πεθάνει μισό εκατομμύριο παιδιά. Είναι περισσότερα από όσα πέθαναν στην Χιροσίμα. Άξιζε αυτό το τίμημα;».
Τότε η Μαντλίν Ολμπράιτ είχε απαντήσει: «Νομίζω οτι είναι σκληρή η επιλογή. Νομίζουμε οτι το τίμημα άξιζε». Κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς μιλάμε για παιδιά. 500.000 παιδιά που έχασαν (σ.σ σύμφωνα με φήμες που υπήρχαν τότε) την ζωή τους στους βομβαρδισμούς του Ιράκ.
Φυσικά, αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει, ρίχνοντας την ευθύνη στην δημοσιογράφο που υιοθετεί την ιρακινή προπαγάνδα, αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με την απάντηση που έδωσε.
Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ (Madeleine Albright)
Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ (γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, γεν. 15 Μαΐου 1937) ήταν Αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Γεννήθηκε στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Μαζί με την οικογένεια της η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία. Ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957. Η Ολμπράιτ αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, γράφοντας τη διατριβή της για την Άνοιξη της Πράγας. Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.
Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική. Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως Υπουργό Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.
Η Ολμπράιτ ήταν η πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009. Ήταν καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στην Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Η Ολμπράιτ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Πηγή: gazzetta.gr
_.
Χρήσ. Δεμέτης, 24 Μαρ. 2022
Για 78 ημέρες τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας χτύπαγαν πόλεις και χωριά – 2300 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν 1.130 πολεμικά αεροσκάφη.
Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Μαρτίου του 1999, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μετά την άρνηση της τελευταίας να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.
Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν Operation Allied Force.
Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν σχεδόν 3 μήνες και ακολουθήθηκαν από χερσαία εισβολή. Ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους, μετά τις λανθασμένες εκτιμήσεις της Μαντλίν Ολμπράιτ που απεβίωσε πριν λίγες ώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως εν μέσω βομβαρδισμών, η Washington Post σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ότι η κυρία Ολμπράιτ έκρινε λανθασμένα τις προθέσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς “πόλεμο της κυρίας Ολμπράιτ” και υποστήριξε ότι τόσο η υπουργός Εξωτερικών όσο και οι σημαντικότεροι σύμβουλοί της εκτίμησαν λανθασμένα πως ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα υποχωρούσε. Η πεποίθηση αυτή της Ολμπράιτ, έσπρωξε την Αμερική και το ΝΑΤΟ να προχωρήσουν στη στρατιωτική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει προετοιμασίες για ενδεχόμενη αντίσταση της σερβικής πλευράς.