ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
_.
Νίκος Ιγγλέσης, 12 Φεβρουαρίου 2025
Είναι απίστευτο, ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να μη γνωρίζει τί είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ), που επιβάλλεται με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι αυτός προϋποθέτει καθορισμό του εύρους των χωρικών υδάτων (6 ή 12 ν.μ.) και της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικής ΑΟΖ μιας χώρας. Με άλλα λόγια, ο ΘΧΣ απαιτεί κατ’ αρχήν το σαφή ορισμό του θαλάσσιου χώρου στον οποίον θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός.
Ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «ΝΙΚΗΣ» Τ. Οικονομόπουλου, δήλωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία για την κατάρτιση, εκπόνηση, δημοσίευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γεωπολιτική αναφορά, δεν έχει να κάνει με τα ζητήματα που αναπτύσσονται σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται με άλλες χώρες (σ.σ. Τουρκία). Αφορά αμιγώς ένα ζήτημα δικό μας, τεχνικό».
Τώρα, πώς ο καθορισμός του εύρους των χωρικών υδάτων (τουρκικό casus belli) και η ανακήρυξη (όχι οριοθέτηση) της συνολικής ΑΟΖ (τουρκική Γαλάζια Πατρίδα) δεν έχουν γεωπολιτική αναφορά και είναι ένα τεχνικό ζήτημα μόνο ο κ. Γεραπετρίτης μπορεί να μας το εξηγήσει.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θέλω να τονίσω ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν αφορά κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε αλληλεπιδρά με τα δικαιώματα αυτά. Εκείνο που κατεξοχήν αφορά είναι η διάρθρωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής η οποία αναπτύσσεται στα θαλάσσια συμπλέγματα στη χώρα μας».
Όμως ο ΘΧΣ έχει ως πεδίο εφαρμογής τα θαλάσσια ύδατα όπως αυτά ορίζονται βάσει του νόμου 3983/2011 ως: «Τα ύδατα, ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφος στη θαλάσσια πλευρά τής γραμμής βάσης από την οποίαν μετριέται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης ως τα όρια της περιοχής όπου η Ελληνική Δημοκρατία ή άλλο κράτος-μέλος έχει κυριαρχικά δικαιώματα ή ασκεί κυριαρχία σύμφωνα με τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ποια θα είναι αυτά «τα όρια» κ. Γεραπετρίτη; Μήπως μόνο τα σημερινά τα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων;
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list