ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Οι “σταυροφόροι” της αποδόμησης και η επιστροφή του συντηρητισμού
Wednesday
20/11/2024
18:44 GMT+2
Κείμενα Γνώμης woke κουλτούρα Γιάν. Παπαμιχαήλ Δικαιωματισμός
0

 

 

 

 

 

Γιάννης Παπαμιχαήλ, 20 Νοεμβρίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Οι υπήκοοι σε όλο τον πολιτισμένο δημοκρατικό δυτικό κόσμο, πολύ ταράχτηκαν! Άλλοι πιο συντηρητικοί, πατριωτικά ευαισθητοποιημένοι, είδαν στην εκλογή του νέου πλανητάρχη φως, πολύ φως και έσπευσαν προκαταβολικά να χαρούν. Άλλοι, λιγότεροι, είδαν με προσοχή ένα κίτρινο φως να αναβοσβήνει, προειδοποιώντας για μια επικείμενη μισοφωτισμένη διασταύρωση, ίσως και ένα φαινομενικά παράδοξο κυκλικό αδιέξοδο.

Άλλοι πάλι, πιο προοδευτικοί και ριζοσπάστες, παγκοσμιοποιημένοι σε επίπεδο νοοτροπιών και νεοταξίτικων χρηστοηθειών, “σταυροφόροι” της αποδόμησης, είδαν στην ίδια εκλογή μόνο σκοτάδι και έσπευσαν, επίσης προκαταβολικά, να λυπηθούν. Διότι κατ’ αυτούς, χάθηκε η ελπίδα για έναν άλλο κόσμο, καλύτερο και δικαιότερο, ιδίως δε ανεκτικότερο. Σε τι; Εννοείται στις διαφορές κι όχι στις σταθερές, δομικές ομοιότητες που συγκροτούν τις συλλογικές συνειδήσεις. Στις ατομικές ή συγκυριακές ιδιομορφίες που κατακερματίζουν σε δικαιωματούχες μειονότητες τις παλαιές, πολιτισμικά τουλάχιστον συνεκτικές κοινωνίες. Στις διαφορές που διαλύουν συνειδησιακά τα συλλογικά υποκείμενα (έθνη και κοινωνικές τάξεις) σε άτομα και στις συγκυριακές, ταυτοτικές συναθροίσεις τους.

Σ’ έναν κόσμο ανεκτικότερο συνεπώς στις μικρές ή μεγάλες παραβάσεις της ισχύουσας εθιμικά, ηθικά ή συνταγματικά κανονικότητας ή και του νόμου που διέπει τις κοινωνικές σχέσεις εντός των παλαιών κοινωνιών του μεταφεουδαρχικού δυτικού κόσμου. Ανεκτικότερο λόγου χάρη στις παράτυπες μετακινήσεις νομαδικών πληθυσμών που δεν φιλοξενούνται προσωρινά στον δυτικό κόσμο, αλλά εγκαθίστανται σε αυτόν. Τον εποικίζουν, όπως στο κάτω κάτω της γραφής έκαναν ιστορικά και οι Ευρωπαίοι έποικοι της Αμερικής, πάνω στα πτώματα των αυτόχθονων Ινδιάνων, στο όνομα προφανώς ενός “καλύτερου κόσμου ίσων ευκαιριών αυτοπραγμάτωσης του καθενός”, συνώνυμου του αμερικανικού ονείρου που έχει αποικίσει το ευρωπαϊκό φαντασιακό με τον ριζοσπαστικό ανιστορισμό του.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Οι “Τέσσερις Καβαλάρηδες”, η woke κουλτούρα, τα ΜΜΕ και το κοπάδι…
Friday
13/10/2023
00:07 GMT+2
Κείμενα Γνώμης woke κουλτούρα Γιώρ. Χριστάκος ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΜΕ
0

_.

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 22 Σεπτεμβρίου 2023

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν που κατευθύνεται μία κοινωνία. Ας δούμε 2-3 από πρόσφατα ευρήματά τους στις ΗΠΑ: Το 34% των Αμερικανών πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα (woke κουλτούρα). Στο 34% ανήκει η μεγάλη πλειονότητα των νέων, που σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια το 34% θα γίνει πλειοψηφία! Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 47% των νέων πιστεύει ότι οι Ιδρυτές του Αμερικανικού Έθνους (Washington, Jefferson, Franklin κλπ.) ήταν παλιάνθρωποι και όχι πατριώτες. Τέλος, έρευνα του Πενταγώνου έδειξε ότι το 80% περίπου των νέων δεν είναι σε θέση να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για διάφορους λόγους (ψυχολογικά προβλήματα, ναρκωτικά, αλκόολ, φυσικές αδυναμίες, ποινικό μητρώο κλπ).

Η σημασία της ποιότητας μιας γενιάς στη διαμόρφωση της εποχής τους είναι τεράστια. Υπήρξαν γενιές που οδήγησαν σε μεγάλες προόδους και άλλες που επέφεραν καταστροφές, συχνά γκρεμίζοντας ότι έχτισαν οι προηγούμενες γενιές και κληρονομώντας τεράστια βάρη στις επόμενες. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια. Ο Ησίοδος στο “Έργα και Ημέραι” αναφέρεται στο Χρυσό Γένος: «Οι αθάνατοι αυτοί φύλακες είναι αποσταλμένοι από τον Δία και προερχόμενοι από το πρώτο γένος, το λεγόμενο Χρυσό Γένος..» (στίχοι, 123-125)  και πιο κάτω «υπάρχουν από τον Δία φύλακες αθάνατοι των θνητών ανθρώπων απάνω στην πολύκαρπη Γη. Και τούτοι παρακολουθούν τις δίκες και τα εγκλήματα γυρίζοντας αχνοντυμένοι παντού στην Γη» (στίχοι 252-255).

Στις ΗΠΑ διακρίνονται οι έξι γενιές με τους αντίστοιχους κοινωνιολογικούς χαρακτηρισμούς:

  • Η γενιά των Αγωνιστών (πολέμησαν στους δύο παγκοσμίους πολέμους και χαρακτηρίζονται Greatest Generation). Σημερινή ηλικία: 99-122.
  • Η γενιά των Εργασιομανών (με σκληρή δουλειά και υψηλή εργασιακή ηθική έχτισαν τη νέα Αμερική και χαρακτηρίστηκαν Silent Generation). Σημερινή ηλικία: 78-98.
  • Η γενιά των Άπληστων (έδωσαν έμφαση στην εξασφάλιση οικονομικής άνεσης και είναι γνωστοί ως Baby Boomers). Σημερινή ηλικία: 59-77.
  • Η γενιά των Υπεροπτών (μεγάλωσαν στην οικονομική άνεση και έδωσαν έμφαση στις προωθήσεις των συμφερόντων τους μέσω οργανωμένων ομάδων, συχνά χαρακτηρίζονται ως εκκεντρικοί υπερόπτες που χλεύασαν τις παραδόσεις, γνωστοί ως Generation X). Σημερινή ηλικία: 44-58.
  • Η γενιά των Εγωκεντρικών (Woke κουλτούρα, φωνακλάδες που αποφεύγουν το διάλογο, αποκαλούν “αξιοθρήνητους” όσους διαφωνούν, θεωρούν εαυτούς ως “πολεμιστές κοινωνικής δικαιοσύνης” (social justice warriors), γνωστοί ως Generation Y). Σημερινή ηλικία: 29-43.
  • Η γενιά των Τεχνοεξαρτημένων (η πρώτη γενιά που γεννήθηκε σε Κόσμο όπου είναι τεχνο-συνδεδεμένοι μεταξύ τους, γνωστοί ως  Generation Z). Σημερινή ηλικία: 11-28.

Οι κοινωνικές συνθήκες στις οποίες έζησαν οι γενιές των Αγωνιστών και των Εργασιομανών δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Οι βάσεις για τη σημερινή δομή του Δυτικού Κόσμου ετέθησαν από τη γενιά των Άπληστων. Η διαμόρφωση των μετα-μοντέρνων αντιλήψεων έγινε από τη γενιά των Υπεροπτών. Επιρροή έχει σήμερα η woke γενιά των Εγωκεντρικών. Τέλος η γενιά των Τεχνοεξαρτημένων δεν έχει βάλει ακόμα τη σφραγίδα της. Τα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη γενιά που θα υποστεί “κοπαδοποίηση”.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr