ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Δύο διδάγματα από την πανδημία και την παγκοσμιοποίηση
Wednesday
01/04/2020
00:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Luigi Ferrajoli ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
0

 

Luigi Ferrajoli, 19 Μαρτίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Γράφει ο Luigi Ferrajoli * –

Μτφρ. Δημήτρης Δεληολάνης

 

Ο κορονοϊός δεν γνωρίζει σύνορα. Ήδη έχει διασπαρεί σε σχεδόν όλο τον κόσμο και σίγουρα σε όλη την Ευρώπη. Είναι μια διεθνής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που απαιτεί μια διεθνή απάντηση. Μπορούμε λοιπόν να εξάγουμε από την κατάσταση αυτή δύο διδάγματα, που μας αναγκάζουν να προβληματιστούμε για το μέλλον μας. Το πρώτο αφορά στο πόσο εύθραυστοι και ταυτόχρονα πόσο αλληλοεξαρτώμενοι είμαστε.

Παρά τις τεχνολογικές κατακτήσεις, την αύξηση του πλούτου και την εφεύρεση όπλων όλο και πιο καταστρεπτικών, εξακολουθούμε όλοι μας, απλώς διότι είμαστε ανθρώπινα όντα, να είμαστε εκτεθειμένοι σε μάστιγες, κάποιες από τις οποίες τις προκαλούμε εμείς οι ίδιοι όταν μολύνουμε ανεύθυνα το περιβάλλον, ενώ άλλες, όπως η τωρινή πανδημία, αποτελούν φυσικές καταστροφές.

Σε κάτι διαφέρουν όμως από τις τραγωδίες του παρελθόντος: στον παγκόσμιο χαρακτήρα που έχουν οι τωρινές καταστροφές, καθώς πλήττουν την ανθρωπότητα, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, πολιτισμού, γλώσσας, θρησκείας, αλλά ούτε και οικονομικών και πολιτικών………..

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

===============

* O Λουΐτζι Φεραγιόλι είναι καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου. Στα ελληνικά τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Στοχαστής. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιταλική εφημερίδα il Manifesto στις 17 Μαρτίου 2020 και μεταφράστηκε από τον Δημήτρη Δεληολάνη.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Μόσιαλος για κορονοϊό: Γι αυτό πρέπει να μείνουμε σπίτι
Sunday
22/03/2020
14:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
0

 

Ηλ. Μόσιαλος, 22 Μαρτίου 2020

 

 

Με ένα γράφημα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί πως γίνεται η διασπορά του κορονοϊού.

Το γράφημα δείχνει τη «δύναμη της κοινωνικής αποστασιοποίησης και η σημασία των αποστάσεων ασφαλείας» και είναι ενδεικτικό της σημασίας που έχει η κίνηση να παραμείνουμε στο σπίτι.

 

Στην πρώτη στήλη φαίνονται οι καθημερινές επαφές ενός ασθενή ή φορέα, ο οποίος μπορεί να μολύνει σε πέντε μέρες 2,5 άτομα και σε ένα μήνα η διασπορά φτάνει σε 406 ανθρώπους.

Στη δεύτερη, φαίνεται ένας φορέας ή ασθενής με μείωση των επαφών του κατά 50%. Μπορεί να μολύνει σε πέντε μέρες 1,25 άτομα και σε ένα μήνα η διασπορά θα γίνει σε 15 άτομα.

Στην τρίτη στήλη είναι ένας ασθενής ή φορέας με μειωμένες επαφές κατά 75%. Σε πέντε μέρες θα μολύνει 0,6 άτομα και σε ένα μήνα η διασπορά θα φτάσει σε 2,5 άτομα.

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

Κορονοϊός: Η Περιφέρεια Αττικής λαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας
Monday
09/03/2020
17:43 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Αν, λέμε Αν, εφαρμοζόταν η νομοθεσία Υ.Α.Ε. (ΥΓΕΙΑΣ και ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), τότε, ο Περιφερειάρχης θα ελάμβανε κρίσιμης σημασίας Βοήθεια από τους Γιατρούς Εργασίας των επιχειρήσεων, πριν καν εκδώσει τις δικές του οδηγίες, που εξ άλλου αποτελούν την από το νόμο (νομοθεσία Υ.Α.Ε.) υποχρέωση των επιχειρήσεων και αντιστοίχως των νοσοκομείων.

Τόσο η “γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου” , όσο και ο συνακόλουθης “κανονισμός Υγείας και ασφάλειας εργασίας, επιβάλλουν την σχετική εργοδοτική αλλά και εργατική συμμόρφωση.

Όμως, τα αστέρια της επαναστατικής γυμναστικής, (ξέρετε ποια είναι αυτά) πολύ στεναχωρήθηκαν, δεν θέλουν παρεμβάσεις της ΕΕ λέει-τα λεφτά της όμως τα τσεπώνουν στην Ευρωβουλή, με την εδώ κατά της Ελλάδας προειδοποιητική επιστολή για την παραβίαση του θεσμικού πλαισίου Υ.Α.Ε..

Τοιούτως πως, η προειδοποιητική επιστολή δεν αναβαθμίστηκε σε “αιτιολογημένη γνώμη”, ούτε σε ποινή, και οι εργοδότες κοιμούνται ασφαλείς δημοσία δαπάνη και με την ευγενική συνδρομή ΚΚΕ και κάθε λογής συντροφία.

._

 

 

Γ. Πατούλης, 9 Μαρτίου 2020

 

 

Οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του COVID-19

 

Μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό λαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής.

«Η προστασία των εργαζομένων και του κύκλου επαφών τους, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τους εργοδότες, αλλά και για την Πολιτεία που καλείται να διαχειριστεί μία άγνωστη επιδημία με ταχύτατη διασπορά», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, με αφορμή ανακοίνωση για τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής από τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια.

«Ξεκινώντας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας» υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει «ζητούμε την αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων για την αναχαίτιση της μετάδοσης μολύνσεων COVID-19. Καθώς σε αυτή τη δύσκολη μάχη για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας».

«Καλούμαστε να επιδείξουμε την καλύτερη δυνατή ετοιμότητα και την μέγιστη μέριμνα όλων μας ώστε να προστατέψουμε την υγεία των οικείων μας και όλων των συνανθρώπων μας» αναφέρει ο Γιώργος Πατούλης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια δημοσίευσε οδηγίες για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 στους χώρους εργασίας.

Ειδικότερα για την αποτροπή της νόσου, προτείνει:

  • Να ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι που αρρωσταίνουν να μένουν σπίτι, έως την ημέρα που θα είναι απύρετοι και δεν θα εμφανίζουν βήχα ή και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα για τουλάχιστον 24 ώρες, χωρίς τη χρήση σχετικών φαρμάκων.
  • Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών να επιδεικνύουν ευελιξία για να διευκολύνουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι αν εμφανίσουν συμπτώματα ή για να φροντίζουν κάποιο μέλος της οικογένειας που έχει αρρωστήσει.
  • Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που εμφανίζουν συμπτώματα (πχ βήχα, δύσπνοια) στον χώρο εργασίας, πρέπει να διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους, να ειδοποιείται ιατρός εργασίας και να στέλνονται στο σπίτι τους.
    Οι ίδιοι πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο (ή σκύβοντας στον αγκώνα τους).
  • Οι προϊστάμενοι πρέπει να δώσουν έμφαση και στην προστασία των υπολοίπων από συμπτώματα με βήχα ή φτέρνισμα, καθώς και στην τήρηση υγιεινής των χεριών για όλους.
  • Επίσης οι οδηγίες προς τους προϊστάμενους αφορούν στην μέριμνα τους για την υποχρεωτική ανάρτηση των σχετικών αφισών και άνωθεν οδηγιών της Περιφέρειας σε εμφανή σημεία και στην είσοδο των υπηρεσιών.
  • Να φροντίσουν ώστε να υπάρχουν χαρτομάντιλα, δοχεία απορριμμάτων, απολυμαντικό χεριών και αντισηπτικά σε εμφανή σημεία.

Τέλος να πραγματοποιείται συστηματικός καθαρισμός όλων των κοινόχρηστων επιφανειών ( γραφεία, ράμπες, ασανσέρ, κοινόχρηστοι διακόπτες ακόμη και πόμολα) όπως και των ατομικών (πληκτρολόγια, τηλέφωνα, γραφεία).

 

Πηγή: newsbeast.gr