ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Υπογραμμίζουμε το αδίκημα του Κώσ.Σημίτη που για τον ίδιον τον Κώστα Σημίτη ήταν και κάτι παραπάνω από κατόρθωμα: “Η ένταξη στην ΟΝΕ δεν προετοιμάστηκε καθόλου. Καμμιά προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν υπήρξε. Η ομολογία Γιουνκέρ χρόνια μετά και η αποκάλυψη για το περίφημο swap για την απόκρυψη μέρους του χρέους και του ελλείμματος με βάση την απογραφή του 2005 που αποδέχτηκε η ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες.”
Βέβαια, το άρθρο είναι γεμάτο από πολιτικές ενέργειες του ΚΣ σε βάρος της Ελλάδας, ενέργειες που ουδείς “αντισημιτικός” διανοούμενος θέλει να τις δει ως ΕΘΝΟΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ.
_.
Θοδωρής Καρναβάς, 14 Ιανουαρίου 2025
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Την τελευταία βδομάδα οπαδοί και αντίπαλοι του εκλιπόντος Κώστα Σημίτη υπενθυμίζουν τα κατ’ αυτούς αντιστοίχως θετικά και αρνητικά του. Αυτά που φιλοτέχνησαν το μύθο του κατά την πρωθυπουργία του και στη συνέχεια.
Αξίζει μια αναφορά σε αυτά και ένας έλεγχος βάσει γεγονότων και πεπραγμένων. Διευκρινίζουμε ότι το παρόν δεν αφορούν προσωπικά στοιχεία του Κώστα Σημίτη: Πόσο μεθοδικός, εργατικός, φιλικός, προσηνής υπήρξε. Ούτε η αξιόλογη αντιδικτατορική του δράση. Κι αυτό, όχι γιατί αυτά δεν ενδιαφέρουν, αλλά διότι εδώ εξετάζουμε την πολιτική του και τα αποτελέσματά της.
Απλός λογιστής ή οραματιστής; Οι αντίπαλοι του Σημίτη ισχυρίζονται ότι δεν ήταν πολιτικός με όραμα και μακρόπνοους στόχους. Ότι ήταν απλά – για κάποιους καλός –διαχειριστής. Το υποτιμητικό για κορυφαίο πολιτικό προσωνύμιο «λογιστής» παραπέμπει εκεί. Η αντίληψη αυτή δεν ευσταθεί. Το όραμά του το ονόμασε «εκσυγχρονισμό» και ήταν συνυφασμένος με τον ευρωπαϊσμό: Είχε δηλωμένο σκοπό να αλλάξει στους Έλληνες κοσμοαντίληψη και ταυτότητα. Να τους απομακρύνει από την ελληνική και να τους κάνει να αφομοιώσουν μια “ευρωπαϊκή ταυτότητα” στο πλαίσιο της ΕΕ.
Σχόλιο GMR: Ο τίτλος του άρθρου θα έφτανε για να αποκαλυφθούν οι ρόλοι της “καλής και αδέσμευτης” (If you can, please support our efforts to provide independent journalism) δημοσιογραφίας!
Αλλά, ας πάμε και παρακάτω.
Ιγνατίου/hellasjournal “πατριωτικός” ρόλος (και υπέρ της ανθρωπότητας και της επί γης ειρήνης αγώνας έ;!), οι υπογραμμίσεις είναι της G-M-R:
1α) “Διότι μπορεί ο Κύπριος Πρόεδρος να θέλει –και δικαίωμα του– αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί η άρνηση της Άγκυρας.“. Το σπίτι του δίνει σε Αμερικάνους ο άνθρωπος, λογαριασμό στον γείτονα θα δώσει;
1β) “Διότι μπορεί ο Κύπριος Πρόεδρος να θέλει –και δικαίωμα του– αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί η άρνηση της Άγκυρας.“. Υπάρχει λύση και γι’ αυτό! Θα δώσουμε που θα δώσουμε την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (και την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί) δώρο στην Τουρκία, έ για να συμφωνήσει η Άγκυρα, θα δώσουμε κι ό,τι παραπάνω ζητήσει ο Ερντογάν, μπορεί να δώσουμε κάτι τις και στο Ισραήλ να μην ζηλεύει τώρα που προσπαθεί να τα βρει με Τουρκία-Τζιχαντιστές (μιας και τα ‘χουν βρει οι ΗΠΑ).
2) “Μία Κύπρος με λυμένο δίκαια το πρόβλημα της, το Κυπριακό, και ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, είναι η ιδανική λύση.“. Μα, τόσα χρόνια, “Πληρώνουμε λάθη, παραλείψεις και υποχωρήσεις των πολιτικών για 50 έτη“, λόγω ψυχοσωματικής ένταξης στο ΝΑΤΟ, έτσι δεν είναι αγαπητή “καλή και αδέσμευτη” δημοσιογραφία;
3) Τέτοιες περιπτώσεις συνοδεύονται από απαραίτητο “έτσι για ξεκάρφωμα”: “…η Δύση γενικά συμμετείχε στο έγκλημα κατά της Νήσου και μέχρι σήμερα στηρίζει διπλωματικά διευθετήσεις που εξυπηρετούν μόνο τον τουρκικό Αττίλα.“.
4) Επειδή κουραστήκαμε να παρακολουθούμε τον ιδρώτα της αδέσμευτης δημοσιογραφίας να ρέει παραθέτοντας εξηγήσεις για την κατεύθυνση του άρθρου, παραπέμπουμε την κοινή λογική στο (αδέσμευτο πάντα “απλά” δικαιολογητικό του Χριστοδουλίδη) ΖΟΥΜΙ: “Ο κ. Χριστοδουλίδης, λοιπόν, επιχειρεί με την προσέγγιση του και τις εισηγήσεις του να πείσει τους Δυτικούς, και ειδικά τους Αμερικανούς, ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί δίκαια και οι πολίτες να ζήσουν σε καθεστώς ασφάλειας, μέσω της ένταξης της ενωμένης Κύπρου σε οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και άλλες επιλογές πάντα μέσα στο δυτικό στρατόπεδο.“. Μιλάμε για το Δυτικό Στρατόπεδο: «Οι τζιχαντιστές είναι φίλοι μας» – Γιατί η ΕΕ χαιρέτισε Σύρους τρομοκράτες που έσφαξαν Ευρωπαίους, όπως στο Μπατακλάν .
5) Κι όλα αυτά, με “πόνο ψυχής” της αδέσμευτης και προσφάτως μεταγραφείσας πέραν του ελευθεροαδέσμευτου επαγγελματισμού και στην μισθοδοσία του Σκάΐ, δημοσιογραφίας: “Δυστυχώς εδώ φτάσαμε: Να είναι το ΝΑΤΟ μία κάποια λύση…“.
6) Τι τα θέλετε, μακριά από το δημοσιογραφικό επάγγελμα, σκέτος ιδρώτας και πόνος ψυχής, αφήστε που στον αγώνα να εκπροσωπηθεί το δυτικό στρατόπεδο δημοσιογραφικά, κυκλοφορούν και σφαίρες στις επικίνδυνες αποστολές.
7) Εκείνος ο δημοσιογράφος, με τα όχι μεγάλα λόγια αλλά λίγα ανθρώπινα και ουσιαστικά, δεν τυχαίνει της προσοχής των καναλιών, Θρασύβουλος Ευτυχίδης νομίζουμε λέγεται…
_.
Μιχ. Ιγνατίου, 14 Δεκεμβρίου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Διχάζει ακόμα τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου η επιθυμία του εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί η Μεγαλόνησος στη Δυτική Συμμαχία. Διότι στην πραγματικότητα -και για να είμαστε πολιτικά ορθοί, όπως λένε και οι όπου γης νεοφιλελεύθεροι-, η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, επειδή θα καταθέσει βέτο η κατοχική δύναμη Τουρκία.
Στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς ήταν μία από τις πρώτες κουβέντες που ειπώθηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Διότι μπορεί ο Κύπριος Πρόεδρος να θέλει -και δικαίωμα του- αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί η άρνηση της Άγκυρας.
Και εδώ είναι το κλειδί. Αν η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ πλέον, επιδιώξει πραγματικά να διερευνήσει το κυπριακό αίτημα -ή αν θέλετε την προεδρική επιθυμία- θα ξεκινήσει μία δραματική συζήτηση για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Μία Κύπρος με λυμένο δίκαια το πρόβλημα της, το Κυπριακό, και ενταγμένη στο ΝΑΤΟ, είναι η ιδανική λύση.
Όχι βεβαίως για την κυπριακή «κομμουνιστική» Αριστερά, αλλά και για άλλους παράγοντες που θυμούνται -και καλώς πράττουν- ότι η Δύση γενικά συμμετείχε στο έγκλημα κατά της Νήσου και μέχρι σήμερα στηρίζει διπλωματικά διευθετήσεις που εξυπηρετούν μόνο τον τουρκικό Αττίλα.
Υπάρχει και η άλλη άποψη: ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… Αν θα επιλυθεί το Κυπριακό και σταματήσει για πάντα ο τουρκικός κίνδυνος, τότε πολλοί άνθρωποι θα κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά, και θα βάλουν το χέρι τους στη φωτιά.
Video – Ανησυχία στην Τουρκία για τους εξοπλισμούς Ελλάδας και Κύπρου | Σήμερα | 12/12/2024
Πάντως, θα ήθελα να καταθέσω και κάτι άλλο, που δεν μου προκάλεσε εντύπωση, διότι τους παρακολουθώ και έχω καταλήξει στα συμπεράσματα μου: Εκνευρίστηκαν σφόδρα οι ακροδεξιοί και οι εθνικιστές στην Ελλάδα και ξεσηκώθηκαν με απρεπείς χαρακτηρισμούς στα κοινωνικά δίκτυα, εναντίον του Προέδρου της Κύπρου.
Ο ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Ο ΜΕΣΣΙΑΣ
Το ακροδεξιό ακροατήριο στην Ελλάδα, που αυτοχαρακτηρίζεται εθνικιστικό, ακολουθεί τον «Βλαδίμηρο» Πούτιν ως τον …Μεσσία που θα απελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο φυσικά και θα ηγηθεί του πολέμου των όπου γης Ορθοδόξων εναντίον των μουσουλμάνων. Ψεκασμένοι κανονικά…
Και όταν κάποιος τους απαντήσει, ότι ο αυταρχικός πρόεδρος της Ρωσίας είναι φίλος του Ταγίπ Ερντογάν, των μουλάδων του Ιράν, του τρελού της Βόρειας Κορέας και του άθεου προέδρου της Κίνας, εκστομίζουν διαφόρων ειδών αρλούμπες, με πιο κλασική ότι ο «Βλαδίμηρος» τα κάνει όλα τα παραπάνω βάση …σχεδίου!
Επιστρέφοντας στο θέμα του «δυτικού προσανατολισμού» της Κύπρου, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα: Στα 50 χρόνια της κατοχής, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μέχρι τον σημερινό Πρόεδρο στην αρχή της θητείας του, ακολουθήθηκε η ίδια τακτική χωρίς την παραμικρή επιτυχία. Ατέρμονες διαπραγματεύσεις με την κατοχική δύναμη, η οποία επέβαλε με υπομονή και επιμονή τον δικό της σχεδιασμό.
Ουδείς ομιλεί για την εισβολή και την κατοχή, αλλά πλέον για δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και για δήθεν «αδικίες» που υπέστησαν από τους Ελληνοκύπριους. Πρόκειται για πραγματικά fake news. Οι Ελληνοκύπριοι είχαν απέναντι τους μία Τουρκία εκατομμυρίων. Πως θα τολμούσαν να κάνουν όσα ισχυρίζεται η κατοχική δύναμη και δυστυχώς προωθούν η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη;
ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ο κ. Χριστοδουλίδης, λοιπόν, επιχειρεί με την προσέγγιση του και τις εισηγήσεις του να πείσει τους Δυτικούς, και ειδικά τους Αμερικανούς, ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να επιλυθεί δίκαια και οι πολίτες να ζήσουν σε καθεστώς ασφάλειας, μέσω της ένταξης της ενωμένης Κύπρου σε οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ. Υπάρχουν και άλλες επιλογές πάντα μέσα στο δυτικό στρατόπεδο.
Έχουν δικαίωμα να αντιδρούν όσοι αντιτίθενται και ομιλώ για το ΑΚΕΛ και τους λοιπούς αριστερούς -οι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί δεν δικαιούνται καν γνώμης, διότι είναι δορυφόροι και εξυπηρετούν, ηθελημένα ή όχι, την αυταρχική Ρωσία.
Ναι είναι δικαίωμα του Προέδρου της Κύπρου, ως εκλεγμένου ηγέτη, να πράξει ότι μπορεί για να αλλάξει την τύχη της Μεγαλονήσου.
Δυστυχώς εδώ φτάσαμε: Να είναι το ΝΑΤΟ μία κάποια λύση…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο ανόητος ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, που επισκέφθηκε την Αμερική για να «εκπαιδευθεί» στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, δεν μας αποκάλυψε ακόμα πως προέκυψε αυτή η σύναξη στην οποία συμμετείχε. Συνευρέθηκε μόνο με Τουρκοκύπριους; Μόνο με Ελληνοκύπριους; Τηλεφώνησαν οι δημοσιογράφοι στο Πανεπιστήμιο Mason αλλά δεν τους διαφώτισαν. Γιατί η μυστικότητα;
Πηγή: hellasjournal.com
Σχόλιο GMR: Η αλήθεια βρίσκεται στην αρχή του άρθρου, στο “...έβρισκε πάντα ανέτοιμη την ελληνική πλευρά να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς έχοντας κατά καιρούς απέναντι της ηγέτες προσαρμοστικούς και υποχωρητικούς. Γι αυτό και φθάσαμε στο σημείο να συζητούνται, βασικά, οι αξιώσεις της κατοχικής πλευράς. Πώς γίνεται, για παράδειγμα, στο Κυπριακό αντί να συζητείται η ουσία του προβλήματος, που είναι η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, στην ατζέντα να βρίσκονται οι τρόποι νομιμοποίησης της παρουσίας της.“.
Τα παρακάτω θολώνουν τα παραπάνω που αποτελούν ξεκάθαρη καταγγελία εσχάτης προδοσίας.
“Η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να σπάσει αυτό τον “συνασπισμό” αναδεικνύοντας τα διαφορετικά συμφέροντα που έχουν Τουρκία και Βρετανία.“: Περίεργη λογική. Να μάθουμε στην Βρετανία ποιά είναι τα συμφεροντά της; Αφήστε δε αυτό το “Η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε…“, λες και έκανε και κάτι σωστό κι απόμεινε να νουθετήσουμε τους Βρετανούς.
Ομως, ανεξάρτητα από την δημοσιογραφική τακτική, που βάζει την καριέρα πάνω από την κοινωνικοπολιτική αντίσταση ενάντια στην εσχάτη προδοσία, το άρθρο έχει ιδιαίτερη αξία, ως Μαρτυρική Κατάθεση Εσχάτης Προδοσίας κατά των Ελληνικών και Κυπριακών κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων που υποστηρίζουν λεκτικά και έμπρακτα την συγκεκριμένη ΔΔΟ. Και που στην ουσία πρόκειται για Συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων Κοινοτήτων, όπου τα εκ της Συνομοσπονδίας κέρδη για την Τουρκική σημειωτέον, όχι Τουρκοκυπριακή να μην λέμε ψέματα, πλευρά, συνιστούν αθεράπευτη απώλεια της Εθνικής Οντότητας, ως κυρίαρχου κράτους, για την Κυπριακή Δημοκρατία.
_.
Κώσ. Βενιζέλος, 7 Δεκεμβρίου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Η Τουρκία δεν δείχνει να αυτοσχεδιάζει σε σχέση με την Κύπρο. Η αλήθεια είναι πως έβρισκε πάντα ανέτοιμη την ελληνική πλευρά να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς έχοντας κατά καιρούς απέναντι της ηγέτες προσαρμοστικούς και υποχωρητικούς. Γι αυτό και φθάσαμε στο σημείο να συζητούνται, βασικά, οι αξιώσεις της κατοχικής πλευράς. Πώς γίνεται, για παράδειγμα, στο Κυπριακό αντί να συζητείται η ουσία του προβλήματος, που είναι η εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, στην ατζέντα να βρίσκονται οι τρόποι νομιμοποίησης της παρουσίας της.
Όλα αυτά τα μετρά και τα υπολογίζει η Άγκυρα και στη βάση αυτή διαμορφώνει την τακτική της. Το «προπατορικό αμάρτημα» της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο είναι η προσαρμοστικότητα στις τουρκικές αξιώσεις και στους βρετανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς. Στην πορεία της ιστορίας, αυτές οι δυο δυνάμεις έδρασαν παράλληλα και σε συνεννόηση. Η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να σπάσει αυτό τον “συνασπισμό” αναδεικνύοντας τα διαφορετικά συμφέροντα που έχουν Τουρκία και Βρετανία.
Κυρίως επειδή η κατοχική πλευρά αναβαθμίζοντας τη στρατιωτική παρουσία της στο νησί, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά τη Βρετανία. Το ίδιο και η Βρετανία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε ωστόσο να λειτουργήσει στη βάση μιας τακτικής διαχείρισης τους, χωρίς να χάνει τον στόχο, που πρέπει να είναι η απαλλαγή της παρουσίας και των δυο από το νησί. Βήμα με βήμα και με ιεράρχηση των στόχων και επιδιώξεων.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη” μπορεί να υπάρχει μόνο με κοινωνική συμμετοχή/Δημοκρατία-Δικαιοσύνη σε όλα τα εθνικά και διεθνή επίπεδα-Ένωση επιστημόνων & Διανοουμένων με τον Λαό ως στάση, ζωής και Αρχών Πολιτικής.
Με σχέδια βιομηχανικοτραπεζικού κεφαλαίου και πολεμικών βιομηχανιών, η ανθρωπότητα και ο πλανήτης καταστρέφονται: «Τα δικαιώματα των ανθρώπων και τα δικαιώματα της ανθρωπότητας για την επιβίωσή της (βλέπετε, ειρήνη, περιβάλλον-βιοποικιλότητα , πυρηνικές δοκιμές/εφαρμογές, γενετικοί κώδικες κλπ) , ευρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο αλληλεξάρτησης από κάθε άλλη στιγμή της ιστορίας , με τους χώρους εργασίας και παραγωγής να κατέχουν αποφασιστικής σημασίας θέση στο κρίσιμο σταυροδρόμι αυτής της αλληλεξάρτησης.».
Καλά τα άρθρα του Δ.Κ. όμως οι προσδοκίες του για την αντιμετώπιση των μαριονετών του “τι κι αν είναι χρεοκρατία και έξωθεν εξάρτηση αντί-προσώπου-σου-κοινοβουλευτισμού” που κινούνται από τις επιθυμίες των βιομηχανικοτραπεζικού κεφαλαίου και πολεμικών βιομηχανιών, είναι εγκλωβισμένες ακριβώς μέσα στις “αντιπολιτευτικές” (δήθεν κατά αυτού του κοινοβουλευτισμού που βάζει την κοινωνία στο περιθώριο) δηθενιές(*) και το χειρότερο δίχως αρχές (δ.ά.δ.α. δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης), δίχως επιχειρησιακό σχέδιο (παρακάτω στον σύνδεσμο Επιστολή προς κο Σ.Σεφεριάδη) και “δεν καταλαβαίνω τα ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΗΘΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ “ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ” και Επιστολή προς κο Σ. Σεφεριάδη, “.
Εν τω μεταξύ, όλοι οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι και διανοούμενοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα με μορφή “πακέτου Αιγαίο/απομείωση-Κυπριακό/ΔΔΟ” προαποφασισμένα https://greek-market-research.com/clink/prothypoyrgiki-dilosi-apomeiosis-kyriarchias/ με τα οποία προετοιμάζουν μεθοδικά την κοινωνία τα ΜΜΕ (πχ ο ΣΚΑΪ και ο καθηγητής κος Κ.Υφαντής 6/12/24 εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ 8:44 “Εγώ θα έβλεπα μια λύση στο Κυπριακό με ένταξη στο ΝΑΤΟ και αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων“).
———————-
_.
Δημ. Κωνσταντακόπουλος, 2 Δεκεμβρίου 2024
Μερικοί αναγνώστες θα σκεφτούν ασφαλώς ότι ο τίτλος μου είναι υπερβολικός, «ακραίος». Τους υπόσχομαι να τους αποδείξω ότι δεν έχει ίχνος υπερβολής με λογικά και πρακτικά επιχειρήματα. Οι Κύπριοι αναγνώστες μου εξάλλου ανήκουν σε μια κοινότητα που αν δεν διακρίθηκε στην υψηλή στρατηγική, έχει αναμφισβήτητο ταλέντο στις επιχειρήσεις και άρα είναι πρακτικοί άνθρωποι που μπορούν να ξεχωρίσουν ελπίζω την πραγματικότητα πίσω από τις αερολογίες.
Σε δύο προηγούμενα άρθρα μου (εδώ και εδώ) υποστήριξα ότι το νέο «όραμα Χριστοδουλίδη» για δήθεν ένταξη στο ΝΑΤΟ, που όπως έγραψε η Καθημερινή «θάμπωσε» την αμερικανική ηγεσία (!), είναι στην πραγματικότητα «όραμα Νούλαντ και Πενταγώνου». Η Κύπρος δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ εάν δεν δεχθεί προηγουμένως να αυτοδιαλυθεί και αν δεν συμφωνήσει και η Τουρκία σε μια μορφή σχεδίου Ανάν. Ακόμα κι αν μια ένταξη ήταν δυνατή, θα ήταν αντίθετη με ζωτικά συμφέροντα του κυπριακού λαού και κράτους (*).
Ήδη άλλωστε, αντιληφθέντες στο Προεδρικό της Λευκωσίας, ότι το παραμύθι της ένταξης στο ΝΑΤΟ κινδυνεύει να καταρρεύσει, άρχισαν τις «επεξηγήσεις» ότι δεν εννοούν ότι τώρα θα υποβληθεί η αίτηση ένταξης, ότι εννοούν γενικώς τις σχέσεις με τη Συμμαχία και τους Αμερικανούς και διάφορα άλλα μάλλον ακατανόητα, που θα μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει σε ένα και μόνο επιχείρημα σε απλά νεοελληνικά: «Κάνουμε ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί γιατί έτσι γίνεται πιο ισχυρή η Κύπρος». Για όποιον θέλει την τελευταία εκδοχή της κυβερνητικής προσπάθειας να δημιουργηθεί μια συνοχή στην όλη υπόθεση, παραπέμπουμε στο άρθρο του «Φιλελεύθερου», όπου η αρχική «ένταξη στο ΝΑΤΟ» της «Καθημερινής» έγινε «παράθυρο στρατιωτικής αναβάθμισης επιπέδου ΝΑΤΟ». Δηλαδή εντάξει, μπορεί να μην μπούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά θα είναι σαν να έχουμε μπει. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα έχει συμβεί στην όλη υπόθεση μέχρι να δημοσιευτεί το άρθρο μας. Σημειωτέον ότι, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα κυπριακά πολιτικά κόμματα δεν γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση, ενώ ήδη έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση επ’ αυτών με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν στις συναντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη μαζί του.
Σχόλιο GMR: Ειδησεογραφικό το άρθρο του Κώστα Βενιζέλου;
Επισημαίνουμε για την παρακάτω δημοσιογραφική επεξηγηματική παρένθεση,
“Διαμοιρασμό των εξουσιών (σε ελεύθερη “μετάφραση” πολιτική ισότητα και σε τουρκική “μετάφραση” κυριαρχική ισότητα).“,
πως στο ζήτημα της “πολιτικής ισότητας” με δύο ζώνες-δύο κοινότητες (ΔΔΟ), η “μετάφραση” είναι μια και μόνη.
Πρόκειται για πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων (άρα ουσιαστικά συνομοσπονδία βαφτιζόμενη ομοσπονδία) και όχι για πολιτική ισότητα μεταξύ πολιτών, πράγμα που εξυπηρετεί, αναγνωρίζει τα τουρκικά συμφέροντα και δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκική εισβολή και κατοχή.
Επομένως, δεν πρόκειται για [σε ελεύθερη “μετάφραση” πολιτική ισότητα], αλλά για [σε ελευθεριάζουσα “μετάφραση” πολιτική ισότητα], δίχως να υπάρχει (εκ μέρους της Τουρκίας) λόγος για τουρκική “μετάφραση”. Απλά το [τουρκική “μετάφραση”] εξυπηρετεί την καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ και του ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ, εθελόδουλη ελληνοκυπριακή προπαρασκευαστική πράξη μετατροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα ή κρατίδιο με εξάρτηση, στα πλαίσια της πολιτικής ισότητας, από την εκάστοτε Τουρκική κυβέρνηση.
Αυτά προς αποκατάσταση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
_.
Κώσ. Βενιζέλος, 4 Αυγούστου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Με ένα έγγραφο, μίνι πακέτο Γκουτέρες, προτίθεται να υποδεχθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, εντός του τρέχοντος μηνός στη Νέα Υόρκη.
Ο Διεθνής Οργανισμός έχει βολιδοσκοπήσει τις πλευρές κατά πόσο αποδέχονται το ενδεχόμενο να αποδεχθούν πρόσκληση από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είναι έτοιμος να συγκαλέσει αυτή τη συνάντηση το συντομότερο, ώστε να γίνουν, εάν αυτό καταστεί εφικτό, βήματα στο Κυπριακό.
Προφανώς κι αυτή η κινητικότητα, που επιχειρείται να δημιουργήσει ο ΟΗΕ, η οποία έχει προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Λευκωσία, γίνεται σε ένα δύσκολο πολιτικά περιβάλλον. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη για αλλαγή της στάσης της κατοχικής πλευράς, αντίθετα διαπιστώνεται σκλήρυνση.
Τι θα παρουσιάσει ο Γκουτέρες
Ο Γενικός Γραμματέας, σε απόλυτο συντονισμό με την Προσωπική Απεσταλμένη του, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στην Κολομβία, εάν και εφόσον ανταποκριθεί στην πρόσκληση ο κατοχικός ηγέτης, τότε θα ενεχειρίσει στους Χριστοδουλίδη και Τατάρ ένα σύντομο έγγραφο, με τρεις επικεφαλίδες, που όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, θα περιλαμβάνει τις Εγγυήσεις, τα Στρατεύματα και το Διαμοιρασμό των εξουσιών (σε ελεύθερη “μετάφραση” πολιτική ισότητα και σε τουρκική “μετάφραση” κυριαρχική ισότητα).
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
_.
Σάββας Ιακωβίδης, 28 Ιουλίου 2024
Τα γεγονότα έχουν πείσμα. Ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη όσα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχειρούσαν να αποκρύψουν.
Ο Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον «Σκάϊ» Ελλάδος, είπε ότι «η ελληνική Κυβέρνηση αναμένει το πλήρες σχέδιο (λύσης του Κυπριακού), το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει, γιατί αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου».
Είπε ακόμα ότι «πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένο και στις δύο πλευρές και να έχει προχωρήσει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Δηλαδή, περιμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του και από τη δική μας την πλευρά και από την πλευρά της Κύπρου». Την επομένη, Αθήνα και Λευκωσία έσπευσαν κάθιδρες να αποπυροδοτήσουν τη βόμβα Μαρινάκη και να ισχυριστούν ότι αναφερόταν στη… διαδικασία πιθανής επανάληψης συνομιλιών.
_.
Κυριάκος Κενεβέζος, 26 Ιουλίου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Παρακολουθήσαμε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να απευθύνεται στον λαό, στο έθνος, αλλά και στη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο της εκδήλωσης της 20ης Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Καθίσαμε και αναμέναμε το προφανές και μάλλον αυτό το οποίο είχαμε όλοι ως εσωτερική ανάγκη. Και δεν ήταν άλλο από το ανοικτό, διαυγές, ζωντανό, βαθύ και βαρύ μήνυμα πόνου, αδικίας, οργής, αγωνίας και πόθου. Χωρίς ρετούς, χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς αμφισημίες, χωρίς ισορροπίες.
Στο κάτω κάτω… ήταν η συμπλήρωση των 50 ετών και δεν ήταν μέρα εξευμενισμού ή λείανσης των γωνιών.
Λυπάμαι και θλίβομαι που το λέω, αλλά ήταν σαν και ακούγαμε μια ομιλία ή εισήγηση σε κάποιο συνέδριο.
………………….
δείτε τα σχετικά video της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: hellasjournal.com
Σχόλιο GMR: “Το θέμα της αποαποικιοποίησης συνδέεται με την πλήρη εφαρμογή της κυριαρχίας της Κύπρου. Γιατί η άσκηση της κυριαρχίας δεν μπορεί να εξαρτάται από τρίτες χώρες, όπως επιδιώκεται από την Τουρκία ούτε θα έχει περιορισμούς ή θα χρησιμοποιείται ως αποικία, όπως προκύπτει από τη βρετανική συμπεριφορά. Είναι σαφές πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρξει αποαποικιοποίηση.“
Καλά τα λένε , οι Κώστας Βενιζέλος, Τάσος Τζιωνής και άλλοι πολλοί.
Σήμερα που μιλάμε όμως, συμβαίνουν ταυτόχρονα τα εξής ασυμβίβαστα λόγων και έργων:
– Ο Κώστας Βενιζέλος γράφει, γράφει, γράφει, τηρώντας μη αιχμηρή έναντι του Προέδρου Χριστοδουλίδη (γραμμή Μητσοτάκη με παρακαλετά υπέρ ΔΔΟ) στάση, στρογγυλεύοντας δεδομένα και αποπροσανατολίζοντας τον λαό (Θετική η επίσκεψη Μητσοτάκη, αλλά χωρίς συνέχεια θα είναι…) από ΤΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ (ΔΔΟ πάει και τελείωσε). – Ο Τ.Τζιωνής είναι διευθυντής της ΚΥΠ Κύπρου στηρίζοντας τον διζωνικοδικοινοτικό Πρόεδρο κο Χριστοδουλίδη.
– Οι άλλοι πολλοί, αξιόλογοι διανοούμενοι-επιστήμονες-αρθρογράφοι, “επώνυμοι” τέλος πάντων, και δεν σχηματίζουν ομάδα “ενόχλησης” των διζωνικοδικοινοτικών σε Ελλάδα και Κύπρο και δεν διαθέτουν, έστω μεμονωμένα ο καθένας, κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης της ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΔΔΟ (και της “σωτήριας” Χρεοκρατίας & Έξωθεν Εξάρτησης στην Ελλάδα).
Ταυτόχρονα, ως “κερασάκι στην τούρτα”, συναγελάζονται μ’ ότι νά ‘ναι όπως να ‘ναι, δηλαδή με “προσωπικότητες” (με τα εισαγωγικά δεν θίγουμε τίποτα παραπέρα από την σύμπλευσή τους με το ποινικά ελεγχόμενο ως ΑΔΙΚΟ) που βάζουν λαό και πατρίδα στο κάδρο της υποταγής(*). Διότι κατ’ αυτούς, “οι μη “επώνυμοι” πολίτες δεν διαθέτουν προσωπικότητα” και προσόντα για συνέργειες. Δεν μιλάμε για την παραμικρή προβολή προσώπων, ούτε για θέση σε αντιστασιακό σχήμα, φυσικά όχι για κόμμα, μόνο για διαθεσιμότητα “ως εκεί που μας παίρνει”, υπέρ ευρύτερης συλλογικής επεξεργασίας επί τεκμηριώσεων-προτάσεων-δράσεων, όσο κι αν αυτοί έχουν αγωνιστεί και αγωνίζονται ακόμα.
(*) βλέπετε το, άνευ αρχών/άνευ κοινής εκτίμησης/άνευ κοινής μεθόδευσης, Συνέδριο για το “ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ”, στον σύνδεσμο Γιατί δεν συγκινεί τους Ευρωπαίους η Αριστερά .
_.
Κώστας Βενιζέλος, 25 Ιουλίου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Στο στόχαστρο θέτουν την Κύπρο οι βρετανικές βάσεις με τις δράσεις τους. Δράσεις που προφανώς ξεπερνούν το πλαίσιο λειτουργίας τους και προκαλούν προβλήματα σε μια περιοχή που βιώνει συγκρούσεις και πολεμικές αναταράξεις.
Οι απειλές και κατά της Κύπρου του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, συνδέονται εν πολλοίς με τα όσα οι Βρετανοί πράττουν χρησιμοποιώντας τις βάσεις. Κι αυτό δεν γίνεται τώρα, αλλά διαχρονικά. Άλλες αναφορές που αφέθηκαν να εννοηθούν για χρήση των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ισραήλ, έχουν διαψευστεί από τη Λευκωσία. Σημειώνεται δε ότι η κατοχική πλευρά, διά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Φιντάν, έδωσε συνέχεια στις απειλές Νασράλα, εντάσσοντας στο αφήγημα και την Ελλάδα.
Είναι σαφές πως οι εξελίξεις στην περιοχή οδήγησαν τους Βρετανούς να αναβαθμίσουν και να ενισχύσουν (με αεροσκάφη) την παρουσία τους στο νησί. Την ίδια ώρα, δραστηριοποιούνται και μέσα από την τεχνολογία: Μέσα από αυτήν αντλούν πληροφορίες για τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή. Από τις βάσεις γίνεται επεξεργασία των πληροφοριών (υποκλοπές δορυφορικών συστημάτων, Data Networks, τηλεφωνικών συνομιλιών κ.τ.λ). Το δεύτερο και βασικό βήμα είναι η ολοκλήρωση διευρυμένης Αεροπορικής – Ναυτικής Εικόνας, χρησιμοποιώντας κατάλληλους αισθητήρες (RADARS, Συστήματα Παράκτιας Επιτήρησης, Συστήματα Τηλεπισκόπισης, GPS κτλ). Οι τεχνολογικές δυνατότητες αναβαθμίζονται συνεχώς.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Τα περίφημα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπέρ των οποίων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ “κόπτονται”:
…Επαναβεβαιώνει ειδικά το ψήφισμα του 367 (1975), καθώς και την υποστήριξη του προς τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων, με τις οποίες δεσμεύθηκαν για την εγκαθίδρυση μιας δικοινοτικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου,…
_.
polignosi.com, 22 Ιουλίου 2024
Ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό πρόβλημα
Εβδομήντα περίπου ψηφίσματα και αποφάσεις έχουν εγκρίνει κατά καιρούς σχετικά με την Κύπρο το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η περίοδος που καλύπτεται είναι από την ανεξαρτησία της Κύπρου ως σήμερα. Για τα ψηφίσματα πριν από την ανεξαρτησία βλ. κεφάλαιο Το Κυπριακό πρόβλημα και τα Ηνωμένα Έθνη, του παρόντος λήμματος.
Η περίοδος από το 1964 ως την τουρκική εισβολή: Το πρώτο ψήφισμα μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου (1960) εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 4 Μαρτίου1964 μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις απειλές της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο. Το ψήφισμα προνοούσε, μεταξύ άλλων, την αποστολή στην Κύπρο ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (για πλήρες κείμενο του ψηφίσματος βλ. κεφάλαιο Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, του παρόντος λήμματος). Το ψήφισμα αυτό είχε τον αριθμό 186 (Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείου ΡΙΚ).
Στις 9 Αυγούστου 1964, μετά τις μάχες στην Τηλλυρία και τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το ψήφισμα 193 με το οποίο απηύθυνε επείγουσα έκκληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να σταματήσει αμέσως τον βομβαρδισμό και τη χρήση στρατιωτικής βίας οποιουδήποτε είδους εναντίον της Κύπρου, και την κυβέρνηση της Κύπρου να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της να καταπαύσουν αμέσως το πυρ.
Σχόλιο GMR: Εχουν σημασία οι τίτλοι;
Δηλαδή, […ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων…]
Υπογραμμίζουμε τον τίτλο που έδωσε ο Τατάρ στον Χριστοδουλίδη αλλά, πιο πολύ υπογραμμίζουμε την πρεμούρα του Χριστοδουλίδη (αποφασισμένου για ΔΔΟ) να αποδέχεται τον τίτλο του εκπροσώπου κοινότητας και να ενεργεί ως εκπρόσωπος κοινότητας και όχι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας αυτεξούσιου κράτους.
Εκφραζόμενοι διαφορετικά, ο Τατάρ και κάποιοι δημοσιογράφοι υποβιβαζουν τον Χριστοδουλίδη σε ηγέτη κοινοτητας (αντι Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ο Χριστοδουλίδης δεν τους “βουλώνει” το στομα . Και αυτό προστίθεται στην μικρότητα του Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι έπρεπε αντί να παρακαλάει για συνάντηση και ΔΔΟ, να κατακεραυνώνει τον Τατάρ και να φτιάξει στρατό, αεροπορία ναυτικό και να απαιτήσει ΑΟΖ με Ελλάδα.
_.
hellasjournal, 9 Μαϊου 2024
«Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί απλά να συζητήσει» είπε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Σπίτι της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος απέρριψε μια τριμερή συνάντηση των ηγετών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, είπε ότι «δεν θα μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, θα μιλήσω εκ μέρους της δικής μας πλευράς.
Ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα της κας Ολγκίν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται στην Κύπρο και ας αφήσουμε τη διπλωματία να εργαστεί και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Αν δεν συζητήσουμε πώς θα δούμε ότι υπάρχει η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού.
Και δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει, απλά να συζητήσει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις και από σεβασμό προς τη δουλειά της κας Ολγκίν και όλων αυτών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».