ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιος δεν επιθυμεί ούτε απλά να συζητήσει» δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη Τατάρ
Thursday
09/05/2024
21:55 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Νίκος Χριστοδουλίδης
0

Σχόλιο GMR: Εχουν σημασία οι τίτλοι;

Δηλαδή, [ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων]

Υπογραμμίζουμε τον τίτλο που έδωσε ο Τατάρ στον Χριστοδουλίδη αλλά, πιο πολύ υπογραμμίζουμε την πρεμούρα του Χριστοδουλίδη (αποφασισμένου για ΔΔΟ) να αποδέχεται τον τίτλο του εκπροσώπου κοινότητας και να ενεργεί ως εκπρόσωπος κοινότητας και όχι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας αυτεξούσιου κράτους.  

Εκφραζόμενοι διαφορετικά, ο Τατάρ και κάποιοι δημοσιογράφοι υποβιβαζουν τον Χριστοδουλίδη σε ηγέτη κοινοτητας (αντι Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ο Χριστοδουλίδης δεν τους “βουλώνει” το στομα . Και αυτό προστίθεται στην μικρότητα του Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι έπρεπε αντί να παρακαλάει για συνάντηση και ΔΔΟ, να κατακεραυνώνει τον Τατάρ και να φτιάξει στρατό, αεροπορία ναυτικό και να απαιτήσει ΑΟΖ με Ελλάδα.

_.

 

 

 

 

hellasjournal, 9 Μαϊου 2024

 

 

 

 

«Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί απλά να συζητήσει» είπε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Σπίτι της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος απέρριψε μια τριμερή συνάντηση των ηγετών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, είπε ότι «δεν θα μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, θα μιλήσω εκ μέρους της δικής μας πλευράς.

Ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα της κας Ολγκίν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται στην Κύπρο και ας αφήσουμε τη διπλωματία να εργαστεί και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Αν δεν συζητήσουμε πώς θα δούμε ότι υπάρχει η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού.

Και δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει, απλά να συζητήσει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις και από σεβασμό προς τη δουλειά της κας Ολγκίν και όλων αυτών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».

Ερωτηθείς αν η κα Ολγκίν του ανέφερε κάποιες ιδέες και σκέψεις της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είχα μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση με την κα Ολγκίν, μου ανέφερε κάποιες ιδέες, ανέφερα κάποιες ιδέες και η προσπάθεια της συνεχίζεται. Δεν θέλω να τοποθετηθώ επειδή ο κ. Τατάρ έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις, δεν πιστεύω ποτέ ότι θα έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Ας την αφήσουμε την κα Ολγκίν, συνεχίζει, είναι εδώ στην Κύπρο. Επιχειρούν (τα ΗΕ), και θέλω να το αναγνωρίσω, είναι σημαντικές και οι επαφές που προηγήθηκαν της καθόδου της στην Κύπρο, γίνονται προσπάθειες, να αναμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα και μετά θα τοποθετηθούμε  υπεύθυνα και συνολικά».

Σε ερώτηση αν έχουν γίνει προτάσεις που χρήζουν υπέρβασης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «καμία υπέρβαση, δεν τίθεται από κανένα θέμα υπέρβασης σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Από κει και πέρα δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κάποιος δεν μπορεί να καθίσει σε ένα τραπέζι να συζητήσει. Συνεχίζεται η προσπάθεια, ας μην προκαταλάβω το αποτέλεσμα, έχω δει τις δηλώσεις (Τατάρ), δεν είναι θετικές, δεν θέλω να σχολιάσω, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, σέβομαι την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα».

Κληθείς να πει αν ελπίζει σε κάτι σε σχέση με τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά και ελπίζω. Είχα επικοινωνία χθες βράδυ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα και είναι μια συνάντηση που πάντα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα μεταφερθούν κάποια μηνύματα ειδικότερα από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, και ελπίζω και αυτή η συνάντηση να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια».


Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η ΕΕ στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη παρά τα ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα ΗΕ έχουν θέσει το πλαίσιο, σε αυτό το πλαίσιο διεξάγονται όλες οι προσπάθειες, σε αυτό το πλαίσιο θα διεξαχθούν τυχόν συνομιλίες. Από κει και πέρα η ΕΕ διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία και μέσα που να μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Η ΕΕ πρόσφατα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη θετική συμβολή της κυπριακής Δημοκρατίας η οποία αναγνωρίστηκε, έστειλε ένα θετικότατο μήνυμα προς την Τουρκία, ένα μήνυμα ετοιμότητας για θετικές εξελίξεις. Αν αυτές οι θετικές εξελίξεις θα μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες ενέργειες αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από πλευράς Τουρκίας».

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.