ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Κράτος πρώτης γραμμής ή κράτος στην κόψη του ξυραφιού;
Friday
19/04/2019
12:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

Σχόλιο G-M-R : Επισημαίνουμε πως ο “λιγότερο ισχυρός” ΟΦΕΙΛΕΙ, ως σημαντικότερο πλεονέκτημά του, να διαθέτει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ την κατά Κλαούζεβιτς ΗΘΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ.

 

 

Παν. Ηφαιστος, 13 Απρ. 2019

 

Τα προβλήματα της Τουρκίας κάνουν την Ελλάδα κράτος πρώτης γραμμής της Δυτικής συμμαχίας ή κράτος στην κόψη του ξυραφιού των στρατηγικών παιγνίων; Αβίαστα η απάντηση είναι αμφότερα με την πλάστιγγα, συμφορά μας, να γέρνει προς το δεύτερο. Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι ορατή σε μια χώρα όπου τα συνθήματα κυριαρχούν εις βάρος των επιχειρημάτων, όπου η γνώση της διεθνούς πολιτικής είναι θολωμένη επειδή επί δεκαετίες μέσα στο μυαλό πολλών έρευσε ιδεολογικό δηλητήριο, όπου η διπλωματία κυμαίνεται μεταξύ αφορισμών και ασυγκράτητων υποκλίσεων και όπου οι κόκκινες γραμμές της εθνικής στρατηγικής είναι αθέατες, επειδή όλα θυσιάζονται πάνω στον «βωμό της καρέκλας» εν μέσω συνθημάτων, τακτικών παιγνίων και λογοπαιγνίων.

Πολλές αναλύσεις είναι εξαιρετικά περιεκτικές, όπως πρόσφατα του Σταύρου Λυγερού στο SLpress. Παραθέτω απόσπασμα για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ: «Στην πραγματικότητα, η άτυπη διπλωματική διελκυστίνδα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. … Στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να μην τραβήξουν το σκοινί. Ελπίζουν πως ακόμα κι αν δεν τα βρουν με τον Ερντογάν θα επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό “μαντρί”, όταν αυτός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φύγει από το προσκήνιο».

Σίγουρα δεν τελείωσε το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας-Δύσης όπως πολλοί υστερικά και αλλοπρόσαλλα υποστηρίζουν, επειδή εντυπωσιάζονται από στιγμιαία γεγονότα πίσω από τα οποία όπως πάντα συμβαίνει υποβόσκουν αθέατες μεθοδεύσεις, αθέατες ενέργειες και συναλλαγές και αθέατοι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί σκοποί. Συνεκτιμώντας λοιπόν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κριτήρια, ναι μεν η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης γραμμής, αλλά και στην κόψη του ξυραφιού.

(more…)

Οι Ηγεμονικές Δυνάμεις, τα λιγότερο ισχυρά κράτη και η Ελλάδα
Thursday
14/03/2019
22:31 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0


 

 

Παν. Ηφαιστος, 14 Μαρ. 2019

 

 

Ακολουθούν τέσσερα αλληλένδετα κείμενα. Από το πρώτο θα αντλήσει η προφορική εισήγηση στην ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στις 15.3.2019. Το δεύτερο είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Διπλωματία και Στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία», κεφάλαιο 6 ενότητα 3 όπου αναλύονται οι «πελατειακές σχέσεις» των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων μετά το 1945 με τις ΗΠΑ. Ακολουθεί αγγλικό κείμενο με τίτλο στο «Patron-Client Relations in the Emerging Security Environment”, στο Jerusalem Journal of International Relations, vol. 14. No 2 1992 όπου εξετάζονται οι «πελατειακές σχέσεις» Ισραήλ στην πρώτη κρίση του Ιράκ. Στο τέλος απόσπασμα από τον Θουκυδίδη του διαλόγου Μηλίων και Αθηναίων.

Για την χάραξη κα εφαρμογή στρατηγικής αλλά και για την μελέτη της διεθνούς πολιτικής μπροστά μας έχουμε μια πολύ προκλητική εποχή ενός διεθνούς συστήματος πολλών και πυρηνικά εξοπλισμένων μεγάλων δυνάμεων. Για κάθε λιγότερο ισχυρό κράτος όπως η Ελλάδα δύο είναι τα ζητήματα που πρωτίστως τίθενται.

  • Πρώτον, την διαχρονική θέση των ηγεμονικών δυνάμεων στην διεθνή πολιτική.

  • Δεύτερον, τις πολιτικές λιγότερο ισχυρών κρατών στις σχέσεις με τις ηγεμονικές δυνάμεις, πιο συγκεκριμένα πως και περί τίνος συναλλάσσονται.

Εξ αντικειμένου τα ηγεμονικά κράτη είναι οι βαθύτερες διαμορφωτικές δυνάμεις του ιστορικού γίγνεσθαι. Μετά τον Μέγα Αλέξανδρο διαδοχικά είχαμε την Ελληνιστική περίοδο, την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και επί μια χιλιετία την Δυτική Ρωμαιοκαθολική Αυτοκρατορία και την Βυζαντινή Οικουμένη.

Βασικά, ενώ η κλασική εποχή και η αντίστοιχη εποχή μετά την Συνθήκη της Βεστφαλίας και περισσότερο μετά τον ΟΗΕ αποτελούν τις δύο μεγάλες φάσεις του κρατοκεντρισμού, οι υπόλοιπες ιστορικές περίοδοι χαρακτηρίζονται από αυτοκρατορίες διαφορετικών δεσποτικών και ηγεμονικών βαθμίδων με εξαίρεση την Βυζαντινή Αυτοκρατορία η οποία κατά το πλείστο και επί μια χιλιετία ήταν κοσμοσυστημικά δημοκρατική.

(more…)

Οι «μοναχοφάηδες» του Κοτζιά και η τουρκική «απέραντη απειλή»
Monday
11/03/2019
04:00 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

Σχόλιο G-M-R : Εξαιρετικά τεκμηριωμένος ο καταγγελτικός σας λόγος αγαπητέ Κύριε Ηφαιστε, γι’ αυτό τον αναρτούμε, μ’ αυτόν αντιμετωπίζουμε την διαπλεκόμενη ακαδημαϊκο/πολιτικο/Δικαστική ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΕΙΑ.

Όμως αντίστοιχου επιπέδου αντιστασιακή-απελευθερωτική πρόταση;

Έχουμε διαβάσει τη γνώμη σας πως η παιδεία (σε η Κατοχική;) και η αντιμετώπιση της κομματοκρατίας με υποβολή ατομικών υποψηφιοτήτων στις εκλογές (σσ στις Κατοχικές εκλογές ατομικές αντιστάσεις;) θα λύσουν το πρόβλημα, τα ερωτηματικά μας ζητούν τις διευκρινίσεις σας.

Σας υποβάλλουμε πάλι την (εδώ) αντιστασιακή-απελευθερωτική πρόταση μας, και αν αυτή στερείται υποβάθρου Παιδείας, η αν δεν χτυπάει την κομματοκρατία (ιδιαίτερα την “τι κι αν είναι Κατοχική), η αν συγκρούεται με απόψεις σας, παρακαλούμε να μας το πείτε αμέσως. Την όποια απάντηση σας θα την δημοσιεύσουμε. Όμως με δημόσιους αντιμνημονιακούς ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ, η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, κάθε καινούργιο πρωινό.


 

 

Παν. Ηφαιστος, 9 Μαρ. 2019

 

 

Πριν από χιλιάδες χρόνια ο Sun Tzu έγραψε την γνωστή ρήση: «εάν γνωρίζεις τον εχθρό σου και τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα ακόμη και εκατό μαχών. Εάν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό για κάθε νίκη που κερδίζεις θα έχεις και μια ήττα. Εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου ούτε τον εχθρό σου θα νικηθείς σε κάθε μάχη».

Επιτακτικά λοιπόν τίθενται τα εξής ερωτήματα: Ποιοι είναι μοναχοφάηδες; Οι Έλληνες ή οι Τούρκοι; Γνωρίζουμε κάποιον σοβαρό Έλληνα πολιτικό ή επιστήμονα μοναχοφάη; Κάποιον δηλαδή που να εγείρει αναθεωρητικές αξιώσεις κατά γειτονικών κρατών κατά παράβαση των διεθνών συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου; Ζήτησε ή δεν ζήτησε η Ελλάδα στο παρελθόν να αποφανθούν τα αρμόδια διεθνή δικαστήρια και η Τουρκία αρνήθηκε; Ποιος απειλεί ποιον και πως; Ποιος επί δεκαετίες δημιουργεί παράνομα τετελεσμένα στην Κύπρο και στην βάση αυτών επιδιώκει πλήρη επικυριαρχία;

Ανάλογα με τις απαντήσεις σε αυτά και άλλα παρεμφερή ερωτήματα καταδεικνύεται το κατά πόσο γνωρίζουμε ή δεν γνωρίζουμε τον αντίπαλο και τον εαυτό μας. Εάν γνωρίζουμε, επίσης, τις θεμελιώδεις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου. Στο σημείο αυτό -και επειδή μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά έργο το οποίο θεωρείται η «βίβλος των διεθνών σχέσεων»- όποιοι μιλούν για την εξωτερική πολιτική και κυρίως όποιοι αναλαμβάνουν θέσεις μεγάλης πολιτικής ευθύνης, καλά κάνουν να σκεφτούν την πλανητικά αποδεκτή –πλην Ελλάδας– θέση του Hans Morgenthau: «βιώσιμο είναι το κράτος που διαθέτει επαρκή ισχύ για να εφαρμόσει τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την επικράτειά του».

(more…)

“Άμεση έξοδος από τα Μνημόνιο γιατί αλλιώς θα ωχριά το 1922 από αυτό που θα συμβεί”!
Monday
04/03/2019
06:02 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

Σχόλιο G-M-R Υπενθυμίζουμε τον (και για τον) Π. Ήφαιστο και την εδώ σχετική “για πολλοστή φορά” πρόταση μας.

 

Παν. Ηφαιστου , 30/04/2017 – 00:10

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Π.ΗΦΑΙΣΤΟ (upd)

Μια τοποθέτηση που αξίζει να μελετηθεί καθώς υποδεικνύει την εθνική ανάγκη αποτίναξης του εθνικού ζυγού της τρόικα και παραθέτει ενας “οδικό χάρτη” για το πως μπορεί αυτό να συμβεί” ο καθηγητής Διεθνών – Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Παναγιώτης Ήφαιστος στην ιστοσελίδα του υποστηρίζοντας ότι “Τα όσα έρχονται για την Ελλάδα γράφει θα κάνουν τη καταστροφή του 1922 να μοιάζει με ασήμαντο ιστορικό γεγονός”.

Καίριο ρόλο στον “οδικό χάρτη” εξόδου από την κρίση θα παίξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Η πρόταση συμποσούται στα εξής πέντε σημεία:

ΠΡΩΤΟΝ, η εντολέας κοινωνία επιβάλλει ένα ειρηνικό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΌ να αποχωρήσουν οι φαύλοι, οι υπάλληλοι των ξένων και οι εγχώριοι μεταπράτες-τεχνοκράτες. Εάν χρειαστεί όλοι οι πολίτες κάθονται στις πλατείες μέχρι νεοτέρας μέχρι τα μέλη του φαυλοκρατικού παλαιοκομματισμού να πάνε σπίτια τους.

(more…)

Πως παγιδεύτηκε στρατηγικά η Ελλάδα
Sunday
03/03/2019
00:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

Σχόλιο G-M-R :   Εξαιρετική ανάλυση με ένα εξαιρετικά αδύνατο σημείο. Το σημείο της ύπαρξης δυνατότητας πατριωτικής “αξιοποίησης” της Δυτικής Συμμαχίας, το οποίο παρά τις καλές και ενδεχόμενα σε κάποιο βαθμό “αντιστασιακές” διαθέσεις, όσον αφορά τις επιλογές ΕΝΤΟΣ αυτής της Συμμαχίας, είναι αυτό ακριβώς το σημείο το οποίο αποτρέπει τον γράφοντα, να προβεί σε “πρόταση διεξόδου“ (αφού η δι-έξοδος περιορίζεται στα ισχύοντα στρατιωτικά, επόμενα και Πολιτικά και Ηθικά, πλαίσια. Η τελευταία πρόταση διεξόδου που διαβάσαμε από τον εξαιρετικά χρήσιμο/μεθοδικό/έμπειρο γεωπολιτικό αναλυτή κύριο Παναγιώτη Ήφαιστο, ήταν η ανάπτυξη κατάλληλης Παιδείας (για να συμβεί τι και πότε;). Όμως η Παιδεία, εγκλωβισμένη σε ΕΘΕΛΟΚΑΤΟΧΕΣ, εθελοκατεχόμενη Παιδεία θα είναι. Επίσης διαβάσαμε, άλλη πρόταση από τον κύριο Ηφαιστο πως για να καταπολεμηθεί η επιζήμια για τη χώρα κομματοκρατία, θα πρέπει να θέτουν ανεξάρτητες βουλευτικές υποψηφιότητες οι πολίτες(πάλι, για να συμβεί τι και πότε;). Όμως κύριε Ηφαιστε, θα παρακαλούσαμε όπως μας συνηθίζετε στις λοιπές αναλύσεις σας, οι προτάσεις σας να μην είναι τόσο “τηλεγραφικές”, να συνοδεύονται από ένα επιχειρησιακό/οργανωτικό σχέδιο, ανάλυσης της κατάστασης, καταγραφής των κατά περίπτωση διαθέσιμων ισχυρών πατριωτικών μέσων/δεδομένων/”πολεμοφοδίων”, και παράλληλα αδυναμιών του εγχώριου υπέρ παγκοσμιοποίησης στρατοπέδου. Σας επαναφέρουμε Κύριε Ηφαιστε την εδώ αντιστασιακή/ απελευθερωτική πρόταση μας, στα πλαίσια του πατριωτικού δημοκρατικού διαλόγου (και όχι μονόλογου, όπως μας επιβάλλουν όλοι οι αντιμνημονιακοί πολιτευόμενοι υπερασπιστές της κομματοκρατίας “τι κι αν είναι Κατοχική”), με την ελπίδα να επικοινωνήσετε μαζί μας με οποίο τρόπο σας διευκολύνει. Διότι “Αυτοί βαράνε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, και ‘μεις…, ΚΑΘΕΝΑΣ ΧΩΡΙΑ”.


Παναγιώτης Ήφαιστος, 26 Φεβ. 2019

 

 

Προβληματίζουν βαθύτατα οι χαώδεις νεοελληνικές διαιρέσεις οι οποίες, ναι μεν έχουν βαθιές ρίζες, πλην τελευταία εντείνονται και βαθαίνουν. Άμα κάτι αρχίσει στραβά κινείται στραβά, εκτός και εάν διορθωθεί. Στην περίπτωσή μας με την ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του ελληνικού κράτους για να καταστεί δημοκρατικό, ισχυρό, ασφαλές και βιώσιμο. Η «κακιά αφετηρία» ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια και η έλευση των Βαυαρών. Ματαιώθηκαν έτσι οι αξιώσεις των υψηλοτάτης υπόστασης Επαναστατών του 1821 όπως καταγράφηκαν στις Εθνοσυνελεύσεις αμέσως μετά.

Δεν εκπληρώθηκαν οι σκοποί της Επανάστασης του 1821 για δημιουργία δημοκρατικά συγκροτημένης Πολιτείας η οποία θα ενσωμάτωνε τις επί αιώνες τοπικά αυτεξούσιες και αυτό-θεσπιζόμενες Πόλεις. Ο πρώτος νόμος των Βαυαρών καταργούσε, βασικά, την επί αιώνες δημοκρατική πολιτική οργάνωση των Πόλεων.

Έκτοτε, εντός μιας ουσιαστικά ξενοκρατούμενης χώρας-χώρου μέσα στην οποία εγκλωβίστηκαν «των Ελλήνων οι Κοινότητες» –και η οποία ευθύνεται για την καταστροφή των εκτός συνόρων Ελλήνων– αυξήθηκαν οι διαιρέσεις, ακυρώθηκε η πολιτική και οικονομική οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων και εξασθένησαν οι παραδόσεις των Κοινών και των Πόλεων. Ενάμιση αιώνα μετά αυτό επιτάθηκε με την έλευση της αστικοποίησης η οποία στρίμωξε τους περισσότερους Έλληνες μέσα στα τσιμεντένια τείχη των αστικών κέντρων.

(more…)

Η παραίτηση Κοτζιά ένδειξη του στρατηγικού χάους
Sunday
28/10/2018
19:37 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

 

του Παναγιώτη Ήφαιστου, 21 Οκτ. 2018

Η εθνοκρατική ζωή και η συγκρότηση αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής είναι ένα διαρκές πνευματικό, πολιτικό και θεσμικό άθλημα. Κινούμενοι ανοδικά, τουτέστιν στεριώνοντας και δυναμώνοντας την εθνική ανεξαρτησία, απαιτείται να ενισχύεται η εθνική ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή υπό συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, δημοκρατίας και πολιτικής ελευθερίας. Και το αντίστροφο για την καθοδική τροχιά: Ροκανίζονται τα κοσμοθεωρητικά θέσφατα και κυρίως η προσκόλληση στην υψίστης σημασίας και έσχατη έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας.

Επιπρόσθετα, εκμηδενίζονται οι πολίτες ηθικά και ανθρωπολογικά, σαπίζουν τα -από άποψη κοινωνικής νομιμοποίησης- κανονιστικά εποικοδομήματα και όλοι κατηφορίζουν προς χαμηλότερες βαθμίδες πολιτικών σχέσεων ή και προς εκμηδένιση. Αυτό ισχυριζόμαστε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και με καταιγιστικούς ρυθμούς στους μνημονιακούς καιρούς της τελευταίας οκταετίας.

Εξ ου και ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική, όταν η κοινωνία τέθηκε σε τροχιά εξόντωσης, χωρίς προοπτική αντιστροφής. Τέθηκε σε οικονομική καταστολή λόγω πληγμάτων ενός ανελέητου μεταμοντέρνου πολέμου και λόγω διχασμού ακόμη χειρότερου σε σύγκριση με τις άχαρες «παραδοσιακές» ιδεολογικές και κομματικές διαιρέσεις.

Τα γράφουμε αυτά εδώ, που συχνά αναλύουμε σε εκτενέστερα κείμενα, για δύο βασικά λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί όσον αφορά το άμεσο μέλλον ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών αφήνει πίσω του μια χαώδη εξωτερική πολιτική βαθύτατων προεκτάσεων. Εκτός και εάν η κατάσταση αντιστραφεί δραστικά και ριζοσπαστικά εξ αντικειμένου ισχύουν τα εξής:

(more…)

Η σπάταλη ελπίδα ότι δεν πιάσαμε ακόμη πάτο
Wednesday
03/10/2018
09:52 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

Παναγιώτης Ήφαιστος, 2 Οκτ. 2018

 

 

Κάθε ανάλυση πρώτον του ρόλου του πολίτη και της σχέσης του με την εξουσία μέσα στο κράτος, δεύτερον, της συγκρότησης και συγκράτησης του κράτους και τρίτον, της θέσης του κράτους στο διεθνές σύστημα, είναι το αντίστοιχο της ιατρικής. Λάθος διάγνωση και λάθος θεραπεία για τα τρία αυτά επίπεδα ανάλυσης σημαίνει θάνατο ή ζημιές για το άτυχο κράτος, και το αντίστροφο.

Πως λοιπόν θα μπορούσε κανείς να εξηγήσει την αλήθεια για την σύγχρονη διεθνή πολιτική και να γίνει πιστευτός, σ’ ένα κράτος μέσα στο οποίο τους δύο τελευταίους αιώνες δεν κυριαρχεί μια καθαρή και σωστή θέαση του κόσμου αλλά θολά και λανθασμένα διεθνιστικά ή κοσμοπολίτικα αλληθωρίσματα όσων ύπουλα ή αφελώς, συνειδητά ή ανεπίγνωστα, αδιαλείπτως και γενικευμένα κάνουν λάθος διαγνώσεις των αιτίων και προτείνουν λάθος θεραπείες!

Κάποιοι συχνά λέμε ότι, τρύπες στο νερό ή διάλογο κωφαλάλων διαπιστώνει κανείς ότι κάνει, όταν γράφοντας ή ομιλώντας στην Ελλάδα και στην ελληνική γλώσσα προσπαθεί να εξηγήσει, για παράδειγμα, ότι στην κρατοκεντρική διεθνή πολιτική «η πολιτική ηθική είναι μηδενική» «το κύριο νόμισμα είναι η ισχύς» (Waltz) και ότι «δίκαιο έχει όποιος έχει ίση δύναμη», δηλαδή ισορροπία δυνάμεων (Θουκυδίδης).

(more…)

Η γονατισμένη Ελλάδα και ο μύθος του ηγετικού ρόλου της
Friday
31/08/2018
14:41 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Κείμενα Γνώμης Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

του Παναγιώτη ‘Ηφαιστου, 24 Αυγ. 2018

Τα σοβαρά εθνικής σημασίας ζητήματα οφείλει κανείς να τα προσεγγίζει ορθολογιστικά και υπεύθυνα. Έτσι, αντίθετα με αυτά που συχνά γράφονται, ας πούμε εισαγωγικά ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ δεν κινούνται γραμμικά. Όλα είναι απρόβλεπτα όχι μόνο στις διμερείς αυτές σχέσεις, αλλά και ευρύτερα στην περιφέρειά μας και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη.

Επιπλέον, όταν αναφέρεται κανείς στην ρευστή καθημερινότητα, απαιτείται να διακρίνει τις γνώμες που είναι ιδεολογικά, ατομικά ή κομματικά κινούμενες και τις εκτιμήσεις που απορρέουν από πάγιες τυπολογίες και αξιώματα του κρατοκεντρικού συστήματος, των ηγεμονικών στρατηγικών και των προεκτάσεων στις περιφέρειες του πλανήτη.

Είναι, λοιπόν, ένα πράγμα η διατύπωση γνωμών, ή και η εκτόξευση επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων για ζητήματα της επικαιρότητας και άλλο οι εκτιμήσεις, οι οποίες εδράζονται σε εδραιωμένες τυπολογίες και αξιώματα. Τα τελευταία ποτέ δεν διατυπώνουν προφητείες. Μόνο εκτιμούν τον προσανατολισμό, εντός του οποίου κινούνται τα πράγματα και εντός του οποίου κανείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ως προς το ποιες είναι οι διαμορφωτικές προϋποθέσεις και ως προς το πώς τον επηρεάζουν.

(more…)

Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος
Saturday
24/03/2018
09:12 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

του Παν. Ήφαιστου(*), 23-32018

 

 

Προχωρώ σε στοιχειώδεις αναφορές για το μείζον ζήτημα των απειλών χαμηλής έντασης. Στο τέλος σε τρία παραρτήματα συμπεριλαμβάνω εξίσου στοιχειώδεις αναφορές για το ζήτημα του ελέγχου της κλιμάκωσης, της αξιοπιστίας μιας αποτρεπτικής στρατηγικής και της έννοιας του σχετικού συμφέροντος στην αποτρεπτική στρατηγική.

Η συντρέχουσα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχει, μεταξύ άλλων, τρεις κύριες πτυχές.

  • Πρώτον, μια αδιάκοπη αναθεωρητική απειλή πολλών δεκαετιών.

  • Δεύτερον, μια εδραιωμένη πλέον Τουρκική αντίληψη ότι η Ελλάδα κατευνάζει, ότι προσφέρεται για επίδειξη δυνάμεως και ότι διαμέσου επίδειξης ισχύος στα πεδία απειλών χαμηλής έντασης κυρίως στο Αιγαίο και στην Θράκη.

  • Τρίτον, η επίδειξη αποδιοργάνωσης, ελλείμματος συντονισμού και άσκοπων επικίνδυνων ελιγμών του Κύπριου προέδρου ενδέχεται να έπεισε την Άγκυρα ότι ήλθε η στιγμή να ελέγξει όλη την Κύπρο μέσω ενός τουρκικού κράτους εντός ενός κρατιδίου πλέον τις τύχες του οποίου θα διαχειρίζεται με τις ευκαιρίες που θα της προσφέρουν οι τερατώδεις κρατικές ρυθμίσεις που ήδη δεχθήκαμε ή μισο-δεχθήκαμε.

(more…)