ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ρολάνδης για παρασκήνιο της παρέμβασης Αθήνας για ΑΟΖ Κύπρου–Αιγύπτου (ΒΙΝΤΕΟ)
Tuesday
22/09/2020
00:59 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ Νίκ. Ρολάνδης
0

Σχόλιο GMR:    

  •  “«Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή, μετά από τόσα προβλήματα, να διακινδυνεύσω με πόλεμο». Αυτήν τη θέση ακολούθησαν όλοι Πρωθυπουργοί μέχρι σήμερα, σοσιαλιστές, Δεξιοί, Αριστεροί.”
  •  Άς υποθέσουμε ότι “εκείνη τη στιγμή”, “δεν μπορούσαμε”.
  •  Τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα , τι μπορούσαμε;

Από ΝΑΤΟπροσήλωση, Ε.Ε.αποχαύνωση και στραγγαλισμό μέχρι παντοειδή εκχώρηση Εθνικής κυριαρχίας (Μνημόνια-Συμφωνία Πρεσπών-Συμφωνίες με Ιταλία-Αίγυπτο-Κουκούλωμα απόπειρας δολοφονίας του εν ενεργεία Πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή-Κουκούλωμα υπόθεσης Vodafone /δολοφονίας Κ.Τσαλικίδη-Κουκούλωμα δεκάδων μηνύσεων εσχάτης προδοσίας).

Και κάτι φιλοαμερικάνικα ψιλά ακόμα που συμπληρώνουν μεταπολεμικά το σκηνικό: Απόσυρση Μεραρχίας από Κύπρο το ’67 (εδώ Παν. Γκαρτζονίκας), Κρατικοκυβερνητική δολοφονία Πλουμπίδη-Μπάτση-Μπελογιάννη-Μανδηλαρά και όχι μόνο, να πούμε και ένα από τα ΑΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ θύματα της Χούντας, Σκαρέντζος, άριστος φοιτητής και ποδοσφαιριστής του Ηλυσιακού-καλός φιλος και συμμαθητής του Δημήτρη Παξινού τέως Προέδρου του ΔΣΑ (εδώ   {{ φωτό — ήταν και ο Σπίρτζης αντιμνημονιακός… να τα βλέπετε αυτά }} στάση ΔΣΑ επί προεδρίας του, στη μνήμη θα λέγαμε του συμμαθητή του).

._

 

 

 

 

Νίκ. Ρολάνδης, 11 Δεκεμβρίου 2019

 

 

 

Το παρασκήνιο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Κύπρου–Αιγύπτου το 20103 αποκάλυψε ο Νίκος Ρολάνδης στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι», εξηγώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αθήνα αποφάσισε να κάνει μερική υποχώρηση για το Καστελόριζο.

«Συμφωνήσαμε μετά από διαπραγματεύσεις 3-4 ετών με την Αίγυπτο και πετύχαμε οριοθέτηση στη μέση γραμμή που ήταν ένα τεράστιο επίτευγμα, αν και οι Αιγύπτιοι ήθελαν τη γραμμή βορειότερα περίπου 30 χιλιόμετρα. Αυτό που μας βοήθησε ήταν η πληροφορία μας, μέσω του Πρέσβη μας Δρουσιώτη στην Αίγυπτο, ότι την ίδια περίοδο διαπραγματεύονταν με τη Σαουδική Αραβία που είχε επίσης μεγάλη ακτογραμμή. Έτσι θα ήταν win–win».


Για την Κύπρο, όπως είπε, εκείνη η θαλάσσια λωρίδα που εξασφάλισε με τη μέση γραμμή είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αφού εκεί είναι που γίνονται έρευνες σήμερα.

Ο κ. Ρολάνδης είπε πως τότε η Ελλάδα προσέγγισε την ε/κ πλευρά για αλλαγή των αρχικών σημείων οριοθέτησης με την Αίγυπτο, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή με την Τουρκία για το ζήτημα του Καστελλορίζου.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν παρών ο Αλέκος Μαρκίδης ως Γενικός Εισαγγελέας και νομική λειτουργός η Σπηλιοτοπούλου, ενώ από την άλλη πλευρά ένας υποναύαρχος και πέντε Ελλαδίτες πρεσβευτές, με επικεφαλής τον κ. Γεννηματά.  (…..)

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, δείτε και τα σχετικά video (ειδικά το 1ο στη σειρά), εδώ.

 

 

Πηγή: sigmalive.com

 

 

Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επιρροή στις τουρκικές διεκδικήσεις
Saturday
05/09/2020
10:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ Κέρη Μαυρομμάτη
0

 

 

Κέρη Π. Μαυρομάτη, 30 Αυγούστου 2020

 

 

 

Η κυβερνητική πολιτική επιλογή- βούληση της εκχώρησης-μεταβίβασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ελληνικής δικαιοδοσίας- αρμοδιοτήτων στην Αίγυπτο, με την από 6-8-2020 συμφωνία τμηματικής ή κατά την παγκόσμια νομική, κυβερνητική πρωτοπυπία περί <partial delimitation><τμηματικής ή μερικής> οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο γειτονικών κρατών είναι πρόδηλη τόσο από το στάδιο της συνομολόγησης όσο και από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Αυτή η βεβιασμένη συνομολόγηση με ένα πρόχειρο κείμενο ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας , εφαρμόζοντας την απαγορευμένη μυστική διπλωματία, όπως και η προηγούμενη από 9-6-2020 ελληνοιταλική συμφωνία, έχει ως πρόσχημα –δικαιολογία την αντιμετώπιση του από 27-11-2019 παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υποστηρίζεται επιδιώκει την κυβερνητική αποτελεσματική λύση του προβλήματος της τουρκικής προσβολής -διεκδίκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιε ζώνες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Όμως είναι πλέον αποδεδειγμένη τόσο από το στάδιο του διαλόγου συνομολόγησης όσο και από το περιεχόμενο της από 6-8-2020 ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ ότι δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις τουρκικές διεκδικήσεις σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες ΑΟΖ/ΥΦαλοκρηπίδας στο Αιγαίο- Α. Μεσόγειο

Ειδικότερα όσον αφορά το περιεχόμενο της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, περιλαμβάνει το Προοίμιο, πέντε άρθρα και ένα Παράρτημα με Πίνακα Γεωγραφικών Συντεταγμένων.

(more…)

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr – Δένδιας: ΑΟΖ με την Κύπρο εν ευθέτω χρόνω
Wednesday
02/09/2020
01:56 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ν.Δ.
0

Σχόλιο GMR:  Αγάλιο-αγάλιο(1) γίνεται η αγουρίδα(2) μέλι(3)!

(1) “εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες” (ακούστε σχετικά το ΕΔΩ ηχητικό από Γιάννη Μάζη).

(2) η βάσει της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ (και ως ορολογία και ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας) μειωμένη επήρεια των Ελληνικών νησιών, η οποία θα δώσει,…

(3)…την αγουρίδα-μέλι μιας ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, σύμφωνης με τις Τουρκικές απαιτήσεις(*)

(*) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

Κ. Βενιζέλος 8/8/20 slpress:Έχει αναφερθεί πως υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία για να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών. Όταν όμως έχει γίνει αποδεκτό ήδη πως τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια, δημιουργείται ένα σοβαρό προηγούμενο. Δημιουργείται και ένα κενό μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, το οποίο ως γνωστό θέλει ετσιθελικά να συμπληρώσει η κατοχική Τουρκία.” .

Α. Λαυρέντζος 8/7/20 slpress:Όπως είπαμε και στην αρχή, η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου έγινε με σκοπό την υπονόμευση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Και αυτό, έως έναν βαθμό το επιτυγχάνει. Είναι όμως εν τέλει βλαπτική για τα ελληνικά συμφέροντα, και μάλιστα όχι τόσο για αυτά που παραχώρησε, αλλά κυρίως για εκείνα που βάσει της συμφωνίας αυτής θα παραχωρηθούν στο μέλλον. Και ένα από αυτά είναι η συνέχεια των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου που θα πρέπει να θεωρείται υπόθεση οριστικά χαμένη.

Γ. Μαργαρίτης 7/8/20 slpress:Τώρα λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός εφ΄όλης της ύλης διάλογος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ρυθμίσει –με τις συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο– όλα τα βασικά προαπαιτούμενα. Δυστυχώς τα βασικά εξ όσων η απέναντι πλευρά διεκδικεί. Η ελληνική ΑΟΖ δεν είναι πλήρης και κανονική ΑΟΖ, όπως την ορίζει το διεθνές δίκαιο. Το “αποκλειστική” μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού.“.

._

 

 

 

Newsbomb, 30 Αυγ. 2020

 

 

 

Την αποκάλυψη πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Κύπρο για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην εφημερίδα Real News και τον δηγμοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επόμενα βήματα της ελληνικής διπλωματίας και το ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, ακόμα και την Κύπρο τόνισε πως «η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας».

 

Ο Νίκος Δένδιας άποκάλυψε δε και τα επόμενα βήματα τονίζοντας πως «στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση, δεδομένων και των δεσμών, της συναντίληψης και του διαρκούς μεταξύ μας συντονισμού».

Συμπλήρωσε δε πως σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. «Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως βεβαίως ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι συζητήσεις μας με τη Λιβύη, συζητήσεις για τις οποίες το λιβυκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει απόλυτη ετοιμότητα», είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών.

(more…)

Η «διπλωματία του 28ου Μεσημβρινού»
Monday
24/08/2020
02:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Μήπως κύριε ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ, το “αδιστάκτως βέβαιον” περί του ΝΑΤΟ, μας επαναφέρει για ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, το “αδιστάκτως αναγκαίο”(*) εξόδου από την νατοϊκή ευρωζώνη;

(*) από την εδώ εξαιρετική ομιλία σας στο ΜΑΧΟΜΕ…

._

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης(*), 18 Αυγούστου 2020

 

 

 

Για τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιουργούν εντάσεις, ασφαλώς σε πολύ ακραίο επίπεδο ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη βεβαίως της γείτονος, και σε σχέση με τους χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας και της κυβέρνησης, ασφαλώς χρήσιμα είναι να λεχθούν τα εξής:

1) Αναφορικώς με την « οριοθέτηση» της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου,που προέκυψε με αντικειμενικό και μόνο σκοπό την επιβεβαίωση της ακυρότητας του «τουρκολυβικού συμφώνου» (το οποίο όπως προκύπτει, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν έχει καν-ακόμη- πρωτοκολληθεί στον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών) προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να επισημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή περί της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αφορά «μερική οριοθέτηση», η οποία εκτείνεται έως τον 28ο μεσημβρινό.

Συνεπώς η οριοθέτηση αυτή δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο, ούτε καν ολόκληρη την επικράτεια της Ρόδου. Και τούτο διότι ο 28ος μεσημβρινός τέμνει τη Ρόδο στη μέση.

2) Ως εκ τούτου δια παραλείψεως-ανοχής, η Ελλάδα δεν αντιδρά απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας η οποία υποστηρίζει ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού αφορά ζωτικό της χώρο, με ανεπίδεκτες ιστορικής και νομικής εκτίμησης ισχυρισμούς για …«γαλάζια πατρίδα».

(more…)

Η Συμφωνία του Καΐρου και το τετελεσμένο του Oruc Reis στη θεωρητική ελληνική ΑΟΖ
Sunday
16/08/2020
10:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ Αναστ. Λαυρέντζος ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
0

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R: – Οι παρενθέσεις προκύπτουν αυτοδικαίως από τα κομβικής σημασίας ΚΑΤΑΓΓΕΛΤΙΚΑ σημεία του άρθρου.

– Οι εντός των παρενθέσεων επισημάνσεις, αφορούν ΦΩΝΑΧΤΑ την ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ Ελληνικής Ποινικής Δικαιοσύνης, για την ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ.

– Η Ελλάδα, ΔΗΛΑΔΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (και οι συνυπαίτιες κυβερνήσεις), με βάση και την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο:

Α) Είναι απρόθυμη να ορίσει (και ΕΚ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥΤΟΥ αδύναμη να υπερασπιστεί) τα κυριαρχικά της δικαιώματα,

Β) Δημιούργησε υποθήκες (ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ-ΥΠΟΘΗΚΕΣ/ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ) για την τελική διευθέτηση (αλλά και για την de factIo αξιοποίηση, δικην δεδικασμένου πλέον, των ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ κυριαρχικών δικαιωμάτων τής Τουρκίας),

– Το ερώτημα , ρητορικό ερώτημα βεβαίως υπό το καθεστώς της δεύτερης δικτατορίας αυτής των ΜΜΕ, μετά την κατοχικοκοινοβουλευτική δικτατορία, που θέτει η G-M-R προς τον αρθρογράφο, είναι: Η ελπίδα, μετά από την υφιστάμενη Μνημονιακή Κατοχή-Χρεοκρατία, την υφιστάμενη Συμφωνία των Πρεσπών, την υφιστάμενη Κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, “ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τις συμμαχίες που της προσφέρονται και θα πράξει το καλύτερο δυνατόν από εδώ και εμπρός“, ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ, ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ και ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ (από τις ΥΠΟΘΗΚΕΣ της συμφωνίας με την Αίγυπτο και τις από τις συν-υφιστάμενες καταστάσεις, Μνημονίων-Συμφωνίας Πρεσπών-Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο, να προσθέσουμε και απόπειρα δολοφονίας Κ. Καραμανλή – δολοφονία Τσαλικίδη ).

 

 

 

Αναστάσιος Λαυρέντζος, 16 Αυγούστου 2020

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Στο προηγούμενο άρθρο μου, στο οποίο σχολίαζα τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, έγραφα στην τελευταία παράγραφο: «Όμως η Ελλάδα πλανάται αν νομίζει ότι έστω και με τέτοιο κόστος θα περιχαρακώσει την κολοβωμένη κυριαρχία της. Διότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να την επικυρώσει απέναντι στην Τουρκία. Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για τη συνέχεια της κρίσης».

Και η συνέχεια της κρίσης δεν άργησε να έλθει. Την περασμένη Δευτέρα κιόλας ο Ερντογάν προχώρησε στην πρόκληση που είχε προαναγγείλει. Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη, εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για διενέργεια σεισμικών ερευνών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντίστοιχα την κινητοποίηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Από την εξέλιξη αυτή αποδείχτηκε ότι ο Ερντογάν είχε την αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσει την πρόκληση που είχε εξαγγείλει από τον Μάιο. Η ελληνική πλευρά όμως δεν έδειξε διάθεση κλιμάκωσης της κρίσης και προτίμησε να διαχειριστεί το ζήτημα στο διπλωματικό πεδίο. Εκ των υστέρων φαίνεται λοιπόν ότι την πρώτη φορά που το Oruc Reis επρόκειτο να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα τέλη Ιουλίου, οι έρευνές του αναβλήθηκαν για δύο λόγους: πρώτον επειδή παρενέβη ο ξένος παράγοντας (κυρίως η Γερμανία) και δεύτερον επειδή όπως φαίνεται, η ελληνική πλευρά συναίνεσε στην έναρξη κάποιας μορφής διαλόγου με την Τουρκία.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Πηγή: slpress.gr

Η συμφωνία του Καΐρου και η ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων
Saturday
15/08/2020
19:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΛΙΒΥΗ
0

ΣΧΟΛΙΟ G-M-R:    Η παραπλάνηση, συνήθως δόλια, εφ’ όσον προέρχεται από επώνυμους η και επαγγελματίες της ενημέρωσης, βασιλεύει:

Η απόδοση επήρειας σε μικρά και μεγάλα ελληνικά νησιά, μάλιστα, έρχεται να ενισχύσει το κύριο επιχείρημα της Ελλάδος …

Είχαμε την πλήρη (μας) σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κυριαρχία, ΑΛΛΑ, καταφέραμε και κατακτήσαμε (καταργώντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΗΡΕΙΑ!

 

 

Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, 15 Αυγούστου 2020

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η συμφωνία του Καΐρου για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου είναι μια επιτυχής κίνηση και μια χρήσιμη εξέλιξη για την Ελλάδα. Αυτό αφορά κυρίως το πολιτικό- διπλωματικό επίπεδο μετά από μια σειρά Τουρκικών πρωτοβουλιών που, παρά τον αυθαίρετο και νομικά έωλο χαρακτήρα τους, είχαν φέρει σε δύσκολη θέση την πάντα νομιμόφρονα αλλά και συνήθως ολιγωρούσα Ελλάδα!

Οι παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, η εξαγγελία ανάλογων αυθαίρετων ενεργειών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η αμφισβήτηση των θαλασσίων ζωνών των νησιών μας (αλλά και της Κύπρου), η διεκδίκηση τουρκικής κυριαρχίας επί πλειάδας νησιών και νησίδων της χώρας μας που προστίθεται στις ποικίλες άλλες μονομερείς και παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος μας (με αφετηρία το 1973), αλλά κυρίως η κορυφαία πράξη της τουρκικής ιλαροτραγωδίας με το τουρκολιβυκό ψευτομνημόνιο, είχαν δημιουργήσει μια τουρκική επέλαση στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και της δικαιοδοσίας.

……..

 

Η απόδοση επήρειας σε μικρά και μεγάλα ελληνικά νησιά, μάλιστα, έρχεται να ενισχύσει το κύριο επιχείρημα της Ελλάδος αλλά και να αντιμετωπίσει το ταυτόχρονο πρόβλημα που προκαλεί η παράνομη άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί τον θεμελιώδη κανόνα (άρθρο 121.2) της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας (που αποτελεί και εθιμικό κανόνα), ότι τα νησιά έχουν ισότιμα δικαιώματα θαλασσίων ζωνών με τα ηπειρωτικά εδάφη, εκτός από βράχους ή νησίδες που δεν μπορούν να συντηρήσουν αυτόνομη ανθρώπινη εγκατάσταση (άρθρο 121.3)

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

Η Ελλάδα “έκαψε” κυριαρχικό δικαίωμα στο βωμό του τουρκολυβικού μνημονίου
Sunday
09/08/2020
02:29 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ Αναστ. Λαυρέντζος ΑΟΖ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΛΙΒΥΗ
0

 

 

Αναστ. Λαυρέντζος 8 Αυγούστου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

 

Την Πέμπτη το απόγευμα ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά η υπογραφή συμφωνίας μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου. Η Συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και σε σημαντικό βαθμό το επιτυγχάνει. Όμως με τί κόστος; Όπως προκύπτει, η συμφωνία έχει τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον και σημαντικότερο: Η συμφωνία αναγνωρίζει με ελληνική υπογραφή ότι η Κρήτη έχει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ. Όπως προκύπτει, η διανομή της ενδιάμεσης θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου δεν έγινε με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Αντιθέτως έγινε με έναν ετεροβαρή για την Ελλάδα τρόπο που καταλήγει σε ένα 56%-44% υπέρ της Αιγύπτου. Πρόκειται για μια σημαντικότατη ελληνική παραχώρηση, διότι δεν αφορά μόνο αποδοχή μικρότερης ΑΟΖ από αυτή που μας αναλογεί, αλλά και παραδοχή του ότι ένα νησί με το μέγεθος της Κρήτης μπορεί να έχει μειωμένη επήρεια ΑΟΖ.
  • Δεύτερον, πρόκειται για μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης, η οποία εκτείνεται έως τον 28ο μεσημβρινό. Δηλαδή η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο, που είναι και το πιο επίμαχο σημείο, ούτε καν ολόκληρη τη Ρόδο. Για την ακρίβεια ο 28ος μεσημβρινός τέμνει στη μέση τη Ρόδο. Αυτό σημαίνει ότι έστω και δια παραλείψεως, η Ελλάδα φαίνεται να έχει σεβαστεί την τουρκική επεκτατική πολιτική, η οποία θεωρεί δικό της ζωτικό χώρο την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Έκπτωση η ΑΟΖ με Αίγυπτο-Θα τα βρούμε μπροστά μας
Sunday
09/08/2020
00:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ ΗΧΗΤΙΚΑ
0

Σχόλιο GMR: Χρησμός του Μαντείου των Δελφών η συνέντευξη!

Καυστική κριτική με αρκετές νομικές λεπτομέρειες, καθόλου δεν τις πετάμε αλλά χρειάζονται επανέλεγχο από άρθρα έγκριτων νομικών (Π. Μηλιαράκη, Α. Συρίγο παλαιότερα άρθρα του, κλπ) και από το προσωπικό ψάξιμο των αναγνωστών, …, αλλά, “ιερος ο σκοπός της υποχώρησης”.

Η G-M-R μέσω του ταγκ Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο ενημερώνει διαρκώς (δεκτή η συνεισφορά αναγνωστών) έχει την ΘΕΣΗ ΑΡΧΩΝ, πως “αυτό που δεν θες να σου συμβεί, μην το προκαλείς σε άλλους“. Δηλαδή, οι όποιες συμφωνίες υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ οφείλουν να παραπέμπονται στην Χάγη (εφ’ όσον της αναγνωρίζουμε αμεροληψία) και ακολούθως, βάσει συμμαχικών σχέσεων, να γίνονται ειδικότερες συμφωνίες προς ικανοποίηση της συμμαχικής σχέσης.  Μια τέτοια στιγμιαία νύξη έκανε ο δημοσιογράφος προς τον κο Σταύρο Λυγερό, αλλά απάντηση επ’ αυτής, της έστω μικρής αλλά τεράστιας σημασίας νύξης, δεν πήρε.

Προέχουν, η πολιτική και η δημοσιογραφική ειδημοσύνη (εδώ περί ειδημοσύνης).

Συμφωνίες καιροσκοπικές-τυχοδιωκτικές-εξυπνακίστικες (σε αυτή την κατηγορία διαπρέπουν πολλοί δημοσιογράφοι και συστηματικού δημοσιολογουντες), ανακυκλώνουν εχθρότητες και συρράξεις.

._

 

 

 

Σταύρος Λυγερός, 7 Αυγούστου 2020

 

 

 

 

Η εκτίμηση και επιχειρηματολογία του Σταύρου Λυγερού σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες» με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90.1 FM

 

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Ολόκληρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και οι συντεταγμένες
Saturday
08/08/2020
18:04 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ
0

 

 

SLpress_Σύνταξη, 7 Αυγούστου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

“Το Βήμα” έφερε πρώτο στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας  της 10ης Δεκεμβρίου 1982 , ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Είναι δεσμευτικό και οριστικό το τμήμα που περικλείεται από τα σημεία  Α ανατολικά  και Ε στα δυτικά.

Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Οι συντεταγμένες που περικλείουν την δεσμευτική οριοθέτηση είναι τα σημεία:

Σημείο Α  (πλάτος) 33-53-05.00 Ν  (μήκος) 027-59-02.00 Ε

Σημείο Β  (πλάτος) 33-41-56.41 Ν  (μήκος) 027-30-42.47 Ε

Σημείο C (πλάτος) 33-35-24.09 Ν (μήκος) 026-49-34.27 Ε

Σημείο D (πλάτος) 33-30-26.24 Ν (μήκος) 026-27-35.54 Ε

Σημείο Ε (πλάτος) 33-24-56.14 Ν  (μήκος) 026-00-00 Ε

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο της συμφωνίας εδώ

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Με τη μερική οριοθέτηση η Αθήνα έβαλε την Κύπρο στο “μπαούλο”
Saturday
08/08/2020
17:52 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

Σχόλιο GMR: ΤΙ ΠΙΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ;;;

Ως αποτέλεσμα της “βιασύνης” της, η Αθήνα εγκατέλειψε νόμιμες αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματά της. Ο συμβιβασμός, όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι μονόπλευρος γιατί έδωσε μόνο η Ελλάδα. Ποιο είναι, λοιπόν, το κόστος; Με βάση το χάρτη, ο οποίος είδε το φως της δημοσιότητας, είναι σαφές πως δεν αναγνωρίζεται πλήρης επήρεια στην Κρήτη, δεν συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η Ρόδος και καθόλου το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Έχει αναφερθεί πως υπάρχει σχετική αναφορά στη συμφωνία για να υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών. Όταν όμως έχει γίνει ήδη αποδεκτό πως τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια, δημιουργείται ένα σοβαρό προηγούμενο. Δημιουργείται και ένα κενό μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, το οποίο ως γνωστό θέλει ετσιθελικά να συμπληρώσει η κατοχική Τουρκία.

._

 

 

 

 

Κώστας Βενιζέλος, 8 Αυγούστου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Δεν θα μπορούσε να αντιδράσει διαφορετικά η κατοχική Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδος -Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Με τη γνωστή της θρασύτητα, η Άγκυρα αντέδρασε έντονα και εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδος. Έδειξε ενοχλημένη και έτοιμη να αντιδράσει χωρίς όρια!

Η Τουρκία αντέδρασε σε μια συμφωνία δυο χωρών, που αναμφισβήτητα έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα ενώ η ίδια με τη Λιβύη (με την οποία υπέγραψε προδήλως παράνομο μνημόνιο) δεν έχει. Αλλά αυτή είναι η Τουρκία, με αυτό τον τρόπο αντιδρά και συμπεριφέρεται, με βάση το τουρκικό, ή μάλλον οθωμανικό “δίκαιο”, που είναι καταπάτηση όλων των άλλων δικαίων. Η  συνέχεια θα δείξει μέχρι που μπορεί να φθάσει, η Άγκυρα, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι προβλέψιμη.

Σε ό,τι αφορά την τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου, είναι σαφές πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά, όχι απομονωμένα, χωρίς τους πανηγυρικούς τόνους που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση και στους οποίους “χόρεψε” η πλειοψηφία των ΜΜΕ. Η Αθήνα επιδίωξε τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να ακυρώσει το τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο. Η συμφωνία, όπως έχει αναφερθεί, διεμβολίζει το εν λόγω μνημόνιο και η Ελλάδα αποκτά ένα “ηθικό πλεονέκτημα”, αφού ενεργεί μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

12