ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η παγίδα του χρέους και της πολιτικής διαπραγμάτευσης
Monday
18/01/2021
15:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Dept-Χρέος Θέμης Τζήμας
0

 

 

Θέμης Τζίμας, 15 Απριλίου 2016

 

 

 

 

Οι δανειστές της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι με το δημόσιο χρέος και το παίζουν αριστοτεχνικά, εν πολλοίς και λόγω της κάκιστης στάσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μέσα στην κρίση. Το δημόσιο χρέος, όπως και το ιδιωτικό, δεν είναι παρά ένα πολιτικό μέγεθος κατά βάση, σύμφυτο με και αναγκαίο στον καπιταλισμό. Πέρα από τα δήθεν «αμείλικτα νούμερα», υπάρχει το γιγάντιο ιδιωτικό χρέος της Γερμανίας, το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας αλλά και το παρελθόν της ίδιας της Δυτικής Ευρώπης, που δείχνει ότι κορυφαία επιτεύγματα του κοινωνικού κράτους, όπως το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος της Μεγάλης Βρετανίας, θεμελιώθηκαν εν μέσω περιβάλλοντος «υπερχρέωσης», όπως οι «δημοσιονομιστές» θα έλεγαν σήμερα.

Το δημόσιο χρέος, πέρα από προτεσταντικές εμμονές, είναι κατά βάση και κυρίως το εργαλείο που, μαζί με τον έλεγχο της ρευστότητας και του τραπεζικού συστήματος, επιβάλλει βίαιες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον ευρωπαϊκό χώρο και, εν προκειμένω, στην Ελλάδα. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, μέσα στην απελπισία της, αναζητά πια έστω και υποσχέσεις ελάφρυνσης του χρέους, με πρόσχημα αυτή την προοπτική μια νέα οικονομική, κοινωνική και πολιτική αρχιτεκτονική προωθείται πανευρωπαϊκά και κατεξοχήν στη χώρα μας.

(more…)

Ο Ομπάμα θεμελιώνει την απαίτηση παραγραφής του ελληνικού χρέους
Wednesday
25/11/2020
14:29 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Τράπεζες Dept-Χρέος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Μαρία_Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μπάρακ Ομπάμα
0

 

 

 

 

Νεγρεπόντη-Δελιβάνη Μαρία, 24 Νοεμβρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Τα εδάφια των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και αναφέρονται στο ελληνικό δράμα των μνημονίων, μπορεί να αποδειχθούν ως δώρο εξ’ ουρανού, αν αξιοποιηθούν σωστά και αν δεν κρυφτούν “κάτω από το χαλί”. Η “ΤΙΜΗ ΣΤΟ 21” εντάσσει αυτή την προσπάθεια στο δεύτερο στόχο των λόγων σύστασής της, που είναι η εθνική ανεξαρτησία και διοργανώνει προσεχώς συνέδριο με το θέμα αυτό.

Στα εδάφια αυτά ο Ομπάμα προβαίνει σε ομολογία μεγατόνων, το περιεχόμενο της οποίας πλανιόταν στη χώρα μας ως υπόθεση, ως συνωμοσιολογία, ή ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά ποτέ μέχρι τώρα ως ξεκάθαρη βεβαιότητα. Οι σχετικές αναφορές των αρμοδίων, στα 11 χρόνια που πέρασαν, όπως αρχικά του Ολιβιέ Μπλανσάρ, αργότερα του ΔΝΤ και της ΕΕ, αφορούσαν γενικώς ατέλειες του περιεχομένου των μνημονίων, αλλά όχι την κυρία αιτία της επιβολής τους. Έτσι παρέμενε ισχυρή, για πολλούς Έλληνες, η κυρίαρχη δικαιολογία, που αναπτύχθηκε και ενισχύθηκε με κάθε τρόπο, από την αρχή της επιβολής των μνημονίων.

Ότι δηλαδή, όπως ισχυρίζονταν σε καθημερινή βάση τα γερμανικά ΜΜΕ, είμαστε λαός «ανεύθυνος», που «ζει πλουσιοπάροχα σε βάρος άλλων», που είναι «τεμπέλης» και επιδίδεται από το πρωί σε “ουζοποσία” και για τους λόγους αυτούς πρέπει να τύχει παραδειγματικής τιμωρίας! Σε πείσμα αυτής της δήθεν άθλιας συμπεριφοράς μας, η ΕΕ (βοηθούμενη και από το ΔΝΤ) επέδειξαν “μεγαλοψυχία” και “αλληλεγγύη”. Έσπευσαν να μας δανείσουν, ομολογουμένως τεράστια ποσά, δήθεν για να μας σώσουν και για να εξυγιάνουν την οικονομία μας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Το ελληνικό χρέος πιθανότατα να χρειαστεί νέα αναδιάρθωση, χωρίς κούρεμα – Έχει εκτιναχθεί στα 356 δισ λόγω 29 δισ repos
Monday
02/03/2020
03:18 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος bankingnews Dept-Χρέος
0

Σχόλιο GMR: Αντιγράφουμε το απόσπασμα-την ΟΥΣΙΑ:

Θα πρέπει επίσης να διαχωριστούν οι έννοιες βιωσιμότητα από εξυπηρετησιμότητα.

Πρακτικά το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά βραχυπρόθεσμα είναι εξυπηρετήσιμο.

Συν τοις άλλοις γιατί οι δανειστές έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα να διακρατεί το 3,5% του ΑΕΠ σε πλεόνασμα έως το 2022 και από το 2023 και για 40 χρόνια το 2,2% του ΑΕΠ.

Για 40 χρόνια 2,2% του ΑΕΠ θα διακρατάται για το χρέος που σημαίνει σε παρούσες αξίες περί τα 170 δισεκ. ευρώ.

Επ’ αυτών:

Η νέα ΠτΔ, βρίσκει (1, 2, 3) πολυ φυσιολογική/πολύ “tina” (there is no alternative), αυτή την από το 2010 κατάσταση (την διαρκώς και επ’ άπειρον βραχυπρόθεσμη κατάσταση/”κανονικότητα”).

Ο Π. Παυλόπουλος, δεν την έβρισκε φυσιολογική αλλά είχε λύση (εδώ καταλύσαμε το Σύνταγμα για να το σώσουμε).

Πρόκειται για την υψηλότερη θεσμικά ενσωματωμένη μορφή Συμμορίας [εδώ “συμμορία” – “κακοποιός“] (με το νομικό περιεχόμενο, που προσδιορίζεται από τα καταγγελλόμενα των μηνύσεων εσχάτης προδοσίας σε συνδυασμό με ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ), η οποία ταυτοχρόνως με το έγκλημα Εθελοεκχώρησης Εθνικής κυριαρχίας Σφετερισμού λαϊκής κυριαρχίας-Εσχάτης Προδοσίας (4,5,6), μαζεύει παράσημα από την διεθνή κοινότητα των Επικυρίαρχων (7).

Και η ιντελιγκέντσια;  Ναι, είναι εδώ (8,9,10,11).

Διέξοδος;

Η μετά Συστολής, επιστολή προς Σ. Λυγερό για την εδώ ανάρτηση του κ. Μάκη Γιομπατζολιά, όπου το αντίστοιχο σχόλιο περιλαμβάνει και την συνολική οικονομικοδικαιϊκοσυνταγματική απάντηση – ΠΡΟΤΑΣΗ/ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ  και για το τώρα και για το μετά στο “there is no alternative” (μπορείτε να δείτε αυτή την πρόταση και ΕΔΩ).

==========  ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

(1) http://greek-market-research.com/article/mydroi-enantion-tis-sakellaropoyloy-apo-to-eniaio-diktyo-syntaxioychon/

(2) http://greek-market-research.com/article/sakellaropoyloy-proteraiotita-i-diasfalisi-tis-ethnikis-mas-kyriarchias-kai-tis-edafikis-akeraiotitas/

(3) http://greek-market-research.com/article/sakellaropoyloy-etsi-apofasisame-gia-ta-mnimonia/

(4) https://www.real.gr/archive_politiki/arthro/antidraseis_gia_tis_diloseis_giounker-396838/

(5) https://www.tovima.gr/2011/10/31/finance/soimple-i-ellada-ekxwrei-meros-tis-ethnikis-tis-kyriarxias/

(6) http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5805

(7) https://www.protothema.gr/politics/article/865815/vraveusi-tsipra-zaef-i-apotheosi-apo-tous-vauarous-kai-i-diavevaiosi-tou-skopianou-igeti-oti-paramenei-makedonas/

(8) http://greek-market-research.com/article/asfalistiko-kai-epanastatiki-gymnastiki-prin-ton-nomo-gia-tis-poreies/

(9) http://greek-market-research.com/article/castells-mia-vathyteri-optiki-se-ena-katalaniko-ethimo/

(10) http://greek-market-research.com/article/stin-politiki-prepei-na-egkataleipsoyn-ta-dieftharmena-kommata-kai-sto-podosfairo-toys-poylimenoys-paragontes/

(11) http://greek-market-research.com/article/i-lipotaxia-tis-inteligkentsias/

._

 

BankingNews, 21 Φεβρουαρίου  2020

 

 

 

Η Ελλάδα λόγω της δομής του χρέους της υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους αλλά χωρίς κούρεμα….

Στα 356 δισεκ. το ελληνικό χρέος στο τέλος του 2019 λόγω προφανώς της αύξησης των repos από 21 σε 29 δισεκ. επαναφέρει στο προσκήνιο ένα βασικό ερώτημα το οποίο μονοπώλησε για χρόνια την επικαιρότητα.
Χρειάζεται η Ελλάδα νέα αναδιάρθρωση χρέους χωρίς όμως κούρεμα;
Τα 356 δισεκ. χρέους κεντρικής διοίκησης έναντι των 190 δισεκ. που είναι το ΑΕΠ της Ελλάδος διαμορφώνουν σχέση χρέους προ ΑΕΠ 187%.
Οι βασικές παραδοχές του ελληνικού χρέους είναι

1)     Η Ελλάδα έχει δανειστεί 272 δισεκ. από ESM, EFSF, διακρατικά δάνεια GLF Greek Loan Facility, ΔΝΤ που έχουν ελαχιστοποιηθεί, ΕΤΕπ κ.α.
Τα GLF 52,9 δισεκ. και τα 4,5 δισεκ. του ΔΝΤ είναι τα πιο ακριβά δάνεια και του ESM με επιτόκιο 0,89% τα πιο φθηνά.
Το ελληνικό χρέος λοιπόν στηρίζεται σε επιτόκια 0,89% όπως του ESM, επίπεδα στα οποία βρίσκονται πλέον τα ελληνικά ομόλογα.
Και ενώ η καθολική πλειοψηφία του ελληνικού χρέους είχε επιτόκια πολύ χαμηλά π.χ. ESM 0,89% όλες οι DSA οι εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Η Ελλάδα είχε επιτόκια 0,89% αλλά το χρέος ήταν μη βιώσιμο.
Τα σχεδόν 40 δισεκ. χρέους που βρίσκονται σε κυκλοφορία καθώς είναι εκδόσεις ομολόγων έχουν μέσο επιτόκιο 1,2% δηλαδή κινούνται κοντά στα επίπεδα του ESM.
Πως λοιπόν θα αλλάξει η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για την Ελλάδα όταν π.χ. ο ESM εδώ και χρόνια δανείζει την Ελλάδα με 0,89% αλλά παρ΄ όλα αυτά το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο;

(more…)

Το παράνομο χρέος και η εξωσυμβατική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Friday
08/06/2018
23:20 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Dept-Χρέος Πέτρ. Μηλιαράκης ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
1

 

 

 

του Πέτρ. Μηλιαράκη 22/2/2014

 

 

 

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται ως προς τις ευθύνες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του υπέρογκου ελληνικού χρέους καθόσον η υπέρβαση του χρέους συναρτάται ευθέως και με το «νόμιμο» του χρέους. Το μη νόμιμο δε του χρέους, αφορά και στην εξωσυμβατική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με τούτα τα δεδομένα, ο γράφων υποστηρίζει τα εξής:

Από τις διατάξεις του άρθρου 126 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) συλλειτουργούν οι παρακάτω διαδικασίες και συνευθύνες:

1) Τα κράτη – μέλη έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

2) Η Επιτροπή έχει τη ρητή υποχρέωση και ευθύνη: α) να παρακολουθεί την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης και το ύψος του δημοσίου χρέους των κρατών – μελών, β) να εντοπίζει τις μεγάλες αποκλείσεις του χρέους, γ) να προβαίνει σε σχετικές εκθέσεις και δ) να ενημερώνει το Συμβούλιο.

3) Το Συμβούλιο έχει τη ρητή υποχρέωση και ευθύνη να αποφασίζει για το υπερβολικό έλλειμμα.

(more…)