ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Μια θέση του Χρήστου Ροζάκη που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα: “Βλέπει” θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία στον 28ο Μεσημβρινό!
Sunday
06/11/2022
03:39 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Εξωτερική Πολιτική Θεόδ. Καρυώτης ΤουρκοΛυβικό Μνημόνιο Χρήστος Ροζάκης
0

_.

 

 

Θεόδ. Καρυώτη, 1 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 Σε άρθρο του, στην εφημερίδα Καθημερινή (ΕΔΩ), ο Χρήστος Ροζάκης προβάλλει την άποψη ότι η Τουρκία μπορεί να έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα στον 28ο Μεσημβρινό!

Κοιτάξετε με προσοχή τον χάρτη που δημοσίευσε:

Εντός του χάρτη αναφέρει το εξής εξωφρενικό:

«Στις 6 Αυγούστου 2020 οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ που, από ελληνικής πλευράς, χαράχθηκε με βάση το νοτιοανατολικό τμήμα της Κρήτης και το μέσον της Ρόδου. Η γραμμή σταματάει λίγο πριν τον 28ο μεσημβρινό, ουσιαστικά αφήνοντας ανοικτή τη δυνατότητα οριοθέτησης με την Τουρκία.»

Δηλαδή ο Χρήστος Ροζάκης μας εξηγεί ότι η Τουρκία μπορεί να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Ελλάδα και η ΑΟΖ της μπορεί να φτάσει στο 28ο μεσημβρινό! Έτσι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο, η Τουρκία διαθέτει  θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου έχει μηδενική ΑΟΖ!

Στο τέλος του άρθρου του συμπεραίνει:

  • «Η μόνη λύση είναι ο εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αν αυτός δεν αποδώσει, η από κοινού παραπομπή των διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το μόνο αρμόδιο να δίνει δεσμευτικές και οριστικές λύσεις σε τέτοιου είδους διαφορές.
  • Και όσον αφορά το ποιες διαφορές θα αποσταλούν στο Δικαστήριο, αυτές θα πρέπει, οπωσδήποτε, να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί το Μήλον της Έριδος ανάμεσα στις δύο χώρες

Για μια άλλη φορά ο Ροζάκης συνεχίζει να αγνοεί, επιδεικτικά, την ΑΟΖ και να αναφέρεται μόνο στην υφαλοκρηπίδα. Όλα τα παράκτια κράτη ζητούν οριοθέτηση ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδας διότι, πολύ απλά, μια οριοθέτηση ΑΟΖ καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα , ενώ μια οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας δεν καλύπτει την ΑΟΖ. Τα γειτονικά μας κράτη Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ και Λίβανο έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ!

(more…)

Πως ο Δένδιας κακοποίησε το διεθνές δίκαιο που έχει κάνει σημαία
Saturday
05/11/2022
03:24 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Διεθνές Δίκαιο Ν. Δένδιας
0

_.

 

 

Γ. Μαργαρίτης, 31 Οκτωβρίου 2022

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Δύο χρόνια και μετά την κρίση που είχε προκύψει από τις έρευνες του Oruc Reis στα νερά του Καστελλόριζου έχουμε τη νέα τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία δίνει συνέχεια στο τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στη νότιο Κρήτη, άρα για νέα κρίση με το διεθνές δίκαιο εξορισμένο.

Η διπλωματική κινητικότητα του 2020 μπορεί να μην είναι ταυτόσημη με την αντίστοιχη του 2022, αλλά αμφότερες ευθυγραμμίζονται με το βασικό υπόστρωμα των τουρκικών αναθεωρητικών απόψεων. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει κάτω από την παραίνεση ισχυρών δυνάμεων, με τις ΗΠΑ επικεφαλής, και με μεσολάβηση-κηδεμονία της Γερμανίας. Η ελληνική διπλωματία, δεδομένων των συνθηκών που από καιρό επικρατούν στη χώρα μας, είχε αποδεχθεί και τις παραινέσεις και την μεσολάβηση και είχε χαράξει μια ελάχιστα αξιόπιστη γραμμή άμυνας επικαλούμενη γενικώς και αορίστως το διεθνές δίκαιο.

 

Καθώς όμως η Αθήνα δεν έχει ως τώρα αξιοποιήσει (δηλαδή εφαρμόσει) τα πλεονεκτήματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, η ισχύς της επίκλησης εκπίπτει. Η πολυετής άρνηση αξιοποίησης των όσων κυριαρχικών δικαιωμάτων δίνει στη χώρα μας το διεθνές δίκαιο, προφανώς απαξιώνει την προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του δικαίου αυτού και αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτησή της απόλυτης αξίας του ως κανόνα και οδηγό.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η μεγάλη ευκαιρία μετά την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία: Ή τώρα ή ποτέ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο
Monday
11/10/2021
01:01 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΟΖ ΓΑΛΛΙΑ Διεθνές Δίκαιο Εξοπλισμοί Θεόδ. Καρυώτης
0

_.

 

 

 

 

 

Θεόδ. Καρυώτης, 09 Οκτ. 2021

 

 

 

 

 

Η Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 ήταν μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να υπογραφεί η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αποτελεί μια τεράστια επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής στην μεταπολίτευση.

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων «Σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα.»  Έκανε λάθος,  διότι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Φιλιππίνων προβλέπει παρέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων.

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε την εξής δήλωση:

«Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι μια ένοπλη επίθεση στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων, πολεμικά σκάφη ή αεροσκάφη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα ενεργοποιήσει τις αμοιβαίες δεσμεύσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο IV της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων».

Ακόμα και αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία θα ήταν σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποτελέσει τον πρώτο ηγέτη που θα ζητούσε από ένα άλλο κράτος να εγγυηθούν την προστασία των ΑΟΖ τους. Βέβαια, η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε ένα «μικρό» πρόβλημα, διότι η Γαλλία κατέχει την μεγαλύτερη ΑΟΖ του πλανήτη μας και η Ελλάδα θεωρητικά θα ήταν υποχρεωμένη να προστατέψει ένα γαλλικό νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό, που βρίσκεται χιλιάδες ναυτικά μίλια από τις ακτές μας.

(more…)

Η 61η «συνάντηση» Ελλάδας-Τουρκίας
Saturday
30/01/2021
21:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διεθνές Δίκαιο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR:

Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό μας κοινό ότι υπάρχει TAG με θέμα ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Σε αυτό καταχωρούμε (ανεξάρτητα αν θα γίνει και ειδική-ξεχωριστή ανάρτηση, όπως της παρούσης) σημαντικές κατά την γνώμη μας αναρτήσεις που δεν έχουμε αναρτήσει αλλά που σχετίζονται με το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ. Επομένως εκεί μπορούν, όσοι το επιθυμούν, να βρίσκουν περισσότερη σημαντική σχετική αρθρογραφία.

_.

 

 

 

Π. Μηλιαράκης, 25 Ιανουαρίου 2021

 

 

 

Εν όψει της επικειμένης «συνάντησης» αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας για να βρεθούν τα «σημεία επαφής» προκειμένου να εκτονωθεί (όσο εκτονωθεί) η κατάσταση, να αποφορτιστεί η κρίση και να βρεθούν σημεία ώστε οι δύο γειτονικές χώρες να επιλύσουν τις «διαφορές τους», κρίσιμο και χρήσιμο είναι να ληφθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω:

  1. Όταν αναφερόμαστε για την εξηκοστή πρώτη (61η) «συνάντηση» των δύο αντιπροσωπειών, αυτή η «συνάντηση» προδήλως αφορά την επόμενη της εξηκοστής (60ης), μετά από ένα κενό χρόνου τεσσάρων (4) ετών, καθόσον από το 2016 πάγωσε αυτή η «διαδικασία».
  2. Για να μην εμπαίζουμε εαυτούς και αλλήλους η «διαδικασία» αυτή σημαίνει ότι όταν από το 1973-1974 έως το 2021 οι δύο γειτονικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν, τότε: είτε α) είναι αδύνατον να συνεννοηθούν είτε β) σκόπιμο είναι να συρθούν από «άλλους» σε μία κοινώς αποδεκτή λύση είτε γ) πιθανόν είναι να καταλήξουν σε μία ρήξη με ό,τι αυτή (θα) συνεπάγεται.
  3. Όποιος προεξοφλεί την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων υπό την έννοια της «συνεννόησης» μάλλον σπεύδει. Και τούτο διότι ισχύουν τα εξής:

(more…)

12 μίλια: Η τοποθέτηση Μητσοτάκη, η πρόταση Τσίπρα και η παρέμβαση της Ρωσίας
Saturday
17/10/2020
16:44 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Αλ. Τσίπρας ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κυρ. Μητσοτάκης Ν.Δ. Υφαλοκρηπίδα
0

 

 

 

Γιάν. Αλμπάνης, 17 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο;

Το ζήτημα άνοιξε ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφτηκε την 1η Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα, δίνει το δικαίωμα στα κράτη να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι τα χωρικά ύδατα αποτελούν πεδίο άσκησης εθνικής κυριαρχίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ υπάρχουν μόνο κυριαρχικά δικαιώματα. Θεωρητικά τα 12 μίλια είναι αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε χώρας που δεν τίθεται υπό την αίρεση τρίτων. Τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν υπογράψει 156 κράτη στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.

 

Το casus belli

 

 

Στις 8 Ιουνίου 1995 η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα απέκλειε την Τουρκία και θα εμπόδιζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Έκτοτε, πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να το πράξει.

(more…)

Η Γερμανία, η Τουρκία και η διεθνής νομιμότητα
Tuesday
25/08/2020
00:45 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διεθνές Δίκαιο Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 24 Αυγ. 2020

 

 

 

Το παρόν κείμενο, εν όψει και του ότι η Γερμανία στο εξάμηνο που διανύουμε, έχει όλες τις πρωτοβουλίες στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρήσιμα είναι να τονισθούν τα παρακάτω.

Ήδη εμφανίζεται η Γερμανία να «παρεμβαίνει» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την «αποκλιμάκωση της κρίσης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Η δημιουργία εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με πρωτοβουλία της γείτονος χώρας, δίδει την ευκαιρία στη Γερμανία να κάνει «διαχείριση της κρίσης». Όμως εν όψει αυτής της κατάστασης επιβάλλεται να λεχθούν τα εξής:

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Γερμανία, κατά παράδοση είναι φιλοτουρκική χώρα. Το απέδειξε δε και προσφάτως σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ή παρασκηνιακή δε επιμέλεια του Βερολίνου ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που εξ αντικειμένου θα αφορά επιδιαιτησία της Γερμανίας και της παρούσας διοίκησης των ΗΠΑ, αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που αντίκειται εκ προοιμίου στα συμφέροντα και στα δικαιώματα της Ελλάδας!

(more…)

Η «διπλωματία του 28ου Μεσημβρινού»
Monday
24/08/2020
02:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΟΖ Διεθνές Δίκαιο Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Μήπως κύριε ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ, το “αδιστάκτως βέβαιον” περί του ΝΑΤΟ, μας επαναφέρει για ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ, το “αδιστάκτως αναγκαίο”(*) εξόδου από την νατοϊκή ευρωζώνη;

(*) από την εδώ εξαιρετική ομιλία σας στο ΜΑΧΟΜΕ…

._

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης(*), 18 Αυγούστου 2020

 

 

 

Για τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιουργούν εντάσεις, ασφαλώς σε πολύ ακραίο επίπεδο ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη βεβαίως της γείτονος, και σε σχέση με τους χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας και της κυβέρνησης, ασφαλώς χρήσιμα είναι να λεχθούν τα εξής:

1) Αναφορικώς με την « οριοθέτηση» της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου,που προέκυψε με αντικειμενικό και μόνο σκοπό την επιβεβαίωση της ακυρότητας του «τουρκολυβικού συμφώνου» (το οποίο όπως προκύπτει, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν έχει καν-ακόμη- πρωτοκολληθεί στον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών) προς αποφυγή παρεξηγήσεων θα πρέπει να επισημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή περί της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αφορά «μερική οριοθέτηση», η οποία εκτείνεται έως τον 28ο μεσημβρινό.

Συνεπώς η οριοθέτηση αυτή δεν περιλαμβάνει το Καστελόριζο, ούτε καν ολόκληρη την επικράτεια της Ρόδου. Και τούτο διότι ο 28ος μεσημβρινός τέμνει τη Ρόδο στη μέση.

2) Ως εκ τούτου δια παραλείψεως-ανοχής, η Ελλάδα δεν αντιδρά απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας η οποία υποστηρίζει ότι η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού αφορά ζωτικό της χώρο, με ανεπίδεκτες ιστορικής και νομικής εκτίμησης ισχυρισμούς για …«γαλάζια πατρίδα».

(more…)

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
Tuesday
28/07/2020
15:51 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διεθνές Δίκαιο
0

 

Σχετική αρθρογραφία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

 

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – μια ενημερωτική προσέγγιση

H Αμερική, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Ελληνική ΑΟΖ: Μία τεράστια αυτοτραυματική πληγή;

Υπόψιν του κ. Ερντογάν και των νομικών της Τουρκίας

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στην κρισάρα του Διεθνούς Δικαίου – Ποια όπλα έχει η Ελλάδα

GMR, 23/7/2020, Να δούμε μετά από αυτή την Αμερικανική παραδοχή, αν η Ελλάδα την αξιοποιήσει.

Πάιατ: «Το Καστελλόριζο έχει την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα»

Το Καστελόριζο αποχαιρετά την ΑΟΖ του: Η Ελλάδα ζήτησε…

Κ. Μαυρομμάτη: Κλειδί ο Ορισμός Θέσεων Γραμμών Βάσης & τα 12 ναυτικά μίλια

Η Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ.

Καστελλόριζο και ΑΟΖ – Συμφέρει την Ελλάδα η δικαστική διευθέτηση;

Η χαμένη ευκαιρία του Αυγούστου 2019 – Τα κοιτάσματα κάτω από την επίμαχη ΑΟΖ

ΑΟΖ:  Όταν η ΝΔ κατήγγειλε την μερική οριοθέτηση – Σήμερα σιωπή;

Με τη μερική οριοθέτηση η Αθήνα έβαλε την Κύπρο στο “μπαούλο”

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μερική οριοθέτηση με Αίγυπτο – Μειωμένη επήρεια της Κρήτης!

Ολόκληρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και οι συντεταγμένες

Πως ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθνές δίκαιο και το κακοποίησε

Άγγελος Μ. Συρίγος: Πού βρίσκεται το Καστελόριζο;

Η Ελλάδα “έκαψε” κυριαρχικό δικαίωμα στο βωμό του τουρκολυβικού μνημονίου

Γιατί αντιδρά η Τουρκία στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία

Η «διπλωματία του 28ου Μεσημβρινού»

Η Γερμανία, η Τουρκία και η διεθνής νομιμότητα

Στα χνάρια του Κοτζιά ο Δένδιας – Χωρικά ύδατα 12 μιλίων: Από κανόνας εξαίρεση

Τι σημαίνουν οι όροι υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ και αιγιαλίτιδα ζώνη;

Με ορμητήριο τη Μεγίστη η Τουρκία διεκδικεί ελληνική κυριαρχία και στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο

Η μερική οριοθέτηση οδηγεί στην Χάγη;

Πόσο κόστισε εθνικά η συμφωνία του Καΐρου; (4′:43”)

Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και επιρροή στις τουρκικές διεκδικήσεις

Στα κατοχυρωμένα 255.000 km2 ελληνικής θάλασσας υπάρχουν κοιτάσματα

Έκπτωση η ΑΟΖ με Αίγυπτο-Θα τα βρούμε μπροστά μας

Απλό – κατανοητό —-  Στρατηγική διαπραγματευτικής διαύγειας και αποφασιστικής αποτροπής

Η Ελλάδα είχε αποφασίσει για Αμβούργο και όχι για Χάγη

Σε ολισθηρό έδαφος τα ελληνοτουρκικά – Προς εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση

Η “Γαλάζια Πατρίδα” στον χάρτη – Οι Τούρκοι μας λένε τα σχέδιά τους

Γιατί ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα είναι παρένθεση – Εκτός κι αν…

Οι Αμερικανοί επιβάλουν αυστηρότερους ελέγχους στην ΑΟΖ τους 

Κύπρος 1974: Ο πόλεμος που δεν ήθελε να κάνει η Ελλάδα

Ρολάνδης για παρασκήνιο της παρέμβασης Αθήνας για ΑΟΖ Κύπρου–Αιγύπτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιός νοιάζεται για τον χάρτη της Σεβίλλης – Ιδού οι επίσημοι χάρτες της ΕΕ

Μητσοτάκης: “Γκριζοποιεί” την Ανατολική Μεσόγειο-Βαπτίζει “διεκδικούμενες” τις ζώνες έρευνας του Oruc Reis!!!

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά, διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε

Γιατί τα νησιά δεν απειλούν την Τουρκία – Η θαμμένη έκθεση Μαζαράκη

Τι πραγματικά ισχύει με την αποστρατιωτικοποίηση – “Ιδού η Ρόδος…” κ. Μητσοτάκη

Καρυώτης Θεόδ. – Το φάντασμα της Χάγης πλανάται πάνω από την Ελλάδα

Η «διπλωματία της Σούδας»

Πως κατέρρευσαν οι ελληνικές κόκκινες γραμμές σε χρόνο-ρεκόρ

Μάζης στο Newsbomb.gr: Ξεκάθαρη παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας από την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Αυτές είναι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα -Τα 6 ναυτικά μίλια

Άστοχη δήλωση από Βερολίνο για την έρευνα και διάσωση

Γιατί η κόκκινη γραμμή στα έξι μίλια είναι “πρόσκληση” στο Yavuz [3:06”]

Καρυώτης Θεόδ. – ΑΟΖ ακούμε και ΑΟΖ δεν βλέπουμε – Μια πονεμένη ιστορία

Καρυώτης Θεόδ. – Πως οριοθετείται η ΑΟΖ – Η νομολογία για “μέση γραμμή” και “ευθυδικία”

Καρυώτης Θεόδ. – Η κρίσιμη ΑΟΖ της ξεχασμένης Στρογγύλης

Καρυώτης Θεόδ. – ΑΟΖ: Η αγνοημένη Κύπρος και η πονηριά της Αιγύπτου

Η προσφυγή στην Χάγη είναι η μοναδική επιλογή: Στα σχέδια της Τουρκίας και ο πόλεμος…

ΑΟΖ: Tο Καστελλόριζο και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου

Γιατί θα δούμε τουρκική γεώτρηση έξω από Καστελλόριζο και Κρήτη

Σε κόκκινο συναγερμό το Ναυτικό: Παιχνίδι blame game με fake news παίζει η Τουρκία ενώ το Oruc Reis πλησιάζει τα 6,1 μίλια – «Κόπηκε» η γραμμή Σουρανή – Χέκερ- Καλίν

Κ. Γρίβας (Ηχητικό με Γ. Σαχίνη)-Η οπερέτα των «Κόκκινων Γραμμών»

Ελληνοτουρκικά : Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ θέτει τους όρους για διάλογο και Χάγη (25Οκτ2020, In.gr)

Μιχάλης Στούκας- Η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την ΑΟΖ (2009) που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Βασικές έννοιες Δικαίου της Θάλασσας    (…το ΔΔΘ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ transit ΔΙΕΛΕΥΣΗ.)

Λάμ. Τζούμης- Μετατόπισαν την κόκκινη γραμμή στα έξι μίλια! – Εκτός τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ

Καρυώτης Θεόδ. – Θέλουμε ή δεν θέλουμε την Χάγη;

Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης μιλούν για το βιβλίο τους «Η συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο» [βίντεο]

Τις ντουφεκιές σε περιοχές δικαιοδοσίας μας μόνοι θα τις ρίξουμε”! Νομικές απαντήσεις στα περί “δυνητικών δικαιωμάτων”

Καλογεράκης Ηρακλής–Έπρεπε χθες να χαράξουμε γραμμές βάσης – Η περίπτωση της Κρήτης

Καλογεράκης Ηρακλής–Πως η Τουρκία χάνει νησίδες με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης

Θεόδ. Καρυώτης – Η μεγάλη αξία της ΑΟΖ και η τραγωδία της ελληνικής αλιείας: Ποιο ήταν το τραγικό μας λάθος;

Θεόδ.Καρυώτης – QUO VADIS AOΖ; Η Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο…

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων-Του Λουκά Λυμπερόπουλου

Κανόνας τα χωρικά ύδατα 12 μιλίων – Εξαίρεση μόνο το ανατολικό Αιγαίο

Η 61η «συνάντηση» Ελλάδας-Τουρκίας

Θεόδ. Καρυώτης: Η εγκαταλελειμμένη Κυπριακή ΑΟΖ: Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες…

Σ. Λυγερός: Ο Τούρκος ναύαρχος που το 1991 προανήγγειλε τα Ίμια – Οι “γκρίζες ζώνες” στη Χάγη!

Ηρακλής Καλογεράκης:  17 νησιά κατέχει καταχρηστικά η Τουρκία

Θεόδ. Καρυώτης: Η πονηρή Αίγυπτος και η ταλαιπωρημένη Ελληνική ΑΟΖ: Το Κάιρο δεν μας τα λέει καθόλου καλά…

Λεόντιος Πορτοκαλάκης : Παρέμειναν “κερκόπορτες” για την ελληνική ΑΟΖ και μετά την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο

“Χαμένη ευκαιρία” ή παγίδα; – Ο Σημίτης ψάχνει δικαίωση

Η απαξίωση της ΑΟΖ της Ελλάδας και η παρανοϊκή θέση για την Χάγη: Τα φοβικά μας σύνδρομα μας κατατρέχουν

Θ. Καρυώτης –Η μεγάλη ευκαιρία μετά την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία: Ή τώρα ή ποτέ η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο

Μάρκος Τρούλης, Αγωγός EastMed: «Φταίμε» μόνο εμείς

Στ. Λυγερός: Γιατί όταν ακούμε συνεκμετάλλευση πρέπει να κουμπωνόμαστε

Πως ο Δένδιας κακοποίησε το διεθνές δίκαιο που έχει κάνει σημαία

Μια θέση του Χρήστου Ροζάκη που εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα: “Βλέπει” θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία στον 28ο Μεσημβρινό!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας – μια ενημερωτική προσέγγιση
Friday
10/07/2020
01:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διεθνές Δίκαιο Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

Π. Μηλιαράκης, 3 Ιουλίου 2020

 

 

 

 

Οι εξελίξεις στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, και τα διπλωματικά γεωπολιτικά και γεωοικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και μάλιστα σε επίπεδο κρίσης (με επικίνδυνες για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη προεκτάσεις), καθιστούν αναγκαία την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τα νομικά δεδομένα που αφορούν στα επίμαχα ζητήματα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, κατά το μέρος που κωδικοποιούν  το Δίκαιο της Θάλασσας.

Με τούτα τα δεδομένα, εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα με το νέο Θεσμό, αναφορικώς με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) σε σχέση με τα εθνικά ελληνικά ζητήματα. Και τούτο διότι η ΑΟΖ εκλαμβάνεται ως πλουτοπαραγωγική πηγή. Επεξηγείται όμως ότι ως πλουτοπαραγωγική πηγή δεν νοείται η ΑΟΖ μόνο υπό την εκδοχή της «εξόρυξης», για την οποία οι υπάρχουσες προμελέτες αφορούν απροσδιόριστα και ασαφή δεδομένα ως προς το εύρος της «αξιοποίησης», αλλά νοείται και υπό την εκδοχή, όπως η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει, με δυνατότητες αξιοποίησης, μέσω τεχνητών νήσων για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, που σε τελευταία ανάλυση, η εκδοχή αυτή αφορά στο διηνεκές, προστατεύει το περιβάλλον από επικίνδυνες καταστάσεις και αξιοποιεί το σύγχρονο περιβαλλοντικό πολιτισμό και τη σύγχρονη οικονομία.

Τα ειδικότερα δε ζητήματα, για τα οποία πρέπει να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, και όσο το παρόν περίγραμμα επιτρέπει, εστιάζουν στα εξής:

  • η ισχύουσα κωδικοποίηση του Δικαίου της Θάλασσας

Με τη Συνθήκη του Montego-Bay της Ιαμαϊκής κωδικοποιήθηκε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας σε νέο συμβατικό κείμενο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελείται δε από 320 άρθρα και 9 παραρτήματα. Δηλαδή αναφέρομαι σε μακροσκελέστατο κείμενο.

(more…)

Η κραυγαλέα υποκρισία – Το δένδρο του ασύλου και το δάσος του διεθνούς δικαίου
Saturday
18/04/2020
17:51 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Αγγελος Συρίγος ΑΣΥΛΟ Διεθνές Δίκαιο
0

Σχόλιο GMR: Αν θέλουμε να είμαστε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΠΕΙΣ κύριε καθηγητά με το ΔΙΚΑΙΟ (με τον ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ), τότε ας δούμε το ποιες-ποιών ενέργειες δημιουργούν πρόσφυγες, μετανάστες, πτώματα στην Μεσόγειο.

Ας αξιολογήσουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ (βλέπετε αμερικανονατοϊκές επεμβάσεις), ας αξιολογήσουμε τον ρόλο των- με την αμερικανική δύναμη επιβολής – καταλήψεων από πολυεθνικές, εδαφών ιθαγενών, δασών προστασίας του πλανήτη, πλουτοπαραγωγικών πηγών, και τελικά, σκορπίσματος δολοφονιών, πολέμων, φτώχειας, δυστυχίας, καταστροφών. Αφού ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ας πράξουμε τα ανάλογα (όσον αφορά το ΝΑΤΟ ) και φυσικά ας εμποδίσουμε την Τουρκία να εκτελεί τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ για την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ διαιώνιση του προσφυγικού, του μεταναστευτικού, του “πολυπολιτισμικού” των πτωμάτων της Μεσογείου. Τέλος, ας αξιολογήσουμε τα του μνημονιακού οίκου μας με βάση την ΕΔΩ έκθεση υπόδειξη του ΟΗΕ, διότι λαός προδομένος, στην καλύτερη περίπτωση, πρόσφυγας καταντά (εδώ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ Ν.ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗ).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

._

Αγγελος Συρίγος, 15 Απριλίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Οι συγκλίνουσες ενδείξεις ότι το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται να επαναλάβει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αυτό που ανεπιτυχώς επιχείρησε προ καιρού στον Έβρο επαναφέρει στο προσκήνιο την κραυγαλέα υποκρισία των λεγόμενων δικαιωματιστών, όσων βλέπουν το δένδρο του ασύλου, παρακάμπτοντας το δάσος του διεθνούς δικαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στην εφημερίδα Le Monde.

Το κείμενο έχει τίτλο “Τι αξίζει η Ευρώπη, αν γίνει εχθρός του δικαιώματος ασύλου;” (Que vaut l’ Europe, si elle se fait l’ ennemie du droit d’ asile?). Υπογράφεται από Ευρωπαίους διανοούμενους, μεταξύ των οποίων και έξι Έλληνες. Το κείμενο εστιάζει σε αυτό που χαρακτηρίζει σαν «καταπάτηση του διεθνούς δικαίου» και αφορά στην επί ένα μήνα αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου από τις ελληνικές αρχές, η οποία –ας σημειωθεί– έχει ήδη λήξει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

12