ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Ο λαός που αρνείται την πραγματικότητα αυτοκαταργείται
Friday
20/03/2020
13:49 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Σωτήρης Φανού
0

 

Σωτ. Φανού, 19 Μαρτίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Παρόλο που ζούμε στον 21ο αιώνα, η διεθνής πραγματικότητα στον πλανήτη μας είναι απλή αλλά δυστυχώς σκληρή. Αν και υπάρχει διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει αστυνομικό η άλλο σώμα για να το επιβάλει. Προς το παρόν, για πολλούς λόγους, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί διεθνές σώμα αστυνόμευσης για να επιβάλει τη τάξη σε επίπεδο κρατών. Ένας λόγος είναι οικονομικός. Από ποιον και πώς θα πληρώνεται αυτός ο τεράστιος στρατός, ο όποιος θα πρέπει να είναι πιο δυνατός από οποιονδήποτε εθνικό στρατό;

Γιατί οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες στρατιωτικά δυνατές χώρες, που επιβάλλουν την θέληση και τα συμφέροντά τους σε πολλά μέρη του κόσμου, να δεχτούν να υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που θα τις ελέγχει; Ποιος θα αποφασίζει πού και πότε θα δρα αυτή η διεθνής αστυνομία; Αν, για παράδειγμα, αυτό θα γίνεται με δημοκρατική ψηφοφορία στον ΟΗΕ η κάποιο άλλο διεθνή οργανισμό, πώς θα δεχτούν οι δυτικές δημοκρατικές χώρες, που είναι αριθμητικά και πληθυσμιακά λιγότερες, να τους επιβάλλονται ισλαμικά θεοκρατικά καθεστώτα και δικτατορίες που είναι αριθμητικά περισσότερες;

. . .

Κράτος που δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά του δεν θεωρείται κράτος, είναι απλώς μία περιοχή όπου όποιος θέλει μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει. Επίσης, λαός που δεν διαθέτει θέληση να αγωνιστεί για το κοινό συμφέρον και τα δίκαιά του δεν είναι λαός, δεν έχει κοινή ταυτότητα. Είναι μια μάζα ανθρώπων που ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Οι γνωστοί τσαρλατάνοι απέναντι στη νέα τουρκική απειλή
Thursday
19/03/2020
11:08 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

Παν. Ηφαιστος, 18 Μαρτίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ιεραρχικά το νεοελληνικό κράτος αντιμετωπίζει τρεις ταυτόχρονα μεγάλες κρίσεις: Τον τουρκικό αναθεωρητισμό που συνοδεύεται με καθημερινές προκλήσεις και επεισόδια χαμηλής έντασης, την εργαλειακή χρήση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών από την Άγκυρα και την πανδημία του κορονοϊού. Χωρίς να υποτιμάται στο παραμικρό η πανδημία, απαιτείται εγρήγορση για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Η κλιμάκωση ανά πάσα στιγμή αφορά πολλά επίπεδα εμπλοκών, ενώ υπάρχουν και πολλά ενδιάμεσα. Ωστόσο τα κυριότερα είναι τα εξής:

 

  • Το παράνομο casus belli για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
  • Οι καθημερινές παραβιάσεις του κυριαρχικού χώρου.
  • Οι παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και το μνημόνιο με τη Λιβύη που αφορούν τους υποθαλάσσιους πόρους.
  • “Μικροεπεισόδια” χαμηλής έντασης, όπως οι πρόσφατες παραβιάσεις αεροπλάνων στον Έβρο.
  • Η συνεχιζόμενη “μεταναστευτική επίθεση” στον Έβρο και στα νησιά.
  • Οι επιθετικοί ελιγμοί εμβολισμού σκαφών του λιμενικού σώματος.
  • Οι παρενοχλήσεις των Ελλήνων ψαράδων.
  • Πιθανή κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση πολεμικού σκάφους.
  • Πιθανή κατάληψη βραχονησίδας.
  • Πιθανή κλιμάκωση σε γενικευμένη σύρραξη με αφορμή “μικροεπεισόδιο”.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Το “δόγμα Νίξον” και γιατί η Ελλάδα έγινε αναλώσιμο κράτος
Sunday
09/02/2020
18:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

 

Παν. Ηφαιστος, 9 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Το 1989-90 κατεδαφίστηκε η εφάμιλλης ισχύος με τις ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν μεγάλα κενά ισχύος στις περιφερειακές ζώνες, μεγάλες ανακατανομές ισχύος και επί τρεις δεκαετίες τώρα όργιο ηγεμονικής διαπάλης. Όσον αφορά τις ΗΠΑ κύριος στρατηγικός σκοπός ήταν η όσο το δυνατό μεγαλύτερη γεωπολιτική διείσδυση μέσα στα κενά ισχύος που δημιουργήθηκαν πριν η Ρωσία ανασυνταχθεί και πριν το αναδυόμενο πολυπολικό σύστημα ωριμάσει.

Οι “ανθρωπιστικές επεμβάσεις” κατέστρεψαν πολλά κράτη με σκοπό τη στρατηγική εποπτεία και τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πόρων, αγωγών και εμπορικών δρόμων. Τίποτα το περίεργο ή νέο: Όσο γνωρίζουμε ιστορία, αυτές είναι τυπολογίες στρατηγικών συμπεριφορών των ηγεμονικών δυνάμεων διαχρονικά επαναλαμβανόμενες. Το πρόβλημα για λιγότερο ισχυρά κράτη είναι όταν δεν έχουν γνώση και θέαση των ηγεμονικών στρατηγικών. Βλέπουν παγκοσμιοποίηση, αγαθοεργές ΜΚΟ και αχρηστία του οικείου κράτους!

 

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Μια συνομιλία με τον Ναύαρχο Λυμπέρη, επίτιμο ΑΓΕΕΘΑ με αφορμή το νέο του βιβλίο Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί, 1994-1996
Thursday
06/02/2020
23:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης Παναγ. 'Ηφαιστος
0

 

Σχόλιο GMR:   Μια ιστορικής σημασίας και καίριας σημερινής αξίας ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. Μεγάλη αξία έχει ο τρόπος σκέψης-επιχειρησιακής ετοιμότητας του Ναυάρχου και αυτή η αξία κατεβαίνει στον λαό μέσα από την εν κατακλείδι προτροπή του Ναυάρχου προς την Ελληνική Κοινωνία, προς εσένα Έλληνα Πολίτη, Στρατιωτικέ, Επιστήμονα, Έλληνα της διασποράς.

 

 

 

Ναύαρχος Χρ. Λυμπέρης, 2015

 

 

 

Τον ναύαρχο Λυμπέρη τον γνωρίζω πριν γίνει ΑΓΕΕΘΑ, όταν συνεργαστήκαμε σε ινστιτούτο στρατηγικών μελετών αρχές της δεκαετίες του 1990. Η εκτίμησή μου έκτοτε είναι σταθερή και αδιατάραχτη. Μου έκανε την τιμή να προλογίσω το πρώτο του βιβλίο το 1997. Έκτοτε είχαμε πολλές συνομιλίες για την κρίση των Ιμίων όπως και με άλλους. Επέβλεψα, επίσης, πολλές επιστημονικές εργασίες και συμμετείχα σε επιτροπή διδακτορικού με κύριο ζήτημα την κρίση αυτή. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 20 Μαρτίου και ώρα 06:00 μ.μ. στην Στοά του βιβλίου από τους Γιώργο Κοντογιώργη, Σάββα Καλλεντερίδη και τον συγγραφέα με συντονιστή τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη.

Επειδή πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν το νέο και εξαιρετικά λεπτομερές και αποκαλυπτικό βιβλίο του ναυάρχου Λυμπέρη το διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Προσπαθώ όπως και πολλοί άλλοι να καταλάβω τις παθολογίες που προκάλεσαν ασθένειες και την ύστερη πτώση μετά το 2010. Αποτελεί και δική μου εμπειρία όποτε και όταν τις δεκαετίες του 1990 και 2000 βρέθηκα με μέλη του πολιτικού προσωπικού της μεταπολίτευσης ότι οι παθολογίες εντοπίζονται πρωτίστως σε αυτό το επίπεδο. Βασικά, ενώ έχουμε πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις και μια από τις πιο συνεκτικές κοινωνίες του πλανήτη με ζηλευτή κληρονομιά πολιτικών παραδόσεων και πολιτικού πολιτισμού, πολιτικά πάσχουμε.

(more…)

Γιατί στην Άγκυρα αγαπούν τον καθηγητή Ιωακειμίδη
Saturday
25/01/2020
22:06 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Βαγγέλης Γεωργίου ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
0

Σχόλιο GMR:  Αναρτούμε την δημοσίευση επειδή πρέπει να γνωρίζουμε πράγματα/ καταστάσεις-πρόσωπα.

 

 

 

Βαγγέλης Γεωργίου, 24 Ιανουαρίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Προ καιρού, η εφημερίδα “Τα Νέα” δημοσίευσε σειρά άρθρων του πρώην συμβούλου του υπουργείου Εξωτερικών και πρώην συμβούλου του κ. Σημίτη καθηγητή Παναγιώτη Ιωακειμίδη αναφορικά με τα λάθη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο ομότιμος καθηγητής κατηγόρησε την “ακραία μαξιμαλιστική” Λευκωσία που δεν λύθηκε μέχρι σήμερα το Κυπριακό, άσκησε αρνητική κριτική σε συμμαχίες με το Ισραήλ που “απομονώνουν” την Τουρκία, ενώ έριξε το φταίξιμο στην Ελλάδα που ναυάγησαν οι συνομιλίες με τους Τούρκους το 2017. Σε συνέντευξή του στη συνέχεια τάχθηκε κατά του EastMed με το επιχείρημα ότι ενδέχεται να βλάψει το περιβάλλον και να εξαγριώσει την Τουρκία.

Για να δούμε, λοιπόν, τι λύσεις δίνει ο καθηγητής και σύμβουλος της κ. Γεννηματά και ένας από όσους συνυπέγραψαν το κείμενο που ζητούσε την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου για διαφθορά πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Ο καθηγητής έχει πει ποια είναι η λύση με την Τουρκία: Να την κλειδώσουμε σε διαδικασίες υλοποίησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου και συνεργατικές διαδικασίες. «Αυτό μάλιστα μπορεί να το κάνει η Ελλάδα μόνη της με συγκεκριμένα βήματα».

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

«Ανήκομεν εις την Δύσιν», αλλά «είμαστε μόνοι»!
Thursday
23/01/2020
11:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ε.Ε. ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Καλό, από πλευρά νομική-καταγγελτική κατά της ΕΕ.

Από πολιτική πλευρά, ακολουθεί την περιπλανώμενη πολιτική πορεία, του κατά τα λοιπά, εξαιρετικού νομικού.

 

 

Πέτρος Μηλιαράκης, 22 Ιανουαρίου 2020

 

 

Ο προκλητικός αποκλεισμός της Ελλάδας από το Βερολίνο

Το παρόν κείμενο αναφέρεται στο «καθιερωμένο δόγμα» του «ανήκομεν εις την Δύσιν». Ταυτοχρόνως

όμως, από τους ειδικούς αξιωματούχους της ελληνικής Πολιτείας, πληροφορούμαστε ότι, παρά που «ανήκομεν εις την Δύσιν», εν τούτοις την «κρίσιμη στιγμή» θα είμαστε «μόνοι»!

Τα προαναφερόμενα, δίδουν το ερέθισμα, ώστε να εστιάσουμε στα παρακάτω:

μια σφαιρική σύντομη ματιά

Στο χρόνο που γράφεται το παρόν κείμενο, είναι κοινός τόπος ότι ο στρατηγικός έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου σε όλα τα επίπεδα (αμυντικό, οικονομικό, ενεργειακό) αποτελεί πλέον το κύριο «σημείο» αντιθέσεων γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής αξίας και σημασίας και αφορά πρωτίστως στα αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σ’ αυτά ασφαλώς τα συμφέροντα συγκαταλέγεται η ασύμμετρη και εξωνομική βουλιμία της Τουρκίας.

Στο σύνολο της Μεσογείου και ειδικότερα στην Ανατολική Λεκάνη αυτής, ασφαλώς υφίστανται

δικαιώματα και συμφέροντα των παράκτιων κρατών. Τα συμφέροντα όμως αυτά δεν μπορεί παρά να ρυθμίζονται και να επιλύονται με βάση τις πρόνοιες της διεθνούς έννομης τάξης και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας, που αφορά Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο erga omnes.

Ιδιαίτερα, όμως, συμφέροντα αλλά και δικαιώματα στο χώρο της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, έχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Επίσης παρεμβαίνει και η Αίγυπτος, ενώ η Λιβύη, λόγω της θρησκευτικής ταύτισης της «ευκαιριακής ηγεσίας της», συγκροτεί οιονεί συμμαχία με την Τουρκία…

Σαφές είναι δε ότι η Ουάσιγκτον προχωρεί συνεχώς σε ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή, λόγω Ισραήλ, άλλα η «Κεντρική» Διοίκηση του Λευκού Οίκου, επιθυμεί να στηρίζει τις επιλογές του «Σουλτάνου της Άγκυρας»…

Με τούτα τα δεδομένα στον επίμαχο χώρο, από πλευράς Τουρκίας επιχειρείται πολιτική έντασης στην περιοχή. Η ένταση αυτή δεν αφορά μόνο στο να προκαλούνται έννομα δικαιώματα και συμφέροντα ως προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η «παρεμβατική» πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, αφορά ταυτοχρόνως και έκδηλη αντίθεση έναντι του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ πρόδηλο είναι ότι η Άγκυρα επιδίδεται στο να συμμετέχει και να στηρίζει τον «αντιάξονα» Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν, που δημιουργεί ζητήματα στο ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας του Ισραήλ.

Η πολιτική αυτή της Άγκυρας κατ’ αρχάς περιπλέκει σε «Νατοϊκό επίπεδο» τα πράγματα… Παραλλήλως όμως και παρά την κατ’ αρχάς προαναφερόμενη Νατοϊκή περιπλοκή, η Γερμανίδα Καγκελάριος «τα βρίσκει» με τον Ρώσο Πρόεδρο… ενώ τόσο σε «Νατοϊκό επίπεδο», όσο και σε επίπεδο «Ελληνοαμερικανικών σχέσεων» υφίσταται αντί…παρεμβατικής υπέρ του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας, πολιτική στήριξης της Ελλάδας, μια κατ’ αρχήν «ουδετερότητα» απέναντι στις ευθέως διατυπωμένες ασύμμετρες, εξωνομικές και ακραίες απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Η «ουδετερότητα» όμως αυτή, δεν απομένει παρά να επαναξιολογηθεί από πλευράς Ελλάδας!..

 

Τα προαναφερόμενα δημιουργούν ασφαλώς ένταση, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές διασυνδέονται ευθέως (και) με τις ευρύτερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου εξ αντικειμένου αφορούν αναντιρρήτως μια γενικότερη επαναξιολόγηση της ελληνικής στρατηγικής υπό το καθεστώς των νέων συνθηκών.

Συνεπώς: στο πλαίσιο των ενωσιακών ευρωπαϊκών πολιτικών μπορεί να τεθούν ζητήματα «ευρύτερης άμυνας» και «ειδικότερης ασφάλειας» αναφορικώς με τη Μεσόγειο. Ως εκ τούτου απαιτείται να λειτουργήσουν (επιτέλους), οι ad hoc δεσμεύσεις που αφορούν στη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως παρακάτω προβάλλεται. Η υλοποίηση όμως αυτών των θεσμοθετημένων πολιτικών απαιτούν πολιτικές παρεμβάσεις ή ακόμη, όπως προνοείται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και ειδικότερες συνεργασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται αμέσως η Ελλάδα να αναλάβει τις σχετικές

πρωτοβουλίες.

ειδικότερα για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Στην πρόσφατη συνάντηση «Trump- Μητσοτάκη» στον Λευκό Οίκο, όλοι πρόσεξαν πως όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν απάντησε, όπως κάνει πάντα, πως: «ο Erdogan είναι φίλος του».

Όμως αποστρέφοντας το πρόσωπό του εξήγησε στον παριστάμενο Έλληνα Πρωθυπουργό πως το «θέμα της Λιβύης» θα το συζητήσει μεν, αλλά όχι μαζί του. Εξήγησε επίσης ότι το «θέμα της Λιβύης» θα το συζητήσει με την Γερμανία, την Ρωσία και άλλες χώρες- στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, και πρώτα-πρώτα δήλωσε ότι θα συζητήσει το προκείμενο ζήτημα με την Τουρκία. Τούτων δοθέντων:

Εφόσον έχουμε Πρωθυπουργό και Κυβέρνηση που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλεία τους, ας μας αποδείξουν ότι μπορούν να παρέμβουν δυναμικά με προβολή αιτημάτων όπως προνοεί η ενωσιακή έννομη και πολιτική τάξη. Έχει δε επέλθει ο χρόνος που η Ελλάδα δικαιούται να προβάλει τα πρώτα veto προκειμένου η Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία

να καταστεί πράγματι Ένωση και όχι μια χαλαρή Συνομοσπονδία. Στο πλαίσιο της ενωσιακής διαδικασίας και με βάση τους κανόνες που ισχύουν θέτουμε τα θέματα και παίρνουμε οπωσδήποτε απαντήσεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές, οπότε στη συνέχεια έχουμε το δικαίωμα ανάλογης δράσης και στάσης. Στα Συμβούλια συμμετέχουμε έτσι και αλλιώς, όπου συζητούν οι εταίροι μεταξύ τους και λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αντιθέτως στο «Ελληνοαμερικανικό επίπεδο», θέτουμε τα ζητήματα, χωρίς όμως να υπάρχει μια διαδικασία αντιμετώπισής τους. Στα fora όμως και στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είμαστε παρόντες και μέρος του Συμβουλίου σε κάθε Συνεδρίαση!

και τώρα ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «τί»;

Στην παρούσα ιστορική φάση, σύμφωνα με τη «Σχολή του Πλουραλισμού» της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαπιστώσει ότι το μονομερές και σε επίπεδο δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν» είναι παρωχημένο. Είναι δε ακατανόητο για μια κυρίαρχη δημοκρατία και ένα ανεξάρτητο κράτος να είναι προσκολλημένο ως πολιτική τάξη σε μια μονοσήμαντη αντίληψη, ενώ ταυτοχρόνως διαπιστώνει ότι την «κρίσιμη στιγμή» θα είναι «παντελώς μόνο» του.

Ωστόσο, πριν φτάσει η Ελλάδα σε απόκρημνα σημεία και καταστάσεις, η πολιτική ηγεσία της χώρας, μπορεί να επανεξετάσει τον προσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής και διπλωματίας, αξιοποιώντας τα συμφωνηθέντα σε επίπεδο της

ευρωπαϊκής πολιτικής και έννομη τάξης και να λάβει πρωτοβουλίες επανεκίνησης σε

προαποφασισμένες πολιτικές καθόσον:

Ήδη η «Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» (1992-1993), εισήγαγε ως ενωσιακή λειτουργία την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (Common Foreign and Security Policy (ΚΕΠΠΑ–CFSP)).

Η πολιτική αυτή επιβεβαιώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου δυνάμει του άρθρου 42 παρ. 1 «η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Εξασφαλίζει στην Ένωση επιχειρησιακή ικανότητα βασισμένη σε μη στρατιωτικά και στρατιωτικά μέσα. Η Ένωση μπορεί να κάνει χρήση των μέσων αυτών σε αποστολές εκτός της Ένωσης προκειμένου να διασφαλίζει τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, σύμφωνα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η εκτέλεση των καθηκόντων αυτών βασίζεται στα μέσα που παρέχουν τα κράτη μέλη.» Επίσης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από 11 Δεκεμβρίου 2017 έχει θεσπίσει Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία – Permanent Structured Cooperation (PESCO) όπου κύρια δύναμη είναι η Γαλλία, ως πυρηνική δύναμη. Μη συμμετοχή έχουν δηλώσει η Δανία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο (βλ. ήδη Brexit). Ενώ:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προχωρήσει και στη δημιουργία Στρατιωτικής Δυνατότητας Σχεδίασης και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων Military Planning and Conduct Capability (MPCC), με στόχο τη βελτίωση των δομών διαχείρισης κρίσεων.

Και τέλος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας –European Defence Agency (EΟΑ- EDA) σύμφωνα με το άρθρο 45 ΣΕΕ, τίθεται ήδη υπό την εξουσία του Συμβουλίου.

Ιδού λοιπόν στάδιον δόξης λαμπρόν, να παρέμβουμε ως Ελλάδα για την υλοποίηση των προαναφερόμενων πολιτικών! Οι πολιτικές αυτές έχουν συνομολογηθεί και υπογραφεί!

Εκτός και εάν δεν έχουμε κατ’ ουσίαν Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε πρέπει να αναστοχαστούμε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας και την τύχη της Ελλάδας!

Η Ελλάδα, βεβαίως, θεωρείται και είναι χώρα «δυτικού πολιτισμού». Ωστόσο πριν καταλήξουμε στο οριστικό ότι: «θα είμαστε μόνοι», να επιδιώξουμε ώστε «να μην είμαστε μόνοι». Εκτός και εάν: η ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων μπαίνει σε παρακμή και διάλυση. Και ο ορίζοντας φαίνεται να είναι το έτος 2025 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «περί ταχυτήτων» του απελθόντος Προέδρου της Επιτροπής, Juncker.

αντί επιλόγου

Δυστυχώς, ο προκλητικός αποκλεισμός της Ελλάδας, από τη «Διάσκεψη του Βερολίνου», αποδεικνύει το πόσο «μόνοι είμαστε»! Ο αποκλεισμός δε αυτός αφορά ασφαλώς όχι μόνο χώρα της Μεσογείου, αλλά χώρα που αφορά στο επίκεντρο της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου. «Τακτικισμοί» περί δήθεν μη αποκλεισμού και άλλων παρομοίων, καταντούν να προσβάλουν την κοινή λογική και την κοινή πείρα του μέσου πολίτη. Τέλος:

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εξασφάλιζε στην Ελούντα Τριμερή συνάντηση Ελλάδας- Λιβύης-Γαλλίας «κάτι» παραπάνω γνώριζε, «κάτι» ιδιαίτερο εκτιμούσε και ασφαλώς επεδίωκε!.. Θυμίζω τη συνάντηση της 15ης Νοεμβρίου 1984 των Παπανδρέου- Mitterrand- Gaddafi.

(*) Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Χώρας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

 

 

Πηγή: gataros.net

 

Αν επιτεθεί η Τουρκία Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μόνες τους: Αλλά οι ΗΠΑ μπορούν να την σταματήσουν…
Monday
13/01/2020
01:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Μιχ. Ιγνατίου
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, Τζέιμς Ρις , Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τζιν Σαχίν . EPA, SHA WN THEW

 

Σχόλιο GMR:   Καλές οι αναλύσεις, αλλά να παίρνουν υπ’όψιν την εθελοεκχωρημένη Εθνική κυριαρχία. Άλλως καθίστανται, παραπλαναλύσεις.

 

 

Μιχάλης Ιγνατίου, 12 Ιανουαρίου 2020

 

 

Είναι σημαντική, από όποια οπτική γωνία το δει κανείς, η πενταμερής σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που συμμετείχε σε συμβουλευτικό πλαίσιο.

Πέντε χώρες της Μεσογείου απορρίπτουν τη βία που προωθεί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη και γενικά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο με πρώτους στόχους το Αιγαίο και την Κύπρο και καλούν την κατοχική δύναμη να επιστρέψει στην πολιτική διαδικασία και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων».

Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο έχουν κουραστεί να διαβάζουν αυτές τις ειδήσεις, που ενώ είναι καλές διότι πρόκειται για αναφορές σε πολύ στενές συνεργασίες με ισχυρές χώρες στη Μεσόγειο, στην πραγματικότητα δεν είναι αποτρεπτικές για την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ποιος μπορεί να αδικήσει τους πολίτες; Κανένας. Διότι ακούμε και διαβάζουμε για ανακοινώσεις υποστήριξης, ακούμε και διαβάζουμε για αποδοκιμασία της Άγκυρας, αλλά δεν βλέπουμε την παραμικρή αλλαγή στην τουρκική στάση και επιθετικότητα. Θα έλεγα ότι όσο περνούν οι μέρες και εβδομάδες τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Την μεγαλύτερη ανυπαρξία έδειξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να έχει ένα σχετικό «έλεγχο» στο γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δεν έβαλε καν στην ανακοίνωση του για τη Λιβύη την Τουρκία, στην οποία οφείλεται η αναζωπύρωση του εμφύλιου πολέμου. Πρόκειται για δειλία; Πρόκειται για κάτι άλλο; Είναι δύσκολο να το γνωρίζει κανείς, εάν δεν ομιλεί στη βάση στοιχείων.

Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση το εξής γεγονός:

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal

 

«Παράθυρο» Άγκυρας για κοινή προσφυγή Ελλάδας – Τουρκίας στη Χάγη
Sunday
22/12/2019
21:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
0

Σχόλιο GMR: Το CNN “Greece”, μας υποδεικνύει το “παράθυρο” της αυτοκτονίας.

Εκεί θα μας σπρώξει η ανοχή μας και ποιο πολύ η συμμετοχή μας, στην “τι κι αν είναι Κατοχή” αντιπροσωποκοινοβουλευτική διακυβέρνηση.

Συγχαρητήρια σε όλους τους “αντι”μνημονιακούς εν χορώ πολιτευόμενους (ε, τι θέλουμε τώρα, να χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου οι άνθρωποι;;;) .

 

 

 

CNN Greece, 22 Δεκεμβρίου 2019

 

 

«Παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέει αναφορικά με το Μνημόνιο Κατανόησης με τη Λιβύη: «Στην περιοχή μας υπάρχουν περίπλοκα προβλήματα για οποία κάθε μέρος έχει τη δική του ερμηνεία. Από την αρχή η Τουρκία υιοθέτησε πάντοτε μια πολιτική, επιδιώκοντας διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς οι εκκλήσεις μας για διάλογο έχουν πέσει σε ώτα μη ακουόντων… Η Τουρκία, όπως έπραξε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή».

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο Ελλάδα και Τουρκία να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών λέγοντας:

«Η επιλογή να αχθούν οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν συζητήθηκε ανοικτά στη συνάντηση του προέδρου μας με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Λονδίνο, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά μεταγενέστερο στάδιο. Δεν αναγνωρίζουμε αυτόματα την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου και η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφύλαξη επί της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Ωστόσο παραμένουμε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές που είναι αποδεκτές για τις δύο πλευρές, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαδικασία διαλόγου για να φτάσουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

(more…)

Η Άγκυρα τρέχει τον Δένδια – Τεστ αντοχής για τη διπλωματία της Αθήνας
Monday
02/12/2019
22:30 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Κώστ. Βενιζέλος
0

Σχόλιο GMR: Οι καλύτερες αναλύσεις του slpress, αφορούν τις ενέργειες του παρεχόμενου στον ξένο παράγοντα πολιτικού προσωπικού. Πέραν αυτών;

 

 

 

Κώστας Βενιζέλος, 2 Δεκεμβρίου 2019

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Η εύκολη οδός είναι να καλείται στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ο Λίβυος πρέσβης και να προειδοποιείται πως εάν δεν δώσει το περιεχόμενο του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα του για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία θα απελαθεί. Το δύσκολο ήταν να γίνει το ίδιο με τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος επίσης κλήθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα. Θα ήταν ενδιαφέρον να ενημερώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη.

Κι αυτό επειδή για τη συζήτηση που είχε με τον Λίβυο διπλωμάτη υπήρχε διαρροή και σχετική αναφορά στο «ηρωικό τελεσίγραφο», το οποίο του δόθηκε (παρεμπιπτόντως το τηλεγράφημα φαίνεται να λήγει την ερχόμενη Πέμπτη και εάν απελαθεί είναι άγνωστο εάν θα μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του. Ενδέχεται να ζητήσει και άσυλο στην Ελλάδα!). Το δυσκολότερο, βεβαίως, βήμα ως φαίνεται για την Αθήνα είναι να προχωρήσει στην οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδος με την Κύπρο και με την Αίγυπτο.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Απογοητευτικός ο Μητσοτάκης – Ρατσιστικές λύσεις για Κυπριακό, τσιμουδιά για παραβιάσεις
Saturday
28/09/2019
18:36 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Μιχ. Ιγνατίου
0

Σχόλιο GMR:   Τι ρατσιστικές; Τι παραβιάσεις; Εδώ μιλάμε για ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Και μάλιστα δια στόματος (έχοντος ισχύν δέσμευσης) Πτ”Δ” (εδώ).

Περίεργο να “ξεφεύγουν” κάτι τέτοια από την έγκριτη δημοσιογραφία και των αναρτήσεων και του συντάκτου του άρθρου.

Όσο για τους λοιπούς δημοσιολογούντες, υλικό για ανώδυνες παρατηρήσεις (και αν).

 

 

Μιχ. Ιγνατίου, 28 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

Άστραψαν και βρόντηξαν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμά τους ήταν ότι δεν θα γίνει ανεκτή «η διπλωματία των κανονιοφόρων». Το υπογράμμισαν το μήνυμα τους με θυμωμένο ύφος και ισχυρό τρόπο, υποθέτω επειδή εννοούν κάθε λέξη. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα καλό σύνθημα, που ακούγεται όμορφα στα αυτιά των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου. Φτάνει η υπόσχεση να γίνει πράξη.

Τι να σημαίνει άραγε το σύνθημα-μήνυμα αυτό; Φαντάζομαι ότι εάν δεν αποχωρήσουν από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και από την κυπριακή ΑΟΖ οι τουρκικές κανονιοφόροι, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν θα προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις. Διότι, όταν κάποιος εκβιάζεται με τη δύναμη των όπλων, λογικά σκεπτόμενος δεν διαπραγματεύεται. Θα είναι μοιραίο το λάθος.

Δεν θα στοιχηματίσω διότι είναι σαν να κλέβω …εκκλησία. Και ο κ. Αναστασιάδης θα προσέλθει σε τριμερή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αν το ζητήσει ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες. Και ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, εάν προκύψει πενταμερής διάσκεψη. Πόσες φορές το έχουμε το δει το ίδιο έργο; Ιδιαίτερα από τον πρόεδρο της Κύπρου, οι αντιστάσεις του οποίου, άπειρες φορές, αποδείχθηκαν ανύπαρκτες και οι υποσχέσεις του κούφια λόγια. Δεν είπε όχι ποτέ…

(more…)

12