ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Βρετανός πρώην διπλωμάτης αποκαλύπτει τον ύπουλο ρόλο του Χένρι Κίσινγκερ εναντίον της Κύπρου
Saturday
19/02/2022
12:57 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Ξένια Τούρκη Χένρι Κίσιγκερ
0

_.

 

 

 

Ξένια Τούρκη, 14 Φεβ. 2022

 

 

 

Αν και έχει αποσυρθεί από θέσεις εξουσίας εδώ και δεκαετίες ο Χένρι Κίσινγκερ δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρος και να απασχολεί τον δημόσιο διάλογο.

Ο Αμερικανός, πρώην υπουργός των Εξωτερικών είναι μια πολιτική φιγούρα που έχει άμεση σχέση με την Κύπρο, καθώς οι αποφάσεις του και η στάση του καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο νησί, από τα πρώτα κιόλας βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φως στον ρόλο που έχει διαδραματίσει επιχειρεί να ρίξει ο Γουίλιαμ Μάλινσον, Βρετανός, πρώην διπλωμάτης καθηγητής Πολιτικών Ιδεών και Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Γουλιέλο Μαρκόνι.

 

Ο Βρετανός ειδικός έχει γράψει αρκετά βιβλία που αφορούν την Κύπρο, με το τελευταίο του «Ο Κίσινγκερ και η εισβολή στην Κύπρο» μάλιστα να εστιάζει στο ρόλο του Αμερικανού πρώην υπουργού των Εξωτερικών στα γεγονότα του 1974 αλλά και σε αυτά που προηγήθηκαν.

(more…)

Η Κ.Δ. ένα δικέφαλο πολιτικό τέρας: “Αν κάποιος ήθελε να δημιουργήσει ένα παράλυτο κράτος, δεν θα ενεργούσε διαφορετικά”…
Sunday
03/10/2021
19:33 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

_.

 

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 01 Οκτ. 2021

 

 

 

 

 

Σημαντικό δίτομο έργο του Νέαρχου Νεάρχου για την ιστορία της Κύπρου μέσα από τη δραματική πορεία του Μακάριου

Εξήντα ένα χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κράτος, που δημιουργήθηκε με δοτή κολοβωμένη ανεξαρτησία βίωσε θυελλώδεις εξελίξεις, δύσκολα πέτρινα χρόνια. Υπονομεύθηκε πριν καν να συσταθεί και πέρασε μέσα από συγκρούσεις, έντονες αντιπαραθέσεις. Είχε εξαρχής απέναντι του την Τουρκία, που ήθελε την κατάργησή της.

Οι Βρετανοί μπορεί να έχουν φύγει, αλλά έμειναν. Όχι μόνο με τη στρατιωτική παρουσία, τις βάσεις. Έκτισαν την μεταποικιακή περίοδο επιρροής και ελέγχου. Και η Ελλάδα; Ήθελε να «ξεφορτωθεί» το Κυπριακό; Το «ξεφορτώθηκε» με τις Συμφωνίες;

Ο απολογισμός μακρύς καθώς οι περιπέτειες αυτού του κράτους ήταν μεγάλες. Δοκιμάσθηκε πολλές φορές με αποκορύφωμα το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄, στις 15 Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή, πέντε ημέρες αργότερα. Ένα δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου και του λαού της.

Αναφορές για τα όσα διαδραματίσθηκαν την περίοδο πριν αμέσως μετά τις Συμφωνίες περιγράφονται στο δίτομο βιβλίο του Νέαρχου Νεάρχου «Μακάριος- Δραματική πορεία»( Εκδόσεις Ιερά Μητρόπολις Πάφου, 2021).

(more…)

Θέλουν συνιδιοκτησία λες και η Κύπρος είναι οικόπεδο!
Saturday
11/09/2021
16:23 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος Χρήστος Στυλιανίδης
0

Σχόλιο GMR: Η Ελλάδα θα καταντήσει σαν πολυκατοικία της Κυψέλης όπου κατοικούν καλοί άνθρωποι, Ρουμάνοι, Πακιστανοί, Νιγηριανοί, Αλβανοί, Βούλγαροι, όλο και λιγότεροι Έλληνες, κλπ και ένας εξ αυτών θα είναι ο διαχειριστής και εκπρόσωπός τους, ακριβώς στην “ιδεολογία”,  όπως την λέει και ο Κώστας Βενιζέλος, του οικοπέδου, της πολυκατοικίας αλλά και του σχολίου στην παρακάτω ανάρτηση, http://greek-market-research.com/article/christos-stylianidis-pos-enas-kyprios-ginetai-ellinas-ypoyrgos/ , καθώς και των υπηρεσιών του (Χρ. Στυλιανίδη) προς τον Ελληνισμό δηλαδή, σχέδιο Ανάν και δεν συμμαζεύεται.

Υστερόγραφο :

(1) — Με Αναν-ικές προεκτάσεις ο διορισμός του Στυλιανίδη: Πολιτικός-ιδεολογικός γυρολόγος, σκληρός αντιδεξιός υπηρετεί τη Δεξιά

(2) — Ο υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης: Από το ΚΚΕ εσ., στην ΕΔΕΚ και το ΠΑΣΟΚ, στον δεξιό ΔΗΣΥ και στη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη…

 

_.

 

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος 7 Σεπ. 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Όλες οι “ιδεοθύελλες” έχουν σημείο αναφοράς τις βρετανικές φόρμουλες. Επειδή προφανώς κάποιους τους βολεύει (κατοχική Τουρκία), ενώ άλλοι (Λευκωσία) “πάσχουν” από έλλειψη ιδεών. Γι’ αυτό και το χαλί το στρώνουν οι του Φόρεϊν Όφις και όσοι πιστοί, που δεν και λίγοι, ακολουθούν. Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι βρίσκονται αρκετοί καλοθελητές να εξηγήσουν και να προωθήσουν τις ιδέες του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Λες και η Κύπρος είναι οικόπεδο.

Τι είναι το ζητούμενο; Η επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Σε ποια βάση; Αυτό είναι το ερώτημα, που καλούνται να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι καθώς είναι σαφές πλέον ότι η «συμφωνημένη βάση» έχει μετακινηθεί προς την κατεύθυνση του νέου τουρκικού αφηγήματος. Δηλαδή, ενός μοντέλου συγκαλυμμένης ή μη συνομοσπονδίας δύο κρατών. Ένα μοντέλο, που θα διευκολύνει την Άγκυρα στη στρατηγική επιδίωξή της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Είναι προφανές πως καταβάλλεται παρασκηνιακά μια προσπάθεια να βρεθεί μια «αποδεκτή φόρμουλα», κοντά σε αυτά που επιδιώκει η Άγκυρα. Γι’ αυτό και η ανακάλυψη διαφόρων ορολογιών, που παραπέμπουν σε εκείνο που διαχρονικά επιδίωκε η κατοχική δύναμη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση του αναφέρθηκε σε «έμφυτα δικαιώματα» (inherent rights).

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική δράση ο Γιώργος Λιλλήκας: Αρχίζει διαδικασία ενοποίησης Συμμαχίας Πολιτών – ΕΔΕΚ
Friday
25/06/2021
09:10 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γιώρ. Λιλλήκας ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Ένας έντιμος και ευγενής πολιτικός εγκαταλείπει την πολιτική.

Ίσως, γιατί πλέον η ευγένεια στην πολιτική, εκλαμβάνεται ως μειονέκτημα.

_.

 

 

 

 

hellasjournal.com, 24 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

Την οριστική αποχώρηση του από την πολιτική σκηνή, μετά από την μακροχρόνια προσφορά του στον τόπο από καίρια πόστα, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, αρχίζει και επίσημα ο διάλογος για την ενοποίηση της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ, μετά και από τη σχετική απόφαση της Ανώτατης Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας που συνεδρίασε χθες βράδυ.

Με μόνο τρεις αρνητικές ψήφους, η Ανώτατη Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών αποφάσισε την ενοποίηση με την ΕΔΕΚ, με κυρίαρχο στόχο την ένωση αντιδιζωνικών δυνάμεων για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν στο Κυπριακό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Όταν η κυπριακή κυβέρνηση προτιμά τη ζωή στην… γυάλα: Το διεθνές ρεζίλεμα, ο πάτος και η αδυναμία της αντιπολίτευσης
Thursday
24/06/2021
08:47 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Εθνική Ανεξαρτησία ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Κύπρο είναι κομματικοποιημένες ως και οι ποδοσφαιρικές ομάδες. Καλή η δημοσιογραφία του κάθε Κώστα Βενιζέλου. Καλύτερη όμως, (ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ) θα ήταν η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΗΘΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ όλων των ΚΑΛΩΝ της Κύπρου.  Από που το “αξίωμα”, δημοσιογράφος=ΜΗ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΣ (στο “πεδίο της μάχης”);  Άλλο πράγμα η δημοσιογραφική εργασία (η δεοντολογία της, η μεθοδολογία της πχ η δια των ερωταποκρίσεων/μαιευτική μέθοδος αναζήτησης της αλήθειας ή αποκάλυψης του ψεύδους, η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ) και ΑΛΛΟ πράγμα η πολιτική ΑΥΤΟΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ενός ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ, που εν προκειμένω, θα το λέγαμε ως νεολογισμό και εξουδετερότητα, ως την αρνητική (δλδ ως έμμεση/δεν πράττω τι πολιτικά εναντίον των “κακών”) από πολιτική άποψη, εξουδετέρωση ακόμα και της ουδετερότητας.

_.

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 19 Ιουνίου 2021

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Οι πολιτικοί, πρωτίστως οι ηγέτες, χάνουν το παιχνίδι όταν είτε δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους, στην κοινωνία, είτε φτιάχνουν έναν δικό τους κόσμο «αγγελικά πλασμένο».

Μπαίνουν στη δική τους «γυάλα» και δεν αφουγκράζονται την κοινωνική πραγματικότητα. Η Κύπρος, σύμφωνα με το βαρόμετρο διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μελη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη διαφθορά.

Όπως έγινε γνωστό, ποσοστό 65% των Κυπρίων που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύει ότι η διαφθορά αυξήθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες (θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι πιστεύει το υπόλοιπο 35%, αλλά δεν είναι της παρούσης). Οι αριθμοί δεν μπορούν να διαψευστούν. Μπορούν να μην λαμβάνονται υπόψη, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Ο κατοχικός ηγέτης εξευτέλισε την αποστολή της κ. Λουτ: Δεν θέτουν την …κυριαρχία τους(!) σε συνδιαλλαγή, δήλωσε…
Thursday
24/06/2021
08:24 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ ΟΗΕ
0

Σχόλιο GMR: Συνομιλητές και Εταίροι του αντιπροσωπευτικού “μας” κοινοβουλευτισμού, ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ. 

Επομένως, ποιός είναι ο ευτελιζόμενος;

_.

 

 

 

 

 

hellasjournal_Σύνταξη, 22 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Δεν πρόκειται να θέσουμε την κυριαρχία μας(!!!) στο τραπέζι μιας συνδιαλλαγής, άλλωστε είναι ένα δικαίωμα που έχουμε κερδίσει”, δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Αποκάλυψε επίσης ότι απέρριψε στην Γενεύη πρόταση για διορισμό ειδικού εκπροσώπου που θα έκανε διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πακέτο 4 σημείων για το πλαίσιο λύσης, που είχε καταθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα. Αυτό, είπε, επειδή «δεν θεώρησα ότι είναι σωστή διαχείριση, θα έδιδε λάθος μηνύματα».

Ζήτησε δε αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες στις 25 του μηνός και ο ίδιος να συναντηθεί με τον κ. Γκουτέρες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κατοχικόςηγέτης είπε ότι «η κυριαρχία μας δεν είναι θέμα προς συζήτηση» και οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στη βάση της κυριαρχίας για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζούνε πλάι πλάι. «Είμαστε έτοιμοι στο σημείο που βρισκόμαστε για κάθε είδους άτυπη συνάντηση. Αυτό είπαμε», πρόσθεσε.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Είναι ή δεν είναι το Κυπριακό εθνικό ζήτημα; Μήπως έφτασε η ώρα να τεθούν όλα επί τάπητος για τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου;
Sunday
20/06/2021
20:32 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Εθνος ΚΥΠΡΟΣ
0

 

 

 

 

Πανίκος Παναγιώτου, 20 Ιουνίου 2021

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Όπως αναμενόταν, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας ακολούθησε την γνώριμη τακτική του. Για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν το πολιτικό του μέλλον και την τουρκική οικονομία, επέλεξε τον δρόμο της μετάλλαξης. Εμφανίστηκε με διαφορετικό πρόσωπο στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ και στις διμερείς συναντήσεις, ανάμεσά τους κι αυτές με τον Τζο Μπάιντεν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απέδειξε ξανά ότι ξέρει να ελίσσεται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, εντός και εκτός της χώρας του. Άλλωστε, τέτοια «χαρίσματα» πονηριάς και μεταμόρφωσης συνήθως τα διαθέτουν δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες, όχι για να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα προς όφελος του γενικού καλού και της ειρήνης, αλλά για να μπορούν να επιβιώνουν, να ξεγελούν και να κυριαρχούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν επιχειρεί μια τέτοια φαινομενική στροφή για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα, αλλά και την ελληνική κοινή γνώμη. Γι’ αυτό, πέρα από τις όποιες δηλώσεις περί «εποικοδομητικών συνομιλιών» και τις δημόσιες τοποθετήσεις για την ανάγκη συνεργασίας, ευελπιστούμε ότι, τουλάχιστον, οι συνομιλητές του ξεκαθάρισαν κάποια πράγματα για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των συμμαχικών υποχρεώσεων.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Η κοιμώμενη επί μακρού αντιπολίτευση: Με τα δεδομένα μπορεί -φευ- ο κ. Αναστασιάδης να φλερτάρει και με τρίτη θητεία
Saturday
12/06/2021
19:57 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

Σχόλιο GMR: Κύριε Κώστα Βενιζέλο, δεν χρειάζεται να διαβάσουμε τι, πέραν του τίτλου του άρθρου σας. Διαφωνούμε με τον συγκεκριμένο τίτλο και το όποιο κάτωθεν του τίτλου περιεχόμενο. Μάλλον η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ κοιμάται, με πρώτη πρώτη την εν υπνοβασία αρθρογραφούσα δημοσιογραφία.

_.

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 12 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής, αποτέλεσε τη δεύτερη ήττα της αντιπολίτευσης μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, καθιστώντας πιο θολό το τοπίο ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023.

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής επιβεβαίωσε πως η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι… κοιμώμενη και κάποιοι εκ των ηγετών της παραμένουν γαντζωμένοι στις προσωπικές τους ατζέντες.

Προσωπικές ατζέντες, οι οποίες προφανώς και απομακρύνουν την προοπτική συνεργασίας και «σκοτώνουν», αυτό που έλεγαν ως αφήγημα, την «αλλαγή». ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, κατά την προεκλογική περίοδο έδωσαν την εντύπωση πως θα πορευθούν μαζί και μετά τις εκλογές, με φόντο τις προεδρικές του 2023.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Ο Δένδιας έθεσε το Κυπριακό στον Τσαβούσογλου: “Διατριβή” για τη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Monday
31/05/2021
20:27 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Ακούει κανείς “πατριώτης”;

Ακούει κανείς απο τους “22” ( http://greek-market-research.com/clink/diakiryxi-gia-tin-kypro-ypografoyn-22-prosopikotites/ ) ;

_.

 

 

 

 

 

hellasjournal, 31 Μαίου 2021

 

 

 

 

Το Κυπριακό βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών, Νικου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπου υποστήριξε την φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε ο κ. Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι, οι συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, καθώς υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Sedat Önal στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο Υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της eλληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Παράλληλα, υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Ετοιμάζει τετραγωνισμό του κύκλου ο Γκουτέρες, στη βάση βρετανικής φόρμουλας: Με γεφυρωτικές ιδέες
Monday
10/05/2021
00:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR:   Όταν ο πατριωτισμός εξαντλείται και στην καλύτερη ακόμα περίπτωση ( ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Υπογράφουν 22 προσωπικότητες ), στην “έγγραφη διαμαρτυρία”[*], το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο: “Στη λογική, δηλαδή, ότι το κράτος θα έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που παραπέμπει στη συνομοσπονδία, το οποίο θα βαπτιστεί προφανώς Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.“.

[*] Η οποία διακατέχεται από μη συμβατή με τις περιστάσεις ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ, απορία,…, έκπληξη,…, αλλά και “αυστηρότητες” όπως, “οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου επωμίζονται μεγάλες ευθύνες” (με το μεγάλο αβίαστα προκύπτον ερώτημα να είναι: τι εμποδίζει ώστε να μην προσδιορίζεται σε τέτοιου είδους διακηρύξεις επακριβώς το είδος και το ειδικό βάρος αυτών των ευθυνών; τόσοι πνευματικοί άνθρωποι και νομικοί συνυπογράφουν).

_.

 

 

 

Κ. Βενιζέλος, 9 Μαίου 2021

 

 

 

 

Το σενάριο να υποβάλουν «γεφυρωτικές ιδέες» στη νέα Γενεύη, εξετάζουν σοβαρά τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες ιδέες είχαν παρουσιαστεί και στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου), καταγράφηκαν οι αντιδράσεις και φαίνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός θα επανέλθει πιο συγκεκριμένα στη νέα συνάντηση.

Τα παραπάνω γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για τον «τετραγωνισμό του κύκλου», για τον οποίο μίλησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και που θα έχει βρετανικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε πριν την άτυπη του Απριλίου, υπήρξε στενή συνεργασία του ΟΗΕ με το Φόρεϊν Όφις για συζήτηση και προώθηση της βρετανικής φόρμουλας.

Αυτό το πλαίσιο, το βρετανικό, θεωρείται πως μπορεί να οδηγήσει σε «συμβιβασμό», παρόλο που είναι πρόδηλο ότι «αγγίζει» τις τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Όλη η λογική των «γεφυρωτικών προτάσεων» αφορά το θέμα της κυριαρχίας. Στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε πολλές φορές, ως μεθοδολογία για την κατανομή της κυριαρχίας τα εξής αποκαλυπτικά των προθέσεών του: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή (παραπέμπει σε συνομοσπονδία)».

Στη λογική, δηλαδή, ότι το κράτος θα έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που παραπέμπει στη συνομοσπονδία, το οποίο θα βαπτιστεί προφανώς Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Ηνωμένα Έθνη κρατούν ίσες αποστάσεις ως προς τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στη Γενεύη. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ξέφυγε από το πλαίσιο του ΟΗΕ, στον Διεθνή Οργανισμό αξιολογούν τη στάση όλων στη βάση των όσων ειπώθηκαν όταν ο κ. Γκουτέρες προσπάθησε να παρουσιάσει ένα «συμβιβασμό» στο θέμα της κυριαρχίας.

Επειδή, για διαφορετικούς λόγους, η προσπάθεια απορρίφθηκε από τις δύο πλευρές, τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν ευθύνες επειδή «δεν παρουσιάσθηκαν ευέλικτες».

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

123..