ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η κοιμώμενη επί μακρού αντιπολίτευση: Με τα δεδομένα μπορεί -φευ- ο κ. Αναστασιάδης να φλερτάρει και με τρίτη θητεία
Saturday
12/06/2021
19:57 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

Σχόλιο GMR: Κύριε Κώστα Βενιζέλο, δεν χρειάζεται να διαβάσουμε τι, πέραν του τίτλου του άρθρου σας. Διαφωνούμε με τον συγκεκριμένο τίτλο και το όποιο κάτωθεν του τίτλου περιεχόμενο. Μάλλον η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ κοιμάται, με πρώτη πρώτη την εν υπνοβασία αρθρογραφούσα δημοσιογραφία.

_.

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 12 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής, αποτέλεσε τη δεύτερη ήττα της αντιπολίτευσης μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, καθιστώντας πιο θολό το τοπίο ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023.

Η εκλογή Προέδρου της Βουλής επιβεβαίωσε πως η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι… κοιμώμενη και κάποιοι εκ των ηγετών της παραμένουν γαντζωμένοι στις προσωπικές τους ατζέντες.

Προσωπικές ατζέντες, οι οποίες προφανώς και απομακρύνουν την προοπτική συνεργασίας και «σκοτώνουν», αυτό που έλεγαν ως αφήγημα, την «αλλαγή». ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, κατά την προεκλογική περίοδο έδωσαν την εντύπωση πως θα πορευθούν μαζί και μετά τις εκλογές, με φόντο τις προεδρικές του 2023.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Ο Δένδιας έθεσε το Κυπριακό στον Τσαβούσογλου: “Διατριβή” για τη φιλοτουρκική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Monday
31/05/2021
20:27 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Ακούει κανείς “πατριώτης”;

Ακούει κανείς απο τους “22” ( http://greek-market-research.com/clink/diakiryxi-gia-tin-kypro-ypografoyn-22-prosopikotites/ ) ;

_.

 

 

 

 

 

hellasjournal, 31 Μαίου 2021

 

 

 

 

Το Κυπριακό βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών, Νικου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπου υποστήριξε την φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

«Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε ο κ. Δένδιας στον Τούρκο ομόλογό του.

Σημειώνεται ότι, οι συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, οι οποίες έλαβαν χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, καθώς υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Sedat Önal στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο Υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο “casus belli” εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της eλληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Παράλληλα, υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Ετοιμάζει τετραγωνισμό του κύκλου ο Γκουτέρες, στη βάση βρετανικής φόρμουλας: Με γεφυρωτικές ιδέες
Monday
10/05/2021
00:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR:   Όταν ο πατριωτισμός εξαντλείται και στην καλύτερη ακόμα περίπτωση ( ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Υπογράφουν 22 προσωπικότητες ), στην “έγγραφη διαμαρτυρία”[*], το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο: “Στη λογική, δηλαδή, ότι το κράτος θα έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που παραπέμπει στη συνομοσπονδία, το οποίο θα βαπτιστεί προφανώς Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.“.

[*] Η οποία διακατέχεται από μη συμβατή με τις περιστάσεις ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΑ, απορία,…, έκπληξη,…, αλλά και “αυστηρότητες” όπως, “οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου επωμίζονται μεγάλες ευθύνες” (με το μεγάλο αβίαστα προκύπτον ερώτημα να είναι: τι εμποδίζει ώστε να μην προσδιορίζεται σε τέτοιου είδους διακηρύξεις επακριβώς το είδος και το ειδικό βάρος αυτών των ευθυνών; τόσοι πνευματικοί άνθρωποι και νομικοί συνυπογράφουν).

_.

 

 

 

Κ. Βενιζέλος, 9 Μαίου 2021

 

 

 

 

Το σενάριο να υποβάλουν «γεφυρωτικές ιδέες» στη νέα Γενεύη, εξετάζουν σοβαρά τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες ιδέες είχαν παρουσιαστεί και στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό (27-29 Απριλίου), καταγράφηκαν οι αντιδράσεις και φαίνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός θα επανέλθει πιο συγκεκριμένα στη νέα συνάντηση.

Τα παραπάνω γράφει ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα πρόκειται για τον «τετραγωνισμό του κύκλου», για τον οποίο μίλησε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και που θα έχει βρετανικά χαρακτηριστικά. Άλλωστε πριν την άτυπη του Απριλίου, υπήρξε στενή συνεργασία του ΟΗΕ με το Φόρεϊν Όφις για συζήτηση και προώθηση της βρετανικής φόρμουλας.

Αυτό το πλαίσιο, το βρετανικό, θεωρείται πως μπορεί να οδηγήσει σε «συμβιβασμό», παρόλο που είναι πρόδηλο ότι «αγγίζει» τις τουρκικές επιδιώξεις στο θέμα της κυριαρχίας.

Όλη η λογική των «γεφυρωτικών προτάσεων» αφορά το θέμα της κυριαρχίας. Στη Γενεύη, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε πολλές φορές, ως μεθοδολογία για την κατανομή της κυριαρχίας τα εξής αποκαλυπτικά των προθέσεών του: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή (παραπέμπει σε συνομοσπονδία)».

Στη λογική, δηλαδή, ότι το κράτος θα έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά. Πρόκειται για ένα μοντέλο, που παραπέμπει στη συνομοσπονδία, το οποίο θα βαπτιστεί προφανώς Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα Ηνωμένα Έθνη κρατούν ίσες αποστάσεις ως προς τη συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στη Γενεύη. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά ξέφυγε από το πλαίσιο του ΟΗΕ, στον Διεθνή Οργανισμό αξιολογούν τη στάση όλων στη βάση των όσων ειπώθηκαν όταν ο κ. Γκουτέρες προσπάθησε να παρουσιάσει ένα «συμβιβασμό» στο θέμα της κυριαρχίας.

Επειδή, για διαφορετικούς λόγους, η προσπάθεια απορρίφθηκε από τις δύο πλευρές, τα Ηνωμένα Έθνη αποδίδουν ευθύνες επειδή «δεν παρουσιάσθηκαν ευέλικτες».

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν: Αυτός ήταν ο Βάσος Λυσσαρίδης
Thursday
06/05/2021
04:08 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Αυγ. Αυγουστής Βάσος Λυσσαρίδης ΚΥΠΡΟΣ
0

 

 

 

Αυγουστίνος Αυγουστής[*], 5 Μαίου 2021

 

 

 

 

Αν εθνικισμός είναι να σέβεσαι την εθνότητα όλων και να διαφυλάττεις την δική σου τότε δηλώνω αδιόρθωτος εθνικιστής.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης, γνωστός σε όλους μας με την ταυτότητα «Γιατρός», ταξίδεψε για τους ουρανούς τρεις βδομάδες πριν κλείσει τα 101 του χρόνια. Αγωνιστής, δημοκράτης, μαχητικός, ευφυής, δημιουργικός, απροσκύνητος και αγονάτιστος πατριώτης, σπουδαίος ποιητής και ζωγράφος, έχαιρε εκτίμησης από όλους, ενέπνεε γενιές Ελλήνων και δικαίως κατέκτησε μια εξέχουσα θέση στο Πάνθεον των Μεγάλων Ανδρών της σύγχρονης Ιστορίας μας.

Ήταν βουλευτής από το 1960 μέχρι το 2006, ενώ διετέλεσε πρόεδρος της κυπριακής Βουλής από το 1985 έως το 1991. Ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κίνημα ΕΔΕΚ το 1969 και παρέμεινε πρόεδρός του ως το 2002. Έκτοτε ήταν επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος.

(more…)

Αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό – Το “κρυφό” διάβημα
Monday
03/05/2021
15:50 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Αποκαλύψεις για αμερικανικό διάβημα προς την Άγκυρα σχετικά με το Κυπριακό έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά τη νέα δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για τη δημιουργία δύο κρατών και αποτελούν άλλο ένα “χαστούκι” στις επιδιώξεις του Ερντογάν.

Για Χαστούκι στην Κύπρο πρόκειται. Πρόκειται για οριστική αποδοχή ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του καθεστώτος των Κατεχομένων από την Ελληνική Βουλή, η δε Κυπριακή Κοινότητα ΠΛΕΟΝ, θα ελέγχεται από όλων των ειδών τους ΕΛΕΓΚΤΕΣ, πρώτα και καθοριστικά από την Τουρκία [έποικοι/στρατός αυτών- χρήμα- φυτευτοί Τούρκοι πολιτικοί- εθνοτικός & εδαφικός & πολιτικός & πολιτισμικός διαχωρισμός- βέτο Τούρκων και συνδιοίκηση επί της Κυπριακής Κοινότητας (πλέον)].

Τώρα, το πως ο Καπετάνιος του Love Boat(*), ο οποίος υποτίθεται πως κατακεραυνώνει (ενδεικτικά εδώ) την λύση της Διζωνικής-Δικοινοτικής, διαφημίζει το ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ως χαστούκι στην Τουρκία, είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει όσους πατριώτες(πχ τους “22”), εκ του πληρώματος του Love Boat. Κάποια απορία;

(*)    http://greek-market-research.com/article/i-kypros-to-doro-tis-istorias-kai-i-geopolitiki-tyflotita-toy-mikroelladismoy/ ,     Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Δεν μπορεί να αποκλειστεί έκπληξη από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

_.

 

 

 

SLPress_Σύνταξη, 30 Απριλίου 2021

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Αποκαλύψεις για αμερικανικό διάβημα προς την Άγκυρα σχετικά με το Κυπριακό έρχονται στο φως λίγες ώρες μετά τη νέα δημόσια τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους για τη δημιουργία δύο κρατών και αποτελούν άλλο ένα “χαστούκι” στις επιδιώξεις του Ερντογάν.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ήδη από την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων κατέθετε, για πρώτη φορά γραπτώς, αίτημα για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πάρει θέση για το θέμα και είχαν προχωρήσει στην άμεση απόρριψή του.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, την Μεγάλη Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον και του διαβίβασε το μήνυμα ότι το σχέδιο για δύο κράτη στην Κύπρο δεν γίνεται αποδεκτό. Το ίδιο μήνυμα έστειλε στον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου, και η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Επετειακό σχόλιο: 1/4/55 έναρξη αντιαποικιακού-εθνικοαπευθερωτικού αγώνα για αυτοδιάθεση-ένωση Κύπρου με Ελλάδα
Sunday
02/05/2021
22:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Εθνος ΚΥΠΡΟΣ Λουκάς Αξελός
0

 

 

 

Λ. Αξελός, 4 Απριλίου 2021

 

 

 

 

Επετειακά

1η Απριλίου 1955, έναρξη του αντιαποικιακού-εθνικοαπευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για αυτοδιάθεση-ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Το εξώφυλλο και η ύλη από ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού Τετράδια (53ο/2007), όπου ξεχωρίζει ο πίνακας μαθητών σε σχολείο της Λευκωσίας που είχε επισκεφθεί ο Μανώλης Γλέζος εκείνη την χρονιά, μιλώντας για την Αντίσταση ως μέσου και οδηγού στην αναζήτηση της Ελευθερίας, Ανεξαρτησίας και Αυτοδιάθεσης των Ελλήνων, ως ενιαίου διαρκούς εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα.

Από τα κείμενα, είναι ιδιαίτερο εκείνο του Βία Λειβαδά, «Όταν ο ΙΡΑ συνάντησε την ΕΟΚΑ». Κείμενο ταυτόχρονα βιωματικό και αναλυτικό-πολιτικό, με επίκεντρο τη συνάντηση στις αγγλικές φυλακές Ελλήνων και Ιρλανδών αγωνιστών.

Ο αγώνας των Κυπρίων για ελευθερία και αυτοδιάθεση-ένωση, συναντήθηκε με τους εθνικο-απελευθερωτικούς αγώνες των Ιρλανδών, όπως αναφέρει στο κείμενό του ο Βίας Λειβαδάς, των Αλγερινών όπως επισημαίνει ο Μιχάλης Ράπτης-Πάμπλο σε μια συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο που έφυγε πρόσφατα, των Κουβανών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γκεβάρα στην παρέμβασή του «Υπέρ Κύπρου» στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το 1964 (Τετράδια, τχ 72-73/2019). Υπάρχει άλλωστε το άγαλμα του Μακαρίου στην Αβάνα.

Γράφει  μεταξύ άλλων η σύνταξη των Τετραδίων (τχ 53/2007), με αφορμή την επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στην Κύπρο : «Το ερώτημα που σε εμάς τίθεται και κατ’ επέκτασιν στους Έλληνες πολίτες, είναι το εξής : Πώς μπορεί οι απλοί μαθητές ενός λυκείου στη Λευκωσία της Κύπρου να εκλαμβάνουν την Τουρκοκρατία ως Τουρκοκρατία, την Γερμανοκρατία ως Γερμανοκρατία και την Αγγλοκρατία ως Αγγλοκρατία, αλλά και να τις συνδέουν στο πλαίσιο του ενιαίου της ιστορίας μας και οι μικροευρωπαίοι επαρχιώτες, ιππότες του μεταμοντέρνου αριστεροδεξιού εκσυγχρονισμού να αδυνατούν να το συλλάβουν ; Είναι, άραγε, απλά και μόνο θέμα πρόσληψης της ιστορίας, είναι άραγε, απλά και μόνον άλλο ένα χεγγελιανό παράδοξο;»

Στο τεύχος των Τετραδίων που κυκλοφορεί (76-78/2021) με το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821, περιλαμβάνεται και η υποδειγματική επιστημονικά συμβολή του Πέτρου Παπαπολυβίου για την πρόσληψη του 1821 στον αγώνα της ΕΟΚΑ με τίτλο Στα βουνά για ένα νέο Εικοσιένα. Απόηχοι και προσλήψεις της Επανάστασης του 1821 στον αγώνα της ΕΟΚΑ

 

Πηγή: iskra.gr

 

Το δια παραλείψεως εθνικό έγκλημα Λευκωσίας και Αθήνας
Saturday
01/05/2021
17:40 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣ Στ. Λυγερός
0

 

 

 

Στ. Λυγερός, 30 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Στο τέταρτο άρθρο αυτής της τετραλογίας για τη στρατηγική διάσταση του Κυπριακού, θα αναφερθώ στο σκανδαλώδες γεγονός ότι Λευκωσία και Αθήνα χειρίζονται το Κυπριακό λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση ευρύτερα, λες και βρισκόμαστε 15 χρόνια πριν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται δια παραλείψεως εθνικό έγκλημα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν συντελεστεί βαρυσήμαντες γεωπολιτικές μετατοπίσεις που επηρεάζουν καθοριστικά την περιοχή μας.

Η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μία αλυσίδα δημόσιων ή παρασκηνιακών πληγμάτων που η Ουάσινγκτον έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις τους είναι στα όρια της ρήξης. Μπορεί οι Αμερικανοί να ελπίζουν ακόμα ότι θα επαναφέρουν την Τουρκία στο “δυτικό μαντρί”, αλλά ήδη προετοιμάζονται και για το χειρότερο σενάριο, δημιουργώντας σταδιακά εναλλακτικές λύσεις. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία παίζει η Ελλάδα, όπως έχει φανεί από τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που έχει ήδη παραχωρήσει στις ΗΠΑ και από όσες πρόσθετες βρίσκονται σε φάση συνομιλιών.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Δεν μπορεί να αποκλειστεί έκπληξη από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Κυπριακό
Saturday
01/05/2021
09:34 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ Μιχ. Ιγνατίου
0

Σχόλιο GMR: Διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη, έχοντας υπ’ όψιν το άρθρο του ιδίου του Μ.Ι. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Η Πενταμερής κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και τα δύο κράτη “μας έμειναν”… και την δημοσιογραφική τύπου Love Boat λειτουργία ( http://greek-market-research.com/clink/the-love-boat/ & http://greek-market-research.com/article/i-kypros-to-doro-tis-istorias-kai-i-geopolitiki-tyflotita-toy-mikroelladismoy/ ), πως ο καλός δημοσιογράφος με τούτο το άρθρο του, προ-ετοιμάζεται να υποδεχθεί συγκαταβατικά (* ως προς το μεσοβέζικο τι ήθελε ο Γκουτέρες), και “πάμε για άλλα λιμάνια δημοσιογραφικής ευτυχίας”, ΠΑΣΑΝ ΛΥΣΗ. Μακάρι να διαψευσθούμε και για την “πάσα λύση” και για την υφ’ ημών προβλεπόμενη συγκαταβατικότητα.

(*)Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είναι και ο ίδιος χαμένος καθώς οργάνωσε την πενταμερή με πρόχειρο τρόπο και ενώ γνώριζε τις θέσεις και την τακτική της Τουρκίας. Αν ήθελε να πετύχει η διάσκεψη θα είχε εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα προσπαθούσε να αλλάξει το πλαίσιο.

====================

Υστερόγραφο: Για το λόγο ότι στην συνέντευξη ακούγεται ο Μ.Ι. να λεει ως προς την πρόταση της Τουρκίας για δυο κράτη, “Αν ο Γκουντέρες ήθελε πραγματικά να επιτύχει η διάσκεψη θα είχε εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα άλλαζε το πλαίσιο. Ναι, δέχομαι ότι δεν έγινε σε αυτή τη φάση η διχοτομική πρόταση για δυο κράτη αλλά η πρόταση φοβάμαι, είναι πια στο τραπέζι. Μακάρι να διαψευστώ Μιχάλη, επίσης πιστεύω αν μου επιτρέπεις ότι ο Γ.Γ. δεν έπρεπε καν να παραλάβει το τουρκικό κείμενο που του έδωσε ο Τατάρ, νομίζω ότι έπρεπε να το επιστρέψει … “, σχετικό είναι και το εδώ άρθρο του Κώστα Βενιζέλου  Στην Πενταμερή κλειδώθηκε η νέα προσέγγιση της Άγκυρας

_.

 

 

 

Μιχ. Ιγνατίου, 30 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

Ο δημοσιογράφος-αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου, με τους συνάδελφό του Σωτήρη Παρούτη και τον παρουσιαστή Μιχάλη Παυλίδη, σχολίασαν την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, τη στάση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος της Hellas Journal σημείωσε ότι η κατοχική Τουρκία και το ψεδοκράτος τίναξαν στον αέρα τη διάσκεψη και επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά.

Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σε επίπεδο διαπραγμάτευσης είναι και ο ίδιος χαμένος καθώς οργάνωσε την πενταμερή με πρόχειρο τρόπο και ενώ γνώριζε τις θέσεις και την τακτική της Τουρκίας. Αν ήθελε να πετύχει η διάσκεψη θα είχε εξασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα προσπαθούσε να αλλάξει το πλαίσιο. Φοβάμαι ότι η πρόταση, παρότι δεν έγινε αποδεκτή, είναι πιά στο τραπέζι. Δεν έπρεπε πια να παραλάβει το τουρκικό κείμενο που του παρέδωσε ο Τατάρ.

Και κατέληξε: Θέλω να παρακολουθήσουμε με πολύ προσοχή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλέιας, όταν γίνει. Να ακούσουμε τι θα πει εκεί ο γενικός γραμματέας. Εγώ προσωπικά θα παρακολουθήσω από κοντά τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορεί να έχουμε μια έκπληξη εκεί. Να μελετήσουμε λέξη προς λέξη αυτά που θα πει η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ γιατί δεν αποκλείω να έχουμε μια έκπληξη εκεί.

Η σύγκρουση των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν θα σταματήσει εύκολα. Πολλοί λένε ότι η στρατηγική σχέση τους έχει τελειώσει. Αν έχουμε έκπληξη από την πλευρά των ΗΠΑ θα μιλάμε με άλλους όρους.

 

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Γιατί η αλά τούρκα λύση του Κυπριακού εκτοπίζει την Ελλάδα από την Αν. Μεσόγειο
Saturday
01/05/2021
01:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΣ Στ. Λυγερός
0

 

 

 

Στ. Λυγερός, 29 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων του μετακεμαλικού καθεστώτος, που παρέθεσα στο πρώτο μέρος της τετραλογίας (σήμερα το τρίτο μέρος) για τη στρατηγική διάσταση του Κυπριακού, αποδεικνύεται ο φόβος τους μήπως εξωθήσουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της διπλής ένωσης και κατ’ αυτόν τον τρόπο φέρουν την Ελλάδα στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Είναι ακριβώς αυτός ο φόβος, όπως και η ομολογημένη επιδίωξη γεωστρατηγικού ελέγχου όλης της Κύπρου, που τα Κατεχόμενα δεν προσαρτήθηκαν στην τουρκική επικράτεια.

Αυτές τις ημέρες, στην άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη, η τουρκική πλευρά ζητάει λύση δύο κρατών. Ο λόγος που δεν το έκανε μέχρι τώρα είναι ότι φοβόταν πως εάν έσπρωχνε τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, ίσως εξωθούσε τους Ελληνοκύπριους να αναζητήσουν προστασία εντασσόμενοι –με κάποια πολιτειακή μορφή– στην ελληνική επικράτεια, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα έφερνε τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Μεγαλόνησο.

Τί άραγε άλλαξε και σήμερα το καθεστώς Ερντογάν απαιτεί δύο κράτη; Η απάντηση είναι απλή: έχει πειστεί πως ούτε η Λευκωσία, αλλά ούτε και η Αθήνα είναι διατεθειμένες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η ένταξη, μάλιστα, της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ απομάκρυνε πολύ αυτό το ενδεχόμενο, εάν δεν το εξαφάνισε. Ως εκ τούτου, η τουρκική απαίτηση για δύο κράτη στην Κύπρο δεν έχει αυτή την περίοδο την επικίνδυνη παρενέργεια που οι Τούρκοι φοβούνταν πριν 25-40 χρόνια.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Θεωρώντας τη Λευκωσία δεδομένη δείχνουν ανοχή στην Τουρκία
Saturday
01/05/2021
01:03 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 29 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Οι χθεσινές διεργασίες στη Γενεύη για το Κυπριακό, στα πλαίσια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, ήταν πολύωρες και σε πολλά επίπεδα. Κρίθηκε εξαρχής πως η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστικής σημασίας καθώς θα βρισκόντουσαν όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι ενώ υπήρξαν και πολλές διμερείς επαφές. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επιχείρησε πολλές φορές να ανακατέψει την τράπουλα, επιχειρώντας να βρει διέξοδο.

Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, κατά την οποία σύρονται αυτές οι γραμμές, να προβλέψει εάν θα καταφέρει να σπάσει το αδιέξοδο. Και σήμερα θα υπάρξουν επαφές, οπότε οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής δεν είναι αισιόδοξα. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά αξιώνει αναγνώριση και μετά να αρχίσουν συνομιλίες. Αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι συγκλήθηκε μια Διάσκεψη χωρίς όρους και χωρίς ατζέντα.

Αυτό που υποστηρίζει η κατοχική πλευρά είναι πως για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, προϋπόθεση είναι να αναγνωριστεί ισότιμο διεθνές καθεστώς. Δηλαδή, δυο κράτη. Η επιχειρηματολογία της στηρίζεται σε αυτή τη λογική και έχει και το θράσος, το οποίο απέκτησε λόγω της ανοχής που επιδεικνύεται έναντι της, να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα, να προχωρήσει και να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετηθεί η τουρκική αξίωση!

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

123..