ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιος δεν επιθυμεί ούτε απλά να συζητήσει» δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη Τατάρ
Thursday
09/05/2024
21:55 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Νίκος Χριστοδουλίδης
0

Σχόλιο GMR: Εχουν σημασία οι τίτλοι;

Δηλαδή, [ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων]

Υπογραμμίζουμε τον τίτλο που έδωσε ο Τατάρ στον Χριστοδουλίδη αλλά, πιο πολύ υπογραμμίζουμε την πρεμούρα του Χριστοδουλίδη (αποφασισμένου για ΔΔΟ) να αποδέχεται τον τίτλο του εκπροσώπου κοινότητας και να ενεργεί ως εκπρόσωπος κοινότητας και όχι ως Πρόεδρος Δημοκρατίας αυτεξούσιου κράτους.  

Εκφραζόμενοι διαφορετικά, ο Τατάρ και κάποιοι δημοσιογράφοι υποβιβαζουν τον Χριστοδουλίδη σε ηγέτη κοινοτητας (αντι Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ο Χριστοδουλίδης δεν τους “βουλώνει” το στομα . Και αυτό προστίθεται στην μικρότητα του Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι έπρεπε αντί να παρακαλάει για συνάντηση και ΔΔΟ, να κατακεραυνώνει τον Τατάρ και να φτιάξει στρατό, αεροπορία ναυτικό και να απαιτήσει ΑΟΖ με Ελλάδα.

_.

 

 

 

 

hellasjournal, 9 Μαϊου 2024

 

 

 

 

«Δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί απλά να συζητήσει» είπε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κατοχικού ηγέτη ότι απορρίπτει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Σπίτι της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος απέρριψε μια τριμερή συνάντηση των ηγετών με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, είπε ότι «δεν θα μιλήσω εκ μέρους του κ. Τατάρ, θα μιλήσω εκ μέρους της δικής μας πλευράς.

Ανταποκρίθηκα θετικά στο κάλεσμα της κας Ολγκίν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια που δεν περιορίζεται στην Κύπρο και ας αφήσουμε τη διπλωματία να εργαστεί και ελπίζουμε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Αν δεν συζητήσουμε πώς θα δούμε ότι υπάρχει η προοπτική για επίλυση του Κυπριακού.

Και δεν αντιλαμβάνομαι κάποιος να μην επιθυμεί να συζητήσει, απλά να συζητήσει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν θέλω να προκαταλάβω τις εξελίξεις και από σεβασμό προς τη δουλειά της κας Ολγκίν και όλων αυτών που προσπαθούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούμε».

(more…)

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ήταν ένας μεγάλος Έλληνας: Ένα είναι το πρόβλημα, η Τουρκία… Δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα, δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα, ούτε θέμα Αιγαίου…
Thursday
25/04/2024
16:23 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΑΙΓΑΙΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΥΠΡΟΣ Μιχ. Χαραλαμπίδης ΤΟΥΡΚΙΑ
0

_.

 

 

 

 

του Γιαννάκη Λ. Ομήρου, 25 Απριλίου 2024

 

 

 

 

«Δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου. Δεν υπάρχει πρόβλημα νησιών. Δεν υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα. Ένα είναι το πρόβλημα. Η Τουρκία».

Αυτά είπε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης σε ένα από τα πρώτα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Και οι χιλιάδες σύνεδροι, όρθιοι αποθέωναν για πολλή ώρα αυτόν το μεγάλο Έλληνα και εμβληματική μορφή του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αγωνιστής, διανοούμενος συγγραφέας, πολιτικός με την έννοια της προσήλωσης σε αρχές και αξίες, συνεπής και ασυμβίβαστος, απροσκύνητος.

Πρωτοπόρος στην ανάδειξη της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Συμπαραστάτης των Κούρδων αγωνιστών. Ένθερμος συνοδοιπόρος στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

Το 1994, η Βουλή των Ελλήνων, υιοθέτησε την πρόταση του για την αναγνώριση της 19ηςΜαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

  • Το 2010 σε ομιλία του το 1996 στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε, σε ένα προφητικό του λόγο, στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στο τέλος του τότε ιστορικού κύκλου που ο ίδιος τοποθετούσε «το 2004 ή το 2010».

Διωκόμενος από την επτάχρονη χουντική τυραννία των συνταγματαρχών, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης διέφυγε παράνομα στην Ιταλία. Ήταν στην επταμελή ομάδα που συνέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη, στο Μόναχο της Γερμανίας τον Αύγουστο του 1974.

Η πρόταση του το 1988, στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο, για τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης, με την ονομασία «Ρωμανία», προορισμένης να φιλοξενήσει Πόντιους μετανάστες, έμεινε στην ιστορία.

Με εισήγηση να προστεθεί στο όνομα της περιφέρειας Θράκης και το όνομα Ρωμανία έτσι ώστε να ονομάζεται Θράκη – Ρωμανία.

Πνεύμα ανήσυχο και ανυπότακτο αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ λόγω πολιτικών διαφωνιών και επιχειρεί πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις χωρίς υπολογισμό του περίφημου πολιτικού κόστους.

Πριν μερικές εβδομάδες ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου εξέφρασε την επιθυμία να έλθει στην Κύπρο να παρουσιάσει ένα τελευταίο βιβλίο του με τον τίτλο «Καλαβρία – Η βαθιά Ελλάδα» και να μιλήσει και για την Κύπρο, με αφορμή τα 50 χρόνια τουρκικής κατοχής.

 

«Μετά τη φυγή του Λυσσαρίδη, θέλω να έχω εσένα τον άνθρωπο μου στην Κύπρο». Του είπα πως το θεωρώ μεγάλη μου τιμή.

  • Διευθέτησα με τον «Όμιλο Διαλόγου Βήμα Ευθύνης» (ΔΟΒΕ) την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις 10 Απριλίου. Το βιβλίο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη θα παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.

Η λαχτάρα του γι’ αυτή την επίσκεψή του στην Κύπρο ήταν μεγάλη. Δεν πρόλαβε. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης έφυγε και είναι πλέον ασφαλής. Η φυσική του σιωπή θα αναδεικνύει διαρκώς το μέγεθος του έργου και της προσφοράς του, το μεγαλείο των αρχών και αξιών που υπηρέτησε και το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής του.

Όσοι τον συναντήσαμε νοιώθουμε τυχεροί. Ωστόσο, η αίσθηση μας είναι ότι ακόμα και τώρα που μας αποχαιρέτησε, μας διαφεύγει όλο του το μέγεθος.

* Γιαννάκης Λ. Ομήρου
Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Κύπρος: Η δικοινοτική-διζωνική ομοσπονδία και τα δύο κράτη
Thursday
12/10/2023
12:16 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Κων. Γιαννακός
0

_.

 

 

 

 

Κων. Γιαννακός, 10 Οκτωβρίου 2023

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Το άρθρο γράφτηκε γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Να δηλώσω ότι δεν είμαι Κύπριος, ούτε έχω επισκεφθεί ποτέ το νησί. Πρόθεσή μου είναι να ξεκινήσει μία ειλικρινής συζήτηση χωρίς προκαταλήψεις και προκατασκευασμένες απόψεις, για το μέγιστο αυτό εθνικό θέμα. Τελευταία, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσέρχεται σε διάλογο-διαπραγμάτευση με την Τουρκία, αφήνοντας εκτός το Κυπριακό και ότι ετοιμάζεται να “ξεπουλήσει” τον Κυπριακό Ελληνισμό. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν ζητά δύο κράτη στην Κύπρο.

Παράλληλα όλοι δηλώνουν την ανάγκη εξεύρεσης μίας “δίκαιης και βιώσιμης λύσης”, χωρίς να προσδιορίζουν επακριβώς ποια είναι αυτή, επικαλούμενοι αορίστως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ανάγκη επανένωσης του νησιού. Αντιθέτως, στηλιτεύονται οι τουρκικές δηλώσεις και προσπάθειες για δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί. Σκοπός δεν είναι η ερμηνεία των προθέσεων της κυβέρνησης, αλλά να τεθεί μια σειρά ερωτημάτων.

Εάν ορισθεί ως αφετηρία της δημιουργίας των δύο κοινοτήτων το 1571 μ.Χ., έτος της οθωμανικής κατάκτησης, πότε ακριβώς οι δύο κοινότητες ήταν ελεύθερες και ισότιμες, χωρίς την παρουσία μίας ξένης δύναμης; Υπόψη ότι δεν γίνεται λόγος για ειρηνική συνύπαρξη, διότι αυτή επιβάλλονταν από τον εκάστοτε επικυρίαρχο. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αδιάφορο εάν προέρχεται από εξισλαμισμένους Κυπρίους ή εποίκους, αλλά σε όλη την οθωμανική περίοδο οι χριστιανοί ήταν υπόδουλοι-ραγιάδες, άρα υπήρχε σχέση αφέντη- δούλου. Από το 1878 και μέχρι το 1960 οι δύο κοινότητες τελούσαν υπό τη διοίκηση των Βρετανών, άρα πάλι δεν ήταν ελεύθερες.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Το Ψήφισμα 2561 (2021) και η προώθηση της «κοινοτητοκρατίας», αντί της δημοκρατίας
Friday
29/09/2023
14:43 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Κλέαρχος Α. Κυριακίδης ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: [..

διασφαλίσεις που να κάνουν σίγουρο ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει την εξουσία να λαμβάνει μέτρα κατά των συμφερόντων μιας κοινότητας · και στην ισότητα, στις ίδιες δυνάμεις και στις λειτουργίες των δύο ομοσπονδιακών κρατών]

 

[Ερμηνεία της «διζωνικότητας»

Αυτές οι πραγματικότητες επιβεβαιώνονται από την επόμενη – δωδέκατη – παράγραφο του παραρτήματος Ι της έκθεσης του ΓΓ της 8ης Μαρτίου 1990. Αυτή ερμηνεύει τη «διζωνικότητα» με διαχωριστικό, ανήθικο και άδικο τρόπο:

«Η διζωνικότητα της ομοσπονδίας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και να προέρχεται από το γεγονός ότι το κάθε ομοσπονδιακό Κράτος [«federated State», δηλ. συνιστών Κράτος] θα διοικείται από μια κοινότητα στην οποία θα υπάρχει σταθερά εγγυημένη, ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας περιουσιών στην περιοχή της κάθε κοινότητας. Θα είναι επίσης ξεκάθαρον από το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέπεται να παρεμβαίνει στις εξουσίες και λειτουργίες των [δύο] ομοσπονδιακών κρατών».]

_.

 

 

 

 

 

Κλέαρχος Α. Κυριακίδης(*), 22 Φεβρουάριου 2021

 

 

 

 

 

Η «πολιτική ισότητα» των «δύο κοινοτήτων» είναι μία παραπλανητική φράση. Καμουφλάρει την ατομική ανισότητα και τις άμεσες η έμμεσες μορφές διακρίσεων που θα προκληθούν από την εφαρμογή της «πολιτικής ισότητας» σε συνδυασμό με τον «δικοινοτικό» διαχωρισμό και τη «διζωνική» πόλωση

 

 

Στις 29 Ιανουαρίου 2021, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε το Ψήφισμα 2561 (2021). Όπως έχει γίνει τόσες φορές στο παρελθόν με προηγούμενα ψηφίσματα, το Ψήφισμα 2561 (2021) συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) ως «κατόχου της πένας» («penholder») για το λεγόμενο «κυπριακό πρόβλημα» και υιοθετήθηκε πίσω από τις πλάτες των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Στόχος μου σήμερα είναι να ξετυλίξω τη γόρδια πολυπλοκότητα που κρύβεται σε αυτό το κείμενο. Αρχίζω, λοιπόν, με τη Λειτουργική Παράγραφο 1 του Ψηφίσματος 2561 (2021). Σε αυτήν, το Συμβούλιο Ασφαλείας:

«Επιβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το Ψήφισμα 1251 (1999), και ανακαλεί τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς, ολοκληρωμένης και δίκαιης διευθέτησης που βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως εκτίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της OP4 [δηλ. Λειτουργικής Παραγράφου 4] του Ψηφίσματός του 716 (1991)».

Τι, λοιπόν, ορίζει η Λειτουργική Παράγραφος 4 του Ψηφίσματος 716 (1991) και τι προβλέπει το Ψήφισμα 1251 (1999);

Το Ψήφισμα 716 (1991)

Αρχίζω με το Ψήφισμα 716 (1991), το οποίο υιοθετήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1991. Η Λειτουργική Παράγραφος 4 αυτού «επιβεβαιώνει … ότι η θέση του Συμβουλίου [Ασφαλείας] για τη λύση του Κυπριακού βασίζεται σε ένα Κράτος της Κύπρου [στα Αγγλικά «one State of Cyprus»] που περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα [ΓΓ] στην ενδέκατη παράγραφο του παραρτήματος Ι της έκθεσής του της 8ης Μαρτίου 1990 [στο Έγγραφο του ΟΗΕ S/21183]».

(more…)

«Κλείδωσε» το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη – Θα προετοιμαστεί στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν
Tuesday
29/08/2023
10:30 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εθνική Κυριαρχία Εξωτερική Πολιτική ΚΥΠΡΟΣ Κυρ. Μητσοτάκης
0

Σχόλιο GMR: Κλειδωμένη η εθελοεκχώρηση κυριαρχίας και ούτε μια κίνηση κατά των προπαρασκευαστικών πράξεων του εγκλήματος,  βλέπε και “…επιθυμούν την επανένωση τού τόπου μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου…”
Χριστοδουλίδης: Η πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιθυμούν την επανένωση του τόπου μας . 

 

 

 

 

 

newsbeast.gr- Γεωργία Σκιτζή, 28 Αυγούστου 2023

 

 

 

 

 

Για το αν έχει κλειδώσει το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ρωτήθηκε από το Newsbeast ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα. Ο κ. Μαρινάκης απάντησε θετικά λέγοντας ότι αυτή θα προετοιμαστεί στην συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα.

«Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε», είπε και πρόσθεσε: «Αντικείμενο της επίσκεψης Γεραπετρίτη είναι οι διμερείς σχέσεις τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τα θέματα επικαιρότητας της περιοχής μας. Πάντα προσερχόμαστε χωρίς διάθεση υποχώρησης αλλά με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος.

Θα προετοιμαστεί και η επικείμενη νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αλλά και την επόμενη της Θεσσαλονίκης».

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

Ευτυχώς που η Κύπρος αποφασίζει, γιατί η Ελλάδα…
Thursday
30/03/2023
13:28 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Εξωτερική Πολιτική ΚΥΠΡΟΣ Κώστας Κόλμερ
0

_.

 

 

 

 

Κωνσ. Κόλμερ, 28 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς… συμπαρίσταται”! Ήταν το μεταπολιτευτικό εφεύρημα για να απεκδύεται το εθνικό κέντρο των μεγάλων ευθυνών του στο Κυπριακό και να αξιοποιούνται διεθνώς οι δύο ψήφοι του Ελληνισμού. Έτσι η Κύπρος απεδεσμεύθη από την πατρωνία των Αθηνών και  κατέστη χώρα-μέλος της ΕΕ κατά την τρίτη διεύρυνσή της, αλλά εν συνεχεία απέρριψε με 70% των Ελληνοκυπρίων το άθλιο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του αειμνήστου Κυπρίου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Τότε ούτε κι ο Αμερικανός πρόεδρος ετόλμησε να το αποδοκιμάσει. Αλίμονο, ο Θωμάς Τζέφερσον θα στριφογύριζε στον τάφο του! Τώρα όμως Αθήνα και Λευκωσία ευρίσκονται “στα μαχαίρια”. Ως εδήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυπιώτης, «η Κύπρος δεν δεσμεύεται να ψηφίσει υπέρ της Τουρκίας για την προεδρία στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO)» ως απεφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, επ’ ανταλλαγή της υποστηρίξεως της Τουρκίας στην ελληνική υποψηφιότητα για μία θέση μη-μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν ξέρουμε ποία τα οφέλη από την ελληνική μωροφιλοδοξία να καταστεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την τράμπα να αναγνωρισθή ο…ναυτικός χαρακτήρας των  Τούρκων, που ενώ δεν είχαν δει θάλασσα προ του 12ου αιώνος μ.Χ. χαρακτηρίζουν σήμερα την Ανατολική Μεσόγειο σαν “Γαλάζια Πατρίδα”! Περιμένουμε εξηγήσεις από τον κ. Νίκο Δένδια. Αν ο συνονόματός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέδιδε στην σύσταση του κ. Δένδια θα  μειοδοτούσε στο Κυπριακό θα νομιμοποιούσε την τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται – Η ΕΕ και το κανονικό κράτος
Wednesday
15/03/2023
19:52 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

Σχόλιο GMR:   Εντάξει, πολύ “λογικές” σκέψεις. Κύπρος “κανονικό κράτος”, φανταζόμαστε μακριά από διζωνική-δικοινοτική λύση, κράτος δεμένο με ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Το μετά;

Ά, πολιτισμός, περιβάλλον, ειρήνη, άλλες “λεπτομέρειες”; 

_.

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 15 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Είναι εφικτή η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και ποια μορφή μπορεί να έχει; Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει διαμορφώσει μια πρόταση σε σχέση με την εμπλοκή της Eυρωπαϊκής Ένωσης και  την παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Έκανε νύξεις για την πρόταση του στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όταν ατύπως τα είπαν ενώ θα ενημερώσει εκτενώς τα Ηνωμένα Έθνη στη συνάντηση, που θα έχει σήμερα με την αναπληρώτρια Γ.Γ. του Οργανισμού, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί και εξηγηθεί εκτενώς στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που χρονικά τοποθετείται στις 23 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που φαντάζει δύσκολο. Αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό είναι αναγκαίο να βρεθούν διέξοδοι. Την ίδια ώρα, από τη στιγμή, που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ένωσης, μια συμφωνία θα πρέπει να ενδιαφέρει την Ε.Ε. γιατί εκ των πραγμάτων θα την επηρεάσει. Εάν, μάλιστα, υιοθετηθούν ρυθμίσεις, που θα καθιστούν το μέλος της προτεκτοράτο της Τουρκίας, τούτο λογικά θα πρέπει να την τρομάζει. Θα επηρεάσει και την λειτουργία της. Μπορεί η Ε.Ε. να μην θέλει να αναλάβει την “καυτή πατάτα” του Κυπριακού, αλλά από τη στιγμή- και σωστά- που αποδέχθηκε την ένταξη της Λευκωσίας με άλυτο το ζήτημα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια των Πενταμερών Διασκέψεων, υιοθετώντας τη θέση που διατύπωσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, είπε πως στόχος και επιδίωξη είναι ένα κανονικό κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Να έχει ευρωπαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά το κράτος και να λειτουργεί όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Σημαίνει ακόμη πως δεν πρέπει να έχει εξαρτήσεις από τρίτους και να μην εξαρτάται η λειτουργία και το μέλλον του κράτους από άλλες χώρες. Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτός- επιβάλλεται να είναι- ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Τα τέσσαρα θανάσιμα αμαρτήματα της Κύπρου και η μόνη επιλογή: Τα νέα καθήκοντα εθνικού, πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα.
Friday
03/03/2023
11:18 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιαννάκης Ομήρου ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΥΠΡΟΣ
0

Σχόλιο GMR: Δημιουργικό άρθρο, με το πιο σημαντικό του κομμάτι (σε συνδυασμό με όσα καταγγέλλει) να είναι το υπογραμμισμένο από τον ίδιον (απολύτως χρήσιμο ενώπιον Δικαιοσύνης[*]). “Μέσα σε αυτή την ομιχλώδη, ρυπογόνο και δυσώδη ατμόσφαιρα, στην Κύπρο απειλείται ευθέως το μέλλον του Ελληνισμού. Αντιστρέφονται οι ρόλοι. Ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα και ο κατηγορούμενος σε κατήγορο. Σε μια απίστευτη διαστροφή γεγονότων, ιστορίας και αλήθειας.

 

[1]χρειάζεται ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ανάδειξη από χαμηλά ως και ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ με δημόσια πραγματογνωμοσύνη για το τι σημαίνει η προωθούμενη ΔΔ.

Πιο αναλυτικά, κατά τη γνώμη της GMR η οποία έχει 2 ταγκ για Β. Λυσσαρίδη και 2 για ΚΥΠΡΙΑΚΟ και περιλαμβάνει το ΚΥΠΡΙΑΚΟ στο πακέτο των άλυτων εθνικολαϊκών ζητημάτων ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΗΘΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ “ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ” απαιτείται δεξαμενή σκέψης-δράσης με δ.ά.δ.α. δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης και αντίστοιχο επιχειρησιακό σχέδιο εφ’ όλης της ύλης, ως υποχρέωση μας και ως φόρο τιμής στον Β. Λυσσαρίδη και στην καλή του φίλη Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου (με την οποία στενά συνεργαστήκαμε στο ΙΜΔΑ).

_.

 

 

 

 

Γιαννάκης Ομήρου(*), 21 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

Οι προεδρικές εκλογές τέλειωσαν. Και ενώπιον της νέας εκτελεστικής εξουσίας προβάλλουν κρίσιμες προκλήσεις και ευθύνες. Ποια είναι σήμερα η εικόνα; Έχουν περάσει 49 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και οφείλουμε υπό μορφή αποτίμησης να προβούμε σε κάποιες παραδοχές.

Με κορυφαία παραδοχή ότι βρισκόμαστε σε οριακά σημεία ως προς την πορεία της εθνικής μας υπόθεσης. Με την Τουρκία να εφαρμόζει ήδη το Σχέδιο Β για αναγνώριση του ψευδοκράτους, για «κυριαρχική ισότητα», για «λύση δύο κρατών» ή ακόμα και ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Πέραν όμως της κρισιμότητας των εξελίξεων στο Κυπριακό μία εκ των αναγκαίων κορυφαίων παραμέτρων του αγώνα μας, είναι η οικονομία η οποία απαιτείται να ισχυροποιηθεί και να θεμελιωθεί σε υγιείς παραγωγικές βάσεις, αποφεύγοντας κρίσεις και κλυδωνισμούς του πρόσφατου παρελθόντος.

  • Χρήσιμο είναι να κάμουμε αναδρομή στο παρελθόν και να επιχειρήσουμε άντληση διδαγμάτων και από τον αγώνα για διαφύλαξη της Δημοκρατίας πριν κατά και μετά το πραξικόπημα αλλά και από τον αγώνα ανόρθωσης και αναγέννησης της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την τουρκική εισβολή.

Εκείνοι οι αγώνες πέτυχαν τους στόχους τους. Η δημοκρατία διαφυλάχθηκε και θεμελιώθηκε και η κοινωνική και οικονομική συνοχή επανήλθε με τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες του λαού μας. Έτσι παρά την φοβερή καταιγίδα που σάρωσε την Κύπρο το 1974 ο λαός μας επιβίωσε, το δημοκρατικό πολίτευμα επανήλθε και η οικονομία όχι μόνο επιβίωσε αλλά και άνθησε.

Ωστόσο οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις δεν οδήγησαν στη συνέχεια και σε ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της δημοκρατίας με κοινωνική δικαιοσύνη ώστε μια βαθιά κοινωνική αλλαγή να συμπορεύεται δημιουργικά με την πολιτική δημοκρατία. Οι προσδοκίες του λαού μας έμειναν ανεκπλήρωτο όραμα κοινωνικό και δημοκρατικό.

Η περίοδος που ακολούθησε την τραγωδία του 1974 σημαδεύτηκε από το τέλος του ψυχρού πολέμου, την πτώση αυτού που ονομάστηκε «υπαρκτός σοσιαλισμός» και την επικυρίαρχη επικράτηση της περίφημης νέας τάξης πραγμάτων με παγκόσμιο ηγεμόνα τον πλανητάρχη της υπερατλαντικής δύναμης.

Ακολούθησε η αποθέωση των νόμων της αγοράς, της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας και του «καπιταλισμού καζίνο». Η οικονομία της αγοράς λειτούργησε για δεκαετίες χωρίς κρατικό έλεγχο, χωρίς εποπτεία, χωρίς ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

(more…)

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της Άγκυρας για τουρκοποίηση της Κύπρου
Sunday
08/01/2023
02:29 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

_.

 

 

 

 

Κ. Βενιζέλος, 7 Ιανουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Βρισκόμαστε, ως Ελληνισμός,  μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τουρκική επιθετικότητα, η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας προωθείται και βαθμηδόν εφαρμόζεται. Σε αυτό το σχεδιασμό, ο στόχος είναι η ελληνική επικράτεια, αλλά ο αδύνατος κρίκος παραμένει πάντα η Κύπρος. Κάθε φορά κατά την οποία η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει νέα τετελεσμένα, η αντίδραση που -εκ των υστέρων- καταγράφεται είναι διαμαρτυρίες, που ποσώς λαμβάνονται υπόψη από την Άγκυρα. Κι αυτό γιατί ο βασικός άξονας πολιτικής, που υιοθετείται από τη Λευκωσία, είναι αυτή του κατευνασμού.

Αυτή η πολιτική έχει αποθρασύνει την κατοχική δύναμη, η οποία συνεχώς και αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της. Κι αυτό αφορά και τους εν Ελλάδι διαχειριστές των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αφορά και τη διαχείριση που γίνεται έναντι των συμμάχων, Αμερικανών και Ευρωπαίων, που γνωρίζουν πλέον ότι έχουν απέναντι τους ένα αδύνατο εταίρο, που ενίοτε τους κάνει τα χατίρια.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, είναι σαφές πως αυτό που γίνεται από το 1974 είναι η διαχείριση της στρατιωτικής ήττας. Από της εισβολής του 1974 και εντεύθεν συζητούνται τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης από την Τουρκία κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και, στη βάση αυτή, επιχειρείται να επιτευχθεί συμφωνία. Καμία αναφορά και σχεδιασμός για πλήρη ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Καμία αναφορά σε απελευθέρωση.

Οι “κόκκινες γραμμές”

Σε μια νέα προσέγγιση θα πρέπει, λοιπόν, να τεθούν στόχοι και επιδιώξεις, αλλά και να καθοριστούν “κόκκινες γραμμές”:

  • Να απαλλαγεί η χώρα από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις.
  • Να διασφαλίζεται η ενότητα του χώρου, των θεσμών, της οικονομίας, και της κοινωνίας.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

“Για μια Κύπρο Ενωμένη”: Αυτές είναι οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για την επίλυση του εθνικού θέματος του Κυπριακού [video]
Sunday
18/12/2022
13:58 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Video ΚΥΠΡΟΣ Νίκος Χριστοδουλίδης Προεδρικές Εκλογές
0

Σχόλιο GMR: Ωραίος, πιό αποκρουστικά ωραίος, ή ωραίος για την Τουρκία, δεν γίνεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης (ακόμα πιο “ωραίο” το H.J. που παρουσιάζει τις θέσεις του με τρόπο “ουδέτερο”).

Αφού ξεκινάει πατριωτικά, “Ξεκαθαρίζει ότι η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, τα δύο κράτη και η συνομοσπονδία ή άλλη διχοτομική επινόηση απορρίπτονται εκ προοιμίου και δεν αποτελούν επιλογές, ούτε για διαπραγμάτευση, ούτε ως λύση του Κυπριακού.“, καταλήγει ενδίδοντας στην διχοτομική, παγκόσμιας πρωτοτυπίας “κρατική” επινόηση της ΔΔΟ,  “Ξεκάθαρος στόχος για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι μια λύση στη βάση ενός  Διζωνικού Δικοινοτικού Ομοσπονδιακού κράτους,…“.

_.

 

 

 

 

hellasjournal-Νίκος Χριστοδουλίδης – επίλυση Κυπριακού – Προεδρικές Εκλογές Κύπρου, 16 Δεκεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Τις θέσεις του για την επίλυση του Κυπριακού υπό τον τίτλο «Για μια Κύπρο ενωμένη», δημοσιοποιεί σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο επτασέλιδο κείμενο των προτάσεών του για το Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αφού τονίζει ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και όχι μόνο επιδεινώνει τα τετελεσμένα, αλλά και προκαλεί νέα, θέτει ως υπέρτατη προτεραιότητα και υποχρέωσή του από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας, χωρίς να φεισθεί κόπων, μόχθων και θυσιών την προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

Ξεκαθαρίζει ότι η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, τα δύο κράτη και η συνομοσπονδία ή άλλη διχοτομική επινόηση απορρίπτονται εκ προοιμίου και δεν αποτελούν επιλογές, ούτε για διαπραγμάτευση, ούτε ως λύση του Κυπριακού.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στις προγραμματικές του θέσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτείνει την ανάληψη ενεργού, πρωταγωνιστικού ρόλου από πλευράς ΕΕ, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ και την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων και επιδιώξεων με την επίλυση του Κυπριακού.

  • Για τον σκοπό αυτό, θα αναληφθεί μεγάλη διπλωματική προσπάθεια ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας με συγκεκριμένους όρους εντολής για να αρθεί το αδιέξοδο, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να εξευρεθεί λύση.

Ξεκάθαρος στόχος για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι μια λύση στη βάση ενός  Διζωνικού Δικοινοτικού Ομοσπονδιακού κράτους, ενός κανονικού, δημοκρατικού κράτους εντός της ΕΕ, χωρίς στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των δεσμών της. Κράτος, το οποίο θα σέβεται και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια των πολιτών του, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει για το σύνολο του Κυπριακού λαού τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ σε ένα ενωμένο κράτος, λειτουργικό ως προς τους θεσμούς του και βιώσιμο πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και δημογραφικά.

Η κεντρική κυβέρνηση της ενωμένης Κύπρου πρέπει να διασφαλίζει μια ισχυρή παρουσία της Κύπρου στην Ευρώπη και στον κόσμο με μια και μοναδική διεθνή προσωπικότητα, με μια και μοναδική κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα του κ. Χριστοδουλίδη είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, αποτελούν το πλαίσιο διαπραγμάτευσης όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κατανοώντας πως ό,τι έχει τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον γενικό γραμματέα των ΗΕ παραμένει, το πλαίσιο Γκουντέρες, με τα θετικά του και τα αρνητικά του, ως εκ τούτου, θα αποτελεί και αυτό μέρος του πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, καθοριστικής σημασίας είναι και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και οι αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην Αμμόχωστο. Μέσα σε αυτό τα πλαίσιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για αποτροπή των τουρκικών σχεδίων.

Στο πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, καθώς ειδικό κεφάλαιο με προτάσεις για συγκροτημένη, κρατική πολιτική για τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να αναχαιτιστεί η αποξένωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

123..