ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Δίπλα στην εξαιρετική ανάλυση-τεκμηρίωση του Ν.Ι. στέκει και η ξεκάθαρη καταγγελία του Γ. Μαργαρίτη Πως ο Δένδιας κακοποίησε το διεθνές δίκαιο που έχει κάνει σημαία για εθνική μειοδοσία.
Το κοινό σημείο της πολιτικής αντίληψης (για το σε τι συνίσταται η πολιτική σκέψη και δράση πράγμα που σχετίζεται απολύτως με το διακύβευμα στις θαλάσσιες ζώνες) μεταξύ Ν. Ιγγλέση και Γ. Μαργαρίτη είναι αυτό που εδώ εκφράζει ο Ν.Ιγγλέσης:
“Αν οι πολιτικές ηγεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών πρέπει να αντικατασταθούν, πριν προκαλέσουν μια τεράστια εθνική τραγωδία.“, με την παρατήρηση πως ΚΚΕ και Γ.Μ. δεν μιλάνε για αντικατάσταση των πολιτικών ηγεσιών, αλλά για ενίσχυση του ΚΚΕ (https://greek-market-research.com/clink/kke/) .
Η G-M-R διερωτάται, πως, τινί τρόπω, θα αντικατασταθούν [θα αποχωρήσουν οικειοθελώς(;), υπάρχουν μήπως οι προϋποθέσεις κοινωνικοπολιτικής αφύπνισης που θέτει ο κος Δ. Δρόσος (Για ποιους εξοπλισμούς ματώνουν οι Έλληνες; – Εθνική άμυνα και ΝΑΤΟ) (;), θα υπάρξουν ανατροπές εξ ουρανού τύπου ουρανοαμερικανοκατέβατου με εντυπωσιάζουσα προσωπικότητα Ανδρέα Παπανδρέου(;), θα υπάρξουν (ναι έτσι μπορούν) ανατροπές με “βρέξε κώλο να φας ψάρι”(*)], οι πολιτικές ηγεσίες, από άλλες (που θα έχουν και άλλη σχέση με την κοινωνία στηριζόμενη όχι σε “ψήφισέ με ως αντί-προσώπου-σου κυβερνήτη” αλλά σε σχέση “δ.ά.δ.α.” δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης μεταξύ διακυβέρνησης-κοινωνίας) που όπως εύστοχα προτείνει ο Ν.Ι. θα μεριμνούν για τους “συντελεστές ισχύος“:
[Η πολιτική κυριαρχία, η νομισματική και οικονομική ανεξαρτησία, η δημογραφική ευρωστία και ομοιογένεια, το εθνικό φρόνημα, η κοινωνική συναίνεση (εσωτερική νομιμοποίηση), η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων, οι συμμαχίες (εξωτερική εξισορρόπηση) και η ικανότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του.].
——————————————–
(*) η παρακάτω μέθοδος που ακολουθείται από την G-M-R (αλλά προσκρούει σε μη ανταπόκριση από διανοούμενους, μεταξύ αυτών και πατριώτες που όμως ποτέ δεν ύψωσαν την “δ.ά.δ.α.” (όμως αν την σκολουθήσουν μπορούν να συσπειρώσουν τον λαό), έως ανοιχτή εχθρότητα από ΟΛΑ τα κόμματα της “αριστεράς”) επι των ζητημάτων:
Τα ζητήματα μιας ηθικής & πολιτικής “ανατροπής και αναδόμησης των πραγμάτων αντιμετώπιση με αυτό Επιστολή προς κο Σ. Σεφεριάδη .
_.
Νίκος Ιγγλέσης, 1 Νοεμβρίου 2020
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι συχνές αναφορές σε έννοιες όπως χωρικά ύδατα, εσωτερικά ύδατα, κλείσιμο κόλπων – ευθείες γραμμές βάσης, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ),πλήρης ή μειωμένη επήρεια, κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα, συνεκμετάλλευση, συνδιαχείριση κ.α. δε γίνονται κατανοητές και κατά συνέπεια δε γίνεται κατανοητό το εκάστοτε διακύβευμα.
Διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις δήλωναν ότι μία και μόνο διαφορά έχουμε με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Από το 2019 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη και στελέχη της κυβέρνησής του στις δηλώσεις τους αναφέρονται σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη γειτονική Τουρκία σε αντίθεση με το Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον Ν. Δένδια, που εξακολουθούσε, σ’ όλες τις ανακοινώσεις του, να μιλάει για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Στη σύγχυση που επικρατεί συμβάλλουν και ορισμένοι γεωπολιτικοί αναλυτές, ειδικοί του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και δημοσιογράφοι που «παρελαύνουν» καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης. Λέγονται ανακρίβειες, αναλύονται μονομερώς και λανθασμένα τα δεδομένα προκειμένου οι πολίτες να οδηγηθούν στο επιθυμητό συμπέρασμα, που δεν είναι άμοιρο των πολιτικών επιλογών που έχουν προαποφασιστεί. Έτσι δημιουργείται και πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν στην κοινωνία θεωρίες συνωμοσίας όπως: «Όλα είναι από καιρό συμφωνημένα», «Οι σύμμαχοι μάς έχουν πουλήσει», «Η προδοσία έχει συντελεστεί» κ.α.
Σχόλιο GMR: Αντί σχολίων τοποθετούμε εδώ σχετική αρθρογραφία.
Από τα Ίμια στη Μαδρίτη: Η συμφωνία που «γκρίζαρε» το Αιγαίο
Τα 6 σημεία στη συμφωνία της Μαδρίτης
Σουρωτήρι έχουν κάνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα οι Τούρκοι & η Αθήνα σιωπά!
_.
Χρίστος Κουτσούκος, 27 Ιουλίου 2024
Τα γεγονότα στην Κάσο
(1)- Σε τι υποχώρησε η Αθήνα για να αποτρέψει την κρίση στην Κάσο,
(3) – Μήπως και η Κάσος κείται μακράν;,
(4) – Το drone που συνόδευε τα τουρκικά πλοία – Ενα άγνωστο παρασκήνιο από το περιστατικό της Κάσου,
ζητούν απαντήσεις στα παρακάτω (συμπλήρωση σύνταξης GMR: 7 και όχι 6 ερωτήματα) :
α) Που είναι η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας[1], ΙΣΧΥΕΙ Ή ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ;
β) Πού είναι το Π.Ν. της Ελλάδας; (είναι “φοβισμένο”; έχει επιχειρησιακή αδυναμία στο να αντιμετωπίζει την Τουρκική προσβολή κατά της εθνικής μας κυριαρχίας; έχει διαταγή να μην αντιδρά;)
γ) Που είναι (αντίστοιχα με το Π.Ν.) η Π.Α. της Ελλάδας;
δ) Πόσο αποικιοκρατικό και σχετικό με την Κάσο, είναι το πλαίσιο που βάζει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος Κοινό Ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ (21 Φεβρουαρίου, 2023) και Κοινό Ανακοινωθέν Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδας (09.02.2024);
ε) Έγινε αντιληπτό πως το “επιτελικό κράτος” προέβη και μάλιστα έχοντας δηλώσει προηγούμενα πως πρόκειται να το πράξει[2] σε ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΕΚΧΩΡΗΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΟΖ και χωρικών υδάτων (μετά την με – διακρατικές συμφωνίες – εκχώρηση ΑΟΖ σε Αίγυπτο-Ιταλία[3]) στην Τουρκία;
στ) Έγινε αντιληπτό πως το “επιτελικό κράτος” προετοίμασε αυτή την παράδοση ΑΟΖ-χωρικών υδάτων και μη θέλοντας και αδυνατώντας (προέχουν τα μνημονιακά “πλεονάσματα”) να δημιουργήσει αμυντική ισχύ[4] (βλέπετε σχετικά Η Τουρκία δεν έχει μπέσα: Μετατρέπει ξανά τα ήρεμα νερά σε φουρτουνιασμένη θάλασσα – Επαναφέρει από την πίσω πόρτα το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπερεξοπλίζεται και Τουρκική φιέστα με 50 πλοία στην Κύπρο);
ζ) Ενδιαφέρονται έστω κάποιος ή κάποιοι Έλληνες δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, επιστήμονες, βουλευτές, για το ότι υπάρχει θέμα ποινικής ευθύνης υπουργών και πρωθυπουργού γι’ αυτή την ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ ΕΚΧΩΡΗΣΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΟΖ και χωρικών υδάτων στην Τουρκία (και αν ναι τι ποιεί;);
– – – – – – – – – – – – – – – – – – ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ – – – – – – – – – – – – – – – – –
[1] Για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: “Το άρθρο 2 προβλέπει την αμοιβαία συνδρομή «ακόμα και με ένοπλη βία» του ετέρου κράτους, όταν και τα δύο συμβαλλόμενα μέλη διαπιστώσουν από κοινού ότι ένα κράτος απειλείται ή δέχεται επίθεση στην επικράτειά του από κάποιο τρίτο κράτος. Στο σημείο αυτό συζητείται διεθνώς αν οι Θαλάσσιες Ζώνες συγκαταλέγονται στην επικράτεια του κράτους, κάτι που κάποιες χώρες, π.χ. οι Φιλιππίνες σαφώς υποστηρίζουν.[9]
Το Atlantic Council, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης στον τομέα των διεθνών σχέσεων, σημείωσε ότι «Το άρθρο 2 της συνθήκης μοιάζει πολύ με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ».[10]“
Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία – Βικιπαίδεια
wikipedia.org-Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία
[2] Σία Κοσιώνη: Αυτό πιθανά, πάντως, περιλαμβάνει απομείωση της κυριαρχίας έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. (Από τον σύνδεσμο https://www.primeminister.gr/2023/07/13/32185)
[3] Πώς ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθνές δίκαιο και το κακοποίησε
[4] να δημιουργήσει αμυντική ισχύ, δηλαδή ικανότητα (αλλά) και τη βούληση να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους για την επίτευξη του σκοπού (όπως ακριβώς το διαβάζουμε στον σύνδεσμο του militaire (Οι σωρευτικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας είναι ένας «Αθροιστικός Πόλεμος» – Δημήτρης Τσαϊλάς)
Πηγή: militaire.gr
Σχόλιο GMR: Δηλαδή το “απόβλητο του διεθνούς συστήματος” θα δημιουργήσει/παράξει νέο Δίκαιο όπου κυριαρχεί η καταπάτηση του ισχύοντος δικαίου ( https://greek-market-research.com/clink/ta-zitimata-mias-ithikis-amp-politikis-quot-anatropis-kai-anadomisis-ton-pragmaton-quot/ ) το οποίο θα επηρεάσει όλες τις άλλες χώρες που δεν είναι απόβλητα;;;
Άλλωστε το απόβλητο είναι τέτοιο από την ώρα που υπέγραψε ότι παραιτείται από κάθε ασυλία έναντι εθνικής κυριαρχίας. (ΦΕΚ Α262/2014 ΣΕΛ. 8035-36)
Μετά από όλα αυτά εννοείται ότι θα πέσουν όλα τα ΜΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, και θα πιέσουν την Ελλάδα να πάει στα 12 ΝΜ, μη τύχει και πάθουν αυτές κάνα χουνέρι.
Και μια που στις πιέσεις δεν αντέχουμε, έτοιμα τα 12ΝΜ…
_.
Κ. Γρίβας, 22 Φεβρουαρίου 2023
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνει η φημολογία για μια συμφωνία με την Τουρκία μετεκλογικά, η οποία αναφέρεται ως “Πρέσπες του Αιγαίου”. Η συμφωνία αυτή υποτίθεται πως θα ρυθμίζει τις “διαφορές” μεταξύ των δύο χωρών με κάποιο είδος “συμβιβασμού”, δηλαδή δια της αποδοχής τουλάχιστον κάποιων εκ των αυθαίρετων τουρκικών επεκτατικών αξιώσεων.
Αυτός ο “συμβιβασμός” –σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, αλλά επίμονες πληροφορίες– θα περιλαμβάνει τη συνεκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών αποθεμάτων στο αρχιπέλαγος και την απεμπόληση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια από πλευράς της Ελλάδας, τουλάχιστον στο Αιγαίο “για να μην μεταβληθεί σε ελληνική λίμνη”, όπως είναι το κωμικοτραγικό επιχείρημα των εν Ελλάδι υποστηρικτών του τουρκικού επεκτατισμού.
Ο γράφων θέλει να πιστεύει ότι τα αυτά τα σενάρια για “Πρέσπες του Αιγαίου” αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, τα οποία προωθούνται για μικροπολιτικούς λόγους. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ένα ισχυρό και διακομματικό κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, αλλά και του ευρύτερου συστήματος εξουσίας, θεωρεί πως η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα ναυτικά μίλια είναι “μη ρεαλιστική” και θα πρέπει να την ξεχάσουμε.
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
_.
Ν. Ιγγλέσης, 4 Φεβρουαρίου 2023
Μια απίστευτη αφέλεια και άγνοια ή μήπως αφανής σκοπιμότητα χαρακτηρίζουν το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό στα ύψιστα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Καταγράφουμε ορισμένες από τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί δημοσίως:
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε κράτος έχει δικαίωμα να καθορίσει τα όρια των χωρικών υδάτων του και της συνορεύουσας ζώνης χωρίς διαπραγματεύσεις με τις έναντι ή παρακείμενες χώρες. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα θέμα διαπραγμάτευσης για οριοθέτηση. Αν η απόσταση είναι μικρότερη των 24 ν.μ. τότε τα χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, το υπουργείο των Εξωτερικών στις ανακοινώσεις του αναφέρει ορθά ότι το μόνο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας.
Τι θέλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης; Ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την Τουρκία το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να καθορίσει τα χωρικά ύδατά της, τη συνορεύουσα ζώνη και τον εναέριο χώρο της;
Πρόκειται για λάθος, για αφέλεια ή υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;
Η ΕΕ, όμως, ούτε μπορεί ούτε θέλει να υπερασπιστεί τα ελληνικά σύνορα. Δεν μπορεί γιατί δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα και δε θέλει γιατί υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα των επί μέρους κρατών που την απαρτίζουν σε σχέση με την Τουρκία. Συμφέροντα γεωπολιτικά, στρατιωτικά (πώληση οπλικών συστημάτων) και ιδιαίτερα οικονομικά.
Σχόλιο GMR: Κατ’ αρχήν να πούμε, πως ο τίτλος της κομβικής σημασίας ανάρτησης, οφείλεται στον επίλογο του πιο κάτω άρθρου του Καθηγητή Γεωργίου Μαργαρίτη.
Μέχρι στιγμής, να πούμε επίσης, το κόμμα του Γ.Μαργαρίτη,το ΚΚΕ, διασώζει και την εσχάτη προδοσία και Μνημονίων και Συμφωνίας των Πρεσπών και Ισλαμοποίησης της χώρας και των συμφωνιών με Ιταλία-Αίγυπτο και το έξωθεν και έσωθεν (αδιερεύνητο) έγκλημα της απόπειρας δολοφονίας του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μαζί και την δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη και τον για όλα αυτά ΥΠΕΥΘΥΝΟ, “Τι κι αν είναι Κατοχή” Αντί-προσώπου Σου Κοινοβουλευτισμό.
Επομένως αναμένουμε από τον Γεώργιο Μαργαρίτη να μας δείξει, το πως θα πραγματοποιηθεί η απειλητική ευχή του, που χρησιμοποιήσαμε ως τίτλο της ανάρτησης.
Συνεχίζουμε:
Το να μεταγραφεί ο κος Αντώναρος σε ΚΚΕ, ή ΚΙΝΑΛ, δεν φαίνεται τόσο πιθανό.
Ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την έμμεση αλλά σαφέστατη υποστήριξη ( Αντώναρος: «Ο χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης οδηγεί τη χώρα σε συμφορά») που έδωσε στον ανελέητο καραγκιόζη της αριστεράς ( https://greek-market-research.com/clink/to-tsoglani-vasika-enochos-eschatis-prodosias/ ) .
Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του κου Αντώναρου είναι σοβαρή και φυσικά, δεν χρειαζόταν ο κος Αντώναρος για να μας μαντέψει όσα οι ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ-ΑΙΓΥΠΤΟ, ( https://greek-market-research.com/clink/aggelos-syrigos-poy-vrisketai-to-kastelorizo/, Γ. Μαργαρίτης–Πως ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθνές δίκαιο και το κακοποίησε ) έχουν προδιαγράψει.
Απλά ο κος Αντώναρος δουλεύει για τα συμφέροντα της πολιτικής παρέας του κου Σαμαρά, δηλαδή του Νο 2 κατά σειράν μετά τον ΓΑΠ, υπαίτιου για τα μνημόνια.
Κατά τα λοιπά, για τον κο Αντώναρο ΔΕΝ υπάρχουν εξωτερικές πιέσεις (βλέπετε το παρακάτω απόσπασμα), άντε εκεί να συμφωνήσουμε, στον βαθμό όμως πως τι να κάνουμε τις πιέσεις όταν λειτουργούν οι ΕΞΑΓΟΡΕΣ. Υπάρχουν δηλαδή οι ποικιλόμορφες εξαγορές του πολιτικού προσωπικού (ολόκληρου του πολιτικού φάσματος που δίνει δημοκρατική επίφαση στην Χρεοκρατία), με πρώτη-πρώτη εξαγορασμένη πολιτική παρέα, αυτή του κου Αντώναρου, που “έφαγε” τον Κώστα Καραμανλή που ανάλογα με όσο ήταν οι ιδεολογικές και γενικότερες δυνατότητες του, υπεραντιτάχθηκε, στο σχέδιο Ανάν, στο Σκοπιανό, όπως πολέμησε κατά του Βασικού Μετόχου, όπως έκανε ενεργειακή συμφωνία με Ρωσία, πρακτικά υπήρξε πιο αριστερός και από τους τους αριστερούς, γι αυτό και η παρακολούθηση του με δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη και η απόπειρα δολοφονίας του (Αυτό δεν ήταν πίεση, ήταν χάδι).
Αντώναρος, ο πιο κολλημένος ευρωαντλαντιστής.
“όχι επειδή δήθεν πιέζεται από κάποιους στο εξωτερικό“
._
Ευάγ. Αντώναρος, 18 Νοεμβρίου 2020
Στην καταγγελία πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να τα συζητήσει όλα με την Τουρκία και όχι μόνον την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ προχώρησε με ανάρτησή του στο facebook ο Ευάγγελος Αντώναρος.
Όπως επισημαίνει, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ o Κυριάκκος Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα για επίλυση των «διαφορών» με την Τουρκία, παραλείποντας ακόμα και τον αμφίσημο όρο «θαλάσσιες ζώνες».
Και συμπληρώνει:
«Την ντροπιαστική αυτή αποκλιση απο τη διαχρονικη εθνική στρατηγική ότι δεν συζητάμε ό,τιδήποτε άλλο πέραν απο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να γίνει πράξη. Γιατί πρόκειται απλά για εθνική μειοδοσία.»
Διαβάστε την ανάρτηση του Ευάγγελου Αντώναρου:
Για μια ακόμη φορά — σήμερα — ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέπραξε ένα βαρύτατο εθνικο ατόπημα (για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση) που μόνο τυχαίο ολίσθημα δεν ειναι: Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ μίλησε ξεκάθαρα για επίλυση των “διαφορών” με την Τουρκία. Ακόμη και τον αμφίσημο όρο “θαλάσσιες ζώνες” παρέλειψε σήμερα — και μάλιστα μιλώντας όχι σ ένα οποιοδήποτε κοινό αλλά προς έμπειρους βουλευτές από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Αυτή είναι η πιο τρανή επιβεβαίωση ότι ο Ελληνας.πρωθυπουργός — όχι επειδή δήθεν πιέζεται από κάποιους στο εξωτερικό ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΤΣΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ — είναι έτοιμος να συζητήσει ΓΙΑ ΟΛΑ με την Τουρκία.
Την ντροπιαστική αυτή απόκλιση από τη διαχρονική εθνική στρατηγική ότι δεν συζητάμε ό,τιδήποτε άλλο πέραν άπω την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να γίνει πράξη. Γιατί πρόκειται απλά για εθνική μειοδοσία.
Πηγή: documentonews.gr
Σχόλιο GMR: Πάντως, ανεξάρτητα του πόσο σίγουρη ειναι μια προσφυγη στην Χάγη, εξ άλλου η Ελλάδα ήδη δώρισε σε Ιταλία-Αίγυπτο ΑΟΖ και δημιούργησε κακό προηγούμενο για επόμενη απόφαση οποιουδήποτε δικαστηρίου, το ΚΥΡΙΟ θεμα για την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ειναι άλλο. Δηλαδή, καλή-κάλλιστη είναι η νομική εμβάθυνση-επεξεργασία-διεκδίκηση, αλλά μοναχή της, άνευ αγωνιστικού-δικαιϊκού-πολιτικού τριπλοσυνδυασμού δεν επιβιώνει, χρειάζονται λαϊκά κινήματα με δ.ά.δ.α. δημοκρατίας-αλληλεγγύης-δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας
1) υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης,
2) επαυξάνοντας, υπέρ της φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών των αυτεξούσιων εθνικών (πάντα αυτεξούσιων άρα και εθνικών, εδώ δεν κάνουμε σκόντο) κρατών,
3) ΑΛΛΑ ΠΡΟ-ΠΑΝΤΩΝ (των 1,2), υπέρ της απελευθέρωσης από χρεοκρατία-έξωθεν εξάρτηση (για Ελλάδα ΣΗΜΕΡΑ και όχι μόνο).
ΦΥΣΙΚΑ, χρειάζονται επιστήμονες-διανοούμενοι-επώνυμοι με θέληση να συν-εισφέρουν σε αυτό το λαϊκό κίνημα και όχι να διασπείρουν “αξιώματα” και “δικαιολογίες” υπέρ της εμμονής τους στο “ο καθένας χώρια”, ή ακόμα χειρότερα, υπέρ της ΕΚΤΟΠΙΣΗΣ των παραπάνω 1,2,3, χάριν του δικαιωματισμού (=αντικατάσταση του ΗΘΙΚΟΥ/ΔΙΚΑΙΟΥ/ΝΟΜΙΜΟΥ με “δικαιωματιστικά” υποκατάστατα, δηλαδή εφευρήματα “δικαίου” ανήθικα/δολίως παραπλανητικά/αντίθετα σε βασικές δικαιικές κατακτήσεις/αντιεπιστημονικά/παράνομα).
_.
Θεόδ. Καρυώτης, 03 Νοε. 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Έχω κουραστεί να γράφω για το Δίκαιο της Θάλασσας για τέσσερις δεκαετίες, αλλά αποφάσισα να σχολιάσω άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Infognomon Politics. Ο συγγραφέας αναφέρει για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και Αλβανία:
«Δεύτερον, στη Χάγη είναι βέβαιο ότι θα “συγκρουστούν” πια μετωπικά οι διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις των δύο χωρών ως προς την οριοθέτηση. Στη Συμφωνία του 2009 το εκατέρωθεν προβλεφθέν θαλάσσιο “όριο πολλαπλών χρήσεων” ακολουθούσε πιστά τη μέση γραμμή και κατά την οριοθέτηση ελήφθησαν πλήρως υπόψη όλα τα ελληνικά νησιά της περιοχής, επί των θαλασσίων ζωνών των οποίων δόθηκε πλήρης επήρεια.
»Η αρχή αυτή, της μέσης γραμμής/ίσης απόστασης, είναι διατυπωμένη στον Ν. 4001/2011 (αρ. 156) και συνιστά τη μεθοδολογία που η ελληνική πλευρά προκρίνει νομικά στις διαφορές της, ωστόσο, το ΑΣΔ (Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο) αν και επιβεβαίωσε φυσικά ότι η εφαρμογή της είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τόνισε ότι δημιουργεί παραταύτα ένα άδικο αποτέλεσμα για την Αλβανία, διότι είναι αντίθετη με την αρχή της ευθυδικίας (principle of Equity), η οποία έπρεπε να τύχει in concreto πρακτικής υλοποίησης στην περίπτωση Ελλάδας-Αλβανίας».
Τώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία, έχει ξεσηκωθεί μια ομάδα πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και κάποιων που δεν γνωρίζουν καν που βρίσκεται η Χάγη και εισηγούνται αφ’ υψηλού να μην πάμε στην Χάγη, γιατί όχι μόνο θα χάσουμε, αλλά εάν ακολουθήσει προσφυγή μας στην Χάγη και για την διαφορά μας με την Τουρκία, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα είναι παρόμοια με αυτή της ελληνοαλβανικής διαφοράς, άρα και σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουμε να χάσουμε, με ζημιά των εθνικών μας συμφερόντων. Βλέπω από τώρα τα σχόλια στις εφημερίδες μας:«Ο Κυριάκος έδωσε περισσότερα στην Αλβανία από ό,τι η Ντόρα το 2009!»
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Το γλύψιμο σε Βενιζέλο-Βερβεσό, επίορκους νομικούς ως προς την υποστήριξη των Μνημονίων, δεν χρειαζόταν καθόλου.
._
Θαν. Αλαμπάσης, 20 Οκτωβρίου 2020
Το επίκαιρο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο εξέτασε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2020 με διοργανωτή την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η εκδήλωση για λόγους συμβολικούς πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο.
Ακολουθούν οι ερωτήσεις που ποτέ δεν έγιναν και οι απαντήσεις που ποτέ δε δόθηκαν στην εκδήλωση.
1. Είναι η Ελλάς Αρχιπελαγικό κράτος?
Η Ελλάς είναι ξεκάθαρα Αρχιπελαγικό κράτος. Ο όρος αρχιπέλαγος, στη γεωγραφία, χαρακτηρίζει γεωλογικό σχηματισμό αποτελούμενο από μια αλυσίδα ή ανεπτυγμένη συστάδα νησιών. Αν και αρχιπελάγη απαντώνται συνήθως στην ανοιχτή θάλασσα, εντούτοις σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται και σε μικτά κράτη η επικράτεια των οποίων αποτελείται από ηπειρωτικά και νησιώτικα εδάφη που γειτνιάζουν με μεγάλους όγκους ηπειρωτικής ξηράς.
Αν και σύμφωνα με την Σύμβαση ΔΘ ως αρχιπελαγικό κράτος λογίζεται «το αμιγώς αρχιπελαγικό κράτος, δηλαδή εκείνο που αποτελείται από αποκλειστικά από νησιά», εντούτοις από τις σχετικές ρυθμίσεις ως εξαίρεση λογίζονται τα «μικτά κράτη» δηλαδή τα κράτη εκείνα που αποτελούνται τόσο από νησιωτικά συμπλέγματα όσο και από ηπειρωτικό έδαφος, εφόσον το σύμπλεγμα νήσων είναι τόσο στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν μια αυτοτελή γεωγραφική, οικονομική και πολιτική ενότητα, ή που θεωρούνται ιστορικά ότι σχηματίζουν μια τέτοια ενότητα. Ως τέτοια περίπτωση μικτού Αρχιπελαγικού κράτους θεωρείται η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα αρχικά ο όρος “αρχιπέλαγος” που δηλώνει σαφώς τις αξιώσεις της χώρας μας έναντι της Τουρκίας ως “Αρχιπελαγικό κράτος” χρησιμοποιήθηκε ως όρος στρατιωτικής διοικητικής ορολογίας στον Ελληνικό Στρατό π.χ. «Γενική Διοίκηση Αρχιπελάγους», «Μεραρχία Αρχιπελάγους» [Wikipedia: αρχιπέλαγος] αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια για λόγους άγνωστους.
Σχόλιο GMR: Μας συμβουλεύει η Ρωσία, αλλά εμείς θα ρωτήσουμε τους πάτρωνές μας.
._
Σεργκέι Λαβρόφ, 26 Οκτωβρίου 2020
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο θα πρέπει να επιλύεται όποιο ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης προκύπτει μεταξύ όμορων χωρών, όπως τονίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επισημαίνει πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Παράλληλα, παραπέμπει στις δηλώσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για το καθεστώς του ναού και εκτιμά ότι είναι σημαντική για την αξιολόγηση της κατάστασης του Ναού, η δραστηριότητα της ομάδας παρατηρητών-εμπειρογνωμόνων του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS).
Σεργκέι Λαβρόφ, 26 Οκτωβρίου 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Όταν προκύπτει ζήτημα οριοθέτησης της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ όμορων χωρών, αυτό πρέπει να επιλύεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζει με σαφήνεια, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας ρητή αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαμηνύει ότι η θέση της Ρωσίας, η οποία υπέγραψε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, βασίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συνθήκη και σημειώνει πως το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών υδάτων του έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία, επισημαίνει πως αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει εξαιρετική πολιτιστική και ιστορική αξία, είναι ιερός τόπος για τους Ορθοδόξους πιστούς της χώρας του και όλου του κόσμου και προσθέτει ότι για τους Ρώσους έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Το μόνο που κάνουν πάντα σωστά, είναι αυτό που διαβάζουν στο χαρτάκι που τους δόθηκε από την κυβέρνηση “του εξωτερικού”.
._
Μιχ. Χρυσοχοϊδης, 24 Οκτωβρίου 2020
Σε μία τοποθέτηση που αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το βήμα της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θέλοντας να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως με αφορμή τον άφαντο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί και καταφεύγει σε «επικίνδυνα όπλα για να επιβιώσει»:
Και ως τέτοια απαρίθμησε: «Εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο, και κοινωνικό συντηρητισμό με την παρούσα πρόταση μομφής που κάνετε».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε -στη διάρκεια μάλιστα μίας άσχετης με τα ελληνοτουρκικά συζήτηση – σε μία ακατανόητη τοποθέτηση για το κυριαρχικό και απολύτως νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας, τη δυνατότητα επέκτασης στα 12 μίλια, βαφτίζοντας ως «εθνικισμό» το σχετικό αίτημα. Εάν αυτό εννοεί με τη δήλωσή του, είναι μία λάθος τοποθέτηση και πρέπει να τη διορθώσει άμεσα.
Η τοποθέτηση του Χρυσοχοϊδη, έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την δήλωση του κ. Γεραπετρίτη που ούτε λίγο ούτε πολύ καθόριζε ως κόκκινη γραμμή αμύνης τα 6 ναυτικά μίλια, προκαλώντας και εκείνος σάλο αντιδράσεων. Ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού στη συνέχεια διόρθωσε τη δήλωση.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.
Πηγή: hellasjournal.com