ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Τη νομισματική κυριαρχία αναλαμβάνει ο ESM
Sunday
27/01/2019
22:43 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο G-M-R:   Ο επίλογος του σεβαστού Νομικού κου Π. Μηλιαράκη “Πάντως ας αρκεστούμε στην θέση του Gordon Brown…”, δεν συμβαδίζει με κομβικά σημεία του άρθρου του, ούτε με την εδώ (ηχητικό) δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του κου Μηλιαράκη, ούτε με την προς παγκόσμια κατάπληξη ειλικρινή δημοσίευση της Bank of England (εδώ) για το πως το χρήμα (ιδιαίτερα το Ευρώ) δημιουργείται από αέρα κοπανιστό. Πρόκειται για προσδοκία/ευχή του κου Μηλιαράκη εν αναμονή κάποιας μετατροπής (σε εύλογο χρόνο) των ευρωλύκων σε ευρωαρνάκια; Επειδή θεωρούμε μετά ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΣ, πως ο κος Μηλιαράκης είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ, θα αναμένουμε σχετικό επεξηγηματικό/διορθωτικό άρθρο του.

 

 

 

Πέτρ. Μηλιαράκης , 26 Ιαν. 2019

 

 

Αρχικώς πρέπει να τονισθεί ότι ο European Stability Mechanism (ESM), ήτοι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), είναι διεθνής Οργανισμός, ενώ αντιθέτως η European Central Bank (ECB), ήτοι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφορά Θεσμικό Όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ όλο δε που η ΕΚΤ θεωρείται ότι είναι ο ηγέτης του ευρωσυστήματος, δεν μπορεί να θεωρηθεί (πάντοτε) η «έσχατη καταφυγή» ως δανειστής, όπως παρακάτω θα γίνει αναφορά. Ωστόσο η ΕΚΤ παραμένει ο μεγάλος αγοραστής στις αγορές ομολόγων. Έχει δε ήδη διευκρινιστεί ότι η ΕΚΤ, θα πραγματοποιήσει αγορές αντικατάστασης για κρατικά και εταιρικά ομόλογα που λήγουν. Συνολικώς εκτιμάται ότι η ΕΚΤ το 2019, θα επενδύσει 210 δισ. ευρώ σε επανεπενδύσεις, ενώ από τα 210 δις ευρώ που θα επανεπενδυθούν, τα 173 δισ. ευρώ θα αφορούν σε κρατικά ομόλογα.

Ωστόσο παραμένει ασχολίαστο ότι «τελικός δανειστής έσχατης λύσης» (όπως θα εξηγηθεί παρακάτω) θα είναι ESM, ο οποίος θα χορηγήσει 60 δις ευρώ στο «Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών». Προγραμματίζεται δε δείκτης ασφαλείας ο οποίος θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως το 2024.

(more…)

Πολιτική για το έτος 2019 σημαίνει: σύγκλιση δυνάμεων
Sunday
06/01/2019
23:53 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

Σχόλιο G-M-R:   Αγαπητέ κύριε Μηλιαράκη, οι δικαιϊκές τοποθετήσεις (ενδεικτικά εδώ ηχητικό) και αναλύσεις σας (ενδεικτικά εδώ για το άρθρο 50ΣΕΕ), είναι απαραίτητος οδηγός σκέψης και δράσης για τα αντιμνημονιακά πολιτικά κόμματα. Αυτή η σκέψη και αυτή η δράση, όφειλε να έχει λειτουργήσει ήδη από το 2010 μέχρι σήμερα. Ψήφο δεν θα δει κανείς υποσχόμενος για το αύριο, ενώ από το 2010 αδιαφορεί για το ΣΗΜΕΡΑ, υπολογίζοντας διαρκώς, ιδιοτελώς, εχθρικά προς κάθε άλλη ατομική ή συλλογική αντιμνημονιακή ύπαρξη, στο πολιτικό του αύριο. Το ποσοστό της ΑΠΟΧΗΣ θα δείξει το δρόμο για το ΜΕΤΩΠΟ του ΣΗΜΕΡΑ.

 

Πέτρ. Μηλιαράκης , 6 Ιαν. 2019


Η έλευση του νέου έτους 2019 αφορά για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, έτος εκλογών, σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής. Η συγκυρία αυτή, ασφαλώς επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα και οξύνει την κατάσταση. Όσο δε επικρατεί η απλουστευτική νοοτροπία και βουλιμία που αφορά στο: «φύγε εσύ»-«να’ρθω εγώ», είναι πρόδηλο ότι η αντίληψη αυτή κινδυνεύει να εκφυλίσει τον πολιτικό λόγο σε συμπεριφορές που κάθε σοβαρός πολίτης αποδοκιμάζει. Ενόψει των βέβαιων πολιτικών εξελίξεων (και ασχέτως του χρόνου του πολλαπλών εκλογών), χρήσιμα μπορεί να είναι τα παρακάτω:

Οι επιστήμες της συμπεριφοράς (Behavioral Sciences) είναι χρήσιμα εργαλεία για πολιτική ανάλυση. Ειδικότερα στην πολιτική επιστήμη η «μπιχαβιοριστική προσέγγιση» έχει τις ρίζες της ήδη από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Κύριος θεμελιωτής της είναι ο  Αμερικανός Σαρλ Μίριαμ (Charles Merriam), που καθόρισε νέες βάσεις και εισήγαγε νέες επιστημονικές τεχνικές, τις οποίες αξιοποίησε ο διάδοχος του Χάρολντ Λάσγουελ (Harold Lasswell), χρησιμοποιώντας αυστηρές τεχνικές για την προσέγγιση της πολιτικής συμπεριφοράς.

(more…)

Τα «κίτρινα γιλέκα» vs Εμμανουέλ Μακρόν και της «ελίτ των Βρυξελλών»
Sunday
16/12/2018
21:31 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 16 Δεκ. 2018


 

Όταν η Harris Interactive σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ανέδειξε ότι η παραδοχή και η στήριξη του «Κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων» ανέρχεται στο 70% των ερωτηθέντων, το πρόβλημα δεν το έχει πλέον μόνο ο Πρόεδρος Μακρόν. Το πρόβλημα το έχει η ελίτ των Βρυξελλών και το «κύρος» της «νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας».

«ΜACRON DEMISSION»

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αρχικώς συμβολίζει λόγω της ιδιαίτερης ενδυματολογικής εμφάνισης των διαμαρτυρόμενων, τη σχέση του ιδιώτη οδηγού οχήματος, του οποίου το όχημα για κάποιο λόγο έχει ακινητοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή ο οδηγός θα πρέπει να φορέσει το κίτρινο γιλέκο, ως «σήμα» αποφυγής ατυχήματος λόγω της οδικής κυκλοφορίας. Το «κίτρινο γιλέκο» δηλαδή αφορά «προστασία» του συγκεκριμένου οδηγού από άλλους χρήστες οχημάτων.

Συνεπώς ήταν μάλλον επιτυχής η έμπνευση του «κίτρινου γιλέκου» ως συμβόλου προστασίας του καταναλωτή από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, πράγμα που αποτέλεσε και την αρχική βάση και εν γένει αφετηρία της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας που κατέληξε σε εξέγερση.

(more…)

Η Γερμανία σήμερα…
Sunday
25/11/2018
19:32 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Video ΗΧΗΤΙΚΑ Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο G-M-R:   Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία τα γραπτά του κου Π.Μηλιαράκη.  Και τούτο, διότι οι προσδοκίες μας για την κομβικότερης σημασίας θέση του (εδώ ηχητικό) παραμένουν ζωντανές.

 

 

 

 

 

Πέτρος Μηλιαράκης, 25 Νοε. 2018

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Η παραμονή μου τούτες τις ημέρες στο Βερολίνο, μου έδωσε τη δυνατότητα συνομιλιών με αγγγερλομαθείς συναδέλφους μου και ως εκ τούτου μια πιο αυθεντική προσέγγιση της πολιτικής κατάστασης της Γερμανίας, καθόσον οι συνομιλητές μου δεν είχαν λόγο να εκτεθούν απέναντί μου σε παραπληροφόρηση ή σε λάθος εκτιμήσεις. Υπ’ όψιν δε ότι ουδείς εξ αυτών (κατά δήλωσή τους), είναι οργανωμένο μέλος κάποιου κόμματος, ώστε να θέλει να «περάσει» άποψη στο συνομιλητή του. Με τούτη την προδιάθεση υπ’ όψιν τα εξής:

Πράγματι η Angela Merkel έχει υποστεί απροσδόκητες γι’ αυτήν ήττες, που σημαίνει ότι παρά την πολιτική της οξυδέρκεια δεν είχε αντιληφθεί ότι η κοινωνική κρίση στη Γερμανία παρά την οικονομική οντότητα της χώρας αυτής, όχι μόνο βαθαίνει αλλά και δημιουργεί ρήγματα στην κοινωνική συνοχή, με κυρίως αναφορά τη δημιουργία «ακροδεξιού ρεύματος» λίαν επικίνδυνου για τις πολιτικές εξελίξεις… Η Καγκελάριος Angela Merkel δεν έχει αντιληφθεί εγκαίρως ότι το οικονομικό περίσσευμα της Γερμανίας δεν αντικρίζει τον τρόπο διαβίωσης του μέσου Γερμανού και του Γερμανού των κατώτατων στρωμάτων, όπως δεν έχει αντιληφθεί ότι η εν γένει πολιτική της λιτότητας, σε συνδυασμό με την κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού επιφέρει πλήγμα στο εσωτερικό της χώρας της, και αφήνει περιθώρια λαϊκισμού και «ακροδεξιού ρεύματος».

(more…)

Η Συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ σε Ανάλυση
Tuesday
19/06/2018
02:38 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
1

 

 

Πέτρος Μηλιαράκης, 16-6-2018

Η Συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ σε Ανάλυση

Cretetv Antitheseis

Συζήτηση με τον Νομικό στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια Πέτρο Μηλιαράκη.

Παρεμβαίνουν :

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός.

ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Το παράνομο χρέος και η εξωσυμβατική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Friday
08/06/2018
23:20 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
1

 

του Πέτρ. Μηλιαράκη 22/2/2014

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται ως προς τις ευθύνες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία του υπέρογκου ελληνικού χρέους καθόσον η υπέρβαση του χρέους συναρτάται ευθέως και με το «νόμιμο» του χρέους. Το μη νόμιμο δε του χρέους, αφορά και στην εξωσυμβατική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τούτα τα δεδομένα, ο γράφων υποστηρίζει τα εξής:

Από τις διατάξεις του άρθρου 126 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) συλλειτουργούν οι παρακάτω διαδικασίες και συνευθύνες:

1) Τα κράτη – μέλη έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

2) Η Επιτροπή έχει τη ρητή υποχρέωση και ευθύνη: α) να παρακολουθεί την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης και το ύψος του δημοσίου χρέους των κρατών – μελών, β) να εντοπίζει τις μεγάλες αποκλείσεις του χρέους, γ) να προβαίνει σε σχετικές εκθέσεις και δ) να ενημερώνει το Συμβούλιο.

3) Το Συμβούλιο έχει τη ρητή υποχρέωση και ευθύνη να αποφασίζει για το υπερβολικό έλλειμμα.

(more…)

Η δίκη του Χριστού και ο Ιωσήφ ο Αριμαθαίας *
Wednesday
04/04/2018
23:42 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

του Πέτρ. Μηλιαράκη, 2-4-2018

 

Την Κυριακή 01 Απριλίου 2018 οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν την Κυριακή των Βαΐων. Την πανηγυρική δηλαδή είσοδο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Η είσοδος αυτή ήταν η απογείωση της δόξας και η απαρχή της ταπείνωσης, της παρωδίας Δίκης, του μαρτυρικού σταυρικού θανάτου, αλλά και της Ανάστασης.

Η Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας την οποία οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί βιώνουν με διάφορες εθνικοτοπικές παραδόσεις, με αποκορύφωμα την Αναστάσιμη εορτή και το κάψιμο του Ιούδα!

Τα Πάθη του Χριστού αφετηρία τους έχουν τη σύλληψή Του λόγω της προδοσίας του Ιούδα. Επακολουθούν δε τα απάνθρωπα βασανιστήρια, ο επαίσχυντος ευτελισμός και η παράνομη διαδικασία, που αφορά παρωδία Δικών του Ιερατείου και της κοσμικής εξουσίας του Ρωμαίου κατακτητή.

(more…)

Aιφνιδίως …ανέκυψε «ζήτημα ευρώ»;
Sunday
25/03/2018
19:21 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

 

 

Πέτρ. Μηλιαράκης,   25 Μαρ. 2018

 

Την περασμένη εβδομάδα (και αυτό δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο), η κοινή γνώμη αιφνιδιάστηκε από την πρόσκληση που έλαβε χώρα από την Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Σχολή ESMT της Γερμανίας, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα της ευρωζώνης-ευρωσυστήματος.

Το ζήτημα που ετίθετο προς «προβληματισμό» αφορούσε κατά πόσον το ευρώ είναι πράγματι βιώσιμο, και σε περίπτωση που δεν είναι βιώσιμο «τι» μπορεί να συμβεί. Έτσι τέθηκαν σε συζήτηση οι συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης της ευρωζώνης και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο «όλον σύστημα». Άξιο όμως προβληματισμού είναι ότι υπήρξαν εισηγήσεις για «μεταρρυθμίσεις» ώστε να διευκολύνεται η έξοδος κράτους-μέλους από την ευρωζώνη και το ευρωσύστημα.

Στη διαδικασία αυτή των προαναφερόμενων προβληματισμών, έλαβαν μέρος αξιόλογοι Γερμανοί οικονομολόγοι. Διατυπώθηκαν δε και «σενάρια εξόδου» που εστιάζουν: α) στην έξοδο ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης από το ευρωσύστημα χωρίς την συναίνεση των λοιπών κρατών-μελών, β) στην έξοδο ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης από το ευρωσύστημα με τη συναίνεση των λοιπών κρατών-μελών και γ) στην έξοδο ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης από το ευρωσύστημα, χωρίς τη βούληση του ίδιου του κράτους-μέλους –δηλαδή η διαδικασία αυτή αφορά αναγκαστική αποβολή από το ευρωσύστημα.

(more…)

Η Γερμανία προ των ευθυνών της – νέες δίκες μπορούν να ανοιχθούν
Friday
23/03/2018
11:46 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

του Πέτρου Μηλιαράκη, 20-32018

 

 

Η παρούσα βραχεία ανάλυση μπορεί να είναι χρήσιμη στη συνολική προβληματική του τρόπου αντιμετώπισης και διεκδίκησης τόσο του κατοχικού (πολεμικού) δανείου όσο και των πολεμικών επανορθώσεων (αποζημιώσεων) από την ενωμένη (πλέον) Γερμανία. Με τούτη την προδιάθεση υπ’ όψιν τα εξής:

Οι εμπόλεμες ευθύνες

Όταν η Γερμανία κήρυξε το πόλεμο κατά της Ελλάδας, η Σύμβαση της Χάγης της 18ηςΟκτωβρίου 1907 αναφερόταν με βάση το άρθρο 3, τόσο στις αξιώσεις αποζημίωσης λόγω των εχθροπραξιών, όσο και στην ευθύνη «δια πάσας τας υπό των συμμετεχόντων της στρατιωτικής δυνάμεως ενεργεθείσας πράξεις».

Παραλλήλως, ειδικότερα για τις εχθροπραξίες, με βάση το άρθρο 22 της προαναφερόμενης Σύμβασης της Χάγης, καθιερωνόταν η Αρχή Δικαίου, και για τη Γερμανία που ήταν άλλωστε η επιτιθέμενη, ότι ο εμπόλεμος: «δεν έχει απεριόριστο δικαίωμα περί την εκλογή των μέσων προς βλάβην του εχθρού».

Επίσης, με βάση το άρθρο 25 της προαναφερόμενης Σύμβασης της Χάγης, ρητώς υπήρχε ο κανόνας της απαγόρευσης της «προσβολής ή βομβαρδισμού ανυπεράσπιστων πόλεων, χωρίων, κατοικιών ή κτηρίων».

(more…)

Σκέψεις ως κριτικές παρατηρήσεις
Monday
12/03/2018
10:15 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

Σχόλιο G-M-R: Πρώτα τιμωρείται το έγκλημα και αποδίδονται αστικές ευθύνες (αποζημιώσεις) και μετά αναμορφώνεται ο εγκληματίας.

του Πέτ. Μηλιαράκη, 10-32018

Την Κυριακή (4/3/2018) η «Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών» με συντονιστή του όλου εγχειρήματος τον κ. Φώτη Τερζάκη και συντονιστή των σχετικών ομιλιών τον κ. Κώστα Λιβιεράτο, έχει οργανώσει για το έτος 2018 πέραν των όσων αφορούν στο «Φιλοσοφικό Εργαστήριο» και «κύκλο ανοικτών διαλέξεων». Ο προγραμματισμός δε για το 2018 αφορά τρεις (3) διαλέξεις: α) στις 04/02/2018 με τον κ. Αποστόλη Φωτιάδη, β) στις 04/3/2018 με τον γράφοντα και γ) στις 01/4/2018 με τον κ. Αλέκο Αλαβάνο. Οι διαλέξεις αυτές αφορούν αμιγώς ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως έχει προεκτεθεί, είχα την τιμή να κληθώ να είμαι και εγώ ομιλητής. Επηρεασμένος δε από την «όλη διαδικασία», που αφορούσε ακροατήριο (εάν επιτρέπεται) ιδιαιτέρως σκεπτόμενων πολιτών, επιθυμώ να επικοινωνήσω με το παρόν κείμενό μου τον εν γένει προβληματισμό μου αναφορικώς με τα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα, τα οποία προσπάθησα να αναδείξω:

Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (ΕΕΠ)

1) Είναι δεδομένο ότι το όλο εγχείρημα που αφορούσε και αφορά στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΚ) και εν τέλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ ή άλλως Ένωση), δεν περιορίστηκε μόνο σε μια κατά πλάτος διεύρυνσημε νέα κράτη μέλη, αλλά θεσμοθέτησε και τη λεγόμενη εμβάθυνση, ζήτημα που συνεπάγεται ιδιαίτερη γραφειοκρατία και ελίτ αποφάσεων.

(more…)

123