ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Από τον Ανδρέα στη Φώφη – Η άνοδος
Friday
04/09/2020
10:46 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Ε.Ε. Εθνικό Νόμισμα ΠΑΣΟΚ Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Ενδιαφέρον το άρθρο, ενδιαφέρουσα για αναγνώστες και αρθρογράφους του slpress, η γνώμη του Σταύρου Λυγερού για  την “θετική πτυχή της εισόδου στην ευρωζώνη”.

Πέρα από το ότι αυτή η “θετική πτυχή” ήταν η ΑΙΤΙΑ ανάδειξης και επιβολής του Κ. Σημίτη, που σύμφωνα με την “θετική πτυχή” δεν ήταν “λύση”, αλλά Η ΛΥΣΗ (σχεδιασμένη αφαίρεση της Εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας), να υπενθυμίσουμε την παγκοσμίως συγκλίνουσα οικονομολογική άποψη, πώς η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μεγάλο λάθος.

Αν και η διακυβέρνηση της περιόδου 1993-96 σφραγίσθηκε –λόγω της Δήμητρας Λιάνη– από μία βιτρίνα παρακμής, είχε πολλές θετικές πτυχές. Τότε αντιστράφηκε η πορεία προς την χρεοκοπία και τότε μπήκαν οι βάσεις για την είσοδο στην Ευρωζώνη.

Η επιδείνωση της ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη 1995 άνοιξε τον δρόμο για την αναμενόμενη διαδοχή του. Τα καμώματα της Δήμητρας Λιάνη είχαν προκαλέσει και κατ’ αντιδιαστολή είχαν αναγορεύσει τον Κώστα Σημίτη σε “λύση”.

._

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 3 Σεπτεμβρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 46α γενέθλιά του, έχοντας μάλλον μεταβεί αυτοβούλως στον κάλαθο των αζήτητων της ιστορίας. Τα σχήματα που διαδέχθηκαν το άλλοτε κραταιό Κίνημα ήταν πρώτα η Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015 και αργότερα το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί λοιπόν Κίνημα Αλλαγής; Προφανώς για να δημιουργηθεί η εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος με τη συγκόλληση πολιτικών κινήσεων με μικρή, ή και ανύπαρκτη εκλογική απήχηση.

Κατά μία έννοια, η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε μία επανάληψη αυτού που έκανε στη δεκαετία του 2000 ο Αλέκος Αλαβάνος, συστήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσελκύσει κινήσεις και ομάδες της ευρύτερης Αριστεράς. Δεν ήταν, ωστόσο, η προσθήκη των συνιστωσών που εκτόξευσε εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και το 2015 τον έστειλε στους θώκους της εξουσίας. Ήταν η άτυπη χρεοκοπία και τα Μνημόνια.

Η πολιτικοεκλογική αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου εντυπωσιακή με τη θυελλώδη επέλασή του προς την εξουσία (1974-81) και την εδραίωσή του ως ηγεμονική πολιτική δύναμη στις δεκαετίες του 1980 και 1990. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκμεταλλεύθηκε με διορατικότητα το ριζοσπαστικό κύμα που σάρωσε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 για να οικοδομήσει σοσιαλιστικό κόμμα εξουσίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μερική οριοθέτηση με Αίγυπτο – Μειωμένη επήρεια της Κρήτης!
Friday
07/08/2020
00:20 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ Στ. Λυγερός
5

Σχόλιο GMR: Απο την εδώ https://www.in.gr/2020/08/06/politics/diplomatia/epesan-oi-ypografes-symfonia-athinas-kairou-gia-aoz/ κυβερνητική δήλωση προκύπτει, “καταφέραμε επήρεια” πράγμα που σημαίνει, καταφέραμε πως κάτι τις έχουν και τα νησιά μας.

Από την αποκαλυπτικότερη (και έπεται και συνέχεια) )ανάρτηση του Σταυρού Λυγερού, προκύπτει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κυβερνητική και κομματική παρέα του, είναι τόσο πατριώτες, όσο και οι ρουβικωνομπαχαλάκηδες. Η διαφορά έγκειται, πώς οι δεύτεροι εγκαλούνται για ιδεολογική ηλιθιότητα + πρακτόρευση αντιπατριωτισμού μέσω ιδιόμορφων σχέσεων με το επίσημο παρακράτος, οι δε “κυριακούληδες”, ΕΓΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Το να επικαλείσαι το Διεθνές δίκαιο, σημαίνει, ότι δεν το διαστρεβλώνεις όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου (βλέπετε ταγκ Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), αλλά αντί να διαστρεβλώνεις απευθύνεσαι σε έγκυρο διεθνές δικαστήριο (όχι επί τούτου κατασκευασμένο όπως αυτό που δολοφόνησε τον Μιλόσεβιτς), αυτή είναι η σωστή Οδός, ιδιαίτερα όταν το νομικό προηγούμενο που ΕΣΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ με την ΑΠΟΔΟΧΗ αυτής της συμφωνίας με την Αίγυπτο παρουσιάζοντας ΨΕΥΔΩΣ οτι ΑΥΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, εξυπηρετεί την Τουρκία σε βάρος ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ σύμφωνα με το όχι φιλοτουρκικο ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (ΕΔΩ).

 

._

 

 

 

Σταύρος Λυγερός, 6 Αυγούστου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η αιφνιδιαστική μετάβαση του Δένδια στο Κάιρο –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– αφορά στην ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία αποτυπώθηκε σε σχετική συμφωνία. Όπως είχαμε αποκαλύψει προ εβδομάδων από αυτές εδώ τις στήλες, η οριοθέτηση όχι μόνο θα είναι μερική, αλλά και πιθανότατα θα προβλέπει μειωμένη επήρεια για τα νησιά Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Κρήτη!

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– πιθανότατα θα προβλέπει αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές) 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα! Ας σημειωθεί ότι η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να είναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η ελληνική αντιπρόταση! Μένει να δούμε πως ακριβώς θα κατανεμηθεί στον χάρτη η θαλάσσια περιοχή που θα χαριστεί στην Αίγυπτο, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Ένα δεύτερο στοιχείο της προς υπογραφή συμφωνίας είναι ότι η οριοθέτηση δεν περιλαμβάνει όχι μόνο το Καστελλόριζο, αλλά ούτε και ολόκληρη την Ρόδο! Η Αθήνα φρόντισε δια παραλείψεως να νομιμοποιήσει την εδώ και χρόνια τουρκική επεκτατική στρατηγική ιδιοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου ανατολικά του 28 μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει στη μέση την Ρόδο.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

 

Με το όπλο παρά πόδα Ελλάδα και Τουρκία – Η προαναγγελθείσα κρίση και τα λάθος μηνύματα
Friday
24/07/2020
01:39 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Όλο προβλέψεις-αποκαλύψεις, αλλά πάντα ΣΕ ΣΧΕΣΗ “μέσα σε- ολίγον έξω από- γύρω από” με τις “άρχουσες ελίτ”. Παρ’ “ολίγον” δηλαδή και ο Σταύρος Λυγερός θα ήταν ένας τζάζ, άρα ΑΛΗΘΙΝΟΣ όπως η τζάζ, αναλυτής (Χρήστος Μιχαηλίδης σε παλαιά πρωινή εκπομπή, όλες καταπληκτικές μουσικές εκπομπές, από το τρίτο πρόγραμμα ραδιοφώνου: “Η τζαζ είναι, μέσα σε – γύρω από- έξω από“).

Πολύ μελό η “Μετά” Μνημονιακή κανονικότητα βρε αδελφέ…

._

 

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 22 Ιουλίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Στις 2 Ιουνίου 2020 έγραφα με αφορμή τη δημοσίευση της αίτησης της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ για έρευνες σε ελληνική ΑΟΖ ότι «πρόκειται για το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κρίσης», προσθέτοντας: «Ήταν εξαρχής σαφές πως το περιβόητο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης υπεγράφη για να εφαρμοσθεί, οπότε και “ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι”». Και να που ο “κόμπος φτάνει στο χτένι” και μάλιστα τώρα που για θολούς λόγους έχει προκληθεί ρήγμα στις ελληνογαλλικές σχέσεις, γεγονός, το οποίο εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την ελληνική αποτροπή.

 

Όσοι, πάντως, ξόρκιζαν το πρόβλημα, ισχυριζόμενοι ότι η Άγκυρα μπλοφάρει, αποδεικνύεται και πάλι ότι μετατρέπουν τους πόθους τους σε πραγματικότητα. Είναι άλλο πράγμα να αποφεύγει η Ελλάδα τις εντάσεις και τη στρατιωτικοποίηση κι άλλο να μιμείται τη στρουθοκάμηλο. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως ό,τι λέει το εννοεί και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Αγία Σοφία.

Αυτός είναι ο λόγος που στις 7 Ιουνίου ξεκίνησα άρθρο μου ως εξής: «Το ερώτημα είναι καυτό και αμείλικτο: τί θα πράξει η Ελλάδα εάν η Τουρκία στείλει σκάφος για σεισμικές έρευνες έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει ανακοινώσει επισήμως η Άγκυρα; Θα περιορισθεί σε διπλωματικές αντιδράσεις, ή θα εμποδίσει εμπράκτως την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;»

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

 

 

Μα θα κάνουμε πόλεμο για την ΑΟΖ! – Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κρίσης
Wednesday
03/06/2020
16:13 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ Εθνική Κυριαρχία ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Κρατούμε αυτό το άρθρο του Σταύρου Λυγερού, προσθέτοντας το εδώ επι της ουσίας καθησυχαστικό (ως προς την στρατιωτική μας ετοιμότητα) άρθρο- τοποθέτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού επί θεμάτων Εθνικής ασφαλείας, κου Αλεξάνδρου Διακόπουλου.

._

 

Στ. Λυγερός, 2 Ιουνίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κρίσης. Η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αίτησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ προς το αρμόδιο υπουργείο για σεισμικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Ήταν εξαρχής σαφές πως το περιβόητο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για την αυθαίρετη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών υπεγράφη για να εφαρμοσθεί, οπότε και “ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι”.

Θεωρητικά το αίτημα της ΤΡΑΟ μπορεί με κάποιον τρόπο να παγώσει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτό. Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει το αίτημα δεν θα είχε καν υποβληθεί. Η Τουρκία είχε επανειλημμένως προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των έξι μιλίων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τις οποίες με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης επιχειρεί να αρπάξει.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Η διάψευση, τα ερωτήματα και το screenshot – Ιδού η Ρόδος κύριε υπουργέ…
Friday
27/03/2020
03:33 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Κύριε Λυγερέ, θα μπορούσατε, ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΤΕ, την επαγγελματικού επιπέδου υπευθυνότητά σας (και την αντίστοιχη του κυρίου Παναγιωτόπουλου), από αυτήν του δημόσιου βίου.
Και τούτο, διότι πιστεύουμε πως αδικείτε εαυτόν, τσουβαλιάζοντας ισαξίως, τον μνημονιακό και εθελοεκχωρητικό εθνικής κυριαρχίας δημόσιο βίο του κυρίου Παναγιωτόπουλου, με τον δικό σας δημόσιο βίο.

._

 

 

Στ. Λυγερός, 26 Μαρτίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Με ολιγόλογη ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ψευδή είδηση αυτό που μετέδωσε και το SLpress.gr (έχει την υπογραφή μου) ότι τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε υπέρπτηση στην Καβάλα. Επειδή, όμως –όπως έχω αποδείξει επί δεκαετίες– είμαι τουλάχιστον εξίσου υπεύθυνος με τον ίδιο στο δημόσιο βίο, δεν δέχομαι μαθήματα ούτε από αυτόν ούτε από κανένα. Θέτω, λοιπόν, τα εξής συγκεκριμένα ερωτήματα:

Πρώτον: Πραγματοποίησε ή όχι τουρκικό μαχητικό υπέρπτηση από τη Νέα Βύσσα στις 11.32′ της 25ης Μαρτίου 2020 με κατεύθυνση προς Νότο, φθάνοντας να κάνει υπέρπτηση στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης;

Δεύτερον: Το ίδιο μαχητικό στράφηκε προς δυσμάς στο βόρειο Αιγαίο και στο ύψος της Καβάλας στράφηκε προς Βορρά και εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Καβάλας ή όχι;

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Ο φράχτης, τα ανοικτά σύνορα και οι δικαιωματιστές – Για να μην ξεχνάμε
Sunday
08/03/2020
21:43 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Μεταναστευτικό Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Για να μην ξεχνάμε!

Ατράνταχτο το επιχείρημα της καλής (και αδέσμευτης) δημοσιογραφίας!

Εάν, όμως, οι κάτοικοι των χωρών του Τρίτου Κόσμου είχαν δικαίωμα να εγκατασταθούν ελεύθερα στην Ευρώπη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι υπό το βάρος των τεράστιων ροών θα κατέρρεαν όχι μόνο τα ευρωπαϊκά κοινωνικά συστήματα, αλλά οι ίδιες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Επειδή, προφανώς, οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν, ήταν εξαρχής δεδομένο πως τουλάχιστον από ένα σημείο και πέρα θα άρχιζαν να κάνουν τα πάντα για να μη συμβεί αυτό.

Βεβαίως, στην Ελλάδα, οι αυτοκτονίες (εδώ) σημείωσαν όχι ευκαταφρόνητη αυξησούλα, όχι βεβαίως για τις “τεράστιες μεταναστευτικές ροές” .

Εξ αρχής το πήραν ψύχραιμα οι Έλληνες. Σου λέει, προκειμένου να καταρρεύσω, όπως ο γείτονας που έχασε σπίτι και δουλειά (με αντίστροφη χρονική σειρά) δεν τραβάω μια αυτοκτονιούλα να ‘χω να θυμάμαι μόνο καλά πράγματα από τη ζωή μου.

Ενώ οι Ευρωπαίοι;

Βεβαίως, οι ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΙ Ευρωπαίοι (πχ υπάλληλοι της ΕΕ, δημοσιογράφοι χωρών της ΕΕ, κλπ,κλπ που λέει κι ο Αυτιάς), “θα άρχιζαν να κάνουν τα πάντα για να μην συμβεί αυτό“!

Θα ξεσηκωνόντουσαν με την ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ (ναι μην γελάτε) πέννα τους, (οι δημοσιογράφοι καλέ), θα ασκούσαν την επιρροή τους οι υπάλληλοι, θα κατέβαιναν στους δρόμους ισότιμα και αλληλέγγυα με τον λαό οι αμειβόμενοι ευρωπολιτευόμενοι (εκ του πολιτεύομαι αμειβόμενος με ευρώ), κατά των Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων δολοπλοκιών και επεμβάσεων, σε βάρος των λαών του Τρίτου Κόσμου (και Βαλκανίων και Βαλκανίων και Κύπρου και Κύπρου, και Ελλάδας και Ελλάδας κλπ κλπ)!

._

 

Στ. Λυγερός, 8 Μαρτίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Τις τελευταίες ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη του Έβρου, κατά γενική ομολογία αποφασιστικό ρόλο στην ανάσχεση της προσπάθειας μαζικής εισόδου μεταναστών στην ελληνική επικράτεια έπαιξε ο περιβόητος φράχτης. Γι’ αυτό και τώρα αποφασίσθηκε να κατασκευασθεί φράχτης και σε αρκετά ακόμα σημεία της συνοριακής γραμμής. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι.

Στις αρχές του 2011, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας είχαν αποφασίσει να κατασκευάσουν φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή της Νέας Βύσσας (βόρειο τμήμα του νομού Έβρου), εκεί που τα ελληνοτουρκικά σύνορα παύουν να είναι το ποτάμι και γίνονται χερσαία. Ο φράκτης αυτός, που συνδυάζεται και με μια πλατιά τάφρο, κατασκευάστηκε με διπλό σκοπό:

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

Πηγή: slpress.gr

 

Πώς κόβεται ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού – Τι κάνουμε αν η ΕΕ αδιαφορήσει
Sunday
16/02/2020
23:57 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR:   Τέσσερα άρθρα του Σταύρου Λυγερού για το “μεταναστευτικό”, με προτάσεις τεχνικού χαρακτήρα, που λένε τι;

Λένε, οι προτάσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, αφού περιπλανώνται στα τρία πρώτα άρθρα, να διώξουμε την Frontex.

Μα, οι Ποιοί θα διώξουμε την Frontex, οι εθελοεκχωρητές Εθνικής κυριαρχίας;

Εφ’ όσον η ανεξάρτητη δημοσιογραφία κινείται δεξιο-τεχνικώς εντός των ορίων της “αριστερο”δεξιάς πανκοινοβουλευτικής (ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ πλέον) εθελοεκχώρησης της Εθνικής Κυριαρχιας, ας αναπτύξουμε μιαν άλλη, πραγματικά ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ συν-εργαζόμενες μεταξύ τους, δημοσιογραφία ΟΜΩΣ, που να ακολουθεί την “δ.ά.δ.α.”, της Δημοκρατίας-Αλληλεγγύης-Δικαιοσύνης-Ανιδιοτέλειας.

Κομματάκι περιοριστικό, βαριά η καλογερική, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από δεσμεύσεις, αγαπητοί “ανεξάρτητοι”(*) επαγγελματίες δημοσιογράφοι και εκ συστήματος δημοσιολογούντες στα “μέσα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας”;!

(*)πόσο προσβάλλετε τους υπολοίπους συναδέλφους σας, δεν το αντιλαμβάνεσθε;

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 16 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος με τίτλο και θέμα “πως κόβεται ο γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού” ασχολείται κυρίως με το ενδεχόμενο η ΕΕ να μην ανταποκριθεί, αφήνοντας την Ελλάδα μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς, την έχει ήδη μετατρέψει σε “αποθήκη ψυχών” και όλες οι κινήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι επιλογή του ευρωιερατείου.

Μόνο που η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να αντιδρά και μάλιστα κατά τρόπο που έχει φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι αληθές ότι όσο οι μετανάστες-πρόσφυγες παρέμεναν κατά κύριο λόγο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δημοσιότητα σε εθνικό επίπεδο δινόταν μόνο όταν ξεσπούσαν ταραχές στη Μόρια ή σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Το κλίμα άρχισε να αλλάζει, όταν άρχισαν να μεταφέρουν μαζικά μετανάστες-πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι τοπικές κοινωνίες άρχισαν να αντιδρούν και σ’ αυτές τις αντιδράσεις πρωτοστατούν ψηφοφόροι της ΝΔ και “γαλάζιοι” δήμαρχοι. Το γεγονός αυτό προκαλεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε προ αρκετών μηνών εξαγγείλει μία δέσμη δραστικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων, όμως, έχει καθυστερήσει.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Μετά την κυπριακή ΑΟΖ το τόξο Καστελλόριζο-Κρήτη – Copy paste τουρκικά τετελεσμένα
Sunday
02/02/2020
23:06 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ Στ. Λυγερός
0

 

 

Στ. Λυγερός, 1 Φεβρουαρίου 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η “βόλτα” του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Ορούτς Ρέις” νότια και σε μεγάλη απόσταση από το Καστελλόριζο, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (όπως ορίζεται με βάση την αρχή της μέσης γραμμής) την 24η επέτειο από την κρίση στα Ίμια έχει οπωσδήποτε τον συμβολισμό της. Εάν επρόκειτο, όμως, μόνο γι’ αυτό τα πράγματα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνα.

Ο πλους του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όμως, έρχεται σε συνέχεια της επίσημης προαναγγελίας από την πλευρά της Άγκυρας ότι επίκεινται σεισμικές έρευνες και αργότερα γεώτρηση στο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο επιχειρεί να ιδιοποιηθεί η Τουρκία με τη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ. Ως εκ τούτου, είναι θεμιτή η εκτίμηση ότι ο Ερντογάν τεστάρει τις ελληνικές αντιδράσεις, προετοιμαζόμενος να κάνει το βήμα που έχει προαναγγείλει.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Ποιος είναι ο τρομοκράτης στην υπόθεση Σουλεϊμανί – Το “χειροκρότημα” του Κυριάκου έχει ρίζες…
Tuesday
14/01/2020
01:15 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Πολλή συζήτηση για το χειροκρότημα του Μητσοτάκη. Βέβαια, θα είχε αξία αυτή η συζήτηση, αν είχαμε αποφασίσει ΠΩΣ θα αντιμετωπίσουμε όλους τους μνημονιακούς από το 2010 ως σήμερα και ολόκληρη την “αντιμνημονιακή” Πέμπτη Φάλαγγα (παίρνοντας ΣΟΒΑΡΑ υπ’ όψιν μικρότερες η μεγαλύτερες διαφορές λόγου-πράξης).

Διαφορετικά, τονώνουμε “αντιπολιτευτικά” την “δημοκρατική μεταμνημονιακή κανονικότητα”.

 

 

Σταύρος Λυγερός, 13 Ιανουαρίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Τώρα που έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός και η ένταση τείνει προς εκτόνωση, αξίζει να επανέλθουμε στην υπόθεση Σουλεϊμανί. Την αφορμή, άλλωστε, μας την δίνει το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επικρότησε ρητώς στην ομιλία του στο Atlantic Council την ενέργεια του προέδρου Τραμπ, προκαλώντας διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της Τεχεράνης.

Πολλοί αμέσως μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί με πυραύλους στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ασχολήθηκαν με το εάν αυτή θα προκαλούσε κάποιου είδους πόλεμο στη Μέση Ανατολή και σε κάθε περίπτωση με τον τρόπο που θα επηρέαζε τις ισορροπίες στην περιοχή. Σ’ αυτό το επίπεδο η εικόνα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και ως εκ τούτου δεν θα ασχοληθούμε.

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Από τις ιδεοληπτικές συνταγές σε λύσεις με ιθαγένεια – Μία παλιά επίκαιρη συζήτηση
Monday
06/01/2020
02:23 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR:   Η “αδέσμευτη δημοσιογραφία” (εδώ, “η κουλτούρα του τζάμπα” και σχόλιό μας) μπορεί να διαφέρει από την εξαγορασμένη δημοσιογραφία, ως προς το ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ του διαχωρισμού.
Όμως, ως προς το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, δεν καθίσταται αυτοδικαίως, ιδιαίτερα σε κάθε κρίσιμη (όπως από 2010-σήμερα)  περίοδο, ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ/ΚΡΙΤΗΣ/ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ/ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, επί των τεκταινομένων.
Ενδεικτικό, χαρακτηριστικό, ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ, του ΤΙ-& ΠΟΙΟΝ-& ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΘΜΟ εξυπηρετεί η “αδέσμευτη δημοσιογραφία”, αποτελεί το “
Μπορεί να εξήλθε από τα μνημόνια, αλλά…“.
Ο δημοσιογραφικός διάβολος, δεν απαλλάσσεται ευθυνών λόγω καλής, ενδεχομένως ανιδιοτελούς, πρόθεσης.
Ο δημοσιογραφικός
διάβολος, μπορεί να κρύβεται σε λίγες λεξούλες μιας ολόκληρης ανάλυσης (όπως εν προκειμένω), μπορεί να καταλαμβάνει ικανό αντιμνημονιακό πεδίο με σειρά δημοσιευμάτων (και αρθρογράφων) “πρώτης γραμμής”, όμως “όχι και ανατρεπτικού χαρακτήρα”, λες και η αλήθεια αποκλείεται ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ και ταυτόχρονα να πρόκειται για δημοσιογραφία αντικειμενική (;), ουδέτερη(;;), πατριωτική (;;;).

Σχετικά με την μέσα στην πατρίδα και μέσα στην ψυχή Μνημονιακή Κανονικότητα (και την “ΜΕΤΑ”ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ), ας προσέξουν οι αναγνώστες αλλά και οι αδέσμευτες ιστοσελίδες το ΕΔΩ κείμενο του καθηγητή Γεωργίου Κασιμάτη.

 

 

Σταύρος Λυγερος, 4 Ιανουαρίου 2020

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κριθεί από το έργο της. Στην πραγματικότητα, μέχρι τώρα απολάμβανε την προστασία που προσφέρει σε κάθε νέα κυβέρνηση η περίοδος χάριτος. Με την είσοδο του 2020, αυτό σταδιακά θα αρχίζει να αλλάζει. Η Ελλάδα, άλλωστε, βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια βυθισμένη σε μία πρωτοφανή οικονομική-κοινωνική κρίση. Μπορεί να εξήλθε από τα Μνημόνια, αλλά το ζητούμενο είναι να εξέλθει και από την κρίση.

Λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων (υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, Υπερταμείο κ.α.) το έργο αυτό είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, όταν, μάλιστα, πρόκειται για μία κοινωνία, η οποία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της δεινοπαθήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δελτία ειδήσεων πλημμυρίζουν από θέματα που αφορούν επιδόματα, συντάξεις και δόσεις. Η εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα σ’ αυτό το επίπεδο είναι διαχείριση της διάχυτης μιζέριας, όχι μίας δυναμικής ανάκαμψης, όπου είχε υποσχεθεί προεκλογικά και μετεκλογικά ο Μητσοτάκης.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

12