ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Γιατί οι Ουκρανοί θα μισήσουν σύντομα τον Ζελένσκι και τις ΗΠΑ
Monday
16/12/2024
12:07 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ουκρανικό Στ. Λυγερός
0

Σχόλιο GMR: Η G-M-R κάνει εκτεταμένη αξιοποίηση των άρθρων του slpress.gr συμπεριλαμβανομένων αυτών του Σταύρου Λυγερού. Μερικές φορές, ασκούμε δριμεία κριτική (βάσει αρχών: Οφειλόμενη Τοποθέτηση Απέναντι σε Σοβαρά Συναγωνιστικά Παραστρατήματα ) σε επί μέρους αποσπάσματα άρθρων του slpress μη εξαιρουμένων αυτών του Σ.Λ. (που πχ του αποδώσαμε κριτική στήριξη του “τι κι αν είναι χρεοκρατία αντιπροσωπευτικού κοινοβουλευτισμού”/ Πως στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης “άδειασε” το ΥΠΕΞ – Η αθέατη ζημιά και https://greek-market-research.com/clink/slpress-ston-rolo-sanidas-sotirias-tis-oligarchikis-diakommatikis-exoysias/ .

Σε κάποιες περιπτώσεις η κριτική μας έχει να κάνει με βαθιά (κατά τη γνώμη μας πάντα) λοξοδρόμηση αρθρογράφων από ορθή και ανθρωπιστική (αντικειμενικά, βάσει όλων των διαθεσίμων επί των πραγματικών περιστατικών στοιχείων), εκπεφρασμένη) σκέψη, σύνθεση σοβαρά τεκμηριωμένων δημοσίων καταθέσεων (χρήσιμων για δικαστική ή δημόσια ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ).

Το παρόν άρθρο του Σταύρου Λυγερού μας υποχρεώνει (αν και πολλές φορές το έχουμε ξανασκεφτεί), να τον αντιμετωπίζουμε με εξονυχιστικότερο προβληματισμό και “φιλική” διάθεση, διότι, ο Σ.Λ. (και το slpress σε σημαντικό βαθμό) έχει την δυνατότητα αλλά και την θέληση όπως αποδεικνύεται, να κινείται με εξαιρετική στιβαρότητα (θάρρος αντικειμενικά εκφρασμένης γνώμης) σε δρόμους επικίνδυνους για την “υγεία και ασφάλεια” του συγγραφέα του άρθρου.

————————–

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Οι σύνδεσμοι που ως άνω παρατίθενται (και οι εντός αυτών εμπεριεχόμενοι άλλοι σύνδεσμοι – όπου αυτό γίνεται) ενώ είναι σίγουρα ακριβείς (για την εποχή που αναρτήθηκαν στην G-M-R) και όλοι παραπέμπουν στο SLpress, παρατηρούμε ότι δεν είναι οι αρχικοί. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μια υπόθεση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι επειδή βρήκαμε σχετικό κείμενο και στο hellasjournal (https://hellasjournal.com/2019/08/oi-quot-syntechnies-quot-i-anyparkti-diakrisi-exoysion-i-nomi-tis-exoysias-kai-ta-kommata-fyles/), με πολλές παραγράφους να μοιάζουν, έγινε κάποια τροποποίηση στα κείμενα του SLpress προκειμένου να αναρτηθούν και εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι και στην ανάρτηση του hellasjournal αναφέρει στο κάτω μέρος του άρθρου την ΠΗΓΗ,  που ούτε αυτή ανοίγει.

_.

 

 

 

 

Στ. Λυγερός, 16 Δεκεμβρίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Η κατάρρευση των αυταρχικών καθεστώτων του “Υπαρκτού Σοσιαλισμού” στην Ανατολική Ευρώπη το 1989-90 είχε προκαλέσει ένα κύμα δυτικολαγνείας σ’ εκείνες τις κοινωνίες. Από αυτό το κύμα δεν γλύτωσε ούτε η ίδια η Ρωσία. Ακόμα και τότε, όμως, ήταν εμφανής ο εγγενής ρωσικός πατριωτισμός ειδικά στη βάση της κοινωνίας. Στη δε Ουκρανία αναδύθηκε το εθνικό-πολιτισμικό ρήγμα.

Είναι αποκαλυπτικά τα αποτελέσματα στις ελεύθερες εκλογές από το 1990 μέχρι το 2014. Στο τόξο ανατολική και νότια Ουκρανία, από το Χάρκοβο μέχρι την Οδησσό, ο φιλορώσος υποψήφιος για την προεδρία αποσπούσε πάνω από 90% των ψήφων. Αντιθέτως, στη δυτική Ουκρανία το ποσοστό του έπεφτε κάτω από το 10%. Το ακριβώς αντίστροφο συνέβαινε με τον εκάστοτε φιλοδυτικό υποψήφιο. Οι ρωσόφωνοι είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ουκρανών, αρκετοί εκ των οποίων, μάλιστα, έχουν και ρωσική εθνική συνείδηση, ενώ οι υπόλοιποι κατά κανόνα θεωρούσαν τους Ρώσους “αδελφό έθνος”, τουλάχιστον μέχρι τη ρωσική εισβολή. Αντιθέτως, στη δυτική Ουκρανία επικρατούσε ένα ισχυρό αντιρωσικό κλίμα με ιστορικές καταβολές.

Το 2014 ενορχηστρώθηκε το πραξικόπημα του Μαϊντάν εναντίον του διεφθαρμένου φιλορώσου προέδρου Γιανουκόβιτς. Η σχετική εξονυχιστική έρευνα Καναδού καθηγητή δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το τι πραγματικά συνέβη τότε. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν να βαθύνει και να παγιωθεί ο υφιστάμενος κοινωνικός διχασμός. Η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το αντιρωσικό πογκρόμ και η de facto απόσχιση του Ντονμπάς προκάλεσαν ρήξη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

(more…)

Ουκρανικό: Ο αμερικανικός “γνωστικός πόλεμος” και η κινεζική ανάγνωσή του
Tuesday
07/05/2024
14:42 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος ΗΠΑ Ουκρανικό Ρωσία
0

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 7 Μαϊου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ανάγνωση της ουκρανικής κρίσης από δεξαμενές σκέψης του Πεκίνου είναι διπλή: Πρώτον, είναι μια συντονισμένη στρατιωτικο-νομισματική προσπάθεια των ΗΠΑ να διαλύσουν την αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση ΕΕ-Ρωσίας. Δεύτερον, μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις “γνωστικού πολέμου” (cognitive warfare) απέτυχαν να προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια του ρωσικού λαού οδηγώντας στην ανατροπή Πούτιν, αλλά πέτυχαν το Κρεμλίνο να μη διαγνώσει σωστά τις ΝΑΤΟϊκές προθέσεις ώστε να δράσει έγκαιρα και αποφασιστικά στο πολεμικό πεδίο.

Ο “γνωστικός πόλεμος” είναι μη-συμβατικός πόλεμος, όπου το μυαλό είναι το πεδίο μάχης. O Ζενγκ Γιόνγκνιαν (Πρόεδρος του Τσιάνχαϊ Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων) παρατηρεί ότι επειδή οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι δεν είναι πια παντοδύναμες, στρέφονται στον “γνωστικό πόλεμο”. Με αυτόν επωφελούνται των “διεθνών κανόνων” που επιβάλλει η Δύση και που οι Κινέζοι αποκαλούν “Λιουσού” (εξαιρετικά εύκαμπτο είδος ιτιάς), υποδηλώνοντας ότι οι Δυτικοί ερμηνεύουν τους κανόνες πάντα σύμφωνα με τα συμφέροντα τους.

Η ουκρανική κρίση και η δεκαπλάσια αύξηση των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποτελούν μέρος σχεδίου με απώτερο στόχο την εκροή κεφαλαίων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς προς την αμερικανική κεφαλαιαγορά. Στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ομολογούν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν την Ευρώπη ως αγορά δολαρίων. Γνωρίζουν ότι το μόνο νόμισμα που μπορεί να απειλήσει το δολάριο σήμερα είναι το ευρώ – εξαιρετικά “θανατηφόρο” όταν το δολάριο αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

«Ο Χριστός έχει ουκρανική σημαία στον ώμο του»: Μήνυμα Ζελένσκι για το Πάσχα * Προσευχηθείτε ο ένας για τον άλλο και για τους πολεμιστές μας στο μέτωπο [video]
Sunday
05/05/2024
23:48 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανικό Πάσχα
0

Σχόλιο GMR: Μεγάλο Σταυρό σηκώνουν οι Ουκρανοί και οι Ουκρανές, από παιδιά ως ηλικιωμένα άτομα, όσοι επέζησαν, χάριν αυτού του Αλήτη που από διασκεδαστής (και μάλιστα καθόλου εναντίον της Ρωσίας προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος) θέλει να εξελιχθεί ως αρχιστέλεχος του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας.

Κρίμα για τους μέχρι τώρα σκοτωμούς και για τους επόμενους.

_.

 

 

 

 

hellasjournal, 5 Μαϊου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε στο πασχαλινό του μήνυμα τους συμπατριώτες του να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλον αλλά και για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο, τονίζοντας ότι ο Θεός –που έχει «μια ουκρανική σημαία στον ώμο του»– είναι σύμμαχος του Κιέβου.

«Ας προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλον. Όταν ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, πάψαμε να είμαστε ξένοι», δήλωσε ο Ζελένσκι στο βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να φορά ένα παραδοσιακό, κεντητό ουκρανικό πουκάμισο – τη βισιβάνκα- και ένα παντελόνι παραλλαγής.

 

Το βίντεο τραβήχτηκε μπροστά από τον ηλικίας 1.000 ετών

καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα πολεμά πλέον 802 ημέρες εναντίον της Ρωσίας επιδιώκοντας τη νίκη. «Και πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει την ουκρανική σημαία στον ώμο του. Οπότε, με έναν τέτοιο σύμμαχο, η ζωή σίγουρα θα νικήσει τον θάνατο».

Ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι εβραίος, ζήτησε από τους Ουκρανούς να προσευχηθούν πρώτα απ’ όλα για τους στρατιώτες που θα γιορτάσουν το Πάσχα στα χαρακώματα, ώστε να επιστρέψουν ζωντανοί στα σπίτια τους, αλλά και για τη χώρα και τους ανθρώπους, το πνεύμα των οποίων «δεν μπορεί να καμφθεί» και οι οποίοι θα δουν κάποια ημέρα την Ουκρανία ελεύθερη.

«Οι Ουκρανοί γονατίζουν μόνο για να προσευχηθούν», υπογράμμισε ο Ζελένσκι. «Και ποτέ μπροστά σε εισβολείς και κατακτητές».

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Το Βατικανό, το Φανάρι και “η σωστή πλευρά της Ιστορίας”
Friday
05/04/2024
11:02 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Βενέτης Καθολική Εκκλησία Ουκρανικό Πάπας Φραγκίσκος
0

_.

 

 

 

 

Γιώργος Βενέτης, 4 Απριλίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εξέφρασε τη φωνή της λογικής. Δεν συμπορεύθηκε με το κυρίαρχο δυτικό αφήγημα, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τους φόβους της Ρωσίας από την επέκταση του ΝΑΤΟ στο ζωτικό της χώρο. Σε πρόσφατη δήλωσή του διεμήνυσε ότι, «η ηττημένη πλευρά πρέπει να βρει το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία. Όταν βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς. Μπορεί να νιώθεις ντροπή,… αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό; Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής».

Το σχόλιο του Πάπα ακούγεται πιο κοντά στην πραγματικότητα από πολλές από τις φωνές που προέρχονται από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Ποτέ τα τελευταία εξήντα χρόνια», έγραψε ο Μάρκο Πολίτη, ένας δημοσιογράφος που καλύπτει το Βατικανό από το 1971, «δεν είχε βρεθεί η Αγία Έδρα σε τόσο περιθωριακή θέση όσον αφορά ένα ζήτημα τέτοιας διεθνούς σημασίας».

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν πολλούς λόγους να είναι ενοχλημένοι με την αντίδραση του Πάπα Φραγκίσκου στην ουκρανική κρίση. Εκτός από την κριτική που ασκεί στις προσπάθειες της Δύσης να εξοπλίσει την Ουκρανία, έχει παράλληλα υπονοήσει ότι το ΝΑΤΟ φέρει ευθύνη για την εισβολή, αρνούμενος να καταγγείλει ονομαστικά τον Πούτιν. Αν και έχει καταδικάσει τα ρωσική εισβολή και έχει δηλώσει ότι συμπάσχει με τα δεινά των Ουκρανών, δεν έχει καταδικάσει τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αντίθετα, τον έχει επαινέσει ως άνθρωπο του πολιτισμού χαρακτηρίζοντάς τον καλλιεργημένο. υπονοώντας μάλιστα ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενεργεί με βάση νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια της χώρας του.

Πως εξηγείται η στάση του Βατικανού

Οι Καθολικοί που ζουν εκτός της Δύσης δεν βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία με τους ίδιους όρους που τον αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες ….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η μονοπολική δυτική ηγεμονία απέναντι στον ευρασιατικό πολυπολισμό
Sunday
03/03/2024
20:28 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Χριστάκος Δυτική Ηγεμονία ΝΑΤΟ Ουκρανικό
0

_.

 

 

 

 

Γιώργος Χριστάκος, 2 Μαρτίου 2024

 

 

 

 

Για πέντε αιώνες η δυτική ηγεμονία υποστήριζε ένα κόσμο κτισμένο γύρω από παγκόσμια “ιδανικά”, που η ίδια είχε θεσπίσει και που διαμόρφωναν ένα σύστημα ανεπτυγμένων κρατών (π.χ. Βρετανία) και υπανάπτυκτων κρατών (π.χ. Ινδία), όπου τα πρώτα είχαν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να κυριαρχούν στα δεύτερα. H προτεσταντική ηγεμονία λειτουργούσε μέσω της επιβολής συγκεκριμένων κανόνων που της παρείχαν τη νομιμότητα στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας των άλλων και τη λεηλασία των φυσικών πόρων τους.

Μεταψυχροπολεμικά, οι ΗΠΑ επικράτησαν πλήρως και προώθησαν διφορούμενες αντιλήψεις περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “δημοκρατίας”. Εάν ένα κράτος δεν υιοθετεί αυτές τις αντιλήψεις, τότε η ηγεμονία έχει το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να επέμβει! Αυτή είναι η περίφημη ρητορική του “Κήπου και της Ζούγκλας” που επικαλέσθηκε ο επίτροπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Οι πολιτισμένοι ανήκουν στον “κήπο” και είναι δικαίωμα και καθήκον τους να επεμβαίνουν στη “ζούγκλα” των υπανάπτυκτων. Είναι μια ρητορική που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία.

Ο ΝΑΤΟϊκός επεκτατισμός υπήρξε ένα σημαντικό συστατικό της αμερικανικής ηγεμονίας, η εδραίωση της οποίας αποτελούσε το θεμέλιο για μια νεοφιλελεύθερη δημοκρατική ειρήνη, όπως τη φαντάζονταν οι ελίτ της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ είναι το κέντρο εξουσίας που ηγείται της συλλογικής Δύσης. Η παγκόσμια τάξη είναι κάτι για το οποίο υπάρχει συναίνεση: όλοι (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) τονίζουν την ανάγκη τήρησης της “διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.” Βέβαια, η βασική επιδίωξή τους είναι η εξασφάλιση του “στρατηγικού πλεονεκτήματος” που σιγουρεύει την επιτυχία των στόχων τους σε μια αντιπαράθεση, έχοντας προηγουμένως επηρεάσει προς όφελός τους την δυναμική της αντιπαράθεσης και μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματά τους σε όλα τα επίπεδα.

Τις ημέρες μας, η αδυναμία αποτελεσματικής ανάμειξης των ΗΠΑ σε πολλαπλά πολεμικά μέτωπα, και η διαμόρφωση εξισορροπητικών συμμαχιών εναντίον τους (βλέπε αμερικανικές εμπειρίες σε Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν κλπ.) έρχονται σε αντίθεση με τον γεωπολιτικό ορισμό μιας ηγεμονικής δύναμης ως «του μοναδικού δρώντος σε ένα παγκόσμιο μονοπολικό σύστημα, στο οποίο επικρατεί κατά αποφασιστικό τρόπο, αποκλείοντας τη διαμόρφωση κάθε αντίπαλης εξισορροπητικής συμμαχίας».

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Πηγή: slpress.gr

 

Η κραυγή του Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd για την Ουκρανία
Thursday
30/03/2023
15:37 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΕΙΡΗΝΗ Ουκρανικό Ρότζερ Γουότερς
0

_.

 

 

 

 

Ρότζερ Γουότερς, 28 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Οι ηγέτες της Δύσης στο τοπίο ομίχλης που έχουν δημιουργήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον, αδυνατούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα και να κάνουν κάτι για να τον αποτρέψουν. Το αξιοπερίεργο είναι ότι άνθρωποι του μεγάλου αμερικανικού κατεστημένου, όπως ο Έλον Μασκ, ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τζέφρι Σακς, εκφέρουν ορθολογικές απόψεις, που λαμβάνουν υπόψη και τη γεωπολιτική της περιοχής. Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd επίσης, κρατώντας αποστάσεις από το κυρίαρχο αφήγημα της Δύσης, εκφράζει με συγκλονιστικό τρόπο την αγωνία των απλών παγκόσμιων πολιτών, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω βίντεο.

O Γουότερς αναφέρθηκε και πάλι στις «άφωνες μάζες σε όλο τον κόσμο που θέλουν ειρήνη και ασφαλή ζωή» και κατηγόρησε τους κατασκευαστές όπλων που επωφελούνται από τον πόλεμο. Ο συνιδρυτής των Pink Floyd ένθερμος επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ζήτησε να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στο Κίεβo. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του που εκφώνησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας:

«Κυρία/Κύριε Πρόεδρε, Εξοχότητες, Κυρίες και Κύριοι.

»Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που μου δίνεται αυτή η μοναδική ευκαιρία να ενημερώσω τους εξοχότητές σας σήμερα. Με την ανεκτικότητά σας, θα προσπαθήσω να εκφράσω αυτά που πιστεύω ότι είναι τα συναισθήματα αμέτρητων αδελφών μας σε όλο τον κόσμο. Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε τις πιθανότητες για ειρήνη στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία, ειδικά υπό το φως του αυξανόμενου όγκου όπλων που φτάνουν σε αυτή τη δυστυχισμένη χώρα. Κάθε πρωί, όταν κάθομαι στο φορητό υπολογιστή μου, σκέφτομαι τους αδελφούς και τις αδερφές μας, στην Ουκρανία και αλλού, που, χωρίς να φταίνε, βρίσκονται σε άθλιες και συχνά θανατηφόρες συνθήκες.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Πως έγινε το σαμποτάζ στους NordStream
Sunday
05/03/2023
22:03 GMT+2
Κείμενα Γνώμης "ενεργειακή κρίση" NordStream ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η.Π.Α. Κων. Γρίβας Ουκρανικό
0

_.

 

 

 

 

Κώσ. Γρίβας, 5 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Την 26η Σεπτέμβρη 2022 είχαμε τις περιβόητες εκρήξεις στους αγωγούς NordStream 1 και 2, εντός των χωρικών υδάτων της Σουηδίας και της Δανίας. Ουκρανοί και Δυτικοί πολιτικοί κατήγγειλαν αμέσως το «ρωσικό σαμποτάζ»: έναν ισχυρισμό που επαναλήφθηκε από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, παρ’ ότι η Μόσχα δεν είχε κανένα συμφέρον και μέχρι σήμερα δεν έχουν προκύψει αποδεικτικά στοιχεία.

Αντίθετα, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh δημοσίευσε το αποτέλεσμα έρευνάς του 5000 λέξεων στο Substack με τίτλο “How America Took Out The NordStream Pipeline”. Ο  Hersh παραπέμπει σε μια ανώνυμη πηγή «με άμεση γνώση του επιχειρησιακού σχεδιασμού», η οποία θεωρεί τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τις εκρήξεις στο NordStream, με τη συμμετοχή της Νορβηγίας.

Ο Hersh δεν είναι κάποιος μπλόγκερ της μόδας. Είναι πολύ βαρύ όνομα στην αμερικανική δημοσιογραφία εδώ και δεκαετίες. Μεταξύ των άλλων, κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για την αποκάλυψη της σφαγής του Μάι Λάι το 1968, κατά την οποία αμερικανικά στρατεύματα δολοφόνησαν εν ψυχρώ εκατοντάδες Βιετναμέζους πολίτες. Γράφοντας για τους New York Times, το 1974 αποκάλυψε επίσης την “Επιχείρηση CHAOS”, στην οποία η CIA κατασκόπευε παράνομα 10.000 Αμερικανούς για το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Hersh αποκάλυψε ότι δύτες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τοποθέτησαν τις βόμβες που κατέστρεψαν τους αγωγούς NordStream τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο να περιορίσουν τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το Πεντάγωνο έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό, ενώ η Μόσχα ζητάει αμερόληπτη έρευνα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Ουκρανία: Ο αργός θάνατος ενός λαού
Monday
20/02/2023
10:27 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Γιώρ. Μαργαρίτης Ουκρανικό
0

_.

 

 

 

 

Γ. Μαργαρίτης, 20 Φεβρουαρίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Αναφερθήκαμε, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε δύο προηγούμενα δημοσιεύματα στο γενικό ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ξετυλίγεται ο παρών πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και στις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στον πόλεμο αυτό. Σε αυτό το τρίτο σημείωμα θα μεταφερθούμε στην ουκρανική πλευρά.

Το κύριο χαρακτηριστικό των αποτιμήσεων για τις πολεμικές επιδόσεις αυτής της πλευράς είναι ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας τους. Για πολλούς η άμυνα που αντέταξε ο ουκρανικός στρατός στην ρωσική εισβολή ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες, ενώ για άλλους, εξίσου πολλούς, η Ουκρανία έχει εμπλακεί σε μια δίνη αυτοκαταστροφής όπου, δεν χάνει απλά έναν πόλεμο, χάνει την ίδια την υπόστασή της.

Η Ουκρανία φυλλορροούσε πολύ πριν ξεκινήσει ο ανοικτός πόλεμος με τη Ρωσία. Ο πληθυσμός της είχε τραγικά συρρικνωθεί, από τα 51.700.000 που μετρούσε στα 1991 σε 45.100.000 το 2014, έτος του πραξικοπήματος, όπου και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ντονμπάς. Οποιαδήποτε εκτίμηση για τον πραγματικό πληθυσμό της χώρας σήμερα, στο σύνολο ή στις ζώνες που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου είναι παρακινδυνευμένη.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Στρατηγική “αργού θανάτου” εφαρμόζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία
Wednesday
07/12/2022
13:08 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Βλαδ. Πούτιν Βολοντίμιρ Ζελένσκι Γιώρ. Βενέτης Ουκρανικό Ρωσία
0

Σχόλιο GMR: Η τακτική “σοκ και δέος” είναι μοδάτη, όπως και μοδάτος είναι ο κάθε επικίνδυνος πολιτευόμενος τύπου Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι, μη συναισθανόμενος την ευθύνη του (σχετικά γι’ αυτή την ευθύνη: https://greek-market-research.com/clink/mikis-theodorakis-2015-poia-einai-i-alithini-pragmatikotita/, https://greek-market-research.com/clink/eirini-agapi-moy/) έναντι του λαού της Ουκρανίας, τράβηξε με υπερφίαλης τυχοδιωκτικότητας ιδιοτέλεια το σχοινί, στις διαφορές με την Ρωσία.

Σοκ και δέος για τον λαό της Ουκρανίας, πλούτος και αξιώματα για τον Ζελένσκι.

Ας ληφθούν υπ’ όψιν τα παραπάνω εν μέσω των “θερμόαιμων” στο βάθος επικίνδυνων https://greek-market-research.com/clink/natoiko-kyvernitiko-sygchoro-sygcharitiriocharti-se-tagma-azof-chrysaygitiko-kai-loipo-akrodexio-quot-patriotismo-quot/.

_.

 

 

 

 

Γιώργ. Βενέτης, 4 Δεκεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ο ουκρανικός λαός κατά το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου είχε μία σχετική ποιότητα ζωής. Λειτουργούσαν το δίκτυο ηλεκτρισμού και υδροδότησης, το διαδίκτυο, το φυσικό αέριο κ.α., κάτι που είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Οι λόγοι για τους οποίους ο Πούτιν απέφυγε εξ’ αρχής τη μαζική καταστροφή των υποδομών είναι άγνωστοι, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι κοιτούσε την επόμενη μέρα, μη θέλοντας να εξοργίσει τον ουκρανικό λαό, μέρος του οποίου είναι φίλα προσκείμενος προς τη Ρωσία. Ίσως ακόμη θεωρούσε ότι η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” θα ήταν πιο εύκολα αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, από ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Πλέον, εφαρμόζουν στρατηγική “αργού θανάτου”.

Διότι, η νέα τακτική υπό τον στρατηγό Σουροβίκιν δεν βασίζεται πλέον σε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά σε πόλεμο φθοράς, προκειμένου να στερήσει από τον αντίπαλο τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσει τον πόλεμο. Με τις ενεργειακές υποδομές σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένες, οι πολίτες της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν έναν κρύο χειμώνα, με ελάχιστη έως καθόλου θέρμανση.

 

Το νέο ρωσικό δόγμα μάχης αποβλέπει στο να καταστήσει την ουκρανική άμυνα δυσχερέστερη, αλλά και να εξουθενώσει τους Ουκρανούς, με απώτερο σκοπό να τους εξωθήσει σε αντίδραση κατά του καθεστώτος Ζελένσκι. Η καταστροφή των υποδομών έχει αντίκτυπο στη φυσική αντοχή και στο ηθικό του ουκρανικού λαού. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής θα επιτείνονται, καθώς το δριμύ ψύχος θα καθιστά τραγικές τις συνθήκες διαβίωσης. Δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν πλέον να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, δεν αποκλείεται να δούμε και διαδηλώσει στο Κίεβο ως αποτέλεσμα της κόπωσης και της απόγνωσης, που θα οξύνει η αναμενόμενη ένταση των πυραυλικών επιθέσεων.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

Η Λιθουανία απέκλεισε το ρωσικό Καλίνιγκραντ – Απειλές από Μόσχα
Tuesday
21/06/2022
14:50 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ε.Ε. Ουκρανικό
0

Σχόλιο GMR: Ή θα δεχθείτε την Νατοϊκή περικύκλωση (με ότι αυτή συνεπάγεται, το καταλαβαίνουν απαξάπαντες…), ή θα βάλουμε όλες τις γειτονικές σας χώρες να σας πλαγιοκοπήσουν ως καθυποτάξουν, είναι η Νατοϊκή λογική και στρατηγική απέναντι στην Ρωσία, με την συνδρομή της υπό αμερικανική ηγεσία πλέον Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φανταστείτε να επιχειρούσε η Ρωσία να εγκαταστήσει έναν ρωσικοκινεζικό αμυντικό οργανισμό, στην Κούβα! 

_.

 

 

 

 

 

SLpress-Σύνταξη, 20 Ιουνίου 2022

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Λιθουανίας, με την Μόσχα να είναι έντονα ενοχλημένη και να απειλεί να απαντήσει στην απόφαση της Κυβέρνησης της Λιθουανίας να  απαγορεύσει τη διέλευση κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία αργά το βράδυ  χαρακτήρισε “casus belli”, δηλαδή αιτία κήρυξης πολέμου. την συνέχιση του αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ από την Λιθουανία σε τελεσίγραφο που επέδωσε στον επιτετραμμένο της χώρας στην Μόσχα, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Ο ρωσικός θύλακας βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας –χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ– και λαμβάνει προμήθειες από τη Ρωσία μέσω μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης που περνά από τη Λιθουανία, αλλά και αγωγούς που διέρχονται από αυτή τη χώρα. Οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Μεταξύ των απαγορευμένων προϊόντων είναι ο άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας. Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ εκτίμησε ότι η απαγόρευση ενδέχεται να επηρεάσει έως και τα μισά προϊόντα που μεταφέρονται με τραίνο στον θύλακα. «Αυτή η απόφαση είναι πραγματικά πρωτόγνωρη. Αποτελεί παραβίαση των πάντων», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας», πρόσθεσε.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

123..