ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πύρρειος νίκη της κυβέρνησης – Ξηλώνουν τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου
Saturday
01/05/2021
18:18 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος αρχαιότητες
0

Σχόλιο GMR: Η προστασία των αρχαιοτήτων έχει την ίδια αξία με την προστασία του παρόντος μας και του μέλλοντός μας.

_.

 

 

 

Efsyn -Φανή Τρυψάνη, 29Απριλίου 2021

 

 

 

 

Πράσινο -αλλά με το κόκκινο να πλημμυρίζει- έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην καταστροφική αποξήλωση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Με μόλις μία ψήφο διαφορά, 13 έναντι 12, το δικαστήριο -για πρώτη φορά, απέναντι στα αρχαιολογικά δεδομένα, την γνώμη της ελληνικής αρχαιολογικής κοινότητας, τις απεγνωσμένες εκκλήσεις της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας και τις συγκινητικές κινητοποιήσεις των πολιτών της Θεσσαλονίκης, αλλά και κόντρα ακόμη και στην μέχρι τώρα ιστορία του με αποφάσεις προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς-, αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του για την ανυπολόγιστη καταστροφή του μοναδικού παγκοσμίως ιστορικού αποτυπώματος που εντοπίστηκε στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας.

O καθηγητής Αστικού Δικαίου της Νομικής του ΑΠΘ, Απόστολος Σοφιαλίδης, σχολιάζει πως δεν υπάρχει δικαστικός σχηματισμός ανώτερος από την Ολομέλεια του ΣτΕ αλλά υπάρχουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού στους οποίους εναπόκειται να καταλάβουν, να διαισθανθούν και να δείξουν στην ελληνική Κοινωνία και σε όλη τη Διεθνή Κοινότητα το δρόμο. 

Πάντως, η διαρροή της είδησης (ypodomes.gr) πριν καν εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση του ίδιου του ΣτΕ δείχνει την πρεμούρα της κυβέρνησης και της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να τελειώνουν με τις αρχαιότητες μια ώρα αρχύτερα παρότι είναι γνωστό και πασίδηλο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες και να κατασκευαστεί ο σταθμός Μετρό μέσα στην προθεσμία, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Στόχος ήταν και είναι ένας, ένα πολιτικό πείσμα πέρα από κάθε λογική, να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες, να θαφτεί η ιστορία, να ταπεινωθούν οι αρχαιολόγοι και οι πολίτες από την εργολαβική αντίληψη της ζωής και τα οικονομικά συμφέροντα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ανυπομονησία τους εκδηλώθηκε με την διαρροή της σχετικής είδησης παραμονές του Πάσχα και συνοδεύεται με ανακοινώσεις «πανηγυρισμών» και συνέχιση της απίστευτης σπέκουλας που καταγράφεται με δηλώσεις «δικαίωσης» και για για «ήττα των δυνάμεων που κρατούν την πόλη παγιδευμένη» ενώ αναγγέλλεται και συνάντηση σήμερα το μεσημέρι του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Για να πανηγυρίσουν άραγε την επίτευξη της καταστροφής που επιχειρούν;

Κι όμως πολύ μαζεμένος ήταν ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Νίκος Ταχιάος, ο οποίος προτίμησε να δηλώσει στη (Voria.gr) ότι «δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση μέχρι τώρα. Για να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση και να την πάρουμε στα χέρια μας. Όσο δεν έχουμε την επίσημη ανακοίνωση, δεν έχουμε απόφαση».

Την ίδια στιγμή, βέβαια διαρρέουν επίσης ότι η απόφαση ήταν γνωστή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη  το περασμένο Σάββατο αλλά είχε προτιμήσει να μην κάνει καμιά ανακοίνωση. Άλλοι είχαν την πρεμούρα…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φυσικά έχει το γεγονός στην κυβέρνηση έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι χρόνοι και οι προθεσμίες δεν βγαίνουν για την ολοκλήρωση του έργου αφού μόλις πριν τρεις μέρες η κ. Μενδώνη δήλωνε στην TV100 ότι «για την ώρα, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, μπορούν οι καθυστερήσεις αυτές σε μεγάλο, όχι σε απόλυτο βαθμό, να απορροφηθούν». Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει αυτό το «όχι σε απόλυτο βαθμό». Είναι κάτι που γνωρίζουν όσοι έχουν στοιχειώδη αντίληψη αυτών που μένει να γίνουν μέχρι το 2023, δηλαδή την αποξήλωση των υφιστάμενων αρχαιοτήτων, την νέα ανασκαφή που θα ακολουθήσει, την κατασκευή του σταθμού, και την φυσικά την «υποσχόμενη» επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Τουβλάκια λέγκο να στηνόταν οι χρόνοι δεν βγαίνουν.

Επιπλέον ακόμη δεν είναι γνωστές οι δυνατότητες του εργολάβου, δηλαδή της «Ελλάκτωρ» η οποία ταλανίζεται εδώ και μήνες από οικονομικά προβλήματα και διοικητικές ανακατατάξεις το αποτέλεσμα των οποίων δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτό στη δημόσια σφαίρα και ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις δυνατότητες τις εταιρείες για την εκτέλεση των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Και φυσικά οι πρωτομάστορες της επικοινωνίας πρέπει επιπλέον αν εξηγήσουν την βιασύνη τους να δημοσιοποιήσουν την απόφαση του ΣτΕ πριν το ίδιο το δικαστήριο, καθώς η απόφαση ανακοινώνεται «ξερή» χωρίς να δούμε να το σκεπτικό τόσο της πλειοψηφίας των 13 δικαστών όσο φυσικά και των 12 που μειοψήφησαν. Δεν είναι δα και άνευ σημασίας ότι η απόφαση του ΣτΕ για το κορυφαίο αυτό ζήτημα λαμβάνεται με μόλις μία ψήφο διαφορά.

Τώρα αναμένεται και η αντίδραση του κινήματος της κοινωνίας των πολιτών που ακόμη και μεσούσης της πανδημίας έδωσαν έναν συγκλονιστικό αγώνα με κάθε μέσο και τρόπο προκειμένου να σταματήσουν το σχεδιαζόμενο έγκλημα. Ένας αγώνας που φυσικά δεν σταματά με την έκδοση της απόφασης.

Πρώτη και χαρακτηριστική η αντίδραση από τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλη Μέντζο: «Κρίμα! Ωστόσο υπάρχουν και τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Ως Σύλλογος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με τη θεσμική διαδικασία», ανέφερε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

 

Η πρώτη αντίδραση των αρχαιολόγων

 

Τις τελευταίες ώρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των συλλόγων και φορέων ενάντια στην Υπουργική Απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου.

Η διαρροή τέτοιων δημοσιευμάτων από κυβερνητικούς κύκλους είναι μια ξεκάθαρα αντιθεσμική ενέργεια. Ως Σύλλογος θα τοποθετηθούμε αναλυτικά, όταν το ΣτΕ δημοσιεύσει τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την θεσμική διαδικασία.

Έως τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο επέλεξε να αλλάξει τον σχεδιασμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, γιατί είμαστε 24 μήνες πριν την ημερομηνία παράδοσης του έργου και δεν προχωράνε οι υπόλοιποι σταθμοί, γιατί όλοι πια γνωρίζουν –και το παραδέχτηκε πρόσφατα και η Αττικό Μετρό- ότι ο σταθμός Βενιζέλου δεν θα παραδοθεί το 2023, ακόμη κι αν προχωρήσει η λύση της καταστροφής της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που προέκρινε το ΥΠΠΟΑ και η Αττικό Μετρό.

Αν μάλιστα είναι αλήθεια αυτό που διακινεί η ίδια η κυβέρνηση, ότι η απόφαση πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία 13-12, δεν έχουν και κανένα ηθικό έρεισμα να καταστρέψουν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα να πάρουν τη γενναία απόφαση να εφαρμόσουν την τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλευρό του τη διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και τους πολίτες που δρουν υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων, θα συνεχίσει τον αγώνα, με μόνο γνώμονα την προστασία των αρχαιοτήτων και το διαχρονικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: efsyn.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.