ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Τι έκανε στην Ελλάδα: Η πανδημία αποκαλύπτει τον ανησυχητικό ρόλο της Palantir στην Ευρώπη
Wednesday
07/04/2021
02:05 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Palantir
0

Ο ιδρυτής της εταιρείας Palantir, Άλεξ Καρπ. Φωτογραφία via YouTube, CNBC video

Σχόλιο GMR: Προς ΤΙ (μεμπτό) η αδιαφάνεια;

Με την ευκαιρία, επισημαίνουμε την κυβερνητική συνύπαρξη διαφορετικών κυβερνητικών στελεχικών προφίλ, όπως ενδεικτικά αυτό το ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ μεγαλοεκδοτικο+αμερικανο-ανατραφείσας κας Α. Πελωνη Αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος η Αριστοτελία Πελώνη και αυτό το ΠΑΝΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ, Τεχνονοκρατικό και εκ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμποτισμένο του Ν. Χαρδαλιά wikipedia.org/wiki/Νίκος_Χαρδαλιάς ή αυτό του τεχνοκράτη Σ. Πέτσα wikipedia.org/wiki/Στέλιος_Πέτσας ή του πολυεπίπεδου τεχνοκράτη Ν. Πιερακάκη wikipedia.org/wiki/Κυριάκος_Πιερρακάκης .

Αυτή η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, λόγω του ότι απεργάζεται “ανώτερη” ΣΤΟΧΕΥΣΗ (αποεθνοποίηση), χρησιμοποιεί μια ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ τυπική ενιαία τεχνοκρατική εικόνα (ανέκφραστα-μη κινούμενα πρόσωπα-σώμα, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις βάσει λογικών και μετρήσιμων δεδομένων) και πρωτόγνωρης τεχνοκρατικής και μέσω παροχών οργάνωση για την επίλυση των τρεχόντων εσωτερικών προβλημάτων όπως κορονοϊού, ηλεκτρονικής συνταγογράφηση, παροχές σε θιγόμενους επαγγελματίες-μισθωτούς κλπ.

Επίσης, χρησιμοποιεί μεθόδους για τις οποίες η ενημέρωση είτε δεν υπάρχει, είτε έρχεται εκ των υστέρων και λογοκριμένη (η εντός της ανάρτησης περίπτωση της Palantir και οι μη γνωστές-ελεγχόμενες μεθοδεύσεις “κύκλων”/Λεσχών/Ομίλων/thinktanks εσωτερικού-εξωτερικού).

Το βασικό ερώτημα είναι: Ποιοι (πχ, οι https://greek-market-research.com/article/mas-ethizoyn-se-kivdili-kanonikotita/ , οι https://greek-market-research.com/clink/diktyo-yperaspisis-dimokratikon-eleytherion-ypografes-synenteyxi-typoy/ , οι “22” https://greek-market-research.com/clink/diakiryxi-gia-tin-kypro-ypografoyn-22-prosopikotites/ , οι https://greek-market-research.com/clink/keimeno-68-panepistimiakon-yper-toy-koyfontina/ , οι https://greek-market-research.com/clink/2011-68-ellines-kathigites-kata-mnimonioy/ , κλπ) και με ποιό ηθικό και επιστημονικό ανάστημα (ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ “ΑΝΑΣΤΗΜΑ” ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ή ΑΦ’ ΥΨΗΛΟΥ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟ …) θα θέσουν ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (ΕΔΩ η άνευ απαντήσεων προοπτική https://greek-market-research.com/article/mas-ethizoyn-se-kivdili-kanonikotita/ ) ;;;

_.

 

 

 

 

hellasjournal.com, 6 Απριλίου 2021

 

 

 

 

 

 

Εκτενέστατο άρθρο δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Guardian σχετικά με την αμερικανική εταιρεία Palantir και τη λειτουργία της στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.

Η εφημερίδα πραγματοποίησε πολύμηνη κοινή έρευνα με τη Lighthouse Reports και τη Der Spiegel προκειμένου να δημιουργήσει μια εικόνα για τη δραστηριότητα της Palantir στην Ευρώπη, μιας εκ των πιο μυστηριωδών εταιρειών στον κόσμο.

Τα ευρήματα θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο συνεργασίας της Palantir με δημόσιους φορείς και για το αν το λογισμικό της εταιρείας δύναται να λειτουργήσει εντός των ορίων της ενωσιακής νομοθεσίας στους ευαίσθητους τομείς όπου χρησιμοποιείται ή αν αποδίδει με τον τρόπο που έχει υποσχεθεί η Palantir.

Αναφορές στην Ελλάδα: Επισημαίνεται ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία δεν αποκαλύφθηκε στο κοινό παρά εννέα μήνες αργότερα. Η εν λόγω συμφωνία, σημειώνεται, έδινε πρόσβαση σε τεράστια ποσότητα προσωπικών δεδομένων σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο.

Η μηδενικού κόστους συμφωνία δεν αναρτήθηκε στο ελληνικό σύστημα καταγραφής συμβάσεων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε καμία εκτίμηση αντικτύπου για τη προστασία των δεδομένων. Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην Ελλάδα της πανδημίας αντηχούν τα ερωτήματα που τέθηκαν σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και αφορούν την επέκταση της αμερικανικής εταιρείας σε τομείς από την υγεία ως την αστυνόμευση, από την αεροπλοΐα ως το εμπόριο, ακόμα και την ακαδημαϊκή ζωή.

Η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που μπήκε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το δωρεάν λογισμικό της εταιρείας. Η Palantir είχε ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με το βρετανικό σύστημα υγείας με ένα συμβόλαιο αξίας 1 βρετανικής λίρας.

Το γεγονός αποκαλύφθηκε όταν κάποιες ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων απείλησαν να προσφύγουν κατά της βρετανικής κυβέρνησης. Όταν τελείωσε η δοκιμαστική περίοδος του λογισμικού, το κόστος συνέχισης χρήσης του λογισμικού ανήλθε στο ΗΒ σε 24 εκ. λίρες. Με την Palantir επικοινώνησαν, επίσης, η Ολλανδία, τέσσερις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες και αρκετοί ευρωπαϊκοί οργανισμοί.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει πώς ήρθε σε επαφή με την Palantir. Υπήρχε, ωστόσο, σύνδεση μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων με την εταιρεία, την κυβέρνηση Trump και την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνεται. Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt μίλησε δημόσια για τις επαφές του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Michael Kratsios, ενός Ελληνοαμερικανού συμβούλου σε θέματα τεχνολογίας του τότε Αμερικανού προέδρου Trump. Ο Kratsios ανέλαβε αυτό το ρόλο στο Λευκό Οίκο αφού είχε συνεργαστεί προηγουμένως με το δισεκατομμυριούχο και ιδρυτή της Palantir, Peter Thiel.

Η αποκάλυψη της σχέσης της Palantir με την Ελλάδα αποκαλύφθηκε από τον Αμερικανό Πρέσβη στο Twitter, ενώ ακολούθησε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Alex Karp. O Karp έκανε λόγο για «εμβάθυνση της συνεργασίας» σε αυτή την συνάντηση. Οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στη δισέλιδη συμφωνία και η αντιπολίτευση έθεσε το θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ελευθέριο Χελιουδάκη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είδαν τη δισέλιδη συμφωνία, η εταιρεία Palantir αποκτούσε πρόσβαση σε τεράστιας κλίμακας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, γεγονός που προϋπέθετε την προηγούμενη πραγματοποίηση μελέτης αντικτύπου.

Ακόμα χειρότερα, σχολιάζεται στο άρθρο, στην αναθεωρημένη συμφωνία μια εβδομάδα αργότερα, απαλείφθηκε οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη χρήσης ψευδωνύμου για τα δεδομένα- ώστε να μην σχετίζονται τα δεδομένα με άτομα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR), σημειώνεται. Η Palantir υποστηρίζει ότι, σε ό,τι την αφορά, η επεξεργασία των δεδομένων περιορίστηκε σε «δημόσια δημογραφικά στοιχεία που σχετίζονταν άμεσα με τη διαχείριση της πανδημίας».

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να μοιραστεί στοιχεία ασθενών με την Palantir, υποστηρίζοντας ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για να δίνει στον πρωθυπουργό μια γενική εικόνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το συμβόλαιο, ωστόσο, που είδε η Guardian, αναφέρεται συγκεκριμένα σε κατηγορίες δεδομένων που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας και συμπεριλαμβάνει και προσωπικά δεδομένα. Περιλαμβάνει, επίσης, μια ρήτρα «βελτίωσης».

«Οι ρήτρες βελτίωσης στα συμβόλαια της Palantir, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαφάνειας, είναι ανησυχητικές γιατί δίνουν στην Palantir τη δυνατότητα να βελτιώσει τα προϊόντα της με βάση τη χρήση τους», σημειώνεται από την Privacy International.

Η εταιρεία απορρίπτει αυτή την ερμηνεία και επισημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά προς δικό της όφελος. Η ελληνική αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα έχει διατάξει σχετική έρευνα και η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει λήξει τη συνεργασία της με την εταιρεία και πως όλα τα δεδομένα έχουν διαγραφεί.  

Το εκτενέστατο άρθρο αναφέρεται επίσης στις σχέσεις της εταιρείας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. 

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.