ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πέθανε ο γνωστός δικηγόρος και συγγραφέας Πέτρος Μηλιαράκης
Sunday
08/05/2022
03:13 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Πέτρ. Μηλιαράκης
1

Σχόλιο GMR: Πέθανε ένας σπουδαίος άνθρωπος, πριν προλάβει να κατανοήσει το πόσο σπουδαίος ήταν για μια καλύτερη Ελλάδα.

_.

 

 

 

+ Πέτ. Μηλιαράκης, 6 Μαίου 2022

 

 

 

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Μαΐου, ο νομικός, συγγραφέας και αρθρογράφος Πέτρος Μηλιαράκης, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, με καταγωγή από τη Βιάννο Ηρακλείου. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Mαϊου στο Β΄Νεκροταφείο Αθηνών.

 

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μηλιαράκης

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικηγορούσε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. – G.C/E.U) και χειριζόταν  προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Στο επίπεδο της εσωτερικής έννομης τάξης, δικηγορούσε ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο, στο Διοικητικό Δίκαιο και στο Δημοσιονομικό Δίκαιο

Ειδικότερα:

 

Στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχει αντιπαρατεθεί με τους νομικούς εκπροσώπους Κρατών και Κυβερνήσεων, αλλά και με τους νομικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Μεταξύ των προσφάτων υποθέσεων που έχει χειρισθεί συγκαταλέγονται και προσφυγές κατά της Τουρκίας , κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου), κατά της Αυστρίας, κατά της Ιταλίας, κατά της Ολλανδίας (Κάτω Χωρών), κατά της Αλβανίας, κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κτλ.

Ως νομικός της θεωρίας έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων.

 

Κυριότερα έργα του είναι:

«Σύγχρονα θέματα Διπλωματίας, Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου» (1982),

 

«Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας» (1985 και 1989),

«Η Εξωτερική Πολιτική κατά το Συνταγματικό Δίκαιο» (1987),

 

«Οικονομικό Δίκαιο και Νόμισμα» (1987),

«Το Νομισματικό Σύστημα στα πλαίσια του Οικονομικού Δικαίου» (1990),

«Τραπεζικό Δίκαιο» (1994),

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου – The European Court in Strasbourg» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2000),

«Μεταδημοκρατία και Κοινοτικό Κεκτημένο» (2003),

«Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μεταξύ νομικού δόγματος και πολιτικής» (2005)

«Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνικό Σύνταγμα –Public International Law and Hellenic Constitution» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2008) , με πρόλογο του Καθηγητή Χάρη Παμπούκη .

«Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα – με αναφορά στο Οικονομικό Δίκαιο» (2009) , με πρόλογο του Καθηγητή Νίκου Κοτζιά.

«scripta manent –συμμετοχή στον δημόσιο πολιτικό και νομικό λόγο (2018)»

 

 

Πηγή: dikastiko.gr

 

 

«Ευρωπαϊκός στρατός;»: Aντ´ αυτού το ΝΑΤΟ
Saturday
02/04/2022
23:40 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ευρωπαϊκός Στρατός Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Ο επίλογος περί Συμπολιτείας, επιθυμητής προφανώς κατά τον κο Πέτρο Μηλιαράκη, αφορά “Συμπολιτεία ΚΑΙ από Στρατιωτική Άποψη”.

Αλλά, Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, “Και Στρατιωτική Συμπολιτεία” με ετεροβαρείς πολιτικοοικονομικούς όρους και επεμβατικές (εκ του “κέντρου ισχύος“) πολιτικές σε χώρες μέλη σε μια σειρά ζητήματα, παραγωγικής συγκρότησης, πολιτισμικής εξέλιξης, εθνικής ανεξαρτησίας (βλέπετε και εθνικό νόμισμα), δεν αποτελεί Συμπολιτεία Εποικοδομητικών Συνεργειών (ως θα όφειλε), αλλά, Συμπολιτεία Ανομολόγητων Σκοπών(1).

Οι παραπάνω θέσεις της G-M-R, τοποθετούν το πλαίσιο ΑΡΧΩΝ βάσει του οποίου κρίνεται καθημερινά, το αν η παραμονή μας σε ΕΕ-ΕΥΡΩΖΩΝΗ είναι “αναγκαίο κακό” (για γεωπολιτικούς και λοιπούς λόγους), “κακό που μπορεί να μετατραπεί σε καλό” (νομίζουμε αυτή ειναι η άποψη του κου Π. Μηλιαράκη), ή “αδιστάκτως αδύνατη”(2) , περίπτωση που κατά τον κο Π. Μηλιαράκη πρέπει να αντιμετωπίσουμε εφ’όσον και όταν εμφανιστεί(3).

 

————————

(1) Όπως απέδειξαν η Νατοϊκή Συμπολιτεία (μοντέλο στο οποιο θα εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Στρατιωτική Συμπολιτεία) και η Χρεοκρατική (μέσω τραπεζοκρατίας, διαφθοράς, ενιαίου νομίσματος και παρεμβάσεων στα εθνικά παραγωγικά-αναπτυξιακά μοντέλα), Ε.Ε..

 

(2) η άποψη της G-M-R σε συνδυασμό όμως με https://greek-market-research.com/clink/o-mpertol-mprecht-simera/

 

(3) βλέπετε σχετικά και το εφόσον καταστεί αδιστάκτως αδύνατη η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη στο τέλος του πολυ χρήσιμου κατά τα λοιπά άρθρου: https://greek-market-research.com/article/nomika-zitimata-metavasis-sto-ethniko-nomisma-entos-tis-eyropaikis-enosis/

_.

 

 

 

 

Π. Μηλιαράκης(*), 28 Μαρ. 2022

 

 

 

 

Οι πρόσφατες εξελίξεις του «Ουκρανικού»  και οι πολεμικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα σε ένα γενικευμένο θέατρο πολέμου με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος, εγείρουν  και πάλι το «ζήτημα»  εάν μπορεί να υπάρξει «ευρωπαϊκός στρατός» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταρχάς επισημειώνεται ότι  η Γερμανία αποφάσισε αυτοτελή εξοπλισμό της τάξης των 100 δις ευρώ. Τούτη η εξέλιξη επαναφέρει το ζήτημα πως κάθε κράτος – μέλος μεριμνά περί την δική του άμυνα. Ιστορικώς δε αδιστάκτως βέβαιο είναι ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχ, εκχώρησε όλο τον «θεωρητικά» υφιστάμενο  «αμυντικό πυλώνα» της  στο ΝΑΤΟ, δηλαδή: α) στην «Βορείο-Ατλαντική Συμμαχία», με τις εμπειρίες της παθογένειας της και β) στην από καθέδρας άσκηση πολιτικών μέσω της Ουάσινγκτον και του Πενταγώνου.

Ιδού εν συντομία οι εξελίξεις από το Μάαστριχτ και μετά, καθόσον υπάρχουν ζητήματα που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό

 

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: SCENGEN ΚΑΙ FRONTEX 

Αρχικώς πρέπει να διευκρινιστεί ότι  ο «χώρος Σένγκεν», που συνομολογήθηκε στο Σένγκεν του Λουξεμβούργου, προδήλως αφορά  « το χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οργανώθηκε δε αυτό το σύστημα του χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα,για την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα-υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και για την αστυνομική και δικαστική συνεργασία. Διαπιστώθηκε δε ότι προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System – SIS) αλλά και για λόγους ευρύτερους που αφορούν στην κοινωνική συνοχή, θα έπρεπε να εξασφαλιστούν κατά τρόπο επίσης αποτελεσματικό τα εξωτερικά σύνορα.

(more…)

Το «Ουκρανικό» και η Νέα Τάξη Πραγμάτων Νο2: Τελικά ο Πούτιν δεν μπλόφαρε, μπήκε στην Ουκρανία…
Friday
04/03/2022
01:34 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ουκρανικό Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε τον κ. Πέτρο Μηλιαράκη, για την τεκμηριωμένη συνδρομή του στα σημαντικά προβλήματα. Τώρα στο σημαντικότερο όλων, ΕΙΡΗΝΗ-ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, όπου και πέραν της διανοητικής του παρουσίας αναγκαία είναι και η προσωπική του – και εκ του δημοσίου μεγέθους του ΙΣΧΥΡΗ – παρουσία δίπλα σε “λαούς αποφασισμένους”.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων Νο2 που εμφανίζεται ήδη, πρέπει επειγόντως να κατασταλεί. Τούτο, όμως, επιβάλλει πολιτική ηγεσία αντάξια των καιρών και παραλλήλως λαούς αποφασισμένους να υπερασπιστούν την παγκόσμια ειρήνη(*) και ευημερία. Θα πρέπει δε να αναδειχθεί ως υπέρτατο έννομο αγαθό του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ότι η δύναμη των όπλων δεν μπορεί να επιβάλει ασύμμετρες και ανιστόρητες καταστάσεις, με πρόδηλη μιλιταριστική ιδεολογία και νοοτροπία.

(*) από το ίδιο κείμενο, “Ωστόσο, προς την κατεύθυνση εκτόνωσης της κατάστασης , αλλά και επίλυσης της όλης κατάστασης , σοβαρή εξέλιξη θα ήταν – θα είναι, η «ουδετεροποίηση της Ουκρανίας» με διεθνή Συνθήκη.

και

Σε κάθε περίπτωση και κατά το μέρος που αφορά στην Ευρωπαΐκή Ένωση, εάν τα Ενωσιακά Όργανα και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να υπηρετούν Αρχές και Αξίες του σύγχρονου νομικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα πρέπει αφενός να καταδικάσουν την εισβολή, αξιώνοντας την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη της Ουκρανίας και αφετέρου να υποδείξουν στο ΝΑΤΟ ότι οι επεκτατικές βουλιμίες, που μπορεί να προκαλούν την ασφάλεια άλλων κρατών, με διακινδύνευση της ειρήνης, δεν είναι επιθυμητές, αλλά αντιθέτως αλυσιτελείς και κατακριτέες.“.

 

Υπενθυμίζουμε και τον σταθερό προσανατολισμό της G-M-R: https://greek-market-research.com/clink/eirini-agapi-moy/

———————–

Θεωρούμε χρήσιμο να επισυνάψουμε σε αυτό το σημείο σχετική αρθρογραφία που λάβαμε μέσω email από τον κ. Γιάννη Τόλιο μαζί με το συνοδευτικό της αρθρογραφίας εισαγωγικό του σχόλιο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη….πολλές αναλύσεις αλλά και …παραναλύσεις.!!.

Ωστόσο.για τις βαθύτερες αιτίες του πολέμου και τους υπεύθυνους πολύ λίγα ακούγονται..!

Σας στέλνω δύο σύντομα κείμενα “σε ένα”, γνωστών δυτικών παραγόντων, που δεν είναι ασφαλώς φίλοι του Πούτιν ….αλλά παραδέχονται ανοιχτά κάποιες αλήθειες που έχουν σημασία στον “πόλεμο παραπληροφόρησης” που διεξάγεται από τα δυτικά,αλλά και τα ελληνικά “μ.μ.ε.”,

με φιλικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Τόλιος 

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη 1998’2022 και η προφητεία Κίσινγκερ.doc

_.

 

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 28 Φεβ. 2022

 

 

 

 

 

Η κοινή γνώμη φαίνεται να αιφνιδιάζεται στην Ευρώπη και γενικότερα στο Δυτικό Κόσμο, διότι ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικής ηγεσίας και ΜΜΕ δεν είχαν συνειδητοποιήσει στην έκτασή τους τις στρατηγικές επιλογές του Προέδρου Πούτιν και της Μόσχας, όταν μάλιστα αποδεικνύονταν άνευ αντικειμένου οι συνομιλίες ή οι συναντήσεις του Πούτιν με Δυτικούς ηγέτες, όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Σολτς, και οι Βρετανός πρωθυπουργός Τζόνσον.

Παραγνωριζόταν δε σταθερά το προσεχές «θέατρο πολέμου», αν και η Ρωσία συγκροτούσε δυνάμεις που αφορούσαν 190.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, με όλους τους μηχανισμούς υποστήριξης των όπλων και των σωμάτων. Αυτή η εντυπωσιακή συγκέντρωση ισχύος δεν μπορούσε να αφορά μία συνήθη άσκηση…

  • Όσοι δε απέκλειαν επιχειρήσεις επί ουκρανικού εδάφους, ακόμα και μέχρι την πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο, ήδη έχουν διαψευσθεί. Αντιστοίχως, έχουν επιβεβαιωθεί όσοι υποστήριξαν μη εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Έτσι, όμως, η Ρωσία του Πούτιν διέλυσε την ουκρανική αεράμυνα και σε πρώτο στάδιο επιχειρήσεων, κατέλαβε τις αποσχισθείσες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ.

 

Ήδη δε τα ΜΜΕ μεταδίδουν εκρήξεις και σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ενώ προσφάτως δεν διαψεύδεται η είδηση ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κίεβο έχουν πληγεί, καθώς, επίσης, και ότι έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις το διεθνές αεροδρόμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Πρόδηλο είναι δε ότι γενικευμένος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν μπορεί παρά να είναι απολύτως καταστρεπτικός, ιδίως εάν οι πολεμικές επιχειρήσεις αφορούν και αστικές περιοχές, με θύματα αμάχους, δηλαδή πολίτες της Ουκρανίας, τους οποίους μάλιστα ο ίδιος ο Πούτιν αναγνωρίζει ότι αφορούν «έθνος-μέρος της Ρωσίας».

  • Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΗΠΑ

Ωστόσο πρέπει να επισημειωθεί ότι η Ουκρανία τέως χώρα της ΕΣΣΔ, είναι σήμερα υπό την απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες δε κρίσεις του 2006 και 2009 στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας επέβαλαν την κατασκευή απο τη Ρωσία των νέων αγωγών Nord Stream και Turk  Stream για τη διέλευση  του ρωσικού φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ευρώπη.

(more…)

Ο «μεσαίος χώρος» και το ιστορικό καθήκον
Saturday
23/10/2021
23:53 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Πέτρ. Μηλιαράκης ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
0

Σχόλιο GMR:   Σεβαστέ κύριε Μηλιαράκη, εφ’ όσον όπως ώς έγκριτος νομικός ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΕ, πως “Προδήλως δε βέβαιον είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τις «μνημονιακές τις υποχρεώσεις» και τελεί υπό το καθεστώς μιας αποικίας χρέους, της επιλεγόμενης και χρεωδουλοπαροικίας.“, και όπως πολύ σωστά αυτό το τεκμηριώνετε (ουσιαστικά τεκμηριώνετε την μνημονιακή εσχάτη προδοσία) και σε τούτο το άρθρο σας και σε προηγούμενη αρθρογραφία σας και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες σας, καθίσταται απολύτως αναγκαία η αποτίναξη της χρεωδουλοπαροικίας.

Για να μπορέσει όμως να συμβεί αυτό, χρειάζεται ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΙΑ ΙΚΑΝΗ (ποιοτικά κατ’ αρχήν και ποσοτικά στην συνέχεια) ΘΕΛΗΣΗ.

Αυτή η ΘΕΛΗΣΗ, οφείλει να ΚΑΤΑΣΤΕΙ σταδιακά ΙΚΑΝΗ, να καλύψει ΔΥΟ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Την ανάγκη που προείπαμε, δηλαδή την αποτίναξη της Χρεοδουλοπαροικίας και την ανάγκη να συζητηθεί με τον λαό, κάποιο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ πολιτικό, δηλαδή βασικά οικονομικοδικαιϊκό, πρόγραμμα επιβίωσης και αναγέννησης της χώρας και του λαού, το οποίο και θα αποτελέσει αντικείμενο ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ μέσω συντακτικής εθνοσυνέλευσης.

Τα περί “πολιτικού υποκειμένου”, νομίζουμε πως μεταθέτουν ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΣΚΕΨΗ-ΘΕΛΗΣΗ, αντί δηλαδή ΥΠΕΡ του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΔΙΚΑΙΪΚΟΥ (βασικά και αυτό αφορά και εσωτερική και εξωτερική πολιτική) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΩΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, σε σκέψη-θέληση για “σωστούς ανθρώπους της πολιτικής – ο λαός να μάθει να ψηφίζει τους σωστούς ανθρώπους”, συνταγή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του “τι κι αν ειναι Κατοχή Αντι-προσώπου Σου Κοινοβουλευτισμού”.

Δεν θα αποκλείαμε, αντίθετα θα βλέπαμε μια κοινοβουλευτική παρέμβαση, μόνο ΟΜΩΣ εκ μέρους ενός μεγαλειώδους παλλαϊκού ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΕΣ.

Ένα τέτοιο όμως ΒΑΘΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, όχι μόνον δεν υπάρχει, άλλα η δημιουργία του υπονομεύτηκε εκ των έσω, υπέρ των “αντιμνημονιακών” αγαπητικών του “τι κι αν είναι Κατοχή Αντί-προσώπου Σου Κοινοβουλευτισμού”.

Παράδειγμα της αναγκαίας(*) ΘΕΛΗΣΗΣ για προβληματισμό και προγραμματισμό στηριγμένο στο αρθρο 120, δίνει η G-M-R στην ανάρτηση της εδώ Επί του κειμένου της Γνωμάτευσης του σεβαστού Καθηγητή Γεωργίου Κασιμάτη.

 

(*) αναγκαίας πάντα με ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, πρωτίστως δε, για την εξάλειψη της φτώχειας και της δυστυχίας και αμέσως μετά για «ουσιαστική ρήξη» με τη διαρκώς πλουτίζουσα «ολιγαρχική ελίτ» (ως G-M-R επισημειώνουμε πως η “ολιγαρχική ελίτ” μας έχει δεμένους χειροπόδαρα ως χρεωδουλοπαροικία μέσω ΕΕ-ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ και πολλών, γνωστών και μη, “λεσχών” και “δεξαμενών σκέψης”) υπέρ:

α) του πληττόμενου μεσαίου χώρου και

β) των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων”.

 

_.

 

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 18 Οκτ. 2021

 

 

 

 

 

Κανόνας της κοινής πείρας είναι πλέον ότι στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» θα κριθούν πολλά για τις πολιτικές εξελίξεις, ειδικότερα στις προσεχείς εκλογές για τις οποίες η ορθή εκτίμηση είναι ότι δεν θα βραδύνουν!

Λόγω του ρόλου του «μεσαίου χώρου» θα υποχρεωθούν τα κόμματα ιδίως του «δημοκρατικού τόξου» να επικεντρωθούν στο κατά πόσο θα γίνουν ελκυστικά στο εκλογικό σώμα που συνιστά εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που με γενικούς και ασαφείς όρους καταγράφεται ως ο «μεσαίος χώρος».

Με αυτή την προδιάθεση και κύριο κριτήριο να προσδιοριστεί με όσο γίνεται μεγαλύτερη προσέγγιση σε «τι» αφορά στο «μεσαίο χώρο», χρήσιμα και ίσως κρίσιμα είναι να λεχθούν τα εξής:

  • ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η εμφανιζόμενη στην πολιτική ως «κεντροαριστερά» και ταυτοχρόνως ως «σοσιαλδημοκρατία», με αναφορά στον «ευρωπαϊκό μητροπολιτικό χώρο» , αποτελεί μύθο ότι πράγματι αφορά αντιμπεριαλιστική ή αντικαπιταλιστική εκδοχή στα πολιτικά πράγματα.

Και τούτο διότι οι Μητροπολιτικές χώρες του καπιταλισμού, όποτε εφάρμοσαν «σοσιαλδημοκρατία», ουδέποτε έθιξαν την εθνική αστική τάξη υπέρ των συμφερόντων της εθνικής εργατικής τάξης.

(more…)

Το ΔΝΤ, το country risk και οι εκλογές…
Tuesday
28/09/2021
14:37 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Dept-Χρέος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πέτρ. Μηλιαράκης ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
0

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 28 Σεπ. 2021

 

 

 

 

Νέα δεδομένα που διαφοροποιούν ευθέως την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με ευθεία επίδραση και επίπτωση στο λεγόμενο country risk, επιδιώκει να αποκαλύψει το παρόν κείμενο. Επίσης, η ωραιοποίηση της πραγματικότητας αποπροσανατολίζει τον λαό, τροφοδοτεί τον λαϊκισμό και εντέλει δημιουργεί κακοπιστία για το πολιτικό σύστημα.
Ήδη η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι ανυποψίαστη για τις ενδείξεις αλλαγής του πλαισίου άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας, που είχε ανασταλεί λόγω της COVID-19, με όλες τις ενδείξεις φαίνεται ότι επανέρχεται, και αυτό γιατί ο ESM “πρέπει” να αναλάβει και πάλι τον από καθέδρας ρόλο του. Η αλλαγή δε του δημοσιονομικού πλαισίου άσκησης πολιτικής απειλεί με ασφυξία την ελληνική οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την παρούσα κυβέρνηση και ίσως δημιουργήσει συνθήκες δυσοίωνους οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού κλίματος. Μια τέτοια δε διαδικασία θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς αυξάνει το προαναφερόμενο country risk.

Η πρόσφατη θέση του ΔΝΤ

Η πρόσφατη για την Ελλάδα επισκόπηση-έκθεση του ΔΝΤ (πόσοι άραγε ασχολήθηκαν;), στο πλαίσιο της financial monitoring, προϊδεάζει ότι το προσεχές έτος 2022 η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό όμως μεταφράζεται στο ότι: α) παύουν τα μέτρα στήριξης, β) έρχεται νέα περίοδος λιτότητας και γ) συνομολογείται νέο μνημόνιο συνεννόησης-συνεργασίας. Αυτή όμως η εξέλιξη προοιωνίζει και στο ότι δ) υποβαθμίζεται η προοπτική του “Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Ταμείου” και – προσοχή – αντιστοίχως αναβαθμίζεται ο ESM. Βεβαίως ο ESM έχει δυνατότητες για χρηματοδότηση και για να ακριβολογούμε για δανειοδότηση, εφόσον διαθέτει επί τούτω 750 δισ. ευρώ, αλλά μια τέτοια οικονομική στήριξη συνεπάγεται σκληρές συνθήκες εποπτείας και επί τούτω μνημόνια συνεργασίας-συνεννόησης με “επαχθείς όρους”.

(more…)

Υπ’ όψιν καθηγητή κ. Χάινς Ρίχτερ: Τίποτε δεν είναι λήξαν, οι μεταπολεμικές ευθύνες της Γερμανίας είναι ενεστώσες…
Thursday
10/06/2021
02:32 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Γερμανικές Αποζημιώσεις Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Πέτρος Μηλιαράκης: « για τους υπερασπιστές των πατρίων εδαφών ισχύει ότι ουδείς κατακτητής έχει δικαίωμα να καταπατά τη γη τους και να παραβιάζει την κυριαρχία τους».

Ειναι συγκλονιστική η ιστόρηση των Γερμανικών Εγκλημάτων κατά της οικογένειας Μηλιαράκη, οπωσδηποτε ως μικρογραφία των Γερμανικών Εγκλημάτων κατά της Ελλάδας και κατά της Ανθρωπότητας.

Αυτό που ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ με την αξιολόγηση και επαναξιολόγηση της Γερμανικής Εγκληματικότητας, Εγκληματικότητας τόσο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και των τωρινών Εγκλημάτων της υπό Γερμανική Εποπτεία και Έλεγχο Χρεοκρατίας από τον κύριο Πέτρο Μηλιαράκη σύμφωνα με την παρούσα ανάρτηση και https://greek-market-research.com/clink/i-chrisimotita-toy-pet-miliaraki/ , είναι, η αδιατάρακτη επιμονή του Π.Μ. πως ακόμα δεν κατέστη “αδιστάκτως αδύνατη” παραμονή μας στην ευρωζώνη, Π.Μ: “Η ανάγκη εντός του 2016 επιτέλους να εκπονηθεί ένα σχέδιο τέτοιο που θα εγγυάται (εφόσον καταστεί αδιστάκτως αδύνατη η παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη) την ομαλή μετάβαση της χώρας μας σε εθνικό νόμισμα, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε απολύτως επιβεβλημένη. Μια τέτοια αμέλεια θα είναι προδήλως ασυγχώρητη και θα συνεπάγεται σοβαρές όχι μόνο πολιτικές αλλά και ευρύτερες ευθύνες.” από τον επίλογο της εργασίας του, https://greek-market-research.com/article/nomika-zitimata-metavasis-sto-ethniko-nomisma-entos-tis-eyropaikis-enosis/ .

Υπενθυμίζουμε στον σεβαστό Π.Μ. τα σχετικά ντοκουμέντα https://greek-market-research.com/clink/soimple-gioynker-gia-ekchorisi-ethnikis-kyriarchias/ και ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ-ΣΤΟ-KONTRA-CHANNEL-ΓΙΑ-ΤΟ-ΑΡΘΡΟ-86Σ .

Τώρα το αν υπάρχει ένα σχέδιο τέτοιο που θα εγγυάται … το πως θα καταφέρουμε να καταστούμε ικανοί να το εφαρμόσουμε, πράγμα που προαπαιτεί οπωσδήποτε, “ανατροπή και αναδόμηση των πραγμάτων” https://greek-market-research.com/article/synenteyxi-loyka-axeloy-prepei-na-ginei-anatropi-kai-anadomisi-ton-pragmaton/ , μπορούμε να το δούμε στο εξής τεκμηριωμένο και στην πράξη πολυδοκιμασμένο σε μικρές και μεγάλες εξεγέρσεις σχέδιο, που παιρνει υπ’όψιν, τόσο τα εμπόδια (ιδιαίτερα τα συνήθως υποτιμώμενα “εκ των έσω”) όσο και ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ: https://greek-market-research.com/article/24860/

_.

 

 

 

Π. Μηλιαράκης, 8 Ιουνίου 2021

 

 

 

Ο καθηγητής κ. Χάιντς Ρίχτερ, μιλώντας στο portal T-online, επανήλθε στην επίσημη θέση της Γερμανίας, που θεωρεί τις αποζημιώσεις για την Ελλάδα ως «ζήτημα λήξαν».

Πέραν του ότι η θέση αυτή πλανάται και περί το δίκαιον και περί τα πράγματα, ο κ. καθηγητής προέβη σε μία προδήλως απαράδεκτη δήλωση ότι: «οι Έλληνες αντάρτες όταν σκοτώνουν αιχμάλωτους Γερμανούς, αυτό το έπρατταν γνωρίζοντας ότι το τίμημα θα το πλήρωναν άμαχοι»(sic).

Περαιτέρω επισήμανε ότι: «για τους Γερμανούς τέτοιες επιχειρήσεις που είναι πράξεις αντιποίνων, καλύπτονται από το δίκαιο του Πολέμου»(sic).

Βεβαίως, ο κ.καθηγητής είναι ιστορικός και όχι νομικός και προτού τον ανακαλέσουμε στη νομική τάξη, του επισημαίνουμε ότι:

«Για τους Γερμανούς μπορεί να ισχύει αυτό, αλλά για τους υπερασπιστές των πατρίων εδαφών ισχύει ότι ουδείς κατακτητής έχει δικαίωμα να καταπατά τη γη τους και να παραβιάζει την κυριαρχία τους».

Επίσης, να του επισημειωθεί ότι:

«Για τους Γερμανούς θα έπρεπε να ήταν τα αντίποινα “παλικαρίσια”, να βρουν και να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες και όχι να εκτελούν άμαχους πολίτες».

  • Αυτό το υποστηρίζω και σε προσωπικό επίπεδο γιατί αυτά τα «παλικάρια»(!) εκτός του ότι εκτέλεσαν του πατέρα μου την αδελφή (άοπλη γυναίκα) είχαν το «κουράγιο» να θέσουν και την πατρική μου οικία στη γενεά του πυρός, χωρίς να αρκεστούν μάλιστα σ’ αυτό, γιατί αποφάσισαν να την ανατινάξουν εκ θεμελίων με δυναμίτη.

Πέραν αυτών, ανεξαρτήτως ότι η οικογένειά μου μετρά δεκαέξι (16) θύματα εκτελεστικών αποσπασμάτων, στην ιστορία μετρά και δύο (2) μέλη της, που «γνώρισαν» και το Μάουτχαουζεν.

(more…)

Το “δίλημμα” του πατρός Μητσοτάκη: Τι θα πράξει άραγε ο υιός του και σημερινός Πρωθυπουργός;
Sunday
06/06/2021
01:09 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΚΛΟΓΕΣ Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Κύριε Μηλιαράκη, είσθε ΣΟΒΑΡΟΣ Νομικός. Γνωρίζετε πως δημοκρατικό κομματικό τόξο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εν καιρώ Κατοχής (εδώ https://greek-market-research.com/clink/i-chrisimotita-toy-pet-miliaraki/ με επίκεντρο εδώ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ-ΣΤΟ-KONTRA-CHANNEL).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, από όταν ακόμα και η ΛΑ.Ε. ξέσκισε την ακόλουθη δέσμευσή της, εδώ https://greek-market-research.com/article/gia-ena-1-eyro-tin-imera-oi-mnimoniakes-desmeyseis-echoyn-periorisei-sovara-ta-eisodimata/ (όπου με όλο το προς Υμάς σεβασμό, είστε σαφώς συν-εκτεθειμένος), αρνούμενη μάλιστα έστω και συζήτηση για https://greek-market-research.com/clink/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/ .

_.

 

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 2 Ιουνίου 2021

 

 

 

 

Είναι κοινός τόπος ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα είναι καταλυτικό για τις πολιτικές εξελίξεις. Ήδη δε διανύουμε το επίμαχο αυτό τρίμηνο, στο οποίο κυριαρχούν τρία ζητήματα:

  1. Το κατά πόσο η κοινωνία επανέρχεται σε μία «κανονικότητα» και ως προς τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και ως προς την οικονομία,
  2. Το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι ενδεχόμενες εξελίξεις και
  3. Οσυσχετισμός δυνάμεων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, σε περίπτωση που ήθελε προκηρυχτούν αιφνιδιαστικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προδήλως υποβοηθούμενος και από ένα «ολόκληρο σύστημα» επικοινωνίας-προπαγάνδας-αποπληροφόρησης-παραπληροφόρησης, θα επιδιώξει να αιφνιδιάσει εκλογικά, εάν ο ιός SARS-Cov-2 και η COVID-19 του το επιτρέψουν ή εν πάση περιπτώσει η COVID-19 θα θεωρηθεί ότι είναι σε τέτοια «ύφεση» ή άλλως θα έχει δομηθεί τέτοιο «τείχος ανοσίας», που θα επιτρέπουν ως «συνθήκες» τη διεξαγωγή γενικών βουλευτικών εκλογών.

Εν όψει των προαναφερομένων και με δεδομένο ότι φιλολογείται στους πολιτικούς κύκλους κατ’ ιδίαν, αλλά και στα ΜΜΕ δημοσίως, το ενδεχόμενο αιφνίδιων εκλογών, αδιστάκτως προκύπτει ότι τον κ.πρωθυπουργό κατατρέχει το «δίλημμα» να αξιοποιήσει (ή όχι) τις συνταγματικές πρόνοιες, ώστε να οδηγήσει το εκλογικό σώμα στις κάλπες. Αυτό το «δίλημμα» εάν δεν επιλυθεί, μπορεί να είναι καίριο και κρίσιμο για την περαιτέρω πολιτική σταδιοδρομία του κ.πρωθυπουργού. Αντίστοιχο «δίλημμα» αντιμετώπισε και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Με αυτό ως πρόκριμα, ας εστιάσουμε και ό,τι εστιάζεται, ως εξής:

  • ΤΟ «ΔΙΛΗΜΜΑ» ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανήκει στους επιφανείς πολιτικούς του παρελθόντα αιώνα, ανεξαρτήτως των απόψεων που μπορεί να έχει ο καθένας (αρνητικές ή θετικές) ή τους παραπικρασμούς που μπορεί να συνοδεύουν την πορεία του στο δημόσιο βίο.

Αντικείμενο του παρόντος κειμένου δεν είναι δι’ αυτού να αξιολογηθεί ιστορικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτό αφορά στην πολιτική ιστορία και στους μελλοντικούς ιστορικούς. Εκείνο, όμως, που μπορεί να επισημειωθεί είναι ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προερχόμενος από την ιστορική παράταξη του Κόμματος των Φιλελευθέρων και την προδικτατορική Ένωση Κέντρου, προαλειφόταν για την ηγεσία του χώρου και την ενδεχόμενη πρωθυπουργία.

(more…)

Για ένα (1) ευρώ την ημέρα! Οι «μνημονιακές δεσμεύσεις» έχουν περιορίσει σοβαρά τα εισοδήματα…
Wednesday
26/05/2021
00:06 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος «Ταμείο Ανάκαμψης» Dept-Χρέος Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους Πέτρ. Μηλιαράκης
0

Σχόλιο GMR: Το πόση σχέση έχει η σημερινή θέση του Π. Μηλιαράκη σχετικά με το Δημόσιο Χρέος, με τις παρακάτω προηγούμενες, ας κριθεί από τους αναγνώστες.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι (δηλαδή όλα σε όσα οι σύνδεσμοι αναφέρονται) άφησαν παγερά αδιάφορους ΟΛΟΥΣ τους αντιμνημονιακούς. Ενδεικτικά; σχετικά με την θέση του Γεωργίου Παντελή στον δεύτερο σύνδεσμο του newsbeast, “ο επικεφαλής της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Παντελής, που διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Αρχής στο έργο της Επιτροπής“, ποιός νοιάστηκε [;;;μήπως η ΛΑΕ και καλός νομικός ο κος Πέτρος Μηλιαράκης που δήλωναν μεγαλόστομα “και αυτό θα συμβεί(*) τον Αυγουστο του 2015] να ανασύρει και να συσχετίσει την χειρόγραφη Εισαγγελική ΟΜΟΛΟΓΙΑ του Γεωργίου Παντελή ενδιαφέρουσα προσέγγιση των γεγονότων της σήμερον αλλά χωρίς αίτημα και ως εκ τούτου εκφεύγει της αρμοδιότητός μου, βλέπετε το έγγραφο https://greek-market-research.com/article/praxi-archeiothetisis-kataggelias-i-masseloy/ εντός του συνδέσμου https://greek-market-research.com/clink/giannis-masselos-parakatathiki/ .

 

(*) από τον πρώτο πιο κάτω σύνδεσμο: “Ο νέος πολιτικός φορέας Λαϊκή Ενότητα, οφείλει να αναλάβει (και θα αναλάβει!) έντονη δράση, ώστε το ζήτημα της διαγραφής του χρέους να αποτελέσει κύριο αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας εντός και εκτός της Χώρας. Το πολιτικό δε αυτό καθήκον θα επιτελεσθεί με όλους τους νόμιμους τρόπους και σε όλα τα ενδεδειγμένα Fora.

 

η λαϊκή ενότητα και η διαγραφή του χρέους, η νομική τεκμηρίωση

«Αυτό είναι επαχθές χρέος», Τι πρότειναν καθηγητές και ειδικοί στην επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του χρέους

Πέτ. Μηλιαράκης – Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν έχει συναφθεί στο Ονομα των Θεών!

Αθήνα, 7 Απριλίου 2015Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους

_.

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 24 Μαίου 2021

 

 

 

 

Υπάρχει ένα «ολόκληρο σύστημα», όπου η πολιτική μετατίθεται αμιγώς στην «επικοινωνία»! Ο πολίτης δηλαδή επιδιώκεται να μην ενημερώνεται στην ουσία των πολιτικών πραγμάτων, ώστε να μην κρίνει πολιτικές, αλλά να καταντά «καταναλωτής του πολιτικού προϊόντος».

Στο παρόν κείμενο επιχειρείται η καταγραφή της αλήθειας.

  • «ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα μέσω των «μνημονιακών δεσμεύσεων» έχουν περιορίσει σοβαρά τα εισοδήματα.

Είναι κανόνας της κοινής πείρας πως τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για να… «ξεχρεώσει», αντί να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος, κατάφεραν το αντίθετο! Πρέπει οι πολιτικοί των μνημονιακών επιλογών να εξηγήσουν «πώς» μετά από τόσα δάνεια, η Ελλάδα χρωστά πολύ περισσότερα από αυτά που έλαβε για να ξεχρεώσει!..

Παραλλήλως πρέπει να εξηγηθεί γιατί έχουμε υποκύψει στις αξιώσεις της λιτότητας, που απομείωσε το ΑΕΠ της χώρας, ως εάν έχει προηγηθεί πόλεμος!

Η κατάσταση αυτή αφορά πριν την πανδημία. Η πανδημία «απλώς» λειτούργησε ως χαριστική βολή, ειδικότερα για τις οικονομικές μονάδες που μπορούσαν μέχρι τότε να αντέξουν. Έτσι, η πανδημία «έδωσε λουκέτα» στο 40% των επιχειρήσεων που έκλεισαν αναγκαστικά λόγω της πανδημίας.Από κοντά είναι τα «κόκκινα δάνεια», οι πλειστηριασμοί και (προσοχή!) ο νέος πτωχευτικός νόμος, με βάση τον οποίο μπορεί να κηρυχθεί σε πτώχευση όχι μόνο ο έμπορος, αλλά και ο οποιοσδήποτε πολίτης!

(more…)

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, Η ΝΟΜΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ
Tuesday
25/05/2021
15:46 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Dept-Χρέος Πέτρ. Μηλιαράκης
1

Σχόλιο GMR: Εδώ παρακολουθούμε έκθαμβοι την πορεία της Λαφαζάνειας παρέας καθώς και την πολιτική αξιοπιστία και στάση προσώπων-προσωπικοτήτων (κατά τα λοιπά, “τους φταίει ο λαός που δεν ψηφίζει τους σωστούς πολιτικούς”). “Ο νέος πολιτικός φορέας Λαϊκή Ενότητα, οφείλει να αναλάβει (και θα αναλάβει!) έντονη δράση, ώστε το ζήτημα της διαγραφής του χρέους να αποτελέσει κύριο αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας εντός και εκτός της Χώρας. Το πολιτικό δε αυτό καθήκον θα επιτελεσθεί με όλους τους νόμιμους τρόπους και σε όλα τα ενδεδειγμένα Fora.”.

Από τότε ΛΑ.Ε. και λοιποί κάνουν αυτό ακριβώς, .. εσείς τι λέτε;

 

 

 

 

Πέτ. Μηλιαράκης, 27 Αυγούστου 2015

 

 

 

 

Η ΝΟΜΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

 

Ένα από τα σοβαρά καθήκοντα που αναλαμβάνει ο νέος κομματικός σχηματισμός του πραγματικού και κατ’ ουσίαν μετώπου κατά του νεοφιλελευθερισμού, των μνημονίων και της λιτότητας (αναφέρομαι στη Λαϊκή Ενότητα), είναι η διαδικασία διαγραφής του καταχρηστικού, παράνομου και επονείδιστου χρέους.

Με το παρόν κείμενο επιχειρείται να τεθεί το «νομικό ζήτημα», όπως αυτό προσδιορίζεται από υπερκείμενους μάλιστα κανόνες δικαίου της διεθνούς και ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Κατά τη γνώμη δε του γράφοντος κρίσιμα και χρήσιμα είναι τα εξής:

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα[1] και έχει καταστεί υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου. Στηρίζεται δε σε δύο ισοδύναμες νομικά Συνθήκες: α) στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και β) στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Ως εκ τούτου την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αυτοτελή νομική προσωπικότητα, τη δεσμεύουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Προς την κατεύθυνση δε αυτή νομολογεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου[2]. Επίσης κοινός τόπος στην επιστήμη και στη νομολογία είναι η Θεμελιώδης Αρχή των συνταγματικών παραδόσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέραν δηλαδή της νομικής προσωπικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοτελώς και τα κράτη-μέλη αυτής δεσμεύονται να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου[3].

(more…)

«Νεοφιλελευθερισμός» και «παγκοσμιοποίηση»
Wednesday
19/05/2021
23:59 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Νεοφιλελευθερισμός Παγκοσμιοποίηση Πέτρ. Μηλιαράκης
0

 

 

 

Π. Μηλιαράκης[*], 17 Μαίου 2021

 

 

 

 

Είναι δεδομένο ότι ο «νεοφιλελευθερισμός» αφορά την κρατούσα ιδεολογία της παγκόσμιας «οικονομικής και πολιτικής ελίτ» σε καθεστώς «παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», «μεταδημοκρατίας» και «μετανεωτερικότητας».

Στο ερώτημα δε «ποια» είναι η σχέση του «νεοφιλελευθερισμού» με την «παγκοσμιοποίηση» και εάν η σχέση αυτή συμβιβάζεται με τα συμφέροντα και δικαιώματα της κοινωνίας ή εάν η σχέση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικώς συγκεκριμένα συμφέροντα μιας παγκόσμιας «οικονομικής και πολιτικής ελίτ», χρήσιμα είναι τεθούν υπ’ όψιν τα παρακάτω.

Ωστόσο, επειδή για το θέμα που καταγράφεται εδώ έχουν γραφεί ολόκληρα συγγράμματα, ζητώ την υπομονή του αναγνώστη για όσα «συμπυκνώνονται» στο παρόν κείμενο. Εύχομαι δε το κείμενο μου αυτό να μην είναι κουραστικό…

 

ΤΟ «ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ» ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΠΟΛΟ: «ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ» – «ΚΕΫΝΣΙΑΝΙΣΜΟΣ»

 

Σε απάντηση του δίπολου: «Μαρξισμός»-«Κεϋνσιανισμός» ή «σοσιαλισμός»-«καπιταλισμός», ο σύγχρονος «Δυτικός Κόσμος» θέσπισε τη δομή και τις πρόνοιες του «αμιγώς αστικού κράτους». Δηλαδή, ενός κράτους με καπιταλιστική οικονομία και με αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Χωρίς πολλές περιγραφές αυτό είναι και το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος. Αυτό το κράτος, άλλωστε, ίδρυσε και το «μεταπολιτευτικό Σύνταγμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας.

(more…)

123..