ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
Σχόλιο GMR: Εξαιρετική αλλά ταυτόχρονα και οδυνηρή η ανάλυση της κατάστασης από τον Γ. Μαραγαρίτη.
Ανάλυση που βάζει κάθε πολίτη (κανονικά θα έπρεπε και τον κο Γ. Μαργαρίτη και τα μέλη, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ) σε ευθύνη να αναζητήσει ανθρώπινες-κοινωνικές-πολιτικές (στη βάση πολιτικών σκέψεων-δράσεων) συμμαχίες.
_.
Γιώρ. Μαργαρίτης, 9 Δεκεμβρίου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Πριν από πολλούς πολλούς μήνες, όταν ξεκινούσε, με την ρωσική εισβολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχαμε γράψει σ’ αυτόν τον ιστότοπο, ότι πρόκειται για έναν από τους πολέμους που «δεν μπορούν να τελειώσουν». Δεν μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος γιατί τα διακυβεύματα που τον προκαλούν δεν βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην περιοχή όπου μαίνονται οι επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν μέρος ευρύτερων αντιθέσεων. Γεννιόνται και προέρχονται από αυτές.
Οι πόλεμοι του είδους αυτού δεν μπορούν εύκολα να τελειώσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι στατικοί, ότι δεν παράγουν μια δυναμική, η οποία μπορεί να κλιμακώσει την τρέχουσα σύγκρουση ή ακόμα και να δημιουργήσει νέες εστίες αντιπαράθεσης. Ο πόλεμος δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί αλλού, να συνεχιστεί αλλού ή και να δώσει νέους πολέμους κοντά ή μακριά στη φλεγόμενη ενεργή εστία. Εξυπακούεται ότι όσο μεγαλώνει η διάρκεια της κεντρικής αναμέτρησης, όσο μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά της και οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται, όσο πληθαίνουν τα αδιέξοδα, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος μετάστασης.
Η Ουκρανία είναι το κεντρικό πεδίο μάχης της τρέχουσας αναμέτρησης. Σε αυτό το πεδίο οι τύχες του πολέμου χαμογελούν, εδώ και πολλούς μήνες, στην πλευρά της Ρωσίας. Μετά από χίλιες ημέρες πολέμου η τελευταία πλησιάζει τους βασικούς στόχους της: Τον στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο των επαρχιών που έχει ήδη προσαρτήσει στο ρωσικό έδαφος και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, μέσα από την καταστροφή του ουκρανικού στρατού. Αυτή τη στιγμή ο ρωσικός στρατός ελέγχει το 99,07% του εδάφους του Λουχάνσκ, το 66,41% του Ντονέτσκ, το 72,90% της Ζαπορίζιε, το 72,11% της Χερσώνας, το 3,29% του Χαρκόβου και το 0,56% του Μικολάεφ. Η Κριμαία ανήκει στην Ρωσία εδώ και καιρό σε ποσοστό 100%. Πρόκειται για την μία πλευρά του λόφου.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
_.
G-M-R, 2 Ιουλίου 2024
Το παρακάτω απόσπασμα (εκ του πρώτου των πιο κάτω συνδέσμων) αφιερώνεται κριτικά, αλλά με όλη την ειλικρινή διαπροσωπική αγάπη μας, σε δύο φίλους οικονομολόγους που θεωρούν την υπόθεση της εφαρμογής του εθνικού νομίσματος μη σχετιζόμενη, με την κατά τη γνώμη τους αναγκαία εξάρτηση από το ΝΑΤΟ.
Αφιερώνεται επίσης κριτικά, σε όλους τους διανοούμενους και επιστήμονες, ιδιαίτερα τους “πατριώτες”, που προσπερνούν αδιάφορα, ενίοτε ειρωνικά (ναι καλά=δύο καταφάσεις που ως παγκόσμια πρωτοτυπία συνιστούν ειρωνική άρνηση), ως και επικριτικά, την παρούσα https://greek-market-research.com/clink/d-a-d-a-dimosias-antidebtocracy-pragmatognomosynis/ .
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την Ελλάδα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιτυχή έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της ΕΕ,…“
Κοινό Ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ (21 Φεβρουαρίου, 2023)
——————————–
Στον Στρατηγικό διάλογο της 09.02.2024 συναντούμε και το “στρατηγικής σημασίας” κείμενο-παραίνεση-οδηγία “Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, για τη νομοθέτηση της ισότητας στον γάμο και τη συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την επέκταση της προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα. ”
Σχόλιο GMR: Το άρθρο του καθηγητή κου Διον. Δρόσου αποτελεί, μέσω και της ανάδειξης των αιτιών των πτωχεύσεων που βίωσε η χώρα (1827, 1844, 1893, 1922, 1932, 1943, 2010), μια ακόμα εξαιρετικά χρήσιμη προσπάθεια συν-ενεργοποίησης/σύμπραξης ενεργών πολιτών, με σκοπό να δημιουργηθεί μέσα στον ελληνικό λαό μια άλλη κατάσταση από αυτήν που περιγράφει ο επίλογος του άρθρου: [«Και αυτό θα συμβεί, όταν ο ελληνικός λαός, όσος βρίσκεται εκτός των δικτύων διαπλοκής και όσος παραμείνει στη χώρα, αρχίσει να δείχνει σημάδια αφύπνισης και απορρίψει το ντροπιαστικό στίγμα πως αξίζει να έχει ηγέτες που εμπορεύονται το μέλλον του, με βάση μη εθνική ατζέντα.»].
Η προηγούμενη πρόσφατη https://slpress.gr/politiki/otan-i-odini-ginetai-politiki-praxi-xreiazomaste-merikes-karistianou-akoma/ πρόταση του κου Δ. Δρόσου, για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί αυτή η άλλη κατάσταση, έχει δύο σκέλη.
– Το πρώτο σκέλος είναι, το της “…ενεργοποίησης των πολιτών, που χωρίς “υποκίνηση” και χωρίς ιδιοτέλεια δηλώνουν την παρουσία τους στον στίβο των πολιτικών μας κοινών.”, κατά και με αφορμή, το παράδειγμα της κυρίας Καρυστιανού.
Επισημαίνουμε, πως αυτό το πρώτο σκέλος, περιέχει μέσα στο παράδειγμα της κας Καρυστιάνου και των συγγενών των θυμάτων, τέσσερεις βασικές ηθικοπολιτικές αρχές, Δικαιοσύνης (να βρεθούν όλες οι αιτίες-να λογοδοτήσουν όλοι οι υπαίτιοι) – Ανιδιοτέλειας (αυτό το, χωρίς “υποκίνηση” και χωρίς ιδιοτέλεια δείχνει η συμπεριφορά της κας Καρυστιανού και των υπολοίπων συγγενών των θυμάτων) – Δημοκρατίας (οι συγγενείς έφεραν το θέμα στον δημοκρατικό διάλογο[*]) – Αλληλεγγύης(οι συγγενείς απαιτούν δικαιοσύνη, όχι μόνο για τα θύματα αλλά και για να μην θρηνεί και η υπόλοιπη κοινωνία θύματα λόγω εγκληματικών παραλείψεων).
Αυτές είναι και οι αρχές της G-M-R που προβάλλουμε με την συνθηματική μας συντομογραφία ως “δ.ά.δ.α.” (δικαιοσύνης-ανιδιοτέλειας-δημοκρατίας-αλληλεγγύης).
Επ’ αυτής της “δ.ά.δ.α.” βέβαια θα πρέπει να στηριχτούν οι κατάλληλες αναλύσεις-τεκμηριώσεις-προτάσεις-δράσεις επί όλων των ζητημάτων που αφορούν “στον στίβο των πολιτικών μας κοινών”.
Επ’ αυτού του πλαισίου, από την “δ.ά.δ.α.”, τις κατάλληλες αναλύσεις-τεκμηριώσεις-προτάσεις-δράσεις, έως και “στον στίβο των πολιτικών μας κοινών”, η G-M-R καταθέτει προς συζήτηση (με όλο τον σεβασμό προς τον πόνο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, που μπορεί να μην συμφωνήσουν μερικά ή ολικά),την θεωρητική και έμπρακτη στάση της, όπως αυτή περιέχεται στον σύνδεσμο https://greek-market-research.com/clink/epistoli-pros-ko-s-seferiadi/ .
– Το δεύτερο σκέλος της πρότασης του κου Δ. Δρόσου, είναι μεν επιθυμητό όχι όμως “εκ των ων ουκ άνευ” προϋπόθεση, αν και κατά την γνώμη μας περισσότερο μοιάζει ευχή προς ώτα μη ακουόντων κομμάτων.
Και εξηγούμεθα.
Η συμπληρωματική του πρώτου σκέλους προϋπόθεση-πρόταση που θέτει ο κος Δρόσος, είναι, “Ασφαλώς, έχει τα όρια της κάθε κίνηση της “βάσης” αν δεν μπορέσει να εκβάλει σε κίνημα με πολιτική αιχμή. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει αφύπνιση των κομματικών μηχανισμών και ανάδραση-ανταπόκριση σε τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την εμπειρία του Πολυτεχνείου του 1973, …“.
Αυτό το “Και αυτό δεν μπορεί να γίνει…“, θα το αλλάζαμε εμείς ως G-M-R, αυτό προσπαθούμε άλλωστε υπενθυμίζοντας πάλι και τον Albrecht Welmer(*), σε “Και αυτό θα μπορούσε ευκολότερα να γίνει…”, δεδομένης της στάσης κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής πολιτικής αντί-προσώπευσης από το 2010 ως και σήμερα, στάση που σήμερα είναι πιο συστημικά διαβρωμένη από ότι το 1973, έτσι όπως την καταγράφουμε-αναλύουμε-τεκμηριώνουμε στα σχόλια των αναρτήσεων των στηλών επιστημονικής τεκμηρίωσης και κειμένων γνώμης της G-M-R.
——————————–
(*) [«Προσφυγή στον Δημοκρατικό Διάλογο , στη δημοκρατική δημοσιότητα, σημαίνει προσφυγή στη «σφαίρα όπου ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της στιγμής της απόφασης , και μάλιστα με τρόπο ώστε η επικοινωνιακή εξουσία της κοινής γνώμης να μπορεί να επιβάλλει την αναθεώρηση αποφάσεων»] (Albrecht Welmer : «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ–Για μια ερμηνευτική του δημοκρατικού πολιτισμού» , στη σελίδα 148 εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ) .
_.
Διον. Δρόσος, 16 Μαϊου 2024
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Όλες οι πτωχεύσεις που βίωσε η χώρα (1827, 1844, 1893, 1922, 1932, 1943, 2010) είχαν ως κοινή παράμετρο, μεταξύ των αιτίων τους, τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες και την συνακόλουθη υπερχρέωση της χώρας για την υλοποίησή τους. Με βάση την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας ανέρχονται στο 3,54% του ΑΕΠ, ενώ των ΗΠΑ στο 3,46%.
Με εξαίρεση δε τη Βρετανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές Χώρες, όλες οι υπόλοιπες δαπανούν κάτω του 2% του ΑΕΠ. Το δε 45,3% αυτών των αμυντικών δαπανών αφορά αγορά εξοπλισμών. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συναινεί στη συνέχιση της οικονομικής αιμορραγίας, καθώς αναγνωρίζει την ανάγκη θωράκισης της χώρας απέναντι στην τουρκική απειλή. Αν συγκρίνουμε τις δημόσιες δαπάνες Παιδείας με το ΑΕΠ, που είναι και ο διεθνής δείκτης σύγκρισης, θα διαπιστώσουμε ότι παραμένουν στο 2,8% του ΑΕΠ, καταγράφοντας μάλιστα και μικρή πτώση (-0,1) από το περσινό 2,9%. Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος ευρωπαϊκός δείκτης στις δαπάνες αυτές κυμαίνεται στο 5%-5,5%.
Απογοητευτική είναι η μείωση δαπανών που σχεδιάζεται στο υπουργείο Παιδείας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αθροιστικά (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκεί συμπεριλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ) και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χάνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθούν σημαντικά οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές. Ως προς την Υγεία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ, η ετήσια μεταβολή των δημόσιων δαπανών (σε σταθερές τιμές και σωρευτικά για την περίοδο 2009-2021) διαμορφώνεται στο -29,2% στην Ελλάδα έναντι +32,7% στην ΕΕ. Η δαπάνη υγείας είναι κατά 1,6 μονάδες του ΑΕΠ χαμηλότερη από την ΕΕ τη δεκαετία 2012-2021.
………………….
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
_.
Γιώργος Χριστάκος, 2 Μαρτίου 2024
Για πέντε αιώνες η δυτική ηγεμονία υποστήριζε ένα κόσμο κτισμένο γύρω από παγκόσμια “ιδανικά”, που η ίδια είχε θεσπίσει και που διαμόρφωναν ένα σύστημα ανεπτυγμένων κρατών (π.χ. Βρετανία) και υπανάπτυκτων κρατών (π.χ. Ινδία), όπου τα πρώτα είχαν το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να κυριαρχούν στα δεύτερα. H προτεσταντική ηγεμονία λειτουργούσε μέσω της επιβολής συγκεκριμένων κανόνων που της παρείχαν τη νομιμότητα στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας των άλλων και τη λεηλασία των φυσικών πόρων τους.
Μεταψυχροπολεμικά, οι ΗΠΑ επικράτησαν πλήρως και προώθησαν διφορούμενες αντιλήψεις περί “ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “δημοκρατίας”. Εάν ένα κράτος δεν υιοθετεί αυτές τις αντιλήψεις, τότε η ηγεμονία έχει το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη να επέμβει! Αυτή είναι η περίφημη ρητορική του “Κήπου και της Ζούγκλας” που επικαλέσθηκε ο επίτροπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Οι πολιτισμένοι ανήκουν στον “κήπο” και είναι δικαίωμα και καθήκον τους να επεμβαίνουν στη “ζούγκλα” των υπανάπτυκτων. Είναι μια ρητορική που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία.
Ο ΝΑΤΟϊκός επεκτατισμός υπήρξε ένα σημαντικό συστατικό της αμερικανικής ηγεμονίας, η εδραίωση της οποίας αποτελούσε το θεμέλιο για μια νεοφιλελεύθερη δημοκρατική ειρήνη, όπως τη φαντάζονταν οι ελίτ της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ είναι το κέντρο εξουσίας που ηγείται της συλλογικής Δύσης. Η παγκόσμια τάξη είναι κάτι για το οποίο υπάρχει συναίνεση: όλοι (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) τονίζουν την ανάγκη τήρησης της “διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες.” Βέβαια, η βασική επιδίωξή τους είναι η εξασφάλιση του “στρατηγικού πλεονεκτήματος” που σιγουρεύει την επιτυχία των στόχων τους σε μια αντιπαράθεση, έχοντας προηγουμένως επηρεάσει προς όφελός τους την δυναμική της αντιπαράθεσης και μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματά τους σε όλα τα επίπεδα.
Τις ημέρες μας, η αδυναμία αποτελεσματικής ανάμειξης των ΗΠΑ σε πολλαπλά πολεμικά μέτωπα, και η διαμόρφωση εξισορροπητικών συμμαχιών εναντίον τους (βλέπε αμερικανικές εμπειρίες σε Συρία, Ουκρανία, Αφγανιστάν κλπ.) έρχονται σε αντίθεση με τον γεωπολιτικό ορισμό μιας ηγεμονικής δύναμης ως «του μοναδικού δρώντος σε ένα παγκόσμιο μονοπολικό σύστημα, στο οποίο επικρατεί κατά αποφασιστικό τρόπο, αποκλείοντας τη διαμόρφωση κάθε αντίπαλης εξισορροπητικής συμμαχίας».
Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.
Πηγή: slpress.gr
Σχόλιο GMR: Σχετικές της πολεμοχαρούς εγκληματικής αποβλάκωσης κυβερνώντων και κυβερνωμένων, οι νεότερες πρωθυπουργικές δηλώσεις, και “φυσικά” και οι φιλοναζιστικές, ΝΑΤΟΪΚΟ/ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ Συγχωρο-συγχαρητηριοχάρτι σε Τάγμα Αζόφ-Χρυσαυγήτικο και λοιπό Ακροδεξιό “Πατριωτισμό”!, “συνεπές” δε συμπλήρωμα για την πληθυσμιακή διάσωση του έθνους το άκρως πατριωτικό Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση».
_.
Newsbeast-ΠΟΛΙΤΙΚΗ, 15 Ιανουαρίου 2023
Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη και την αναφορά του σε Νατοϊκά νησιά.
«Την ώρα που δυναμώνουν οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως και τα παζάρια για νέους εξοπλισμούς με κριτήριο την ενίσχυση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, έρχεται ο πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει τα ελληνικά νησιά ως “ΝΑΤΟϊκά νησιά”, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για ένα ειδικό καθεστώς στα νησιά και για λύσεις “συνδιαχείρισης” στο Αιγαίο, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΝΑΤΟ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «για τους εξοπλισμούς και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «ΝΑΤΟϊκών νησιών».
Θυμίζουμε πως στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ο Κυρ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και σχετικά με την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να παραχωρήσει F-16 στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ο πρωθυπουργός είπε πως «το τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα. Όμως θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο, οι οποίες λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πουληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της. Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί», συνεχίζοντας να παρουσιάζει ως «εγγυητές» ακόμα και για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Πηγή: newsbeast.gr
Σχόλιο GMR έχοντας υπ’όψιν το Υστερόγραφο: Πρόκειται στην ουσία για συνδυασμένη επίθεση Π.Μολυβιάτη-Καθημερινής, κατά του ΝΑΤΟ, στην προσπάθειάς τους να αποδείξουν πως η έξωθεν εξάρτηση δεν συγκρούεται με τον πατριωτισμό.
Κατ’ αρχήν να παρατηρήσουμε πως, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ εκφράζει το ΝΑΤΟ και όχι τους Π.Μ.-Καθημερινή ούτε την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία άλλωστε ουδόλως συμφωνεί με τον κο Π.Μ. .
Όμως, η G-M-R αποδέχεται καλή τη πίστει (και εδώ είμαστε συμπατριώτες δια τα περαιτέρω επ’ αυτού του προβληματισμού…) επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, την καταγράφει ως εκ των έσω (φιλονατοϊκής, για να μην ξεχνιόμαστε, ελληνικής πολιτικής πλευράς) επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, και οπωσδήποτε θα την υπενθυμίζει, κάθε φορά που η Ελλάδα λερώνει τα χέρια της στο πλευρό του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζουμε επίσης τον ρόλο του ΝΑΤΟ στο Κυπριακό (έχοντας υπ’ όψιν και τον ρόλο της αμερικανονατοϊκής Χούντας και της ΕΟΚΑ-Β 500.000 χιλιάδες λίρες για τον Μακάριο νεκρό – Η εξομολόγηση Λυσσαρίδη ), Το ΒΗΜΑ-Πέτ.Μακρής_Η τεράστια ευθύνη του ΝΑΤΟ.
Κατά τα λοιπά, η G-M-R πιστεύει πως ο πατριωτισμός πρέπει και μπορεί να ειναι ανόθευτος και να εμφορείται απο πανανθρώπινα ιδανικά (για να είναι εθνικός και όχι εθνικιστικός και μάλιστα εξωεξαρτόμενος: ΝΑΤΟΪΚΟ/ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ Συγχωρο-συγχαρητηριοχάρτι σε Τάγμα Αζόφ-Χρυσαυγήτικο και λοιπό Ακροδεξιό “Πατριωτισμό”! ), https://greek-market-research.com/clink/to-megalo-afigima-tha-to-ypostoyme-i-tha-to-antimetopisoyme/ .
Υστερόγραφο: Η G-M-R κατανοεί το μέγεθος του Πέτρου Μολυβιάτη wikipedia.org/wiki/Πέτρος_Μολυβιάτης μέσα στην πολυπλοκότητα των πραγμάτων και ιδιαίτερα μέσα στην τραγικότητα αυτής της πολυπλοκότητας, δηλαδή στην ηρωϊκή στάση του Π.Μ. δίπλα στον Κώστα Καραμανλή των γεγονότων που αναφέρονται στον σύνδεσμο https://greek-market-research.com/clink/apokalypsi-etsi-tha-dolofonoysan-ton-kosta-karamanli/.
_.
Πέτ. Μολυβιάτης, 19 Ιουνίου 2022
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΝΑΤΟ,
Τον τελευταίο καιρό προβαίνετε σε δηλώσεις σχετικά με την κρίση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Οι δηλώσεις αυτές φαινομενικά τηρούν ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών.
Στην πραγματικότητα όμως είναι τυπικά απαράδεκτες, ουσιαστικά ευνοούν τον επιτιθέμενο εις βάρος του θύματός του και τελικά είναι επιβλαβείς για τη Συμμαχία.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είναι υπάλληλος των κυβερνήσεων που τον διορίζουν και καταβάλλουν τον μισθό του από τα χρήματα των φορολογουμένων τους. Δεν διαμορφώνει πολιτική –αυτό είναι έργο των κυβερνήσεων– και δεν εκφράζει θέσεις χωρίς την έγκρισή τους. Και προφανώς δεν έχει εγκρίνει τις δηλώσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση.
Ο λόγος υπάρξεως κάθε συμμαχίας είναι προφανώς η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Εδώ όμως έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία:
Να διεκδικεί επισήμως και δημόσια τα εδάφη ενός άλλου μέλους, της Ελλάδος. Και συγκεκριμένα, 152 νήσους, νησίδες και βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου.
Να πραγματοποιεί καθημερινά υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα εδάφη αυτά.
Να έχει αναπτύξει απέναντι των νησιών αυτών τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου και ταυτοχρόνως να απαιτεί και τον αφοπλισμό τους.
Οταν εσείς, κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλείτε την Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία για να λύσουν τις διαφορές τους, στην ουσία ζητάτε από την Ελλάδα να καταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Και το ζητάτε αυτό ενώ εκπροσωπείτε μια Συμμαχία που συνεστήθη και εξακολουθεί να υπάρχει για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των μελών της.
Αυτό δεν είναι στάση ίσων αποστάσεων. Είναι ενθάρρυνση του επιτιθέμενου εις βάρος του θύματός του.
Και αυτό, τελικά, δεν οδηγεί σε ενίσχυση της συνοχής της Συμμαχίας, αλλά μάλλον στη διάλυσή της.
Εάν, κύριε Γενικέ Γραµµατέα, δεν έχετε την εξουσιοδότηση να παρέμβετε για να διορθωθεί αυτή η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάσταση στους κόλπους της Συμμαχίας, νομίζω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σιωπήσετε έως ότου λήξει η θητεία σας.
Ειλικρινά,
Πέτρος Γ. Μολυβιάτης
Ελλην πολίτης
Πηγή: hellasjournal.com
Σχόλιο GMR: Και “ασφαλώς”, Μαντλίν Ολμπράιτ: «Υπήρξε μια παθιασμένη δύναμη για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο Μπιλ Κλίντον.
Κατά τα λοιπά, Η κληρονομιά της Μαντλίν Ολμπράιτ περιλαμβάνει εκατομμύρια θύματα.
_.
gazzeta_newsroom, 24 Μαρ. 2022
H Υπουργός Εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον, Μαντλίν Ολμπράιτ είχε ρωτηθεί για τα παιδιά που πέθαναν στους βομβαρδισμούς του Ιράκ.
Η Μαντλίν Ολμπράιτ έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 84 ετών, έχοντας μία γεμάτη και πλούσια σταδιοδρομία στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, καθώς εκτός από πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ήταν και η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Ωστόσο, παρά το πλούσιο βιογραφικό της στο μυαλό των κάπως μεγαλύτερων σε ηλικία δεν θα μείνει για κάποιο από τα επιτεύγματά της, αλλά για μία δήλωσή της για τον πόλεμο του Ιράκ.
Μία δήλωση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιο ανατριχιαστική, κυνική ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την, που έχει γίνει από πολιτικό παγκοσμίως, καθώς αφορούσε θανάτους παιδιών.
Στις 12 Μαΐου του 1996 λοιπόν η τότε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είχε φιλοξενηθεί στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS και της είχε γίνει η παρακάτω ερώτηση από την Lesley Stahl: «Έχουμε ακούσει οτι έχουν πεθάνει μισό εκατομμύριο παιδιά. Είναι περισσότερα από όσα πέθαναν στην Χιροσίμα. Άξιζε αυτό το τίμημα;».
Τότε η Μαντλίν Ολμπράιτ είχε απαντήσει: «Νομίζω οτι είναι σκληρή η επιλογή. Νομίζουμε οτι το τίμημα άξιζε». Κάτι που όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς μιλάμε για παιδιά. 500.000 παιδιά που έχασαν (σ.σ σύμφωνα με φήμες που υπήρχαν τότε) την ζωή τους στους βομβαρδισμούς του Ιράκ.
Φυσικά, αργότερα προσπάθησε να ανασκευάσει, ρίχνοντας την ευθύνη στην δημοσιογράφο που υιοθετεί την ιρακινή προπαγάνδα, αλλά αυτό δεν είχε καμία σχέση με την απάντηση που έδωσε.
Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ (Madeleine Albright)
Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ (γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, γεν. 15 Μαΐου 1937) ήταν Αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός. Ήταν η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Γεννήθηκε στο Σμίχοφ της Πράγας στην πρώην Τσεχοσλοβακία. Μαζί με την οικογένεια της η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία. Ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957. Η Ολμπράιτ αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959 και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, γράφοντας τη διατριβή της για την Άνοιξη της Πράγας. Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.
Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική. Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως Υπουργό Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.
Η Ολμπράιτ ήταν η πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009. Ήταν καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στην Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν. Τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Η Ολμπράιτ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.
Πηγή: gazzetta.gr
_.
Χρήσ. Δεμέτης, 24 Μαρ. 2022
Για 78 ημέρες τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας χτύπαγαν πόλεις και χωριά – 2300 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν 1.130 πολεμικά αεροσκάφη.
Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 24η Μαρτίου του 1999, όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μετά την άρνηση της τελευταίας να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.
Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν Operation Allied Force.
Οι βομβαρδισμοί διήρκεσαν σχεδόν 3 μήνες και ακολουθήθηκαν από χερσαία εισβολή. Ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους, μετά τις λανθασμένες εκτιμήσεις της Μαντλίν Ολμπράιτ που απεβίωσε πριν λίγες ώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως εν μέσω βομβαρδισμών, η Washington Post σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της ότι η κυρία Ολμπράιτ έκρινε λανθασμένα τις προθέσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Η εφημερίδα χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς “πόλεμο της κυρίας Ολμπράιτ” και υποστήριξε ότι τόσο η υπουργός Εξωτερικών όσο και οι σημαντικότεροι σύμβουλοί της εκτίμησαν λανθασμένα πως ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας θα υποχωρούσε. Η πεποίθηση αυτή της Ολμπράιτ, έσπρωξε την Αμερική και το ΝΑΤΟ να προχωρήσουν στη στρατιωτική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει προετοιμασίες για ενδεχόμενη αντίσταση της σερβικής πλευράς.
Σχόλιο GMR: Ερώτηση της G-M-R:
Ο καθημερινός δημοσιογραφικός, ιντερνετικός, εν πάσει περιπτώσει ο κατεστημένος μεταπολεμικός πατριωτισμός https://greek-market-research.com/clink/o-patriotismos/ στον οποίο έχουν ΕΝΤΑΧΘΕΙ (ξεδιάντροπα-“κριτικά”-επαγγελματικά) πλείστοι όσοι στα νιάτα τους υπήρξαν αγωνιστές, νομίζει πως, η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ανταγωνιστεί, ή να συν-αγωνιστεί (καλό αυτό το συν-, έ;) την Τουρκία σε ρόλο χωροφύλακα της περιοχής, ή έστω, σε ρόλο λεγεωνάριου στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητας (της Αμερικής);
Εν αναμονή απαντήσεων, τοποθετούμε την απάντηση της G-M-R: https://greek-market-research.com/clink/mas-ethizoyn-se-kivdili-kanonikotita/ .
_.
Πέτ. Κρανιάς(Capital.gr), 2 Απριλίου 2021
Την πρώτη μέρα του 2021, η βορειοατλαντική συμμαχία μεταβίβασε στην Τουρκία τη διοίκηση της Κοινής Ομάδας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF) του ΝΑΤΟ.
Στις 30 Μαρτίου το ΝΑΤΟ παρέδωσε την τρέχουσα αποστολή του στο Αφγανιστάν στον Τούρκο Στρατηγό Σελτσούκ Γιουρτσίζογλου.
Σε τηλεφωνική συνομιλία την 1η Απριλίου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συζήτησαν μεταξύ άλλων τον ρόλο της Τουρκίας στην ηγεσία της αποστολής υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίκεν, ενώ και οι δύο παρευρέθηκαν στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και γραμματέων του ΝΑΤΟ στις 23-24 Μαρτίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση στις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στοντενμπεργκ είπε: “Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Επειδή μπορείτε απλώς να δείτε τον χάρτη και μετά να δείτε ότι η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική”.
Λίγες μέρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στο Twitter: “Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις αντικειμενικές του αξιολογήσεις σε θέματα Ευρω-Ατλαντικής ασφάλειας και άμυνας”.
Αυτά τα παραπάνω παρόλο που η Τουρκία έχει υποστηρίξει, αν δεν έχει διευθύνει, τον 45ήμερο πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν -οι χώρες αυτοπροσδιορίζονται ως “ένα έθνος, δύο κράτη”- ενάντια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την εισβολή του στο Βόρειο Ιράκ δεκατρία χρόνια πριν, τον συνεχιζόμενο πόλεμος στη Λιβύη, τόσο τον άμεσο όσο και μέσω πληρεξουσίων πόλεμο στη Συρία, τις τακτικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά και του -αισίως 43 ετών- μακροβιότερου πολέμου ενάντια στην εξέγερση των Κούρδων στη δική της χώρα (εξέγερση που έχει διαρρεύσει στο Ιράκ και τη Συρία.). Κανένα από αυτά δεν διαταράσσει με κανέναν τρόπο το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία δημοκρατιών.
ΣΧΟΛΙΟ G-M-R: Βρε, βρε, βρε, τι βλέπουμε και μυαλό δεν βάζουμε! (Εκειιιιιιιιί, ΝΑΤΟ και ξερό ψωμί!).
Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση” (δηλαδή πως ο Λουκασένκο ξεφεύγει του Κράτους Δικαίου) και σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα υποβληθούν κυρώσεις και ποιος ξέρει τι άλλου είδους παρεμβάσεις υπόγειες ή καταφανείς. Σε αυτές τις κυρώσεις και άλλες υπόγειες ήμη παρεμβάσεις θα είναι ΣΥΜΜΑΧΟΣ η Ελλαδίτσα.
Στην χώρα μας, ενταχθήκαμε σε ΝΑΤΟ-ΕΕ σε ένα μεταπολεμικό (σημείωση: στο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ βιβλίο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ του αειμνηστου Κομνηνού Πυρομάγλου/υπαρχηγού του ΕΔΕΣ, εκτίθενται κατά τρόπο αμερόληπτο οι ρίζες της έξωθεν κατευθυνόμενης εμφύλιας διαμάχης και εξάρτησης) καθεστώς εμφυλιοπολεμικό (ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΚΥΠΡΟΣ1974 ΚΑΤΟΧΗ-ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ), που από εμφυλιοπολεμικό μετατράπηκε ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ, σε αντιπροσωπευτικό (κράτος Δικαίου!), με ΚΑΤΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, κουκουλωμένη ΤΗΝ ταξική ΥΠΟΤΑΓΗ λαού-εργατικής τάξης.
Αυτή η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙ-ΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ (βολεμένη οικονομικά-επικυριαρχικά του λαού), εισήγαγε πατρίδα-λαό, στον ζουρλομανδύα του ευρώ (Σ. Λαβδιώτη), κατάπιε αμάσητη την δίδυμη “συμμαχική” εγκληματική πράξη απόπειρας δολοφονίας Κ. Καραμανλή- δολοφονία Τσαλικίδη, εθελοεκχώρησε την εθνική κυριαρχία μέσω της μνημονιακής αποδοχής της χρεοκρατίας, σύναψε κατά ΑμερικανοΝατοϊκη απαίτηση την εθελοεκχωρητική ιστορικών δικαίων συμφωνία των Πρεσπών, εθελοεκχώρησε εδαφική (θαλάσσια-υποθαλάσσια) κυριαρχία με τις συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο-Ιταλία.
Νομίζουμε πως, κάτι παραπάνω από βέτο, χρειάζεται η Ελλάδα.
Βαγγέλης Σαρακινός, 18 Αυγούστου 2020
αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη Λευκορωσία και τον Λουκασένκο με αφορμή τις διαδηλώσεις πολιτών που καταγγέλλουν νοθεία στις εκλογές της 9ης Αυγούστου. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ενώ η ΕΕ συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο Κορυφής την Τετάρτη, με τη Γερμανία, η οποία πρωτοστατεί στις αντιδράσεις, να ετοιμάζει το κλίμα για επέκταση των κυρώσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Την ίδια ώρα ο Λουκασένκο στράφηκε προς τον Πούτιν, ο οποίος του υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια και κοινή δράση σε περίπτωση εξωτερικής απειλής. Παραλλήλως, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κατάγγειλε ότι το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει στρατό στα δυτικά σύνορα της χώρας του, κάτι που η Συμμαχία απέρριψε. Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο Τραμπ, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «φρικτή» την κατάσταση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Εντωμεταξύ, η φερόμενη ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, δήλωσε από τη Λιθουανία, όπου κατέφυγε την περασμένη Τρίτη, ότι προτίθεται να ηγηθεί της χώρας! Από τη πλευρά του, ο Λουκασένκο, έχοντας δίπλα του τον γιό του, Νικολάι, ο οποίος εμφανίζεται συχνά ως πιθανός διάδοχος, ανέφερε ήδη από την Κυριακή, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις. Σήμερα εξειδίκευσε ακόμη περισσότερο την αρχική δήλωσή του, τονίζοντας ότι είναι πρόθυμος να μοιραστεί την εξουσία και να αλλάξει το Σύνταγμα, όχι όμως κάτω από συνθήκες πίεσης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Πηγή: slpress.gr