ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Χωρίς να σπάσουν αυγά, ομελέτα δεν γίνεται – Η ΕΕ και το κανονικό κράτος
Wednesday
15/03/2023
19:52 GMT+2
Κείμενα Γνώμης ΚΥΠΡΟΣ Κώστ. Βενιζέλος
0

Σχόλιο GMR:   Εντάξει, πολύ “λογικές” σκέψεις. Κύπρος “κανονικό κράτος”, φανταζόμαστε μακριά από διζωνική-δικοινοτική λύση, κράτος δεμένο με ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Το μετά;

Ά, πολιτισμός, περιβάλλον, ειρήνη, άλλες “λεπτομέρειες”; 

_.

 

 

 

 

Κώσ. Βενιζέλος, 15 Μαρτίου 2023

 

 

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Είναι εφικτή η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και ποια μορφή μπορεί να έχει; Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει διαμορφώσει μια πρόταση σε σχέση με την εμπλοκή της Eυρωπαϊκής Ένωσης και  την παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Έκανε νύξεις για την πρόταση του στον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, όταν ατύπως τα είπαν ενώ θα ενημερώσει εκτενώς τα Ηνωμένα Έθνη στη συνάντηση, που θα έχει σήμερα με την αναπληρώτρια Γ.Γ. του Οργανισμού, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί και εξηγηθεί εκτενώς στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, που χρονικά τοποθετείται στις 23 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που φαντάζει δύσκολο. Αλλά υπό τις σημερινές συνθήκες του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό είναι αναγκαίο να βρεθούν διέξοδοι. Την ίδια ώρα, από τη στιγμή, που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ένωσης, μια συμφωνία θα πρέπει να ενδιαφέρει την Ε.Ε. γιατί εκ των πραγμάτων θα την επηρεάσει. Εάν, μάλιστα, υιοθετηθούν ρυθμίσεις, που θα καθιστούν το μέλος της προτεκτοράτο της Τουρκίας, τούτο λογικά θα πρέπει να την τρομάζει. Θα επηρεάσει και την λειτουργία της. Μπορεί η Ε.Ε. να μην θέλει να αναλάβει την “καυτή πατάτα” του Κυπριακού, αλλά από τη στιγμή- και σωστά- που αποδέχθηκε την ένταξη της Λευκωσίας με άλυτο το ζήτημα, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια των Πενταμερών Διασκέψεων, υιοθετώντας τη θέση που διατύπωσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, είπε πως στόχος και επιδίωξη είναι ένα κανονικό κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Να έχει ευρωπαϊκά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά το κράτος και να λειτουργεί όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Σημαίνει ακόμη πως δεν πρέπει να έχει εξαρτήσεις από τρίτους και να μην εξαρτάται η λειτουργία και το μέλλον του κράτους από άλλες χώρες. Αυτό είναι το πλαίσιο, αυτός- επιβάλλεται να είναι- ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής.

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.